Turun taidemuseo Tulevat | menneet tapahtumat

Valitse vuosi: 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016


Keikat / klubit / konsertit / muu tapahtuma

ti

05.03.
Kuraattorikierros Neljä elementtiä – näyttelyyn. Kierroksella kuullaan museon kokoelmanäyttelyn syntyprosessista ja taustoista. Miten neljä elementtiä valikoitui näyttelyn teemaksi ja miten kokoelma ja valitut teokset keskustelevat otsikon kanssa? Kierroksen vetää näyttelyn kuraattori, museolehtori Elli Liippo. Klo 17:30. Museon pääsylippu (9/6€). Osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön, joten ennakkovaraus on suositeltava: (02) 2627 100 tai info@turuntaidemuseo.fi. Ks. Näyttelyt-kalenteri.

la

09.03.
Luento: Kasvojentunnistusteknologiat ja yksityisyyden rajat, tutkija Samuel Singler. Luento on suomenkielinen. Klo 14:00. Museon pääsylippu (9/6€). Osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön, joten ennakkovaraus on suositeltava: (02) 2627 100 tai info@turuntaidemuseo.fi. Ks. Näyttelyt-kalenteri.

pe

17.05.
Keskustelutilaisuus: Havaitsemisen ruumiillisuus. Miten havaitsemme ja ymmärrämme ruumiillisuuden kautta? Mitä toisintaminen merkitsee? Muun muassa nämä kysymykset antavat suuntaa keskustelulle, jossa taidehistorioitsija, nykytaiteentutkija Riikka Niemelä ja visuaalisen kulttuurin yliopistolehtori Max Ryynänen purkavat havaitsemisen ruumiillisuutta. Keskustelua moderoi kuvataiteilija Tiina Majabacka. Klo 17:00. Vapaa pääsy. Ks. Näyttelyt-kalenteri.

la

18.05.
Opastus Hannaleena Heiskan näyttelyyn. Kuvataiteilija Hannaleena Heiskan näyttely on ihastuttanut yleisöä Turun taidemuseossa kevään ajan. Näyttelyn viimeisenä viikonloppuna Heiskan tuotantoon voi tutustua oppaan seurassa kansainvälisenä museopäivänä klo 14:00. Kaikille avoin yleisöopastus sisältyy museon pääsylipun hintaan (9/6€) eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Ks. Näyttelyt-kalenteri.

su

19.05.
Opastus Hannaleena Heiskan näyttelyyn. Kuvataiteilija Hannaleena Heiskan näyttely on ihastuttanut yleisöä Turun taidemuseossa kevään ajan. Näyttelyn viimeisenä viikonloppuna Heiskan tuotantoon voi tutustua oppaan seurassa näyttelyn viimeisenä aukiolopäivänä klo 13 ja 14. Ruotsinkielinen yleisöopastus järjestetään klo 15:00. Kaikille avoin yleisöopastus sisältyy museon pääsylipun hintaan (9/6€) eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Ks. Näyttelyt-kalenteri.

la

05.10.
Kotimaisen indiemusiikin huiput esiintyvät Turun taidemuseossa: Topi Saha. Ovet avataan klo 19, showtime klo 20. Keikat kestävät noin tunnin ilman väliaikaa. Konserttilippuja voi ostaa Café Victorista ja keikkailtana ovelta. Esteetön pääsy. Ks. myös Näyttelyt-kalenteri.

pe

01.11.
Turun taidemuseo tarjoaa kaikille opiskelijoille vapaan pääsyn näyttelyihin klo 11–19. Edun saa esittämällä voimassaolevan, henkilökohtaisen opiskelijakortin museon kassalla. Käynti taidemuseossa on aina maksutonta kaikille alle 16-vuotiaille. Ks. Näyttelyt-kalenteri.

la

02.11.
Kotimaisen indiemusiikin huiput esiintyvät Turun taidemuseossa: Ylva Haru. Ovet avataan klo 19, showtime klo 20. Keikat kestävät noin tunnin ilman väliaikaa. Konserttilippuja voi ostaa Café Victorista ja keikkailtana ovelta. Esteetön pääsy. Ks. myös Näyttelyt-kalenteri.

la

07.12.
Kotimaisen indiemusiikin huiput esiintyvät Turun taidemuseossa: Laura Moisio & Viitasen Piia. Ovet avataan klo 19, showtime klo 20. Keikat kestävät noin tunnin ilman väliaikaa. Konserttilippuja voi ostaa Café Victorista ja keikkailtana ovelta. Esteetön pääsy. Ks. myös Näyttelyt-kalenteri.

Näyttelyt

Raimo Saarinen Studio 5.4.–19.5. Saarinen tarkastelee taiteessaan ihmisen roolia kasvien ja maaperän muokkaajana ja käyttäjänä. Hän tarttuu aiheisiinsa tilallisten installaatioiden ja kuvanveiston keinoin ja hyödyntää materiaaleinaan usein eläviä kasveja. Studioon rakentuva teoskokonaisuus pohtii, miten suhteemme kasveihin ja kasviekosysteemeihin on aikojen saatossa muuttunut ja mihin tämä muutos on nyt matkalla.
Nuutti Koskinen: Talk About Society Pimiö 5.4.–19.5. Talk About Society (2018) kuvallistaa erilaisia yhteiskunnasta keskustelemisen ja retoriikan tapoja, kuten määrittelyä, hybristä, nostalgiaa, pessimismiä ja post-ismiä. Kolminäytöksinen video- ja valokuvaa yhdistelevä teos vie vaaralliselle matkalle, katastrofin jälkiseurauksiin ja todistamaan merkitysten ja materian sekä orgaanisen ja keinotekoisen sekoittumista.
Imogen Cunningham 7.6.–15.9. Amerikkalainen Imogen Cunningham (1883–1976) kuuluu modernin valokuvataiteen johtaviin nimiin ja tuli tunnetuksi muotokuvistaan ja tarkkarajaisista, pelkistetyistä kasvi- ja alastontutkielmistaan. Cunninghamin visuaalisesti iskevät mustavalkoiset valokuvat katsovat kohdettaan läheltä ja saavat katsojan huomaamaan näennäisesti vaatimattomienkin kohteiden kauneuden. Luonto- ja alastonaiheiden ohella näyttelyssä on mukana myös taiteilijan ilmeikkäitä omakuvia eri ajoilta ja taiteilijakollegoiden Cunninghamista ottamia valokuvia.
Jenni Yppärilä: Kauan eläköön Studio 7.6.–15.9. Yppärilän teokset kuvaavat kuvitteellisia ja osin todellisia turkulaisia rakennuksia kolmiulotteisen maalauksen keinoin.
Anssi Kasitonni Pimiö 7.6.–15.9. Kasitonni on taiteen moniosaaja, jonka lyhytelokuvat virnuilevat populaarikulttuurin ilmiöille ja elämälle itselleen.
Emil Nolde 4.10.19–5.1.20. Saksalainen Emil Nolde (1867–1956) oli aikansa varhaisen modernismin kärkinimiä, joka aloitti 1890-luvulla uusromantikkona, mutta sai pian vaikutteita ranskalaisesta impressionismista ja uusimpressionismista. Taiteilija siirtyi vuoden 1909 vaiheilla uuteen, ekspressiiviseen muotokieleen, josta tuli hänen tavaramerkkinsä. Siinä intensiiviset värit yhdistyivät pelkistettyyn, ajoittain jopa karrikoivaan ilmaisuun. Voimakkaan tunnepohjainen ja rujonkaunis esitystapa herätti jo teosten syntyaikana kiivasta keskustelua. Kansallissosialistien noustua valtaan Nolden taide tuomittiin epäsaksalaisena ja hän sai 1941 kiellon toimia taiteilijana.
Holger Loodus: Journey to the End of the World Studio 4.10.–17.11. Epämukavan matkailun teemaa työstänyt virolaistaiteilija Holger Loodus (s. 1970) yhdistää ensimmäisessä Suomessa nähtävässä yksityisnäyttelyssään kolme ensikatsomalta toisiinsa liittymätöntä tapahtumaa: Pohjoisnavan valloituksen, taiteilija Joseph Beuysin shamanistisen myytinluomisprosessin sekä arktiselle alueelle hetkeksi muodostuneen pakolaisaallon.
Petra Lindholm: Empty Vessels Pimiö 4.10.–17.11. Kathmandussa Nepalissa kuvattu Empty Vessels (2016) seuraa vuorikiipeilijöiden ajatuksia ja jalanjälkiä heidän noustessa yhdelle maailman korkeimmista vuorista. Kaukaiset vuorenhuiput muistuttavat päämäärän saavuttamisesta syntyvän tyytyväisyyden ohikiitävyydestä sekä kiipeilijöiden – ja nykyajan – sammumattomasta halusta kokea uutta jännitystä.
Annika Dahlsten & Markku Laakso: Campfire in a Zoo (2019) Studio 22.11.19–5.1.20. Nukkeanimaation keinoin toteutettu installaatio, joka tuo näkyviin esittämisen ja katsottavana olemisen monitulkintaisuutta.
Marja Helander: Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut (2018) Pimiö 22.11.19–5.1.20. Palkittu tanssilyhytelokuva, jossa liikutaan Saamenmaan kylien ja metsien kautta Helsinkiin.
Löytöretkiä. Lars Göran Johnsson kokoelma 24.1.–17.5. Lars Göran Johnsson on kerännyt taidetta lähes 60 vuoden ajan ja hänen kauneuden kaipuusta alkunsa saaneesta löytöretkestään on muodostunut yksi maamme merkittävimmistä yksityisistä taidekokoelmista.
Satu Rautiainen: Village Bohemian Studio 24.1.–22.3. Rautiainen maalaa vesi- ja öljyvärein paperille ja työskentelee usein installaatio välineenään.
Clément Cogitore: Les Indes Galantes Pimiö 24.1.-22.3. Teos tulkitsee Philippe Rameaun vuonna 1735 luomaa oopperabalettia katutanssi krumpin kautta.