Näyttelyt ja muut tapahtumatAboa Vetus & Ars Nova - Historian ja nykytaiteen museo Itäinen Rantakatu 4-6
Aboa Vetus & Ars Nova on Suomen ainoa arkeologinen museo ja yksi Turun kolmesta taidemuseosta.
ABOA VETUS – vanha Turku. Aboa Vetus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Autenttiset keskiaikaiset rauniot ja arkeologiset esineet tuovat menneisyyden lähelle.
Luutarha. Arkeologinen Luutarha kertoo eläinten historiasta. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin. Selvitä, mitä kaikkea satoja vuosia vanhasta luusta voidaan päätellä!
Turun Taiteilijaseura 95 vuotta | Juhlavuoden kutsuvieraat 15.11.-22.3. Näyttelyyn kutsutut neljätoista taiteilijaa esittelevät uutta työskentelyään ja samalla varsinaissuomalaisia kuvataidevirtauksia juuri nyt. Näyttelyn taiteilijat ovat Vesa Aaltonen, Erika Adamsson, Anna Aho, Heini Aho, Sanna Kananoja, työryhmä Lotta Leka, Ulrika Hagqvist, Marjo Yli-Antola, Ilona Niemi, Sakari Peltola, André Peterdi, työryhmä Leena Pylkkö, Lisa Roberts, Laura Naukkarinen.
Hanneriina Moisseinen: DOKUMENTTI 15.11.-22.3. Takkahuone-galleriassa nähdään ensimmäistä kertaa Hanneriina Moisseisen sarjakuvainstallaatio DOKUMENTTI. Teos pohjautuu näytelmäkirjailija E. L. Karhun näytelmätekstiin ja se rakentuu ommeltujen kuvien ja tekstielementtien vuorottelusta.
Ideat näkyviksi –22.3. asti. Näyttely esittelee faktoja ja triviaa taidekokoelman teoksista ja jäljittää, mistä kipinä ja idea taideteokselle voi syntyä. Näyttelyssä on teoksia kansainvälisiltä tekijöiltä, kuten Pierre Alechinsky, Sam Francis, David Hockney, Deborah Kass ja Andy Warhol.
Jorma Puranen 3.4.–30.8. Laaja yksityisnäyttely esittelee palkitun valokuvataiteilijan pitkään työstämiä sarjoja, joiden aiheita ovat muun muassa pohjoiset maisemat ja arktisten alueiden historia. Esillä on myös uusia teoksia.
Lilli Haapala: Blues 3.4.–30.8. Turkulaisen kuvataiteilijan uusi, Takkahuone-galleriaan suunniteltu teos. Työ on osa monivuotista taidehanketta Searching for utopia (2018–2021), jossa Haapala tarkastelee utopioita eri näkökulmista. Haapala työskenteli museon taiteilijaresidenssissä vuosien 2018–2019 aikana.
Lapsiperheiden hiihtolomarieha museossa 17.–23.2. Aboa Vetus & Ars Nova järjestää erikoisohjelmaa lapsiperheille Turun hiihtolomaviikolla! Luvassa hauskoja ja jännittäviä hetkiä arkeologian ja taiteen parissa.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Läntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Otavaisen olkapäillä – Tuonelan rajamailla 1.10.19–31.5.20. Ohto, mesikämmen ja metsän kultainen omena – miksi karhulla on niin monta nimeä? Näyttely suomalaisista eläinuskomuksista johdattaa aikaan, jolloin loitsuilla ja runoilla lepytettiin luontoa ja uskomuksilla selitettiin tapahtumia.

Brinkkalan galleria Vanha Suurtori 3
Turku 790 vuotta? 29.11.-23.2. Näyttely kertoo Turun kaupungin synnystä ja kehityksestä 1200-luvulta 1800-luvulle saakka. Esillä oleva arkeologinen aineisto on peräisin kaivauksista vuosilta 2014–2015.

Forum Marinum Linnankatu 72
Forum Marinumissa on useita näyttelyitä sekä näyttelyrakennuksissa että museolaivoilla. Pysyvien näyttelyiden ohella vuosittain on esillä useita vaihtuvia näyttelyitä sekä Linnanpuomin Tyyni-salissa että Kruununmakasiinin aulassa.
JUTTU Underground ja positiivinen rakennemuutos

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.

LOGOMO Köydenpunojankatu 14
I’m Every Artist, 50v-juhlavuosi 2020 – Johanna Oras, Galleria-Sali 8.4.-3.5. Kuvataiteilija JO viettää 50v juhlavuottaan näyttelyiden ja tapahtumien merkeissä. Logomoon Oras tuo huikean maalausten, designin ja kohtaamisten kokonaisuuden. Taiteilija paikalla Logomossa ke 8.4./pe 10.4./la 11.4./ke 15.4./to 16.4./to 23.4./pe 24.4./la 25.4./ti 28.4./pe 1.5./su 3.5. Avoinna ti-la klo 11-17 (30.4. vappuaattona suljettu). Vapaa pääsy. Katso myös johannaoras.com.
KATSO johannaoras.com

Luostarinmäen käsityöläismuseo Vartiovuorenkatu 2
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.

Raision museo Harkko Nallinkatu 2 (bussit Turusta: 6, 7).
20-vuotisjuhlanäyttely: Taide lähelle ihmistä, 16.2.-18.6.

Salon taidemuseo - Veturitalli Mariankatu 14, Salo
25.1.-5.4. Tommi Toija. Kuvanveistäjä Tommi Toija (s. 1974) on yksi tämän hetken kiinnostavimmista nykytaiteilijoista. Toijan hämmentynein silmin katsovat hahmot ja niiden luoma omintakeinen maailma ovat löytäneet tiensä monien sydämiin.
KATSO tommitoija.com

Sibelius-museo Piispankatu 17
Sibelius-näyttely. Näyttelyssä voi tutustua esineisiin museon laajoista kokoelmista, joihin sisältyy mm. valokuvia, käsikirjoituksia sekä lehtileikkeitä (Sibeliuksen hattua, keppiä ja sikarilaatikkoa unohtamatta). Näyttelyn yhteydessä on myös mahdollista kuunnella ja katsella säveltäjään liittyvää audiovisuaalista materiaalia ja syventyä hänen tapaansa säveltää, sekä tutustua alan tutkimukseen. Nykyinen Sibelius-näyttely on avoinna 5.1.2020 saakka.
Soitinnäyttely. Perusnäyttely kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurimme eri puolia tarjoten samalla näkymiä sekä muiden eurooppalaisten että ulkoeurooppalaisten kulttuurien musiikkielämään. Taidemusiikin historiaa tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina pitkälle 1800-lukua saakka Suomen musiikkielämän keskus ja tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museon kokoelmissa. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Kansanmusiikilla on myös oma sijansa näyttelyssä. Äänitystekniikan ja äänentoiston historiaa esitellään lyhyesti omissa vitriineissään.
Sibelius - the one and only 22.1.20–8.12.21. Uusi Sibelius-näyttelymme ”Sibelius – the one and only” tarjoaa hieman erilaisen kuvakulman Sibeliukseen; se kertoo ihmisestä, musiikista ja arkielämästä: ystävistä, perheestä, konserttimatkoista ja luonnosta.

Turun linna Linnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Raunioista rakennettu - Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna. Näyttely esittelee vuosisatojen kuluessa rappeutuneen ja sodan pommituksissa pahoin vaurioituneen Turun linnan restaurointityön suunnitelmia ja periaatteita sekä rakennusvaiheita. Näyttelyssä on esillä runsaasti arkistokuvia ja -filmejä menneiltä vuosikymmeniltä sodan jälkeisistä rauniovaiheista aina 1960-luvulle saakka. Vuonna 2016 tuli kuluneeksi 125 vuotta arkkitehti Erik Bryggmanin syntymästä ja näyttely liittyy merkkivuoteen.
Muutama sananen naisista 8.3.19-8.3.20. Turun historiasta kerrottaessa naiset on usein sivuutettu lyhyesti vain muutamalla sanalla. Uusin Turun yliopistossa tehty historian tutkimus on nostanut esille naiset aktiivisina ja hyvin vaikutusvaltaisinakin toimijoina jo 1600-luvulla. Näyttely avaa Turussa vaikuttaneiden naisten elämää ja kohtaloita 1600-luvulla. Tarinoiden kautta piirtyy kuva elämästä aikana, jolloin kirkko ja yhteiskunta säätelivät käsityksiä naisten kasvatuksesta, asemasta, sopivasta käytöksestä, rakkaudesta ja avioliitosta. Suuresta kontrollista huolimatta naiset vaikuttivat tekijöinä ja toimijoina, ja luovivat vaikeinakin aikoina tarmokkaasti elämässään eteenpäin kukin parhaan kykynsä mukaan.

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
Jerusalem, Palestiina, 50+ vuotta miehitystä (Aula ja tieto-osasto (uudisosa, 1. ja 2. krs) 1.-24.2.). Jarmo Korhosen valokuvia Jerusalemista ja Palestiinasta alkuvuonna 2017, jolloin hän toimi humanitaarisena tarkkailijana.
Selfie-näyttely, nuorten alue Stoori 28.1.-27.2. Nuorten työpaja Fendarin kädentaitopajan näyttely.
Portaat valoon -ulkoprojisointi, Projisointi pääkirjaston uudisosan sivuseinälle (Kirjastopiha, Linnankatu) 31.1.-23.2. Näyttely on osa Turun Kameroiden juhlavuoden näyttelysarjaa. Esillä on 138 kuvaa 28 kuvaajalta. Projisoinnin esitykset su-to klo 17-24, pe-la klo 17-04. Säävaraus.
KATSO www.sksl.fi/turun.kamerat/sivut/tk_nyt.shtml
Me viihdytämme teitä ja te viihdytte – Mistä toi on? -sarjakuvanäyttely Turun musiikkikirjastossa 1.-29.2. Jokainen strippi huipentuu lainaukseen jostain tunnetusta suomenkielisestä pop-, rock,- rap- tai iskelmälaulusta. Repertuaari on tarkoituksella laaja, joten sitaatteja on otettu niin ikivihreistä klassikoista kuin tuoreimmista Spotify-hiteistä. Sarjakuvan takana on turkulaispariskunta Katariina ja Ilkka Lappi, yhteiseltä taiteilijanimeltään Lappi & Lappi.
Pääkirjaston vitriininäyttelyt helmikuussa.
Tieto-osasto 3.2.-1.3. Naisia kemian historiassa. Kemia on aineen koostumusta, ominaisuuksia ja muuttumista tutkiva tiede. Ennen modernin kemian syntymistä harjoitettiin alkemiaa. Alkemistit yrittivät muun muassa muuttaa epäjaloja metalleja kullaksi, mutta he hallitsivat myös monia onnistuneita kemiallisia prosesseja. 11.2. vietetään kansainvälistä päivää naisille ja tytöille tieteen ja teknologian parissa (International Day of Women and Girls in Science). Kemian ja alkemian parissa on niiden vuosituhantisen historian aikana työskennellyt paljon naisia, mutta naiset eivät aina ole saaneet ansaitsemaansa tunnustusta.
Tieto-osasto 5.2.-1.3. Yksinäisyydestä yhteyteen. Yhteyden kokeminen muihin on inhimillinen perustarve, jonka puute voi aiheuttaa kivun ja surun tunnetta. Myös yhdessä voi olla yksin – ihminen voi olla muiden ympäröimä, mutta kokea silti voimakasta yksinäisyyttä. Yksinäisyys voi olla myös mieluisaa yksinoloa, johon liittyy ajatus vapaudesta ja riippumattomuudesta. Näyttelyssä esitellään kirjoja, joissa käsitellään yksinäisyyttä ja yksinoloa eri näkökulmista.
Tieto-osasto 5.2.-1.3. Ruotsin suurvalta-aika – Svenska stormaktstiden 1611-1718.
Talvilomaviikon ohjelmaa lapsille Saagassa 17.-21.2. Teemana on tänä vuonna luonto ja eläimet.

Turun taidemuseo Aurakatu 26
Löytöretkiä. Lars Göran Johnsson kokoelma 24.1.–17.5. Lars Göran Johnsson on kerännyt taidetta lähes 60 vuoden ajan ja hänen kauneuden kaipuusta alkunsa saaneesta löytöretkestään on muodostunut yksi maamme merkittävimmistä yksityisistä taidekokoelmista.
Satu Rautiainen: Village Bohemian Studio 24.1.–22.3. Rautiainen maalaa vesi- ja öljyvärein paperille ja työskentelee usein installaatio välineenään.
Clément Cogitore: Les Indes Galantes Pimiö 24.1.-22.3. Teos tulkitsee Philippe Rameaun vuonna 1735 luomaa oopperabalettia katutanssi krumpin kautta.

Wäinö Aaltosen museo Itäinen Rantakatu 38
22.11.–23.2. (WAM X) Rebecca Birch. Brittiläisen kuvataiteilijan videoinstallaatio Lichen Hunting in the Lillomarka kutoo yhteen tarinoita ja kokemuksia maisemista ja maasta, jossa elämme.
7.2.-24.5. Anneli Nygren - Fan Academy. Näyttely on retrospektiivinen katsaus suomalaisen mediataiteen pioneerin tuotantoon lähes viidenkymmenen vuoden ajalta
7.2.-24.5. Hyäryllistä. Taiteilijaryhmä Hyäryllisen tuotannossa yhdistyvät kollektiivinen ajattelu ja leikittely muodoilla, materiaaleilla ja kuvilla.