Näyttelyt ja muut tapahtumatApteekkimuseo ja Qwenselin talo Läntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Biologinen museo on toistaiseksi suljettu. Biologisessa museossa heinäkuun alkupuolella todetun putkivaurion vuoksi museo jouduttiin sulkemaan 10.7.2018. Korjaustyöt jatkuvat edelleen ja töiden arvoitu valmistumisaika on alkuvuodesta 2019.

Brinkkalan galleria Vanha Suurtori 3
Turun lukioiden kuvataiteen lukiodiplominäyttely 1.3.-21.4. Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta portfoliosta. Se suoritetaan yhden kurssin aikana itsenäisesti vuorovaikutuksessa kuvataideopettajan kanssa. Näyttelyssä on esillä parhaimmistoa seuraavista lukioista: TSYK, Luostarivuoren lyseo, Katedralskolan, Puolalanmäki ja Kerttuli.

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Avoin viikonloppu 30.-31.3. klo 13-17. Työpajatoimintaa ja tekemisen iloa aikuisille, lapsille ja perheille. Kokeiluverstaalla syvennytään kädentaitoihin ja muotokieleen eri materiaalien kautta. Viikonlopun teemana pellava. Työpajamaksu teemakohtaisesti 3,50/8€.
Avoin viikonloppu 27.-28.4. klo 13-17. Työpajatoimintaa ja tekemisen iloa aikuisille, lapsille ja perheille. Kansainvälisen neulanreikäpäivän kunniaksi neulanreikävalokuvausta taiteilija Hans G. Hästbackan johdolla. Lisäksi kuvataan perhepotretti! Työpajamaksu teemakohtaisesti 3,50/8€.

Luostarinmäen käsityöläismuseo Luostarinmäki (Vartiovuorenkatu 2)
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.

Raision museo Harkko Nallinkatu 2 (bussit Turusta: 6, 7).
11.1.-20.6. Vasarakirveiden aikaan. Arkeologinen näyttely esittelee vasarakirveskulttuuria (2800-2300 eKr.), joka oli osa laajalle alueelle Eurooppaa noin 5000 vuotta sitten levinnyttä kulttuuria.

Sibelius-museo Piispankatu 17
Soitinnäyttely. Perusnäyttely kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurimme eri puolia tarjoten samalla näkymiä sekä muiden eurooppalaisten että ulkoeurooppalaisten kulttuurien musiikkielämään. Taidemusiikin historiaa tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina pitkälle 1800-lukua saakka Suomen musiikkielämän keskus ja tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museon kokoelmissa. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Kansanmusiikilla on myös oma sijansa näyttelyssä. Äänitystekniikan ja äänentoiston historiaa esitellään lyhyesti omissa vitriineissään.
1.2.19-5.1.20 Otto A. 1879-1969.

Turun linna Linnankatu 80
Raunioista rakennettu - Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna (11.5.16 alkaen). Näyttely esittelee vuosisatojen kuluessa rappeutuneen ja sodan pommituksissa pahoin vaurioituneen Turun linnan restaurointityön suunnitelmia ja periaatteita sekä rakennusvaiheita. Näyttelyssä on esillä runsaasti arkistokuvia ja -filmejä menneiltä vuosikymmeniltä sodan jälkeisistä rauniovaiheista aina 1960-luvulle saakka. Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 125 vuotta arkkitehti Erik Bryggmanin syntymästä ja näyttely liittyy merkkivuoteen.
Muutama sananen naisista 8.3.19-8.3.20. Turun historiasta kerrottaessa naiset on usein sivuutettu lyhyesti vain muutamalla sanalla. Uusin Turun yliopistossa tehty historian tutkimus on nostanut esille naiset aktiivisina ja hyvin vaikutusvaltaisinakin toimijoina jo 1600-luvulla. Näyttely avaa Turussa vaikuttaneiden naisten elämää ja kohtaloita 1600-luvulla. Tarinoiden kautta piirtyy kuva elämästä aikana, jolloin kirkko ja yhteiskunta säätelivät käsityksiä naisten kasvatuksesta, asemasta, sopivasta käytöksestä, rakkaudesta ja avioliitosta. Suuresta kontrollista huolimatta naiset vaikuttivat tekijöinä ja toimijoina, ja luovivat vaikeinakin aikoina tarmokkaasti elämässään eteenpäin kukin parhaan kykynsä mukaan.
Muutama sananen naisista -näyttelyn opastukset 9.3.–28.4. lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15. Luennot 9.3. klo 13.30–14.30 Turkulainen porvariskoti 1600-luvulla. Luennoitsijana FM Veli Pekka Toropainen. | 23.3. klo 13.30–14.30 Hylätty talonpoika ja porvarisleski – Turkulaisten alemman porvariston naisten asemasta perheessä ja kaupunkiyhteisössä 1600-luvulla. Luennoitsijana FM Mari Välimäki. | 13.4. klo 13.30–14.30 Pippurin, neilikan ja inkiväärin tuoksua – Kurkistus kreivin ajan ruokatalouteen 1600-luvulla. Luennoitsijana FM Marja Hartola. | 4.5. klo 13.30–14.30 Rakas sydänkäpyseni. Rakkaus ja salatut kihlat 1600-luvun Turussa. Luennoitsijana FM Mari Välimäki.

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
Pääkirjaston vitriininäyttelyt maaliskuussa
Tieto-osasto 1.-31.3. Kodin viherkasvit. Näyttelyssä tutustutaan kodin viherkasveihin ja niiden hoitoon.
Tieto-osasto 1.-31.3. Kiina. Kiinan kansantasavaltana nykyään tunnettu valtio on pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurin. Asukkaita siellä on eniten maailmassa ja kieliä lähes kolmesataa. Kiinan kulttuurinen, taloudellinen ja poliittinen vaikutus on ja on ollut valtava. Helmikuun alkupuolella vietettävä kiinalainen uusivuosi on kevään juhla. Vuosi 2019 on kiinalaisessa horoskoopissa sian vuosi.
Tieto-osasto 1.-31.3. Tasa-arvo. Tasa-arvo tarkoittaa kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Tasa-arvoon kuuluu kaikkien ihmisten samanarvoisuus riippumatta ihmisen yksilöllisistä ominaisuuksista kuten kansallisesta alkuperästä, väristä, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta, kielestä, uskonnosta, poliittisesta mielipiteestä, yhteiskunnallisesta asemasta tai varallisuudesta. Suomessa sanalla tasa-arvo tarkoitetaan usein miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. Vastaava muiden ryhmien tasa-arvoisuutta kuvaava sana on yhdenvertaisuus. 19.3. vietetään Minna Canthin päivää eli tasa-arvon päivää. Minna Canth (1844—1897) oli aikanaan merkittävä mielipidevaikuttaja, joka edisti muun muassa naisten asemaa ja suomenkielistä koulutusta.
Tieto-osasto, Kuukauden lehti maaliskuussa: Viherpiha. Viherpiha on vuodesta 1994 ilmestynyt puutarhalehti. Lehti ilmestyy kerran kuussa. Ulkokasvien lisäksi lehdessä käsitellään huonekasveja ja leikkokukkia. Lisää sisältöä löytyy lehden nettisivulta ja sosiaalisesta mediasta.

KATSO www.meillakotona.fi/lehdet/viherpiha
Kuin silloin ennen… nykypäivänä 2.-29.3. Paula Ehrman on raisiolainen harrastajamaalari joka on maalannut öljyväreillä 36 vuotta. Musiikkiosastolla on esillä maalauksia käsityöläismuseon pihoilta ja sisätiloista sekä turnajaismaalauksia Turun Linnan puistosta.
Viimeiseen mieheen - Kari Ahosen valokuvateos 2.-31.3. Valokuvateos on tehty sotiemme veteraanien kunnioittamiseksi ja muistamiseksi. "Näyttely on hyvin vaikuttava ja kun tarkemmin tutustuu hyvin yleispäteviin elämänohjeisiin, joita tuollainen elämänkokemus tuottaa, niin se on hyvin vaikuttavaa." Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö Kari Ahosen valokuvateoksesta. Kuvatut sotiemme veteraanit ovat Kaunialan Sairaalan (aiemmin Kaunialan sotavammaissairaala) asiakkaita, jotka ovat asuneet Kaunialan sairaalassa tai ovat olleet kuntoutuksessa ajalla 1.6.-5.9.2015. Veteraaneja on kuvattu teokseen yhteensä 120. Heidän keski-ikänsä on 93 vuotta, vanhimman ollessa 104 vuotta. Valokuvaaja Kari Ahonen on toteuttanut kuvaukset vain luonnonvaloa hyväksi käyttäen Kaunialan Sairaalan miljöössä sisällä ja ulkona.
KATSO www.facebook.com/977996145575751/photos/a.978007622241270/2450182741690410/?type=3&theater

Turun taidemuseo Aurakatu 26
Neljä elementtiä 23.11.2018 alkaen. Uudessa kokoelmanäyttelyssä klassiset neljä elementtiä pääsevät valloilleen. Maa, vesi, tuli ja ilma virtaavat läpi kokonaisuuden, jossa vanhempi taide saa rinnalleen museon uusimpia teoshankintoja. Näyttely tarkastelee, miten taiteilijat ovat nähneet ihmisen suhteen elementteihin ja fyysiseen todellisuuteen eri aikoina.
Hannaleena Heiska 8.2.-19.5. Heiskan (s. 1973) teokset saavat innoituksensa populaarikulttuurin kuvastosta ja ne kietoutuvat usein tieteen mahdollisuuksien ja elämän ja olemassaolon mysteerin ympärille. Taiteilijan käyttämä vaativa alla prima -tekniikka tuo teoksiin pehmeyttä, keveyttä ja lennokkuutta.
Anna Reivilä: Nomad Studio 8.2.-31.3. Nomad viittaa vailla vakituista asuinpaikkaa olevaan kuljeskelijaan mutta myös työskentelyprosessiin, joka on ominaista valokuvaaja Anna Reivilälle. Mustavalkoiset, japanilaista sidontaperinnettä kunnioittavat luontokuvat vaativatkin syntyäkseen usein viikkojen vaelluksia asuttamattomilla alueilla. Näyttelyssä teokset jatkavat kuvausretkillä aloitettua matkaa.
Sarah Choo Jing: Wear You All Night (2017) Pimiö 8.2.-31.3. Voyeristinen ja intiimi kuvaus urbaanin nykyelämän yksinäisyydestä ja vieraantuneisuudesta.Kameran melankolinen katse viipyilee sensuaalisuudessa, ylellisyydessä ja väliaikaisissa kauttakulun tiloissa.
Raimo Saarinen Studio 5.4.–19.5. Saarinen tarkastelee taiteessaan ihmisen roolia kasvien ja maaperän muokkaajana ja käyttäjänä. Hän tarttuu aiheisiinsa tilallisten installaatioiden ja kuvanveiston keinoin ja hyödyntää materiaaleinaan usein eläviä kasveja. Studioon rakentuva teoskokonaisuus pohtii, miten suhteemme kasveihin ja kasviekosysteemeihin on aikojen saatossa muuttunut ja mihin tämä muutos on nyt matkalla.
Nuutti Koskinen: Talk About Society Pimiö 5.4.–19.5. Talk About Society (2018) kuvallistaa erilaisia yhteiskunnasta keskustelemisen ja retoriikan tapoja, kuten määrittelyä, hybristä, nostalgiaa, pessimismiä ja post-ismiä. Kolminäytöksinen video- ja valokuvaa yhdistelevä teos vie vaaralliselle matkalle, katastrofin jälkiseurauksiin ja todistamaan merkitysten ja materian sekä orgaanisen ja keinotekoisen sekoittumista.

Wäinö Aaltosen museo Itäinen Rantakatu 38
8.2.-19.5. Salla Tykkä. Näyttelyssä on esillä Salla Tykän (s. 1973) valokuva- ja videoteoksia 1990-luvulta tähän päivään. Taiteilijan tuotannon keskeisiä teemoja ovat katse, valta ja ruumiillisuus. Teoksissa syvennetään ihmisen sisäisen ja ulkoisen maailman väliseen vuorovaikutukseen. Tykkä hyödyntää teoksissaan elokuvakerronan keinoja, kuten musiikkia.
7.6.–22.9. HC Berg. Hans-Christian Bergin (s. 1971) tuotantoa laajasti esittelevässä näyttelyssä on esillä paitsi keskeisiä teoksia Bergin uran varrelta myös hänen uusinta tuotantoaan. Bergin teoksissa koristeellisuus ja anekdoottiset viittaukset yhdistyvät yksinkertaisiin universaaleihin muotoihin ja selkeään värikieleen. Teosten luomat optiset illuusiot leikittelevät aistihavainnon rajallisuudella ja haastavat perinteisen katsomisen tavat.