Näyttelyt ja muut tapahtumatApteekkimuseo ja Qwenselin talo Läntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Biologinen museo suljetaan 17.9. viemäriremontin vuoksi. Biologinen museo suljetaan kesällä todetun viemäriongelman vuoksi. Remontin aikana museorakennuksen viemärin runkolinja kunnostetaan, koska runkolinja on painunut juuri ennen kaivoa museon sisäänkäynnin edessä. Remontin arvioitu kesto on kaksi viikkoa.
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.

Forum Marinum Linnankatu 72
Forum Marinumissa on useita näyttelyitä sekä näyttelyrakennuksissa että museolaivoilla. Pysyvien näyttelyiden ohella vuosittain on esillä useita vaihtuvia näyttelyitä sekä Linnanpuomin Tyyni-salissa että Kruununmakasiinin aulassa.
JUTTU Underground ja positiivinen rakennemuutos

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Avoin viikonloppu 26.-27.10. klo 13-17. Työpajatoimintaa ja tekemisen iloa aikuisille, lapsille ja perheille. Kokeiluverstaalla syvennytään kädentaitoihin ja muotokieleen eri materiaalien kautta. Viikonlopun teemana Kankaanpainantaa ja vaatehuoltoa. Työpajamaksu 3,50 € / 8 €.

Luostarinmäen käsityöläismuseo Luostarinmäki (Vartiovuorenkatu 2)
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.

Naantalin museo Mannerheiminkatu 21
Pysyvät näyttelyt.
Humpin talossa on kaksi pysyvää näyttelyä. Arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Pienoismalli esittelee elämää 1500-luvun naantalilaistalossa. Luostarin pienoismallin kautta voit tutustua elämään Naantalin luostarissa. Kaupunki perustettiin vuonna 1443 palvelemaan tänne rakennettavaa birgittalaisluostaria.
Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Rauhallisessa interiöörissä voit tutustua entisajan elämään pikkukaupungissa. Pienoisnäyttelyssä kerromme Naantalin vanhasta kylpylästä ja kylpyläkaupungin elämästä. Lisäksi näyttelyssä selviää, mitkä ovat Naantalin sukat ja millaiset ovat Naantalin nuket.
Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.

Salon taidemuseo - Veturitalli Mariankatu 14, Salo
21.9.19-12.1.20 Alexander Reichstein, Ajan myötä. Suomessa 1990 alkaen asunut venäläissyntyinen taiteilija ja kuvittaja Alexander Reichstein (s.1957) on valloittanut suomalaisesta taidekentästä oman erikoisalueensa, jossa mielikuvitukselliset, interaktiiviset installaationsa leikittelevät taiteen ja illuusioiden rajalla. Reichsteinin interaktiivinen näyttely tarjoaa ainutlaatuisen, moniaistisen taidekokemuksen, kun yleisö pääsee kokoamaan myös omia taideteoksiaan.

Sibelius-museo Piispankatu 17
Sibelius-näyttely. Näyttelyssä voi tutustua esineisiin museon laajoista kokoelmista, joihin sisältyy mm. valokuvia, käsikirjoituksia sekä lehtileikkeitä (Sibeliuksen hattua, keppiä ja sikarilaatikkoa unohtamatta). Näyttelyn yhteydessä on myös mahdollista kuunnella ja katsella säveltäjään liittyvää audiovisuaalista materiaalia ja syventyä hänen tapaansa säveltää, sekä tutustua alan tutkimukseen.
Soitinnäyttely. Perusnäyttely kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurimme eri puolia tarjoten samalla näkymiä sekä muiden eurooppalaisten että ulkoeurooppalaisten kulttuurien musiikkielämään. Taidemusiikin historiaa tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina pitkälle 1800-lukua saakka Suomen musiikkielämän keskus ja tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museon kokoelmissa. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Kansanmusiikilla on myös oma sijansa näyttelyssä. Äänitystekniikan ja äänentoiston historiaa esitellään lyhyesti omissa vitriineissään.
1.2.19-5.1.20 Otto A. 1879-1969. Musiikintutkija, professori Otto Anderssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 140 vuotta. Näyttely kertoo saaristolaispojan tiestä Vårdön saarelta yhdeksi keskeisimmistä musiikintutkijoista maassamme. Turkulaisille Otto oli vuosikymmenten ajan tuttu näky; aluksi lukkarikoululaisena ja sotilassoittajana, myöhemmin Åbo Akademin professorina ja rehtorina. Uteliaan tutkijan aikanaan keräämät soitin- ja arkistokokoelmat ovat nykyisen Sibelius-museon perustana.

Turun linna Linnankatu 80
Raunioista rakennettu - Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna (11.5.16 alkaen). Näyttely esittelee vuosisatojen kuluessa rappeutuneen ja sodan pommituksissa pahoin vaurioituneen Turun linnan restaurointityön suunnitelmia ja periaatteita sekä rakennusvaiheita. Näyttelyssä on esillä runsaasti arkistokuvia ja -filmejä menneiltä vuosikymmeniltä sodan jälkeisistä rauniovaiheista aina 1960-luvulle saakka. Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 125 vuotta arkkitehti Erik Bryggmanin syntymästä ja näyttely liittyy merkkivuoteen.
Muutama sananen naisista 8.3.19-8.3.20. Turun historiasta kerrottaessa naiset on usein sivuutettu lyhyesti vain muutamalla sanalla. Uusin Turun yliopistossa tehty historian tutkimus on nostanut esille naiset aktiivisina ja hyvin vaikutusvaltaisinakin toimijoina jo 1600-luvulla. Näyttely avaa Turussa vaikuttaneiden naisten elämää ja kohtaloita 1600-luvulla. Tarinoiden kautta piirtyy kuva elämästä aikana, jolloin kirkko ja yhteiskunta säätelivät käsityksiä naisten kasvatuksesta, asemasta, sopivasta käytöksestä, rakkaudesta ja avioliitosta. Suuresta kontrollista huolimatta naiset vaikuttivat tekijöinä ja toimijoina, ja luovivat vaikeinakin aikoina tarmokkaasti elämässään eteenpäin kukin parhaan kykynsä mukaan.
Suljetut ovet -kierrokset 31.8.-29.9. Kierroksilla pääsee tutustumaan paikkoihin, joihin ei normaalisti pääse kurkistamaan, kuten mm. linnan vanhimpaan keittiöön ja asuinhuoneeseen, salakäytävään, ja lisäksi kiivetään 38 metriä korkeaan länsitorniin, josta avautuu upeat näkymät kaupunkiin. Sisäänpääsymaksu + opastusmaksu 3 €. Huom! Ilmoittaudu www.lyyti.fi/reg/Suljetut_ovet_kierrokset_3982.
KATSO www.lyyti.fi/reg/Suljetut_ovet_kierrokset_3982

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
Grönlanti tänään -näyttely 3.–30.9. Valokuvia maailman suurimmalta saarelta, Tanskalle kuuluvasta itsehallintoalueesta. Suomi-Grönlanti -ystävyysseura Uppik täytti viime vuonna kaksikymmentä vuotta.
Sieniin sidoksissa -näyttely, Tieto-osasto (pääkirjaston uudisosa, 2. krs) 3.–30.9. Sienilajien määrän arvioidaan liikkuvan miljoonissa. Ne elävät vahvaa yhteiseloa kanssamme, vaikka emme usein tule huomioineeksi asiaa.
KATSO netti.nic.fi/~tsieni
Pääkirjaston vitriininäyttelyt syyskuussa.
Tieto-osasto 3.-29.9. Uupumus.
Tieto-osasto 3.9.-30.9. Kalaallit Nunaat / Grønland / Grönlanti /  Grönland.
Tieto-osasto, 1.9.–30.9. Liikaa! För mycket! Suomalaiset kodit pursuavat tavaraa, ja tavaroiden raivaamisesta on tullut suorastaan trendikästä. Miten tähän tilanteeseen on tultu, ja miten tavarasuhteemme voidaan palauttaa jälleen raiteilleen?
Tieto-osasto, Kuukauden lehti syyskuussa: Suuri Käsityö (vuosina 1974 – 1992 Suuri Käsityökerho) on Suomen suurin käsityölehti. Lehdessä julkaistaan mm. neulonta-, virkkaus- ja ompeluohjeita. Numeroita ilmestyy vuodessa 10. Lehden tyypillinen lukija on kaupungissa omakotitalossa asuva yli 40-vuotias nainen.
Tieto-osasto, Kuukauden tietokirja syyskuussa - Caleb Scharf: Kopernikuskompleksi. Voiko elämää olla muualla avaruudessa, ja toisaalta, miksi sitä on juuri kotiplaneetallamme? Astrobiologian professori Caleb Scharf pohtii näitä kysymyksiä kirjassaan. Avaruuden lisäksi hän kääntää katseensa myös mikroskooppisen pieniin asioihin tarkastellessaan elämän biokemiallista perustaa. Scharfin mukaan maapallon paikka mikroskooppisen ja kosmisen kokoluokan välimaastossa, ”kiviplaneetalla kiertämässä tietynikäistä tähteä”, vaikuttavat siihen miten päättelemme asioita luonnosta ja miten etsimme elämää muualta avaruudesta. Kirja on tieteellisesti pätevä puheenvuoro, mutta selkeän ja hyvän kielen takia siitä voi nauttia, vaikka aihe ei olisi entuudestaan tuttu.
Batman - Lepakkomies -näyttely, Saaga 3.-30.9. BOOM! Batman on kurvannut lepakkoautollaan Saagaan! Batmanin ensiesiintyminen tapahtui sarjakuvassa 80 vuotta sitten. Batman - Lepakkomies -näyttely on keräilijämamman ja lapsenlapsen yhteinen näyttely, joka koostuu vuosien varrella kerätyistä mielenkiintoisista Batman-aiheisista tavaroista. Esillä on mm. figuureja, keräilykortteja, tarroja, legoja, asusteita.
ääNITEOS Kaksi tuolia -ääniteos 14.9.-9.10. Kaksi tuolia – tositarinoita myötätynnon synnystä on dokumentaarinen taidehanke, jossa on kutsuttu esiin ja tutkittu myötätunnon ääniä. Nyt näitä ääniä voi kuulla ääni-installaatioissa pääkirjaston Runohuoneessa sekä Runosmäen ja Nummen kirjastoissa.

Turun taidemuseo Aurakatu 26
Neljä elementtiä 23.11.2018 alkaen. Uudessa kokoelmanäyttelyssä klassiset neljä elementtiä pääsevät valloilleen. Maa, vesi, tuli ja ilma virtaavat läpi kokonaisuuden, jossa vanhempi taide saa rinnalleen museon uusimpia teoshankintoja. Näyttely tarkastelee, miten taiteilijat ovat nähneet ihmisen suhteen elementteihin ja fyysiseen todellisuuteen eri aikoina.
Emil Nolde 4.10.19–5.1.20. Saksalainen Emil Nolde (1867–1956) oli aikansa varhaisen modernismin kärkinimiä, joka aloitti 1890-luvulla uusromantikkona, mutta sai pian vaikutteita ranskalaisesta impressionismista ja uusimpressionismista. Taiteilija siirtyi vuoden 1909 vaiheilla uuteen, ekspressiiviseen muotokieleen, josta tuli hänen tavaramerkkinsä. Siinä intensiiviset värit yhdistyivät pelkistettyyn, ajoittain jopa karrikoivaan ilmaisuun. Voimakkaan tunnepohjainen ja rujonkaunis esitystapa herätti jo teosten syntyaikana kiivasta keskustelua. Kansallissosialistien noustua valtaan Nolden taide tuomittiin epäsaksalaisena ja hän sai 1941 kiellon toimia taiteilijana.
Holger Loodus Studio 4.10.–17.11.
Petra Lindholm: Empty Vessels Pimiö 4.10.–17.11.

Wäinö Aaltosen museo Itäinen Rantakatu 38
30.8.–17.11. (WAMx) Listening in the Dark, Maeve Brennan.
11.10.19–19.1.20 Milloin on nyt.