Näyttelyt ja muut tapahtumatAboa Vetus & Ars Nova - Historian ja nykytaiteen museo Itäinen Rantakatu 4-6
Aboa Vetus & Ars Nova on Suomen ainoa arkeologinen museo ja yksi Turun kolmesta taidemuseosta.
ABOA VETUS – vanha Turku on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan.
Luutarha kertoo eläinten historiasta arkeologisten luulöytöjen kautta. Paljon tutkittavaa myös pienille museovieraille!
Turun Taiteilijaseura 95 vuotta | Juhlavuoden kutsuvieraat 15.11.-22.3. Perinteikkään yhdistyksen kunniaksi järjestetty näyttely avaa näkymän kaupungin aktiiviseen taidekenttään. Jurytetyssä näyttelyssä nähdään teoksia 14 taiteilijalta: Vesa Aaltonen | Erika Adamsson | Anna Aho | Heini Aho | Sanna Kananoja | työryhmä Lotta Leka, Ulrika Hagqvist, Marjo Yli-Antola | Ilona Niemi | Sakari Peltola | André Peterdi | työryhmä Leena Pylkkö, Lisa Roberts, Laura Naukkarinen.
Hanneriina Moisseinen: DOKUMENTTI 15.11.-22.3. Takkahuone-galleriassa nähdään ensimmäistä kertaa Hanneriina Moisseisen sarjakuvainstallaatio DOKUMENTTI. Teos pohjautuu näytelmäkirjailija E. L. Karhun näytelmätekstiin kuka tahansa meistä – dokumentti. Ideat näkyviksi Faktoja ja triviaa museon taidekokoelman teoksista. Näyttely jäljittää, millaisista kokemuksista, havainnoista ja tunteista kipinä taideteokselle voi syntyä.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.

Brinkkalan galleria Vanha Suurtori 3
Turku 790 vuotta? 29.11.-23.2. Näyttely kertoo Turun kaupungin synnystä ja kehityksestä 1200-luvulta 1800-luvulle saakka. Esillä oleva arkeologinen aineisto on peräisin kaivauksista vuosilta 2014–2015.

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.

Luostarinmäen käsityöläismuseo Luostarinmäki (Vartiovuorenkatu 2)
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.

Salon taidemuseo - Veturitalli Mariankatu 14, Salo
25.1.-5.4. Tommi Toija. Kuvanveistäjä Tommi Toija (s. 1974) on yksi tämän hetken kiinnostavimmista nykytaiteilijoista. Toijan hämmentynein silmin katsovat hahmot ja niiden luoma omintakeinen maailma ovat löytäneet tiensä monien sydämiin.
KATSO tommitoija.com

Sibelius-museo Piispankatu 17
Sibelius-näyttely. Näyttelyssä voi tutustua esineisiin museon laajoista kokoelmista, joihin sisältyy mm. valokuvia, käsikirjoituksia sekä lehtileikkeitä (Sibeliuksen hattua, keppiä ja sikarilaatikkoa unohtamatta). Näyttelyn yhteydessä on myös mahdollista kuunnella ja katsella säveltäjään liittyvää audiovisuaalista materiaalia ja syventyä hänen tapaansa säveltää, sekä tutustua alan tutkimukseen. Nykyinen Sibelius-näyttely on avoinna 5.1.2020 saakka.
Soitinnäyttely. Perusnäyttely kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurimme eri puolia tarjoten samalla näkymiä sekä muiden eurooppalaisten että ulkoeurooppalaisten kulttuurien musiikkielämään. Taidemusiikin historiaa tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina pitkälle 1800-lukua saakka Suomen musiikkielämän keskus ja tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museon kokoelmissa. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Kansanmusiikilla on myös oma sijansa näyttelyssä. Äänitystekniikan ja äänentoiston historiaa esitellään lyhyesti omissa vitriineissään.
Sibelius - the one and only 22.1.20–8.12.21. Uusi Sibelius-näyttelymme ”Sibelius – the one and only” tarjoaa hieman erilaisen kuvakulman Sibeliukseen; se kertoo ihmisestä, musiikista ja arkielämästä: ystävistä, perheestä, konserttimatkoista ja luonnosta.

Turun linna Linnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Muutama sananen naisista 8.3.19-8.3.20. Turun historiasta kerrottaessa naiset on usein sivuutettu lyhyesti vain muutamalla sanalla. Uusin Turun yliopistossa tehty historian tutkimus on nostanut esille naiset aktiivisina ja hyvin vaikutusvaltaisinakin toimijoina jo 1600-luvulla. Näyttely avaa Turussa vaikuttaneiden naisten elämää ja kohtaloita 1600-luvulla. Tarinoiden kautta piirtyy kuva elämästä aikana, jolloin kirkko ja yhteiskunta säätelivät käsityksiä naisten kasvatuksesta, asemasta, sopivasta käytöksestä, rakkaudesta ja avioliitosta. Suuresta kontrollista huolimatta naiset vaikuttivat tekijöinä ja toimijoina, ja luovivat vaikeinakin aikoina tarmokkaasti elämässään eteenpäin kukin parhaan kykynsä mukaan.

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
Raunistulan hiiret Korvatunturilla -näyttely, Saaga 27.11.-25.1. Raunistulan nukkekotikerhon sympaattiset hiiret ovat vipeltäneet Saagan vitriiniin, jossa ne ovat ahkeroimassa Joulupukin apuna Korvatunturilla.
Kovaa teetä, foksia ja modernia menoa – Musiikkiosaston katsaus huvielämään iloisella 1920-luvulla 2.-31.1. Millaista musiikkia soitettiin Turun kahviloissa ja ravintoloissa 1920-luvulla? Entä mikä ihme oli pääkaupunkilaiset villitsevä gramofonikuume?
KATSO musasto.wordpress.com/2019/12/31/kovaa-teeta-foksia-ja-modernia-menoa-musiikkiosaston-katsaus-huvielamaan-iloisella-1920-luvulla
Älä lyö! -valokuvanäyttely: Naisiin kohdistuva väkivalta on aina rikos. Tieto-osasto (uudisosa, 2. krs) 3.-31.1. Johanna Kareen valokuvissa pari- ja lähisuhdeväkivaltaa kohdanneet naiset kieltäytyvät vaikenemasta tästä räikeästä ihmisoikeusongelmasta.
Pääkirjaston vitriininäyttelyt tammikuussa.
Tieto-osasto 4.-31.1. Tyypit, jotka piirtävät seiniin. Jo luolaihmiset ovat piirtäneet seiniin, ja myöhemmin myös antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset kirjoittelivat esimerkiksi nimiään ja poliittisia sanomia rakennusten seiniin. Nykyinen graffitikulttuuri on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 1900-luvun puolivälin jälkeen. Graffititaide herättää tunteita puolesta ja vastaan: se liikkuu laillisen ja laittoman, taiteen ja töhrimisen rajamailla.
Tieto-osasto 4.-31.1. Fiat lux! Tulkoon valkeus! Päivä on jo hiukan pitempi. Näyttelyssä sukelletaan valoon ja sen eri olomuotoihin.
Tieto-osasto 4.–31.1. Suomi 1920.
Kuukauden lehti tammikuussa: Juoksija-lehti.
Kuukauden tieto-kirja tammikuussa. Matti Vuento: Myrkkyjen maailma: nuolimyrkystä sariiniin. Myrkkyjen maailma vie lukijan matkalle myrkkyjen historiaan varhaisten valtakuntien kasvi- ja eläinmyrkyistä nykypäivän kemikaaliviidakkoon. Yhden myrkky voi olla toisen parannuskeino ja aineista on onnistuttu jalostamaan lääkkeitä sekä liiallisina määrinä tappavia aineita. Mikä on tunnetuin varhaisin myrkky? Entä mitä käytettiin kuninkaiden ja hallitsijoiden salamurhiin? Kuinka paljon myrkyistä tiedetään ja kuinka iso osa tiedosta on salaista? Kirjailija ja biokemian emeritusprofessori Matti Vuento esittelee teoksissaan luonnontieteitä laajalle yleisölle ja on popularisoinut luonnontieteiden ilmiöitä myös lastenkirjoissa.
Jerusalem, Palestiina, 50+ vuotta miehitystä (Aula ja tieto-osasto (uudisosa, 1. ja 2. krs) 1.-24.2.). Jarmo Korhosen valokuvia Jerusalemista ja Palestiinasta alkuvuonna 2017, jolloin hän toimi humanitaarisena tarkkailijana.

Turun taidemuseo Aurakatu 26
Löytöretkiä. Lars Göran Johnsson kokoelma 24.1.–17.5. Lars Göran Johnsson on kerännyt taidetta lähes 60 vuoden ajan ja hänen kauneuden kaipuusta alkunsa saaneesta löytöretkestään on muodostunut yksi maamme merkittävimmistä yksityisistä taidekokoelmista.
Satu Rautiainen: Village Bohemian Studio 24.1.–22.3. Rautiainen maalaa vesi- ja öljyvärein paperille ja työskentelee usein installaatio välineenään.
Clément Cogitore: Les Indes Galantes Pimiö 24.1.-22.3. Teos tulkitsee Philippe Rameaun vuonna 1735 luomaa oopperabalettia katutanssi krumpin kautta.

Wäinö Aaltosen museo Itäinen Rantakatu 38
22.11.–9.2. (WAM X) Rebecca Birch.
7.2.-24.5. Anneli Nygren - Fan Academy.
7.2.-24.5. Hyäryllistä.