Näyttelyt ja muut tapahtumatAboa Vetus & Ars Nova - Historian ja nykytaiteen museo Itäinen Rantakatu 4-6
Aboa Vetus & Ars Nova on Suomen ainoa arkeologinen museo ja yksi Turun kolmesta taidemuseosta.
ABOA VETUS – vanha Turku. Aboa Vetus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Autenttiset keskiaikaiset rauniot ja arkeologiset esineet tuovat menneisyyden lähelle.
Luutarha. Arkeologinen Luutarha kertoo eläinten historiasta. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin. Selvitä, mitä kaikkea satoja vuosia vanhasta luusta voidaan päätellä!
Jorma Puranen 3.4.–30.8. Laaja yksityisnäyttely esittelee palkitun valokuvataiteilijan pitkään työstämiä sarjoja, joiden aiheita ovat muun muassa pohjoiset maisemat ja arktisten alueiden historia. Esillä on myös uusia teoksia.
Lilli Haapala: Blues 3.4.–30.8. Turkulaisen kuvataiteilijan uusi, Takkahuone-galleriaan suunniteltu teos. Työ on osa monivuotista taidehanketta Searching for utopia (2018–2021), jossa Haapala tarkastelee utopioita eri näkökulmista. Haapala työskenteli museon taiteilijaresidenssissä vuosien 2018–2019 aikana.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Läntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Otavaisen olkapäillä – Tuonelan rajamailla 1.6.-23.8. Ohto, mesikämmen ja metsän kultainen omena – miksi karhulla on niin monta nimeä? Näyttely suomalaisista eläinuskomuksista johdattaa aikaan, jolloin loitsuilla ja runoilla lepytettiin luontoa ja uskomuksilla selitettiin tapahtumia.

Brinkkalan galleria Vanha Suurtori 3
Kuvan monta muotoa – Turun kamerat 90 vuotta, 7.8.−13.9. Juhlavuoden näyttelyssä on esillä kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa menestyneitä valokuvia. Samalla se on loistava otos nykypäivän harrastajavalokuvaajien taidoista.

Forum Marinum Linnankatu 72
Pysyviä näyttelyitä: • Töissä merellä –päänäyttely. • Lasten merimuseo Tyrskynmyrskyn. • Suomalainen laivanrakennus.
Vaihtuvia näyttelyitä: • Lemmikit laineilla – eläimet merenkulkijoiden seurana (jatkuu syksyyn 2020). • Sinitakkien säveliä - Laivaston soittokunta 100 vuotta (Suomen Joutsenella kesän 2020).

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Esihistoria esille – Arkielämää ja selviytymistä Kuralan kylän alkuaikoina 17.−20.9. to−pe 9−15, la−su 11−17. Ohjelmassa mm. ammattilaisten työnäytöksiä, pienoisnäyttelyitä, luentoja ja yhtenä teemana ”Villa – kuidusta kankaaseen”.
Taitotiistait 22.9.−8.12. tiistaisin klo 13−17.30. Kädentaitoja ja kokeiluja kaiken ikäisille. Vapaa pääsy!
Avoimet viikonloput klo 13–17. Työpajatoimintaa kaiken ikäisille. Avoimet viikoloput joka kuukauden viimeinen viikonloppu eri teemoin. Työpajoissa ilmainen kokeiluvaihtoehto sekä 6 euron laajempi vaihtoehto. 26.–27.9. Valokuvausta: Hans G. Hästbacka:n interaktiivinen neulanreikävalokuvaustyöpaja Black Kaffinobox sekä vanha uutuus “Paperikuu” perhepotretti tai muotokuva.
Pikkumusta - pukeudu tyylikkäästi arkeen ja juhlaan -kurssi 21.9.−30.11. Parittomien viikkojen maanantaisin klo 17.30–20. Toteuta oma leninkiklassikko, ei välttämättä musta, minkä voi erilaisilla asusteilla käyttäen muokata tilanteeseen kuin tilanteeseen. Vintage-kaavojakin on käytössä ja jos aika riittää tehdään ihania asusteita. Nuorille ja aikuisille. Hinta 30 €. Ilmoittautumiset turku.fi/kuralankylamaki.
Ompeluseura 28.9.-7.12. Parillisten viikkojen maanantaisin klo 17.30–20. Aikamatka perinteisten käsityötaitojen ja materiaalien äärellä. Syksyllä fokuksessa on iki-ihana lampaan villa – huovutusta, neulakinnastekniikkaa, viitelöintiä, monivärivirkkausta ja -neulomista ja halukkaille kehräämistä. Lisäksi jaetaan kokemuksia, tietoa ja taitoa. Nuorille ja aikuisille. Hinta 30 €. Ilmoittautumiset turku.fi/kuralankylamaki.

Luostarinmäen käsityöläismuseo Vartiovuorenkatu 2
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.

Naantalin museo Mannerheiminkatu 21
Humpin talossa on kaksi pysyvää näyttelyä. Arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Pienoismalli esittelee elämää 1500-luvun naantalilaistalossa. Luostarin pienoismallin kautta voit tutustua elämään Naantalin luostarissa. Kaupunki perustettiin vuonna 1443 palvelemaan tänne rakennettavaa birgittalaisluostaria.
Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Rauhallisessa interiöörissä voit tutustua entisajan elämään pikkukaupungissa. Pienoisnäyttelyssä kerromme Naantalin vanhasta kylpylästä ja kylpyläkaupungin elämästä. Lisäksi näyttelyssä selviää, mitkä ovat Naantalin sukat ja millaiset ovat Naantalin nuket.
Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.
Kesäksi 2020 Humppiin valmistuu teemanäyttely Suihketta kainaloon - näyttely peseytymisen ja hygienian historiasta. Hiilolassa on kesästä 2020 lähtien näyttely Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen Naantali-aiheisista maalauksista.

Salon taidemuseo - Veturitalli Mariankatu 14, Salo
MUSEO ON KIINNI KORONATILANTEEN JOHDOSTA 17.3. ALKAEN ja samalla kevään tapahtumat kuten yleisöopastukset, lasten työpajat, Tommi Toijan taiteilijatapaaminen 22.3. sekä suunnitellut croquis-pajat 22.3. ja 5.4. jäävät toteutumatta. Samoin Lasten lauantain 28.3. ohjelma perutaan. Museorakennuksen laajennustöiden johdosta museo on suljettu 6.4. alkaen syksyyn asti. Kerromme syksyn näyttelyn avautumisesta myöhemmin rakennustöiden etenemisen mukaan.

Sibelius-museo Piispankatu 17
Soitinnäyttely. Perusnäyttely kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurimme eri puolia tarjoten samalla näkymiä sekä muiden eurooppalaisten että ulkoeurooppalaisten kulttuurien musiikkielämään. Taidemusiikin historiaa tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina pitkälle 1800-lukua saakka Suomen musiikkielämän keskus ja tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museon kokoelmissa. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Kansanmusiikilla on myös oma sijansa näyttelyssä. Äänitystekniikan ja äänentoiston historiaa esitellään lyhyesti omissa vitriineissään.
Sibelius - the one and only 22.1.20–8.12.21. Uusi Sibelius-näyttelymme ”Sibelius – the one and only” tarjoaa hieman erilaisen kuvakulman Sibeliukseen; se kertoo ihmisestä, musiikista ja arkielämästä: ystävistä, perheestä, konserttimatkoista ja luonnosta.
Eric Adlercreutz - Arkkitehdin kynä kohtaa paperin 13.5.–1.10. Eric Adlercreutzin (s. 1935) luonnoksia ja piirustuksia seitsemän vuosikymmenen ajalta. Näyttely kertoo arkkitehdin työn eri vaiheista sekä Adlercreutzin intohimoisesta suhtautumisesta piirtämiseen. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Pro Artibus -säätiön kanssa.

Turun linna Linnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
1.6.20–7.3.21 Sisustusarkkitehti Carin Bryggman 100 vuotta. Carin Bryggman työskenteli lähes koko uransa ajan Turussa ja oli 1950–80-luvulla kaupungin halutuin sisustusarkkitehti. Pitkäaikaisin ja rakkain suunnittelukohde hänelle oli Turun linna, jonka uudistustyöhön hän osallistui 1940-luvulta 1990-luvulle asti.
21.8.–18.10. Patina – Jöötti ry 30 vuotta. Turkulaisten kuvanveistäjien yhdistyksen 30-vuotisjuhlanäyttely levittäytyy keskiaikaisen päälinnan osiin ja sisäpihalle.
Pohjoinen näyttelyhalli. Kokonaan uudistuneessa kokoelmanäyttelyssä on esillä yli 800 esinettä ja pukua, joiden kautta kerrotaan 1600–1800-lukujen säätyläiskulttuurista eri näkökulmista. Näyttelyopastukset 7.–29.11. la ja su klo 15.
Keskiaikakierrokset suomeksi. 1.–9.8. klo 10.20, 11.50, 12.50, 13.50, 14.50, 15.50, 16.45 | 10.–16.8. klo 10.20, 11.50, 13.50, 15.50 | 17.–19.8. klo 11.50, 13.50, 15.50 | 20.–23.8. klo 10.20, 11.50, 12.50, 13.50, 14.50, 15.50, 16.45 | 5.9.–27.9. (ei 20.9.) la ja su 16.30.
Pikkuritarikierrokset suomeksi. 1.–9.8. klo 10.30, 12, 13, 14, 15 ja 16 | 10.–16.8. klo 10.30, 12, 14 ja 16 | 17.–19.8. klo 13 | 20.–21.8. klo 10.30, 13 ja 15 | 22.–23.8. klo 10.30, 12, 13, 14, 15 ja 16. Opastuksille otetaan enintään 30 osallistujaa / kierros. Museon sisäänpääsymaksu + opastusmaksu. Ruotsin- ja englanninkieliset opastukset turku.fi/turunlinna.
Queer-opastus 23.8. klo 14.30. Opastus on osa Tom of Finland 100 vuotta -opastuskokonaisuutta Turun museokeskuksen museoissa. Turun linnan queer-opastuksella selviää mm. miltä näyttivät normatiivit 1500-luvulla. Opastus on osa Tom of Finland 100 vuotta -opastuskokonaisuutta Turun museokeskuksen museoissa. Turun linnan queer-opastuksella selviää mm. miltä näyttivät normatiivit 1500-luvulla. Ilmoittautumiset opastukselle turku.fi/turunlinna.
Suljetut ovet -kierrokset 5.9.–27.9. (ei 20.9.) la ja su klo 11, 12, 13, 14 ja 15. Nyt pääsee jälleen kurkistamaan Turun linnan suljettujen ovien taakse. Suljetut ovet -kierroksilla tutustutaan paikkoihin, joihin ei normaalisti pääse. Kierroksella kurkistetaan linnan vanhimpaan keittiöön ja asuinhuoneeseen, salakäytävään sekä kiivetään 38 metriä korkeaan länsitorniin, josta avautuu upeat näkymät kaupunkiin. Sisäänpääsymaksu + opastusmaksu 3 €. Ilmoittautumiset turku.fi/turunlinna.

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
Kirjaston kesätapahtumat ovat virtuaalisia. Turun kaupunginkirjaston tapahtumat on peruttu heinäkuun loppuun asti, mutta tämä ei tarkoita sitä etteikö kirjastolla tapahtuisi. Kirjaston kesätapahtumat muuntuvat etätapahtumiksi.
KATSO www.youtube.com/channel/UCMLgUof3MAiRuP2aoCvv0JA
KATSO kalenteri.turku.fi/events/event-search/section/8413?search=virtuaalitapahtumat
Miniatyyrisaaret 1.7.-31.8. Lasten Saagan näyttelyssä matkataan heinä- ja elokuussa Eeva Lapin tekemille miniatyyrisaarille.
Varissuo 2.0 – tarinoita maailman kylästä -näyttely, Aula ja tieto-osasto (uudisosa, 1. ja 2. krs) 2.7.-30.8. Yhdessä-yhdistyksen monitaidehanke, jossa on käsitelty varissuolaisten tarinoita runon, valokuvan ja videon keinoin.
KATSO yhdessa.fi
KATSO fi.wikipedia.org/wiki/Varissuo
Pääkirjaston vitriininäyttelyt heinä- ja elokuussa.
Tieto-osasto 1.7.-30.8. Myanmar (Burma). Pinta-alaltaan Kaakkois-Aasian toiseksi suurin maa; lähes tasan kaksi kertaa Suomen kokoinen. Väliluku 53,6 miljoonaa (2017).
Tieto-osasto, 1.6.-31.7. Maker-kulttuuri. Maker-kulttuuri (Maker culture / Maker movement) on teknologiapainotteinen ajattelutapa, jossa korostetaan itse tekemistä, kokeilemista, leikkimielisyyttä ja avoimuutta. Yhdysvalloissa eräänlaisena alakulttuurina syntynyt maker-kulttuuri on levinnyt 2000-luvun aikana ympäri maailmaa. Suomessa sitä kutsutaan usein myös värkkäämiseksi. Vertaisyhteisöt ja omien projektien jakaminen kuuluvat olennaisesti maker-kulttuuriin, sillä ne helpottavat uuden teknologian saavutettavuutta ja vahvistavat ajatusta yhdessä tekemisestä. Tieto-osaston näyttelyssä esitellään maker-kulttuurin erilaisia mahdollisuuksia ja osa-alueita koodaamisesta luoviin käsitöihin ja erilaisiin taideprojekteihin.
Tieto-osasto 1.6.-31.7. Åbo Kakelfabriks Aktiebolag – Turun kaakelitehdas – Pukkila 1874-2015 Suomalaisten teollisten kaakeliuunien aika kesti runsaat sata vuotta. Turun kaakelitehdas oli pitkään Pohjoismaiden ainoa kaakelitehdas. Lämmitysjärjestelmien uudistuessa tuotanto vaihtui kaakeliuuneista lattia- ja seinälaattoihin. Vuonna 2015 tehtaan toiminta siirrettiin Portugaliin. Vuoden 2019 lopulla tehtaan purkutyöt alkoivat.
Kuukauden kirja heinäkuussa. Charles Emmerson: 1913: in search of the world before the Great War (2013).
Kuukauden lehti heinäkuussa: Avotakka.
Matkalla maailmalla, Stoori 4.8.–29.9. KONSTa Turun Seudun Kuvataidekoulun oppilastyönäyttely.

Turun taidemuseo Aurakatu 26
Avaamme yleisölle 7.7. Turun taidemuseo ja Café Victor avautuvat jälleen yleisölle tiistaina 7.7. klo 11. Tiedotamme muista avaamiseen liittyvistä järjestelyistä kesäkuun aikana.
Löytöretkiä. Lars Göran Johnsson kokoelma 24.1.–30.8. Lars Göran Johnsson on kerännyt taidetta lähes 60 vuoden ajan ja hänen kauneuden kaipuusta alkunsa saaneesta löytöretkestään on muodostunut yksi maamme merkittävimmistä yksityisistä taidekokoelmista.
Satu Rautiainen: Village Bohemian Studio 24.1.–30.8. Rautiainen maalaa vesi- ja öljyvärein paperille ja työskentelee usein installaatio välineenään.
Clément Cogitore: Les Indes Galantes Pimiö 24.1.-30.8. Teos tulkitsee Philippe Rameaun vuonna 1735 luomaa oopperabalettia katutanssi krumpin kautta.
Pari sanaa keräämisestä 7.7. alkaen. Näyttely avaa museossa tapahtuvaa, yleisölle usein näkymätöntä ja siten vähemmän tunnettua kokoelmatyötä. Museoiden olemassaolon perusta on kokoelma, joka merkitsee laajaa skaalaa säilymiseen, karttumiseen ja kokoelman tunnetuksi tekemiseen liittyviä toimintoja.
Birger Kaipiainen 18.9.-17.1. Kaipiaisen (1915–1988) työ on olennainen osa Suomen modernin taideteollisuuden maailmanvalloitusta.

Wäinö Aaltosen museo Itäinen Rantakatu 38
7.2.-20.9. Anneli Nygren - Fan Academy. Näyttely on retrospektiivinen katsaus suomalaisen mediataiteen pioneerin tuotantoon lähes viidenkymmenen vuoden ajalta
7.2.-20.9. Hyäryllistä. Taiteilijaryhmä Hyäryllisen tuotannossa yhdistyvät kollektiivinen ajattelu ja leikittely muodoilla, materiaaleilla ja kuvilla.
28.2.–23.8. (WAM X) Sencer Vardarman – Under the Mother Earth's Skin.
28.8.–1.11. WAM X: Elina Vainio – Reset. Helsinkiläisen Elina Vainion herkkä hiekkateos kiinnittää huomion aineen kiertokulkuun ja inhimillisen ymmärryksen rajoihin.