Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

ABOA VETUS – vanha Turku. Sukella menneisyyteen! Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn kaupunginosan, jossa on eletty satojen vuosien ajan. Aidot keskiaikaiset rauniot ja arkeologiset esineet ovat kuin aikamatka historialliseen Turkuun. Näyttelyssä on paljon ihmeteltävää myös pienille museovieraille.
Luutarha. Tule tutkimaan luita! koko perheelle sopiva näyttely kertoo eläinten historiasta arkeologian pohjalta. Luutarha esittelee yli 30 eläinlajia, jotka liittyvät museon alueeseen ja avaavat eläinten historiaa. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin.
Rauha Mäkilä: Momo, ARS NOVA – uusi taide 21.4.–17.9. Helsinkiläinen kuvataiteilija Rauha Mäkilä (s. 1980) kuvaa omaa elämäänsä. Hänen teoksensa ovat elämäntuntuisia, mutta samanaikaisesti taianomaisia tuokiokuvia arjesta, perheestä ja lähipiiristä. Maalauksista välittyy intiimi tunnelma taiteilijan ja aiheiden välillä. Mäkilä kuvaa useimmiten ihmisiä: kasvokuviin ja eräänlaisiin tilallisiin ryhmämuotokuviin on tallennettu välähdyksenomaisia hetkiä.
Galleria Inton Tiina Elina Nurminen: Yhteisessä paratiisissa, ARS NOVA – uusi taide 16.6.−26.7. Turkulaisen Tiina Elina Nurmisen (s. 1960) näyttely koostuu suurille ohuille japaninpaperiarkeille eri värisillä tusseilla ja akryylimusteella tehdyistä piirustuksista vuodesta 2012 alkaen. Piirustukset ovat hyvin yksityiskohtaisia ja värikkäitä – pieteetillä tehtyjä. Useimmat teokset yhdistelevät tekstiä ja kuvaa omaperäisellä, sarjakuvamaisella tavalla: tapahtumien kuvaukset juoksevat tekstinä kuvien lomassa.
Syteen / Cavén, ARS NOVA – uusi taide 16.6.–19.11. Kari Cavén (s. 1954) on taiteilijana utelias ja ennakkoluuloton. Hän on säilyttänyt kyvyn leikkiä. Ympäröivä maailma tarjoaa hänelle loputtomasti virikkeitä ja materiaalia teoksiinsa. Ideoita ei tarvitse etsiä kaukaa. Cavénin konsepti on yksinkertainen, mutta ei suinkaan helppo: täytyy vain omistautua ajattelemaan esineen tai raaka-aineen ominaisuuksia ja mahdollisuuksia sekä sen uutta elämää taideteoksena.
Galleria Inton Daniel Hahta, ARS NOVA – uusi taide 4.8.-17.9.
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo-ja-qwenselin-talo.
Elämän ja kuoleman elohopea -näyttely, 3.3.2023–2.3.2025. Elohopean yhtä aikaa metallisessa ja nestemäisessä olemuksessa on jotain lumoavaa. Se on herkkä liikkumaan ja höyrystymään ja käyttäytyy aivan toisin, kuin metallilta voisi odottaa. Ehkä osin siitä syystä elohopealla uskottiin olevan erityisen voimakkaita ominaisuuksia ja sitä käytettiin lääkkeenä tuhansien vuosien ajan.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Kokoelmia kotoa ja kaukomailta, 21.3.23 alkaen. Näyttelyssä kurkistetaan Turun museokeskuksen kiehtovaan luonnontieteelliseen kokoelmaan, joka sisältää yhteensä lähes 25 000 näytettä. Kokoelmasta nostetaan esiin yksityisten keräilijöiden lahjoittamia aarteita eksoottisista hyönteisistä kotoisiin koulukasvioihin.
Brinkkalan galleriaVanha Suurtori 3
Turunmaan Keraamikkojen Kilta: TunneSavi – Själens Lera, 2.6.–20.8.
Forum MarinumLinnankatu 72
Merikeskus Forum Marinumissa koko perhe pääsee innostavalla tavalla sukeltamaan merenkulun menneisyyteen! Saaristonäyttely 40 000+ vie elämykselliselle matkalle maailman suurimpaan saaristoon ja sen kirkkaimpiin helmiin. Tutki meriluonnon ihmeitä sekä eliöitä lähietäisyydeltä, ja seikkaile ääniaalloilla Turusta Tukholmaan. Lisäksi laaja näyttelytarjonta kattaa mm. merivoimien historiaa, laivanrakennusta ja sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kruununmakasiinin ja Linnanpuomin rakennuksissa sijaitsevat näyttelyt ovat avoinna ympäri vuoden, ja myös museolaiva Bore palvelee kaikkina vuoden aikoina. Suomen Joutsen, Sigyn ja muut museoalukset ovat avoinna ainoastaan kesäaikaan, mutta osa laivakohteista on tutustuttavissa virtuaalisesti Digimuseo-palvelussa: www.digimuseo.fi/museot/forum-marinum.
Titanicin suomalaiset – kuunnelmia siirtolaisten matkalta” on esillä Forum Marinumin Kruununmakasiini-rakennuksessa 19.1.23–7.1.24. Tarinallinen museokokemus Titanicilla matkustaneista suomalaista. Näyttelyn jännittävä visuaalinen kerronta ja tunteisiin vetoava äänimaailma tempaavat mukaansa odotustentäyteiselle matkalle: ihmisten mielissä siinsivät unelmat paremmasta elämästä. Joiden haaveet toteutuivat, mutta toisilla matka päättyi hyisen Atlantin synkkiin vesiin kirkkaan tähtitaivaan alla.
Lue Turku Times -lehdessä julkaistu artikkeli "Finns aboard the Titanic". Teksti löytyy digilehden sivulta 27 alkaen.
Tapahtumia kesällä 2023: Sukelluksen päivä 10.6. | MIL-jazz konsertti 16.6. | Swan-regatta 19.-23.7. | Turku Sea Jazz 28.-29.7.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Tervetuloa vuoden 1827 Luostarinmäelle! Kulje virtuaalisesti Luostarinmäen kujilla aikana ennen Turun paloa. Tutustu laitakaupungin asuinalueeseen, sen historiaan ja 200 vuoden takaiseen maisemaan.Koe Luostarinmäki vuonna 1827 Digimuseossa.
KOE LUOSTARINMÄKI VUONNA 1827 DIGIMUSEOSSA
Naantalin museoMannerheiminkatu 21
Pysyvät näyttelyt. Humpin talon arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Lisäksi Hiilolassa on esillä Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen Naantalin museolle lahjoittama kokoelma Naantali-aiheisia maalauksia. Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.
Peltiä ja posliinia. Astioita moneen käyttöön / Plåt och porslin. Kärl för olika behov, Humppi 16.5.23-1.4.24. Näyttely luo katsauksen siihen millaiset materiaalit eri aikoina ovat olleet suosittuja astioiden sekä taloustavaroiden valmistuksessa ja millaisia tarvikkeita niistä on tehty.
Raision museo HarkkoEeronkuja 2, Raisio
Linnunradan alla - Eläimiä taiteessa ja taruissa, 11.6.-29.10. Raision museon Harkon uusissa näyttelytiloissa Raision kirjastotalossa avautuu kesäkuussa näyttely, joka kertoo suomalaisista eläinmyyteistä Raisiossa tehtyjen arkeologisten löydösten ja Eero Rantasen taidekokoelmien säätiön taideteosten keinoin.
Salon ElektroniikkamuseoSalorankatu 5-7 (Astrum-keskus), ovi 3, Salo
MADE IN SALO, 1.9.22-31.8.23. Näe kerralla mittava määrä vanhoja puhelimia, radioita ja televisioita! Näyttely valottaa viestintälaitteiden ja elektroniikkateollisuuden kehitystä ja tuotantohistoriaa 1920-luvun lopulta alkaen nykypäivään. Näyttelyssä esitellään etenkin Salossa suunniteltujen ja valmistettujen radioiden, televisioiden, radio- ja matkapuhelinten sekä monitorien historiaa. Museossa voit muun muassa pelata vanhoja 1980–1990 -luvun videopelejä sekä kuunnella ja katsella vanhoja radio- ja tv-ohjelmia.
Salon taidemuseo VeturitalliMariankatu 14, Salo
Gertrude Bell ja Meeri Koutaniemi: Kätketty vapaus – Hidden Freedom, 6.5.–10.9. Pääsaleissa nähdään brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868–1926) ja valokuvaaja, kuvajournalisti Meeri Koutaniemen (s. 1987) valokuvia. Näyttely on aikamatka menneeseen ja samalla katsaus nykyhetkeen. Teoksissa avautuu kahden kuvaajan tekemä dokumentaatio samoissa maissa kahtena eri aikakautena ja kerrostuu kymmenen eri maan tapahtumat, maisemat sekä murrokset, niin Lähi-Idässä kuin Aasiassa. Molempien naisten näkökulmana on ollut havainnoida tavallisia ihmisiä ja paikallista elämänpiiriä, sadan vuoden etäisyydellä toisistaan.
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen: 101 kaikkien puolesta, Galleria Sivuraide 6.5.–10.9. Vuorovaikutteinen videoinstallaatio pyrkii ymmärtämään, miksi ajattelemme niin kuin ajattelemme. Teos suuntaa katseen tilastojen ihmisiin ja inhimillisiin tarinoihin heidän mielipiteidensä takana.
Suomen maatalousmuseo SarkaVanhankirkontie 383, Loimaa
Sarka-museossa on kolme pysyvää näyttelyä, jotka yhdessä kertovat monipuolisesti suomalaisen maatalouden ja ruoan historiasta. Maatalouden aika vie museokävijät 3000 vuoden aikamatkalle. Konenäyttely esittelee suomalaisen maatalouden koneellistumisen historiaa työkone-esimerkkien avulla. Ennen koneita esittelee runsaan esineistön kautta esikoneellisen ajan maataloustöitä ja -työvälineitä.
Sinun ruokasi ei ole sinun – Ruokakeskustelua nyt ja ennen, 17.2.23–9.1.24.Mikä kaikki vaikuttaa päivittäisiin ruokavalintoihisi?
Aulagalleria: Pitkiä pellavia, 1.4.–21.9. Moni meistä on joskus ”jäänyt loukkuun” tai ihaillut ”pellavapäitä” ajattelematta lainkaan sinikukkaista kuitukasvia, josta esivanhempamme ovat valmistaneet tekstiilinsä vuosituhansia.
Turun linnaLinnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Päälinnassa ja Esilinnassa ovat esillä pysyvät näyttelyt.
Prinsessan matka -näyttely, 2.11.22-7.4.24. Oletko milloinkaan miettinyt, millaista oli ihan oikean prinsessan arki kauan sitten? Näyttely on täynnä toimintaa ja yllätyksiä. Koko perheen toiminnallisessa näyttelyssä hypätään prinsessa Katariina Jagellonican elämään ja maailmaan.
Turun linnan arkea ja juhlaa -kierrokset kesällä 3.6.–3.9. Kierroksella tulevat tutuiksi linnan arki ja juhlat, sodat ja rakkaudet. Kuulet linnan keskiaikaisesta elämästä ja renessanssihovin loistosta.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Handle with Care, 28.3.23 alkaen. Näyttely tarkastelee museon nykytaiteen kokoelmaa hoivan ja huolenpidon näkökulmasta. Näyttely tuo esiin, miten yhteiskunnallisessa keskustelussa ja posthumanistisessa ajattelussa ajankohtaiset teemat, kuten hoiva, ympäristösuhde, lajienvälisyys, ylisukupolvisuus, uusmateriaalisuus ja uushenkisyys ilmenevät kuvataiteessa, ja miten taide voi osallistua ja vaikuttaa käsillä olevan ekokriisin ratkomiseen.
Sasha Huber: YOU NAME IT, 9.6.–27.8. Museon alakerran valtaa Sasha Huberin ensimmäinen laaja museonäyttely Suomessa. Huber (s. 1975 Zürich) on Helsingissä asuva, kansainvälisesti toimiva kuvataiteilija-tutkija, jonka työskentely haastaa historiaan ja arkistoihin sisäänkirjoitettua rasismia.
Essi Kuokkanen: Underbelly, Studio 9.6.–27.8. Kuokkasen maalausten ilmaisun selkeys ja ehdottomuus on kirkasta mutta tarkemmin katsottuna se hajoaa monimerkityksellisyyteen.
Sophia Al-Maria: Beast Type Song, Pimiö 9.6.–27.8. 38-minuuttinen, erilaisista teksteistä, perimätiedosta, musiikista, tanssista, postapokalyptisestä tieteiskirjallisuudesta ja apokalyptisesta todellisuudesta punottu kertomus kielen petollisuudesta.
Turun Taiteen taloNunnankatu 4
Kaj Stenvall: Sodan kasvot, 16.6.–6.8. Ukraina-aiheiset maalaukset ovat esillä kattavassa näyttelyssä Taiteen talossa kesällä. Laajaa kansainvälistäkin huomiota herättäneet maalaukset tarjoavat katsauksen Venäjän hyökkäyssotaan ja maailmaa ravisuttaneen kriisin taustoihin.
www.kajstenvall.fi
LUE JUTTU Turku Times -lehden näköislehdestä (sivut 24-25).
WAM Turun kaupungin taidemuseoItäinen Rantakatu 38
Mounira Al Sohl, WAMx 17.3.–11.6.
Hei tyypit! 9.6.–17.9. Suomalaisten nykykuvanveistäjien teokset valtaavat museon päätilat näyttelyssä, jossa luodaan puhuttelevien veistosten ja yleisön välille yllättäviä kohtaamisia. Mukana näyttelyssä on muun muassa Jasmin Anoschkinin, Mia Hamarin, Kim Jotunin, Hanna Makkosen ja Tiia Matikaisen teoksia.
Iona Roisin, WAMx 16.6.–3.9.