Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

ABOA VETUS – vanha Turku. Sukella menneisyyteen! Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn kaupunginosan, jossa on eletty satojen vuosien ajan. Aidot keskiaikaiset rauniot ja arkeologiset esineet ovat kuin aikamatka historialliseen Turkuun. Näyttelyssä on paljon ihmeteltävää myös pienille museovieraille.
Luutarha. Tule tutkimaan luita! koko perheelle sopiva näyttely kertoo eläinten historiasta arkeologian pohjalta. Luutarha esittelee yli 30 eläinlajia, jotka liittyvät museon alueeseen ja avaavat eläinten historiaa. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin.
Ravattulan Ristimäki, ARS NOVA – uusi taide 29.9.23.–19.5.24. Ravattulan Ristimäki on Suomen vanhin tunnettu kirkonpaikka, jonka arkeologiset tutkimukset ovat tuoneet valtavasti tietoa elämästä rautakauden ja keskiajan taitteessa. Kaivauslöydöt ja hautalöytöön perustuva värikäs muinaispukurekonstruktio johdattavat näyttelyssä Aurajokilaakson asukkaiden elämään yli 800 vuotta sitten.
Ravattulan Ristimäki | Aboa Vetus Ars Nova (avan.fi)
Lue Turku Times -lehdestä arkeologi Ilari Aallon artikkeli "Early medieval splendour comes to life" (alkaa sivulta 25.)
Alvar Gullichsen: KOSMOS, ARS NOVA – uusi taide 8.12.23.–19.5.24. Alvar Gullichsen (s. 1961) on pitkän linjan kuvataiteilija, muusikko ja tuottaja. Viimeisen kymmenen vuoden ajan hän on maalannut geometrisiä tilallisia maalauksia, jotka jäljittävät ylikulttuurisia toistuvia kuvioita. Hän kanavoi ja miksaa muotoja samalla suodattaen omaa ja kollektiivista kulttuuritaustaansa. Aboa Vetus Ars Nova -museon kahteen kerrokseen levittyvä näyttely on poikkeuksellisen laaja katsaus Gullichsenin tuotantoon lähes 30 vuoden ajalta varhaisista sarjakuva-aiheisista teoksista vastavalmistuviin maalauksiin.
Alvar Gullichsen | Aboa Vetus Ars Nova (avan.fi)
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Elämän ja kuoleman elohopea -näyttely, 3.3.2023–2.3.2025. Elohopean yhtä aikaa metallisessa ja nestemäisessä olemuksessa on jotain lumoavaa. Se on herkkä liikkumaan ja höyrystymään ja käyttäytyy aivan toisin, kuin metallilta voisi odottaa. Ehkä osin siitä syystä elohopealla uskottiin olevan erityisen voimakkaita ominaisuuksia ja sitä käytettiin lääkkeenä tuhansien vuosien ajan.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Turun Biologinen museo sulkeutuu kevääksi näyttelyuudistuksen ja remontin ajaksi. Museo on suljettuna 1.1.2024 alkaen. Remontoidun museon avajaisia vietetään 22.5.2024.
LUE LISÄÄ
Brinkkalan galleriaVanha Suurtori 3
Fern Orchestra, 12.4.–2.6.
Forum MarinumLinnankatu 72
Merikeskus Forum Marinumissa koko perhe pääsee innostavalla tavalla sukeltamaan merenkulun menneisyyteen! Saaristonäyttely 40 000+ vie elämykselliselle matkalle maailman suurimpaan saaristoon ja sen kirkkaimpiin helmiin. Tutki meriluonnon ihmeitä sekä eliöitä lähietäisyydeltä, ja seikkaile ääniaalloilla Turusta Tukholmaan. Lisäksi laaja näyttelytarjonta kattaa mm. merivoimien historiaa, laivanrakennusta ja sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kruununmakasiinin ja Linnanpuomin rakennuksissa sijaitsevat näyttelyt ovat avoinna ympäri vuoden, ja myös museolaiva Bore palvelee kaikkina vuoden aikoina. Suomen Joutsen, Sigyn ja muut museoalukset ovat avoinna ainoastaan kesäaikaan, mutta osa laivakohteista on tutustuttavissa virtuaalisesti Digimuseo-palvelussa: www.digimuseo.fi/museot/forum-marinum.
Merimonsterit - koko perheen seikkailu aukeaa 17.2.
Galleria CaijaPuutarhakatu 16
Eila Ekman-Björkman, Maarit Björkman-Väliahdet, Veeti Väliahdet, Frans Väliahdet, Mervi Lakkala, 1.-30.4.
Juha Kaitanen, 1.-30.6.
Katri Niemi, 1.-31.7.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Tervetuloa vuoden 1827 Luostarinmäelle! Kulje virtuaalisesti Luostarinmäen kujilla aikana ennen Turun paloa. Tutustu laitakaupungin asuinalueeseen, sen historiaan ja 200 vuoden takaiseen maisemaan.Koe Luostarinmäki vuonna 1827 Digimuseossa.
KOE LUOSTARINMÄKI VUONNA 1827 DIGIMUSEOSSA
Naantalin museoMannerheiminkatu 21
Pysyvät näyttelyt. Humpin talon arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Lisäksi Hiilolassa on esillä Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen Naantalin museolle lahjoittama kokoelma Naantali-aiheisia maalauksia. Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.
Salon taidemuseo VeturitalliMariankatu 14, Salo
Chen Jiagang, 27.1.–28.4. Kiinalaisen valokuvaajan ja arkkitehdin Jiagangin (s. 1962) suuret, hypnoottiset valokuvat avaavat laajoja maisemia, joissa näkyvät erityislaatuisen luonnon valtavat mittasuhteet ja samalla ihmisen sinne jättämä kädenjälki. Monikerroksiset kuvat ovat kuin nykypäivän Kiina pienoiskoossa.
Nuutti Koskinen: Primaarisukkessio (2023), Galleria Sivuraide 27.1.–28.4. Koskisen (s. 1975) kaksikanavainen videoinstallaatio kertoo saaristoluonnon ja ihmisen välisestä suhteesta. Teos käsittelee luonnon esittämisen, kokemisen ja muokkaamisen infrastruktuuria.
Sibelius-museoPiispankatu 17
Soitinnäyttelyt. Museon soitinkokoelma on liian laaja voidakseen olla kokonaan esillä museossa. Siksi valitsemme vaihtuvaan soitinnäyttelyymme erilaisia musiikin historian teemoja, joita esittelemme arkistomateriaalin ja soittimien kautta.
Soitinnurkka. Nurkassa olevia soittimia voit vapaasti soittaa museovierailulla.
SINFONIA VI. Sunnuntaina 19.2.2023 tuli kuluneeksi tasan sata vuotta Jean Sibeliuksen 6. sinfonian ensiesityksestä. Säveltäjä itse lahjoitti syksyllä 1955 teoksen alkuperäisen, käsinkirjoitetun partituurin Sibelius-museolle Otto Anderssonin vieraillessa Ainolassa. Uudistuneessa näyttelyssä pääsee myös kuulemaan 6. sinfonian eri levytyksiä.
Muutakin kuin ukkoja, 3.2.–2.6. Åbo Akademin säätiölle lahjoitettua taidetta ja sen lahjoittajia esittelevä näyttely
Taidesalongin galleriaPuutarhakatu 16
Eila Ekman-Björkman, Maarit Björkman-Väliahdet, Veeti Väliahdet, Frans Väliahdet, Mervi Lakkala, 1.-30.4.
Päivi Suomi, 1.-30.6.
Mauri Kalliomäki, 1.-31.7.
Turun linnaLinnankatu 80
Päälinnassa ja Esilinnassa ovat esillä pysyvät näyttelyt.
Prinsessan matka -näyttely, 2.11.22-1.9.24. Oletko milloinkaan miettinyt, millaista oli ihan oikean prinsessan arki kauan sitten? Näyttely on täynnä toimintaa ja yllätyksiä. Koko perheen toiminnallisessa näyttelyssä hypätään prinsessa Katariina Jagellonican elämään ja maailmaan.
LUE LISÄÄ
Turun taidemuseoAurakatu 26
Handle with Care, 28.3.23-10.11.24. Näyttely tarkastelee museon nykytaiteen kokoelmaa hoivan ja huolenpidon näkökulmasta. Näyttely tuo esiin, miten yhteiskunnallisessa keskustelussa ja posthumanistisessa ajattelussa ajankohtaiset teemat, kuten hoiva, ympäristösuhde, lajienvälisyys, ylisukupolvisuus, uusmateriaalisuus ja uushenkisyys ilmenevät kuvataiteessa, ja miten taide voi osallistua ja vaikuttaa käsillä olevan ekokriisin ratkomiseen.
Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo: Pohjoistuulen metsä, 26.1.–19.5. Näyttely kertoo pohjoisesta havumetsästämme, joka ylläpitää monimuotoista elämää ja on kymmenientuhansien eliöiden koti. Kuvat ovat suojelualueilta suomalaisista luonnonmetsistä, joita on jäljellä enää muutama prosentti maamme metsäpinta-alasta.
Joel Slotte, Studio 22.3.–19.5. Slotten figuratiiviset öljyvärimaalaukset tarkastelevat kollektiivista kuvakieltämme, arkipäiväisiä anekdootteja, ystävyyttä ja havaintoja, jotka syntyvät sumuisella mielellä rauhattomista narratiiveista.
joelslotte.com
Maija Tammi: Octomom, Pimiö 22.3.–19.5.Octomom-installaatiossa mustekala, ihminen ja aika kietoutuvat toisiinsa. Mustekalan ja ihmisen viimeinen yhteinen esi-isä oli luultavasti 750 miljoonaa vuotta sitten elänyt matomainen olento, jolla oli silmätäpliä. Sen jälkeen molemmista lajeista on kehittynyt älykkäitä, mutta hyvin eri tavalla.
maijatammi.com
WAM Turun kaupungin taidemuseoItäinen Rantakatu 38
Iiu Susiraja, 2.2.–12.5.24. Kansainvälisesti menestynyt turkulainen kuvataiteilija Iiu Susirajan tunnetaan pysäyttävistä valokuva- ja videoteoksista, joissa taiteilija esiintyy itse odottamattomissa yhteyksissä. WAMin näyttelyssä tulee olemaan esillä sekä uutta että varhaisempaa tuotantoa. Valokuvien lisäksi monipuolisessa näyttelyssä nähdään Susirajan videoteoksia, installaatioita, piirroksia sekä 3D-printattuja veistoksia, joihin taiteilijan taiteellinen työskentely on viime vuosina laajentunut.
LUE LISÄÄ
LUE JUTTU Iiu Susiraja haluaa, että teoksessa on ihminen – ja kaikkein helpoimmin saatavilla on hän itse
LUE JUTTU Turku maailmankartalle: Kauppatorilla tavataan
Museo on suljettu peruskorjauksen vuoksi 13.5.2024 alkaen. WAMin näyttelytoiminta jatkuu syksyllä 2024 Taiteen talon Kilta-Galleriassa. WAM avataan uudelleen syksyllä 2026.