NäyttelytAboa Vetus & Ars Nova - Historian ja nykytaiteen museo Itäinen Rantakatu 4-6
Aboa Vetus - Vanha Turku. Suomen ainoa arkeologinen museo, Aboa Vetus, on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Museon alueella sijaitsee kuuden keskiaikaisen kivitalon rauniot, joiden välissä kulkee Luostarin jokikatu.
Luutarha. Aboa Vetus & Ars Novan alueella tehdyissä kaivauksissa on vuosien varrella löytynyt yli tuhat kiloa eläinten luita. Arkeologinen näyttely kertoo eläinten kiinnostavasta historiasta.
Maria Prymatšenkon satumainen maailma, Ars Nova 27.4.-2.9. Prymatšenko (1908-1997) on Ukrainassa suuresti arvostettu ja rakastettu taiteilija. Kesällä 2018 tämän itseoppineen taiteilijan värikästä ja iloa herättävää tuotantoa nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Näyttelyssä esitellään taiteilijan vesiväri- ja guassimaalauksia. Teokset kuuluvat Ukrainan kansantaiteen museon kokoelmaan Kiovassa.
Matkakuumetta, Ars Nova 27.4.-30.9. Kokoelmanäyttely Matkakuumetta tarkastelee Aboa Vetus & Ars Nova -museon taidekokoelmaa matkateemalla. Näyttely lähestyy matkanteon teemoja liikkeen, ajan kulumisen, sisäisten matkojen ja kaukokaipuun kautta. Pariisi ja Firenze nousevat näyttelyssä esiin inspiroivina matkakohteina ja taidekeskuksina. Museon taidekokoelmassa on 650 teosta suomalaisen ja länsimäisen taiteen lähihistoriasta. Kokoelman varhaisimmat teokset ajoittuvat 1800-luvun lopulle, mutta sen pääpaino on 1950-luvun jälkipuolella. Matkakuumetta -näyttely esittelee teoksia yli 30 taiteilijalta, joiden joukossa ovat muun muassa Petri Ala-Maunus, Karel Appel, Saara Ekström, Simo Hannula, David Hockney, Kaisu Koivisto, Ahti Lavonen, Kauko Lehtinen, Leena Luostarinen, Pablo Picasso, Kain Tapper, Ellen Thesleff ja Andy Warhol.
Gil & Moti: Donkey Without a Tail, Takkahuone 27.4.-5.8. Hollannissa asuva israelilaissyntyinen taiteilijapari Gil & Moti on työskennellyt ja elänyt yhdessä vuodesta 1994 lähtien. Kahdesta persoonasta on tullut yksi: identtisesti pukeutuva, yksikkönä toimiva kaksikko ei tee eroa elämän ja taiteen välillä. Olennainen osa Gil & Motin työskentelyä on luoda kontakti henkilöön tai yhteisöön ja antaa näiden kohtaamisten ohjata teoksen suuntaa ja näkökulmaa. Tarkastelun kohteina ovat laajat yhteiskunnalliset kysymykset, kuten suvaitsevaisuus, uskonto tai syrjäytyminen.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Läntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.
1.6.-16.9. Lasten apteekki. Kesäkaudella Apteekkimuseon ja Qwenselin talon sisäpiha herää eloon ja perheen pienimmät pääsevät leikkimään apteekkaria ja asiakasta lasten omassa apteekissa.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Hyönteisloistoa kotoa ja kaukomailta. Biologisessa museossa on esillä pysyvästi museon hyönteiskokoelmia. Esillä on mm. runsaasti suuria eksoottisia perhosia ja kovakuoriaisia. Tällä hetkellä nähtävillä on ulkomaalaisten hyönteisten kokoelma mutta sen rinnalle tulee esille myös kotimaisten hyönteisten kokoelma. Näyttelystä löytyy maailman suurimmat kovakuoriaiset ja perhoset sekä suuria kummitussirkkoja ja kaskaita.

Brinkkalan galleria Vanha Suurtori 3
22.5.-9.7. Aura of Puppets.
13.7.-19.8. Hami Bahadori & Jo Kjaergaard.
21.8.-1.10. Bryggman-säätiö.

Forum Marinum Linnankatu 72
Forum Marinumissa on useita näyttelyitä sekä näyttelyrakennuksissa että museolaivoilla. Pysyvien näyttelyiden ohella vuosittain on esillä useita vaihtuvia näyttelyitä sekä Linnanpuomin Tyyni-salissa että Kruununmakasiinin aulassa.
JUTTU Underground ja positiivinen rakennemuutos

Galleria Harmaa Vanha Suurtori 3
25.5.-8.7. Antti Turkko.
13.7.-19.8. Emilia Ukkonen.
21.8.-1.10. Tanja Konstenius.

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.

Luostarinmäen käsityöläismuseo Luostarinmäki (Vartiovuorenkatu 2)
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.

Naantalin museo Mannerheiminkatu 21
Humpin kesänäyttelyssämme Minusta tulee isona... käsitellään kadonneita ammatteja. Tällä hetkellä puhutaan paljon työn muuttumisesta ja ammattien katoamisesta, mutta ilmiönä tämä ei ole ollenkaan uusi. Näyttelyssä kerrotaan asiasta yleisellä tasolla, mutta suurin osa esimerkeistä on Naantalista. Teollistuminen seurauksena kaupungista katosi ensin napintekijä, sen jälkeen moni muukin käsityöläinen. Näyttelyssä pääsee kokeilemaan "sentraalisantrana" toimimista vanhalla puhelinkeskuksella ja tarjolla on myös vanhoja, ammattiin liittyviä dokumenttifilmejä katseltavaksi.

Raision museo Harkko Nallinkatu 2 (bussit Turusta: 6, 7).
18.5.-26.8. Taidetuokioita Eero Rantasen säätiön kokoelmista.
7.9.-25.11. Handmade in Raisio Vol 4.

Salon taidemuseo - Veturitalli Mariankatu 14, Salo
25.5.-16.9. Herb Ritts: In Full Light. Amerikkalainen Herb Ritts (1952-2002) nousi maailmanmaineeseen ennen kaikkea mustavalkoisilla muotikuvillaan sekä julkisuuden henkilöistä, kuten elokuvatähdistä ja rock-muusikoista ottamillaan muotokuvilla. Retrospektiivisen näyttelyn nimi viittaa Rittsin omaksumaan käytäntöön valokuvata keskipäivän auringon paahteisessa valossa, vastoin yleistä tapaa.

Sibelius-museo Piispankatu 17
Sibelius-perusnäyttely. Näyttelyssä voi tutustua esineisiin museon laajoista kokoelmista, joihin sisältyy mm. valokuvia, käsikirjoituksia sekä lehtileikkeitä (Sibeliuksen hattua, keppiä ja sikarilaatikkoa unohtamatta). Näyttelyn yhteydessä on myös mahdollista kuunnella ja katsella säveltäjään liittyvää audiovisuaalista materiaalia ja syventyä hänen tapaansa säveltää, sekä tutustua alan tutkimukseen.
Soitinnäyttely. Perusnäyttely kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurimme eri puolia tarjoten samalla näkymiä sekä muiden eurooppalaisten että ulkoeurooppalaisten kulttuurien musiikkielämään. Taidemusiikin historiaa tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina pitkälle 1800-lukua saakka Suomen musiikkielämän keskus ja tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museon kokoelmissa. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Kansanmusiikilla on myös oma sijansa näyttelyssä. Äänitystekniikan ja äänentoiston historiaa esitellään lyhyesti omissa vitriineissään.
Sibbe 50 1.2.18-6.1.19. Näyttely kertoo Sibelius-museon nykyisestä museorakennuksesta ja sen suunnittelijasta, Woldemar Baeckmanista, rakennuksen täyttäessä 50 vuotta. Näyttely esittelee arkkitehtuuria, suunnittelua ja tontin historiaa mm. valokuvin, rakennuspiirustuksin ja pienoismallein. Museokävijällä on tänä vuonna myös mahdollisuus nähdä museon atriumpihalle. Näyttelyssä kävijälle annetaan mahdollisuus osallistua ja Sibbe 50 kysyykin, onko nykyinen museorakennus kamala laatikko vai ihana betonitalo.

Turun linna Linnankatu 80
Pysyvät näyttelyt. Päälinna toimii keskiajan ja renessanssin elämästä kertovana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Siellä sijaitsevat Linnan vanhimmat keskiaikaiset huoneet. Museon historiallisen esinekokoelman näyttelytilat, mm. asuja, koruja, astioita, tekstiilejä ja leluja eri ajoilta. Pienoismallinäyttely linnan rakennushistoriasta. Juhana Herttuan aikana rakennetun Renessanssikerroksen juhlasalit, joiden seinillä on historiallisen taidekokoelman maalauksia ja tekstiilejä. Linnankirkko, jossa järjestetään kirkollisia toimituksia ja konsertteja. Bryggman-sali, joka toimii luentosalina. Esilinna. Päänäyttely, joka esittelee Turun linnan historiaa sen alkuvaiheilta tähän päivään. Näyttely valottaa linnan elämää, arkea ja juhlaa eri aikoina hoviväen ja palvelusväen näkökulmasta. Sisustetut tyylihuoneet 1600–1800-luvuilta. Tyylihuoneissa on esillä runsaasti maalauksia, esinekokoelman antiikkihuonekaluja ja asuja.  Pyöreän tornin vankilat. Eerik XIV:n vankityrmä. Raha- ja mitalikabinetti, jossa on esillä rahoja, mitaleita ja kunniamerkkejä eri ajoilta. Lasten linna (Ritarisali, Turun linnan Paja, Pienoishovi ja Tonttu-ukon aarrekammio).
17.2.17-25.11.18 Valtapeliä - Reformaatio Suomessa -näyttely. Kustaa Vaasa nousi Ruotsin valtaistuimelle 1523 ja aloitti reformaation.  Valtakunnassa käynnistyi sata vuotinen murrosvaihe, jossa uskon asiat kietoutuivat poliittiseen valtapeliin.
JUTTU Turun Game of Thrones
11.5.16 alkaen Raunioista rakennettu - Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna. Näyttely esittelee vuosisatojen kuluessa rappeutuneen ja sodan pommituksissa pahoin vaurioituneen Turun linnan restaurointityön suunnitelmia ja periaatteita sekä rakennusvaiheita. Näyttelyssä on esillä runsaasti arkistokuvia ja -filmejä menneiltä vuosikymmeniltä sodan jälkeisistä rauniovaiheista aina 1960-luvulle saakka. Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 125 vuotta arkkitehti Erik Bryggmanin syntymästä ja näyttely liittyy merkkivuoteen.
25.4.-16.9. Kahden presidenttikauden kunnia - Mauno Koiviston kunniamerkit. Esillä on Mauno Koiviston jatkosodassa ja valtiovierailuillaan saamia kunniamerkkejä. Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat ovat halunneet esitellä kaikki presidentti Mauno Koiviston kunniamerkit presidentti Koiviston syntymäkaupungissa Turussa.
Keskiaikapäivä Turun linnassa 30.6. klo 10-17. Keskiaikapäivänä linnassa tapahtuu kaikenlaista! Opastuksia, elävöittäjiä, lasten turnajaiset, tietovartteja ja paljon muuta koettavaa. Liput: aikuiset 12 €, lapset (4-15-vuotiaat) 5 €, perhelippu 30 € (2 aikuista, 2-4 lasta). Linnan ohjelma sisältyy lipun hintaan.
Turun linnan turnajaiset 9.-15.7. Linnanpuiston hurjissa turnajaiskisoissa taistellaan keskiaikaisissa lajeissa. Linnassa pääset ritaritunnelmaan opastusten ja musiikin myötä. Tänä vuonna luvassa myös historiallisen ratsastuksen EM-kilpailut. Liput: aikuiset 11 €, lapset (4-15-vuotiaat) 5 €, perhelippu 27 €.

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
5.6.-1.7. Unelmien puutarhassa. Aineistonäyttely pääkirjaston uudisosan aulassa ja tieto-osastolla. Jo Cicero sen sanoi: ”Jos omistat puutarhan ja kirjakokoelman, sinulta ei puutu mitään."

Turun taidemuseo Aurakatu 26
25.11.16-4.11.18 Toteutuneita unelmia ja toteutumattomia. Taidemuseon ensimmäisen intendentin, maisemamaalari Victor Westerholmin aikana 1891-1919 kokoelmiin hankittiin ja lahjoitettiin tasan 400 teosta, joista monista muotoutui Suomen taiteen ohittamattomia klassikoita. Uusi kokoelmanäyttely esittelee tämän parhaimmiston lisäksi myös joukon toteutumattomia unelmia; teoksia, jotka syystä tai toisesta eivät päätyneetkään osaksi kokoelmaa.
Dick Bengtsson 1.6.-26.8. Taiteilijana itseoppinut Dick Bengtsson (1936-1989) kuuluu Ruotsin merkittävimpiin taiteilijoihin. Hän yhdisti teoksissaan monia eri tekniikoita ja käsitteli maalauksiaan itsekehittämillään menetelmillä. Bengtsson ei koskaan selittänyt persoonallisia, usein yllättäviä yksityiskohtia ja rinnastuksia sisältäviä teoksiaan. Hän tuntuu kuitenkin vihjaavan, että Kansankodin idylli on vain pintaa, jonka hänen teoksensa saavat rikkoontumaan.
Sasha Huber: Space Race. Studio 1.6.-26.8.
Vajiko Chachkhiani: Winter Which Was Not There (2017) Pimiö 1.6.-26.8.

Vanhan Raatihuoneen Galleria Vanha Suurtori 3
25.5.-8.7. Eeva-Maija Pulkkinen.
13.7.-19.8. Lotta Hänninen.
21.8.-1.10. Emma Jääskeläinen.
Hertta Kiiski ja Jenna Sutela ​8.6.-16.9.