NäyttelytApteekkimuseo ja Qwenselin talo Läntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Biologinen museo on toistaiseksi suljettu. Heinäkuun alkupuolella todettu putkivaurio vaati välitöntä korjaamista ja museo pysyy toistaiseksi suljettuna. Museon avaamisesta tiedotetaan korjaustöiden valmistuttua.

Brinkkalan galleria Vanha Suurtori 3
16.11.-6.1. Gustav Arvidsson valokuvia 1910-luvun Turusta. Valokuvalöytöjä-näyttely avautuu uusintana Brinkkalan galleriassa. Kolme vuotta sitten ensi kertaa esillä olleessa näyttelyssä on Gustav Arvidssonin (1849–1928) Turussa 1910-luvulla ikuistamia postikorttinäkymiä. Näyttelyssä on tilaisuus uppoutua historiallisen Turun tunnelmaan.

Forum Marinum Linnankatu 72
Forum Marinumissa on useita näyttelyitä sekä näyttelyrakennuksissa että museolaivoilla. Pysyvien näyttelyiden ohella vuosittain on esillä useita vaihtuvia näyttelyitä sekä Linnanpuomin Tyyni-salissa että Kruununmakasiinin aulassa.
JUTTU Underground ja positiivinen rakennemuutos

Galleria Harmaa Vanha Suurtori 3
13.11.-30.12. Henni Kitti.

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Perinteinen kynttiläpaja. Tervetuloa valmistamaan kynttilöitä perinteisellä kastamismenetelmällä. Varaathan kynttiläntekoon aikaa n. 1,5–2 tuntia. 2 kynttilää/osallistuja. Kynttiläpajat lauantaisin ja sunnuntaisin 8.–9.12. ja 15.–16.12. klo 12–16 Isoäidinaikainen joulu -tapahtuman yhteydessä. Työpajamaksu 3,50€.
Isoäidinaikainen joulu - vierailut ryhmille. Tervetuloa kurkistamaan jouluvalmisteluihin 1950-luvun maalaiskylään! Iso-Kohmon talossa emännät valmistavat jouluruokia, ja lipeäkala likoaa, lanttuja keitetään ja piparkakkutaikina tuoksuu. Isännän kamarissa radio soittaa joulumusiikkia ja salin pöydällä tuoksuvat joulukukat. Tallivajan jouluseimi kertoo ensimmäisen joulun tarinaa ja koululuokassa saa pitää vaikka oman laulutunnin tai lukea joulusadun, ja tuvassa on arvuuttelutehtävä. Kylän pihoilla ja ulkorakennuksissa voi seurailla vanhan kotitontun askelia ja Kokeiluverstaan vintillä on joulukuusinäyttely. Ryhmävierailuja järjestetään ti-pe 11.-14.12. klo 9-13 välisenä aikana. Varaa ryhmäsi vierailu alla olevista linkeistä. Saapumisajat on porrastettu puolen tunnin välein alkaen klo 9 ja päättyen klo 13. Jokaiseen saapumisaikaan mahtuu kaksi ryhmää kerrallaan. Ilmoita ryhmäsi mukaan alla olevista linkeistä. Huom! Ryhmän maksimikoko on 25 henkeä. Vierailuun kannattaa varata vähintään 1,5 tuntia. Ilmoittautukaa saaapuessanne Kokeiluverstaan infoon. Pieniä retkieväitä voi nauttia Kokeiluverstaan tiloissa.
KATSO www.lyyti.fi/reg/Isoaidinaikainen_joulu_1412_1809/fi
KATSO www.lyyti.fi/reg/Isoaidinaikainen_joulu_1312_7827/fi
KATSO www.lyyti.fi/reg/Isoaidinaikainen_joulu_1212_9826/fi
KATSO www.lyyti.fi/reg/Isoaidinaikainen_joulu_1112_5338/fi

Luostarinmäen käsityöläismuseo Luostarinmäki (Vartiovuorenkatu 2)
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Lasten jouluviikonloppu Luostarinmäellä 15.-16.12. Erilaisiin juhliin oli ennen tapana tehdä juhlakonvehteja, jotka käärittiin kauniiseen paperiin ja koristeltiin kuvin ja runonsäkein. Tule tekemään omasi konvehtiverstaalle, tai pinssityöpajaan tekemään luontoaiheinen pinssi itsellesi tai lahjaksi. Konvehtiverstas avoinna klo 11-15. Pinssityöpaja avoinna klo 11-15. Hinta: Yhteislipulla 7 € / 4 € (perhelippu 18 €) sisäänpääsy myös Apteekkimuseon ja Qwenselin talon lasten jouluviikonlopputapahtumaan.
Tapaninlaulajaiset 26.12. klo 15-16. Vanha Tapaninveisu kaikuu jälleen Luostarinmäen hämärtyvillä kujilla Puolalanmäen musiikkilukion poikien toimesta. Jouluopastukset klo 11 ja 13.
Lykkyä tykö! -opastukset uudenvuoden uskomuksista 29.12. klo 11 ja 13. Museon sisäänpääsymaksu + opastusmaksu 3 €.

Salon taidemuseo - Veturitalli Mariankatu 14, Salo
29.9.18-13.1.19 Nanna Susi: In The Moods. Taidemaalari Nanna Susi on Suomen kansainvälisimpiä kuvataiteilijoita. Hän on valmistanut ekspressionistisia ja värikylläisiä maalauksia jo kolme vuosikymmentä. Laajassa Nanna Suden retrospektiivisessä In the Moods on esillä rakastetun taiteilijan tuotantoa eri vuosikymmenien ajalta aivan uusimpiin teoksiin saakka. Näyttely käsittää Salon taidemuseon pääsalit, yhteensä 600m2.
Torni 29.9.18-13.1.19 Canal Cheong Jagerroos: Floating Island, studionäyttely. Kiinalaislähtöinen, Suomessa asuva taidemaalari Canal Cheong Jagerroos tuntee hyvin sekä itämaisen että länsimaisen taiteen, ja hänen teoksensa heijastelevat molempia kulttuureita. Hän käy vuoropuhelua näiden kahden eri kulttuurin välillä. Canal dekonstruoi perinteisen kiinalaisen taiteen merkkejä ja symboliikkaa, ja rikkoo abstraktin ja esittävän rajoja. Hänen teoksissaan kiinalaisen mustemaalauksen eleganssi sekoittuu vahvaan länsimaiseen perinteeseen.

Sibelius-museo Piispankatu 17
Sibelius-perusnäyttely. Näyttelyssä voi tutustua esineisiin museon laajoista kokoelmista, joihin sisältyy mm. valokuvia, käsikirjoituksia sekä lehtileikkeitä (Sibeliuksen hattua, keppiä ja sikarilaatikkoa unohtamatta). Näyttelyn yhteydessä on myös mahdollista kuunnella ja katsella säveltäjään liittyvää audiovisuaalista materiaalia ja syventyä hänen tapaansa säveltää, sekä tutustua alan tutkimukseen.
Soitinnäyttely. Perusnäyttely kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurimme eri puolia tarjoten samalla näkymiä sekä muiden eurooppalaisten että ulkoeurooppalaisten kulttuurien musiikkielämään. Taidemusiikin historiaa tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina pitkälle 1800-lukua saakka Suomen musiikkielämän keskus ja tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museon kokoelmissa. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Kansanmusiikilla on myös oma sijansa näyttelyssä. Äänitystekniikan ja äänentoiston historiaa esitellään lyhyesti omissa vitriineissään.
Sibbe 50 1.2.18-6.1.19. Näyttely kertoo Sibelius-museon nykyisestä museorakennuksesta ja sen suunnittelijasta, Woldemar Baeckmanista, rakennuksen täyttäessä 50 vuotta. Näyttely esittelee arkkitehtuuria, suunnittelua ja tontin historiaa mm. valokuvin, rakennuspiirustuksin ja pienoismallein. Museokävijällä on tänä vuonna myös mahdollisuus nähdä museon atriumpihalle. Näyttelyssä kävijälle annetaan mahdollisuus osallistua ja Sibbe 50 kysyykin, onko nykyinen museorakennus kamala laatikko vai ihana betonitalo.
Kantaatti tohtoreille – musiikki akateemisissa juhlatilaisuuksissa 1.2.18-6.1.19. Näyttely esittelee musiikkia, jota suomalaisissa yliopistoissa on käytetty erilaisten juhlatilaisuuksien yhteydessä. Näyttelyssä painottuvat erityisesti ne sävelteokset, jotka Åbo Akademi on tilannut olemassaolonsa 100 vuoden aikana. Yliopistojen juhlatilaisuuksia ovat mm. vihkimisseremoniat ja tohtoripromootiot. Näyttelyssä on esillä Jean Sibeliuksen Maan laulun op. 93 lisäksi myös mm. Bengt Carlsonin, Gottfrid Gräsbeckin ja Ulf Långbackan teoksia.

Turun linna Linnankatu 80
Pysyvät näyttelyt. Päälinna toimii keskiajan ja renessanssin elämästä kertovana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Siellä sijaitsevat Linnan vanhimmat keskiaikaiset huoneet. Museon historiallisen esinekokoelman näyttelytilat, mm. asuja, koruja, astioita, tekstiilejä ja leluja eri ajoilta. Pienoismallinäyttely linnan rakennushistoriasta. Juhana Herttuan aikana rakennetun Renessanssikerroksen juhlasalit, joiden seinillä on historiallisen taidekokoelman maalauksia ja tekstiilejä. Linnankirkko, jossa järjestetään kirkollisia toimituksia ja konsertteja. Bryggman-sali, joka toimii luentosalina. Esilinna. Päänäyttely, joka esittelee Turun linnan historiaa sen alkuvaiheilta tähän päivään. Näyttely valottaa linnan elämää, arkea ja juhlaa eri aikoina hoviväen ja palvelusväen näkökulmasta. Sisustetut tyylihuoneet 1600–1800-luvuilta. Tyylihuoneissa on esillä runsaasti maalauksia, esinekokoelman antiikkihuonekaluja ja asuja.  Pyöreän tornin vankilat. Eerik XIV:n vankityrmä. Raha- ja mitalikabinetti, jossa on esillä rahoja, mitaleita ja kunniamerkkejä eri ajoilta. Lasten linna (Ritarisali, Turun linnan Paja, Pienoishovi ja Tonttu-ukon aarrekammio).
11.5.16 alkaen Raunioista rakennettu - Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna. Näyttely esittelee vuosisatojen kuluessa rappeutuneen ja sodan pommituksissa pahoin vaurioituneen Turun linnan restaurointityön suunnitelmia ja periaatteita sekä rakennusvaiheita. Näyttelyssä on esillä runsaasti arkistokuvia ja -filmejä menneiltä vuosikymmeniltä sodan jälkeisistä rauniovaiheista aina 1960-luvulle saakka. Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 125 vuotta arkkitehti Erik Bryggmanin syntymästä ja näyttely liittyy merkkivuoteen.

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
Elegant Creatures - Nina Korennon pukutaidetta 2.11.-30.12. Näyttelyssä on esillä pukutaiteilija Nina Korennon suunnittelemia esiintymisasuja muusikoille, mm. Kobra Paige (Kobra and The Lotus, CAN), Tommy Karevik ja Thomas Youngblood (Kamelot, US), Douglas Blair (W.AS.P., US), Jonne Järvelä (Korpiklaani, FI), Helena Haaparanta (Crimfall, FI). Esillä myös fantasiapukuja Turun Ylioppilasteatterin näytelmästä Sudenmorsian.
Muistoja Pohjolasta. 1.11.–31.12. Sarjakuvataiteilija Tuomas Myllylän mustavalkoisiin tussitöihin voi tutustua Turun pääkirjaston Stoorissa marras- ja joulukuun ajan.
Pääkirjaston vitriininäyttelyt joulukuussa.
Tieto-osasto 4.-31.12. Hyvää joulua kaikille. Nykypäivän joululla on monia kerrostumia. Sen perustan muodostavat vanhat vuodenkierron alkuun liittyvät juhlat - tärkeimpinä roomalaiset saturnalia- ja kalendaejuhlat - sekä germaanien keskintalvenjuhla. Vuonna 354 paavi Liberiuksen päätöksestä joulupäivää alettiin viettää Jeesuksen syntymäjuhlana. Suomessa joulujuhlaan toi omat piirteensä talonpoikien vuodenvaihteenjuhla kekri. 1800-luvun alkupuolella Suomessa vietettiin rinnan kahta erilaista joulua, säätyläisten ja talonpoikien. 1900-luvun loppupuolelta lähtien juhlaan on tullut kaupallisen kulutusjuhlan kerros. Nykyisin joulu on niin monipuolinen tapojen, uskomusten ja arvojen tihentymä, että kenen tahansa on mahdollista osallistua joulunviettoon.
Tieto-osasto 4.-31.12. Ihanan luksusta! Timantteja, samppanjaa, mittapukuja! Ylellisyystuotteiden markkinat ovat laajat ja niiden kulutus keino tuoda esille omaa statustaan. Mutta milloin luksus on silkkaa ökyä?
Tieto-osasto 4.-31.12. Minimalismi. Minimalistinen näytttely esittelee minimalismia elämäntapana ja taidesuuntauksena.
Tieto-osasto, Kuukauden lehti joulukuussa: Antiikki & Design -lehti. Antiikki & Design -lehdellä on tänä vuonna juhlavuosi, sillä lehden ensimmäisen numeron ilmestymisestä on kulunut 25 vuotta. Lehden perustamisajatuksena oli tehdä suomalainen antiikkilehti, joka koottaisiin Suomessa liikkuvasta esineistöstä suomalaisin asiantuntijavoimin. Tavoitteena oli luoda lehti, jonka antama tieto olisi monipuolista ja asiantuntevaa niin, että lehti toimisi hakuteoksena tietoa tarvitseville.
Sukupuolena ihminen -valokuvanäyttely, Aula 4.-31.12. Sukupuolena ihminen -projekti kertoo haastatteluin ja valokuvin, millaista on olla transihminen nykypäivän Suomessa: mitä sukupuoli tarkoittaa kenellekin, miten muut ihmiset suhtautuvat, mitä kukin toivoo ympäröivältä yhteisöltä.
Skandaalista skandaaliin. Julkisen sanan neuvoston 50-vuotisjuhlanäyttely, Tieto-osasto (pääkirjaston uudisosa, 2. krs) 4.-31.12. Saako pääministerin vihainen palaute vaikuttaa uutisointiin? Milloin rikoksesta epäillyn ihonvärin saa kertoa? Entä saako päihtynyttä julkkista haastatella? JSN täyttää 50 vuotta – Skandaalista skandaaliin -näyttely kiertää maata juhlavuoden ajan.

Turun taidemuseo Aurakatu 26
Ali Munsterhjelm - Axel Haartman - Santeri Salokivi 14.9.18-20.1.19. Munsterhjelm, Haartman ja Salokivi olivat paitsi taiteilijatovereita myös impressionismiin ja jälki-impressionismiin perustuneen leveän värimaalauksen pääedustajat 1900-luvun alun Turussa. Pariisissa oppimaansa nojautuen taiteilijat taltioivat ympäröivää todellisuutta sosiaalisia näkökohtia unohtamatta. Kolmikosta Munsterhjelm oli erikoistunut kulttuurimaisemiin ja kaupunkiaiheisin, eritoten Aurajoki-näkymiin, Haartman asetelmiin, interiööreihin, henkilökuviin ja maisemiin. Salokiven suosikkiaiheita olivat henkilö- ja muotokuvat sekä kaupunkinäkymät.
JUTTU Varissuo räppää
Tilda Lowell: The Queen Conch Studio 30.11.18-20.1.19. Tilda Lovellin teokset kumpuavan psyykeen pimeydestä ja sisältävän postapokalyptisten kuvajaisten rinnalla vahvan annoksen surrealismia ja mustaa huumoria. Unenomaiset installaatiot loihtivat esiin outoja näkyjä ja elämänmuotoja kuvanveiston, animaation, orgaanisten materiaalien ja löydettyjen esineiden keinoin.
Jonna Kina: Arr. for a Scene Pimiö 30.11.18-20.1.19. Arr. for a Scene (2017) on dokumentaarinen muotokuva kahdesta foley-taiteilijasta ja heidän työskentelystään yhden elokuvahistorian tunnetuimman kohtauksen, Alfred Hitchcockin Psykon suihkukohtauksen parissa. Katsoja näkee alkuperäisen kohtauksen sijaan foley-taiteilijat luomassa äänitehosteita, kuten askeleiden, suihkun ja sulkeutuvan oven ääniä.
Neljä elementtiä 23.11.2018 alkaen. Uudessa kokoelmanäyttelyssä klassiset neljä elementtiä pääsevät valloilleen. Maa, vesi, tuli ja ilma virtaavat läpi kokonaisuuden, jossa vanhempi taide saa rinnalleen museon uusimpia teoshankintoja. Näyttely tarkastelee, miten taiteilijat ovat nähneet ihmisen suhteen elementteihin ja fyysiseen todellisuuteen eri aikoina.
Hannaleena Heiska 8.2.-19.5. Heiskan (s. 1973) teokset saavat innoituksensa populaarikulttuurin kuvastosta ja ne kietoutuvat usein tieteen mahdollisuuksien ja elämän ja olemassaolon mysteerin ympärille. Taiteilijan käyttämä vaativa alla prima -tekniikka tuo teoksiin pehmeyttä, keveyttä ja lennokkuutta.

Vanhan Raatihuoneen Galleria Vanha Suurtori 3
13.11.-30.12. Sauli Sirviö.

Wäinö Aaltosen museo Itäinen Rantakatu 38
5.10.18-13.1.19 Sisällissota. Vuonna 2018 on tullut kuluneeksi 100 vuotta Suomen sisällissodasta. Sen jälkeen on maapallolla käyty noin viisikymmentä sisällissodaksi luonnehdittavaa sotaa. Jokainen niistä on ollut humanitäärinen katastro-fi. Sisällissota on sota, jolla ei ole voittajia. Se on aina inhimillinen tragedia, joka koskettaa yksilön, perheen, suvun ja kansakunnan tasolla. Sisällissota-näyttely käsittelee sisällissodan kauheuksia ja jälkiä taiteen keinoin ja kysyy mistä kaikesta voidaan taiteen avulla puhua, mitä voidaan sanoa ja kenen äänellä. Näyttelyssä on esillä aihetta käsitteleviä teoksia suomalaisilta ja ulkomaisilta taiteilijoilta – myös taiteilijoilta, jotka ovat itse sisällissotaa paossa. Näyttelyn taiteilijat ovat: Adel Abidin, Francis Alÿs, Candice Breitz, Kaisaleena Halinen, Ismo Kajander, Harro Koskinen, Heikki Marila, Anssi Pulkkinen, Hodhayfa Salih, Paavo Räbinä ja Juha Welling. Esillä on maalauksia ja piirroksia, valokuvia, videoita, veistoksia ja installaatioita. Näyttelyn ohessa järjestetään näyttelyn sisältöä ja teemoja avaavia keskustelutilaisuuksia.
8.2.-19.5. Salla Tykkä. Näyttelyssä on esillä Salla Tykän (s. 1973) valokuva- ja videoteoksia 1990-luvulta tähän päivään. Taiteilijan tuotannon keskeisiä teemoja ovat katse, valta ja ruumiillisuus. Teoksissa syvennetään ihmisen sisäisen ja ulkoisen maailman väliseen vuorovaikutukseen. Tykkä hyödyntää teoksissaan elokuvakerronan keinoja, kuten musiikkia.
Tulevat näyttelyt. Kesä 2019: HC Berg.