Näyttelyt ja muut tapahtumatAboa Vetus & Ars Nova - Historian ja nykytaiteen museo Itäinen Rantakatu 4-6
Aboa Vetus & Ars Nova on Suomen ainoa arkeologinen museo ja yksi Turun kolmesta taidemuseosta. Maan alta löydetty rauniokortteli kertoo kaupungin menneisyydestä vuosisatojen takaa. Kiinnostavat taidenäyttelyt herättävät tunteita ja antavat ajateltavaa.
Museo tekee kesällä 2019 arkeologista yleisökaivausta pihallaan, tervetuloa tutustumaan! Arkeologin vastaanotto kesä–heinäkuun torstaisin klo 12–14.
ABOA VETUS – vanha Turku on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Kurkista keskiaikaisten talojen kellareihin ja tutustu arkeologisiin löytöihin.
Arkeologinen Luutarha kertoo eläinten historiasta. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin.
Päivikki Kallio: Havaintojen näyttämöt 29.3.–1.9. Retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen Päivikki Kallion teoksia 1980-luvulta tähän päivään. Kallio on taidegrafiikan uudistaja, joka yhdistää luovasti kuvataiteen eri menetelmiä.
Saara Ekström: Amnion 14.6.–3.11. Näyttely esittelee vuosina 2017–2019 valmistuneita teoksia palkitulta turkulaistaiteilijalta.
Sää ja mää – sään merkityksiä ennen ja nyt -ympäristöhankkeen näyttely Omatila-galleriassa 24.5.−1.9.
Pääsylipun hintaan sisältyvät yleisöopastukset: Suomeksi 3.6.–11.8. joka päivä klo 11:30 ja 13:30. Muina aikoina la ja su klo 11:30. | Ruotsiksi 1.7.–7.8. keskiviikkoisin klo 14. | Englanniksi 1.7.–31.8. joka päivä klo 12.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Läntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Biologisen museon kesäkauden tapahtumia ja näyttely.
12.6. Hyönteishotellityöpaja klo 10–15
31.7. Perhosbaarityöpaja, klo 10–15
15.8. Eläinten yö Taiteiden yönä klo 18–23
31.8.–1.9. Koko perheen luontoviikonloppu klo 10–15
Urban Nature II – Camera Obscura -valokuvanäyttely 2.7.–1.9. Hans G. Hästbackan kaupunkiluontokuvia neulanreikäkameralla.
Taiteilijatapaamiset 3.7. ja 20.8. klo 13–17.
Esitelmät 11.7. ja 22.8. klo 17–18.

Forum Marinum Linnankatu 72
Forum Marinumissa on useita näyttelyitä sekä näyttelyrakennuksissa että museolaivoilla. Pysyvien näyttelyiden ohella vuosittain on esillä useita vaihtuvia näyttelyitä sekä Linnanpuomin Tyyni-salissa että Kruununmakasiinin aulassa.
JUTTU Underground ja positiivinen rakennemuutos

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Kesällä mm. Kolme keskiaikaista kesäpäivää 17.–19.6. (ilmoittaudu viimeistään 14.6.). Keskiaikaisia taitoja ja tekemisiä puusta, nahasta, villasta oman valinnan mukaan. 12 vuotta täyttäneille. | Lepakonpönttötyöpaja 24.8. klo 9–16. Kom och bygg en holk för fladdermössen, där de kan vila sig eller häcka. | Esihistoria esille 12.-15.9. to-pe klo 9-15, la-su klo 11-17.

Luostarinmäen käsityöläismuseo Luostarinmäki (Vartiovuorenkatu 2)
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Kesällä mm. Vauvaviikon Vauvapäivä 5.6. klo 9–18. Luvassa vauvaystävällisiä opastettuja kierroksia, loruleikkejä ja piknikiä. | Lasten Luostarinmäki 8.6. klo 10–18. Lapset pääsevät käsityöläisten oppiin kokeilemaan eri kädentaitoja sekä ratkomaan museomysteeriä seikkailuopastuksilla klo 11 ja 13. | Yleisöopastukset päivittäin 10.6.–1.9. klo 10:30 ja 14:30. | Mysteeri ratkottavana -lastenopastukset 10.6.–1.9. ti ja pe klo 13. Lapset pääsevät käsityöläisten oppiin kokeilemaan eri kädentaitoja sekä ratkomaan museomysteeriä seikkailuopastuksilla. | Perinnerakentamisen parissa 15.–16.6. Tietopaketteja, työnäytöksiä, luentoja, tuote-esittelyä, materiaalimyyntiä. | Muotoilijat museoverstaissa 24.–30.6. Uuden muotoilun yhdistyksen jäsenet esittelevät työtään ja töitään viikon ajan Luostarinmäellä. | Karkkipäivä Luostarinmäellä 29.6. klo 10–18. Museon syntymäpäivää vietetään makeissa merkeissä. | Kivakesäkeskiviikko Luostarinmäellä 31.7. klo 13–16. Oppipojat ja -tytöt käsityöläisten verstaissa. | Käsityötaidonpäivät 15.–18.8. Kultaisen Omenan Killan mestarit ja kisällit työskentelemässä museoverstaissa. Ohjelmassa mm. infovartteja. | Luostarinmäki Goes Streetfood 31.8. klo 10–20. | Turun päivä Luostarinmäellä 15.9. klo 10–18.

Naantalin museo Mannerheiminkatu 21
Pysyvät näyttelyt.
Humpin talossa on kaksi pysyvää näyttelyä. Arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Pienoismalli esittelee elämää 1500-luvun naantalilaistalossa. Luostarin pienoismallin kautta voit tutustua elämään Naantalin luostarissa. Kaupunki perustettiin vuonna 1443 palvelemaan tänne rakennettavaa birgittalaisluostaria.
Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Rauhallisessa interiöörissä voit tutustua entisajan elämään pikkukaupungissa. Pienoisnäyttelyssä kerromme Naantalin vanhasta kylpylästä ja kylpyläkaupungin elämästä. Lisäksi näyttelyssä selviää, mitkä ovat Naantalin sukat ja millaiset ovat Naantalin nuket.
Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.
Vaihtuvat näyttelyt
Hiilolassa on vielä vuoden 2019 esillä näyttely ”Kauppias, monitoimimies Oskar Marjanen / Handelsmannen, mångsysslaren Oskar Marjanen”.
Humpin talon vaihtuvien näyttelyjen tilassa aukeaa 15.5. näyttely Naantalissa käytetyistä tapeteista.

Salon taidemuseo - Veturitalli Mariankatu 14, Salo
11.5.-8.9. Stefan Bremer: Keskeltä ja Täysillä. Valokuvaaja Stefan Bremerin (s. 1953) laaja retrospektiivinen näyttely sisältää eri teemaisia kuvasarjoja. Näyttelyn varhaisimmat valokuvat ovat 1970-80-luvulta Helsinki by Night -sarjasta ja uusimmat kuvasarjoja, joita ei ole vielä ollut esillä missään. Stefan Bremerin teoksista osa on dokumentaarisia ja osa kokeilevampaa taidevalokuvaa. Hänen kuvissaan keskipisteenä on ihminen. Stefan Bremer on myös toiminut valokuvaajana useissa lehdissä.
Kahvilassa 11.5.-8.9. Koit ny rauhottu! 10-vuotisjuhlanäyttely. Ennen julkaisemattomia valokuvia Salon nuorisosta 50-luvulta 80-luvulle. Näyttelyn ovat koonneet Timo Lähteenmäki ja Mikko Vienonen, jotka toimittivat 2009 kirjan Koit ny rauhottu! Tositarinoita pop-villitysten tulosta pikkukaupunkiin.

Sibelius-museo Piispankatu 17
Sibelius-näyttely. Näyttelyssä voi tutustua esineisiin museon laajoista kokoelmista, joihin sisältyy mm. valokuvia, käsikirjoituksia sekä lehtileikkeitä (Sibeliuksen hattua, keppiä ja sikarilaatikkoa unohtamatta). Näyttelyn yhteydessä on myös mahdollista kuunnella ja katsella säveltäjään liittyvää audiovisuaalista materiaalia ja syventyä hänen tapaansa säveltää, sekä tutustua alan tutkimukseen.
Soitinnäyttely. Perusnäyttely kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurimme eri puolia tarjoten samalla näkymiä sekä muiden eurooppalaisten että ulkoeurooppalaisten kulttuurien musiikkielämään. Taidemusiikin historiaa tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina pitkälle 1800-lukua saakka Suomen musiikkielämän keskus ja tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museon kokoelmissa. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Kansanmusiikilla on myös oma sijansa näyttelyssä. Äänitystekniikan ja äänentoiston historiaa esitellään lyhyesti omissa vitriineissään.
1.2.19-5.1.20 Otto A. 1879-1969. Musiikintutkija, professori Otto Anderssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 140 vuotta. Näyttely kertoo saaristolaispojan tiestä Vårdön saarelta yhdeksi keskeisimmistä musiikintutkijoista maassamme. Turkulaisille Otto oli vuosikymmenten ajan tuttu näky; aluksi lukkarikoululaisena ja sotilassoittajana, myöhemmin Åbo Akademin professorina ja rehtorina. Uteliaan tutkijan aikanaan keräämät soitin- ja arkistokokoelmat ovat nykyisen Sibelius-museon perustana.

Turun linna Linnankatu 80
Raunioista rakennettu - Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna (11.5.16 alkaen). Näyttely esittelee vuosisatojen kuluessa rappeutuneen ja sodan pommituksissa pahoin vaurioituneen Turun linnan restaurointityön suunnitelmia ja periaatteita sekä rakennusvaiheita. Näyttelyssä on esillä runsaasti arkistokuvia ja -filmejä menneiltä vuosikymmeniltä sodan jälkeisistä rauniovaiheista aina 1960-luvulle saakka. Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 125 vuotta arkkitehti Erik Bryggmanin syntymästä ja näyttely liittyy merkkivuoteen.
Muutama sananen naisista 8.3.19-8.3.20. Turun historiasta kerrottaessa naiset on usein sivuutettu lyhyesti vain muutamalla sanalla. Uusin Turun yliopistossa tehty historian tutkimus on nostanut esille naiset aktiivisina ja hyvin vaikutusvaltaisinakin toimijoina jo 1600-luvulla. Näyttely avaa Turussa vaikuttaneiden naisten elämää ja kohtaloita 1600-luvulla. Tarinoiden kautta piirtyy kuva elämästä aikana, jolloin kirkko ja yhteiskunta säätelivät käsityksiä naisten kasvatuksesta, asemasta, sopivasta käytöksestä, rakkaudesta ja avioliitosta. Suuresta kontrollista huolimatta naiset vaikuttivat tekijöinä ja toimijoina, ja luovivat vaikeinakin aikoina tarmokkaasti elämässään eteenpäin kukin parhaan kykynsä mukaan.

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
KUVIA. SANOJA. Turun Klassillisen lukion kokoelmanäyttely 3.6.-31.8. Valokuvauskurssien ja luovan kirjoittamisen töitä. Turun Klassillinen lukio on valtakunnallisen ilmaisun erityisopetuksen luvan saanut lukio, jossa voi opiskella teatteri-ilmaisua sekä mediailmaisua.
Aalto, Bryggman ja funktionalismi, Aula (pääkirjaston uudisosa, 1. krs) 2.7.-1.9. Näyttely esittelee Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin yhteistyön sekä keskeiset työt, joissa klassismi vaihtui funktionalismiin. Alvar Aalto ja Erik Bryggman tekivät tiivistä yhteistyötä 1927 – 1933. He esittelivät Suomessa uuden arkkitehtuurin suunnan, funktionalismin, yhteistyössä pohjoismaisten ja kansainvälisten pioneerien kanssa. Näyttelyn tekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi: Aalto, Bryggman ja funktionalismi | Aalto, Bryggman and Functionalism | Aalto, Bryggman och funktionalism.
KATSO www.alvaraalto.fi
KATSO www.bryggman.fi
KATSO www.turku.fi/uutinen/2019-06-13_alvar-aalto-viikko-elokuussa
Suomalaista funkkisarkkitektuuria 1930-luvulta 2000-luvulle. Finnish Funkis Architecture from the 1930's into the years 2000's. Curator Gaby Nussbaum. Tieto-osasto (pääkirjaston uudisosa, 2. krs) 2.7.-1.9. The exhibition was part of the "Finland 100" program and reviews the FUNKIS buildings since the 1930's into the 2000's. The exhibition is based on the Master thesis by Architect Gavriela Nussbaum, "Assimilation of International Styles in the Modern Finnish Architecture – Functionalism in the 1930's". The thesis was written in the 1970's moderated by Professor Gilbert Herbert.
KATSO www.alvaraalto.fi

Turun taidemuseo Aurakatu 26
Neljä elementtiä 23.11.2018 alkaen. Uudessa kokoelmanäyttelyssä klassiset neljä elementtiä pääsevät valloilleen. Maa, vesi, tuli ja ilma virtaavat läpi kokonaisuuden, jossa vanhempi taide saa rinnalleen museon uusimpia teoshankintoja. Näyttely tarkastelee, miten taiteilijat ovat nähneet ihmisen suhteen elementteihin ja fyysiseen todellisuuteen eri aikoina.
Imogen Cunningham 7.6.–15.9. Amerikkalainen Imogen Cunningham (1883–1976) kuuluu modernin valokuvataiteen johtaviin nimiin ja tuli tunnetuksi muotokuvistaan ja tarkkarajaisista, pelkistetyistä kasvi- ja alastontutkielmistaan. Cunninghamin visuaalisesti iskevät mustavalkoiset valokuvat katsovat kohdettaan läheltä ja saavat katsojan huomaamaan näennäisesti vaatimattomienkin kohteiden kauneuden. Luonto- ja alastonaiheiden ohella näyttelyssä on mukana myös taiteilijan ilmeikkäitä omakuvia eri ajoilta ja taiteilijakollegoiden Cunninghamista ottamia valokuvia.
Jenni Yppärilä: Kauan eläköön Studio 7.6.–15.9. Yppärilän teokset kuvaavat kuvitteellisia ja osin todellisia turkulaisia rakennuksia kolmiulotteisen maalauksen keinoin.
Anssi Kasitonni Pimiö 7.6.–15.9. Kasitonni on taiteen moniosaaja, jonka lyhytelokuvat virnuilevat populaarikulttuurin ilmiöille ja elämälle itselleen.

Wäinö Aaltosen museo Itäinen Rantakatu 38
7.6.–22.9. HC Berg. Hans-Christian Bergin (s. 1971) tuotantoa laajasti esittelevässä näyttelyssä on esillä paitsi keskeisiä teoksia Bergin uran varrelta myös hänen uusinta tuotantoaan. Bergin teoksissa koristeellisuus ja anekdoottiset viittaukset yhdistyvät yksinkertaisiin universaaleihin muotoihin ja selkeään värikieleen. Teosten luomat optiset illuusiot leikittelevät aistihavainnon rajallisuudella ja haastavat perinteisen katsomisen tavat.