Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

ABOA VETUS – vanha Turku. Sukella menneisyyteen! Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn kaupunginosan, jossa on eletty satojen vuosien ajan. Aidot keskiaikaiset rauniot ja arkeologiset esineet ovat kuin aikamatka historialliseen Turkuun. Näyttelyssä on paljon ihmeteltävää myös pienille museovieraille.
Luutarha. Tule tutkimaan luita! koko perheelle sopiva näyttely kertoo eläinten historiasta arkeologian pohjalta. Luutarha esittelee yli 30 eläinlajia, jotka liittyvät museon alueeseen ja avaavat eläinten historiaa. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin.
Kustaa Saksi: AURA, Ars Nova 17.6.−9.10. Amsterdamissa työskentelevän taiteilija Kustaa Saksin näyttely esittelee laajasti nykyaikaisia kuvakudoksia. Saksi on luonut erikoisen kaleidoskooppisen kuvakielen ja hänen omaleimaisessa tyylissään sekoittuu fraktaaleja, migreenikuvioita, psykedeliaa, geometriaa, kulttuurisia viittauksia ja kasvioppia.
ABSTRAKTI – teoksia museon taidekokoelmasta, Ars Nova 17.6.−31.10. Näyttely luo katsauksen museon taidekokoelman abstrakteihin teoksiin ja avaa abstraktin maalaustaiteen ilmiötä. Vaikka abstraktia taidetta yhdistää pelkistäminen ja visuaalisten muotojen korostaminen, abstraktin sateenvarjon alle mahtuu monenlaisia tyylejä ja päämääriä.
Marjatta Holma: Maalauksia, Ars Nova 28.10.22−12.2.23. Turkulaisen taiteilijan Marjatta Holman (s. 1976) tilalliset öljy- ja temperamaalaukset syntyvät erilaisille materiaaleille, kuten pellava- ja puuvillakankaille ja puulevyille.
Mika Taanila: FILM READER, Ars Nova 26.11.22−2.4.23. Mika Taanila (s. 1965) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja elokuvantekijä. Taanilan teosten raaka-aineena ovat menneisyydestä jäljelle jääneet tallenteet, elokuvat, populaarikulttuurin tuotteet, teknologia ja taide. Taanila luo taideteoksia kierrättämällä, koostamalla, leikkaamalla ja miksaamalla arkistomateriaalia tai eri lähteitä uuteen muotoon. Lopputuloksena on oivaltavaa käsitetaidetta, kokeellista elokuvaa, syväluotavaa media-arkeologiaa ja cinefiilin intohimoa elokuvaa kohtaan.
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo-ja-qwenselin-talo.
Tapahtumia syksyllä. Hyvinvointityöpaja museon sisäpihalla 3.9. klo 14–17. | Turun päivä 18.9. Ilmainen sisäänpääsy museoon. | Syysloman opastukset 15.–23.10. klo 14.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Kappas, kakkaa! -näyttely 18.1.-20.11. Pökäle, papana, läjä, kikkare… Mitä kakka kertoo ja voiko siitä olla jotakin hyötyä? Näyttely johdattaa kakan jäljille ja tarjoaa yllättäviäkin näkökulmia jätöksiin ympärillämme.
Forum MarinumLinnankatu 72
Tiesitkö, että Suomen Joutsen oli alkujaan ranskalainen rahtilaiva Laennec? Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 120 vuotta laivan vesillelaskusta, ja teemavuoden aikana tuodaan esille erityisesti laivan ranskalainen alkuperä. Varsinaisen kesäsesongin päätyttyä Suomen Joutsen on avoinna vielä neljänä viikonloppuna la-su klo 10-18 18.9. asti. Syyskauden tiedot päivittyvät museon sivuille. Lisätietoa: www.forum-marinum.fi.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Tapahtumia syksyllä. Taitotiistait 20.9.–29.11. klo 13–17.30. Tekemisen iloa kaikenikäisille! | Avoimet viikonloput Kokeiluverstaalla. Työpajat soveltuvat kaikenikäisille. Osallistumismaksu 6 € (7-vuotiaat ja aikuiset). 24.–25.9. klo 13–17 Iki-ihana monipuolinen villa! / 29.–30.10. klo 13–17 Kuvia kankaalle! / 26.–27.11. klo 13–17 Joulu on jo ovella. | Syyslomapäivät 19.–20.10. klo 11–16. | Ilta pimeässä Iso-Kohmossa 8.11. klo 17.30–18.30. Hämäriä tarinoita niille, jotka eivät pelkää! Ei pikkuisille.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Tervetuloa vuoden 1827 Luostarinmäelle! Kulje virtuaalisesti Luostarinmäen kujilla aikana ennen Turun paloa. Tutustu laitakaupungin asuinalueeseen, sen historiaan ja 200 vuoden takaiseen maisemaan.Koe Luostarinmäki vuonna 1827 Digimuseossa.
KOE LUOSTARINMÄKI VUONNA 1827 DIGIMUSEOSSA
Naantalin museoMannerheiminkatu 21
Pysyvät näyttelyt. Humpin talon arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Lisäksi Hiilolassa on esillä Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen Naantalin museolle lahjoittama kokoelma Naantali-aiheisia maalauksia. Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.
Salon ElektroniikkamuseoSalorankatu 5-7 (Astrum-keskus), ovi 3, Salo
MADE IN SALO. Koe vanhojen puhelinten, radioiden ja televisioiden lumo Näyttely valottaa viestinnän, viestintälaitteiden ja elektroniikkateollisuuden kehitystä ja historiaa 1920-luvun lopulta alkaen tähän päivään. Näyttelyssä esitellään keskeisten Salossa valmistettujen laitteiden historiaa: radio- ja televisiovastaanottimien, erilaisten puhelinten ja tietokoneiden ja näyttöpäätteiden eli monitorien historiaa.
Salon taidemuseo VeturitalliMariankatu 14, Salo
ÜBERHUND – taiteen kiehtovat koirat, 24.9.22-8.1.23. Ihmisen ja koiran historia on yhteinen. Yhteiselomme ajan koira on toiminut paitsi ihmisen kumppanina ja työtoverina, myös muusana ja tekojemme inspiraationa.
Pilvi Takala: The Stroker, Galleria Sivuraide 24.9.22-8.1.23. Videoteos, joka pohjautuu Takalan kahden viikon pituiseen interventioon Second Homessa, trendikkäässä, itä-lontoolaisessa yhteisöllisessä työtilassa.
Suomen maatalousmuseo SarkaVanhankirkontie 383, Loimaa
Sarka-museon perusnäyttely perusnäyttely Maatalouden aika vie museokävijät 3000 vuoden aikamatkalle. Jyvästä kaikki alkaa. Löydöt arkeologisilta kaivauksilta, mielikuvitus ja pienoismalli kuljettavat varhaisten viljelijöiden aikaan. Näyttely päättyy nykyhetkeen. Maatalouden aika jatkuu. Mihin suuntaan?
Toinen pysyvä näyttelymme Ennen koneita esittelee runsaan esineistön kautta esikoneellisen ajan maataloustöitä ja -työvälineitä. Yli 500 esinettä käsittävän näyttelyn vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Peltotöiden lisäksi tutustutaan karjanhoitoon, tuvan ja pihapiirin töihin sekä sivuelinkeinoihin: metsästykseen, kalastukseen, metsätöihin ja kotiteollisuuteen.
Konenäyttely esittelee suomalaisen maatalouden koneellistumisen historiaa työkone-esimerkkien avulla. Esillä on mm. traktoreita työkoneineen, höyrykoneita ja maamoottoreita sekä salaojituksen historiaa. Konenäyttely elää, muuttuu ja kehittyy koko ajan, tarjoten museovieraille aina uusia paloja koneellisesta maataloushistoriasta.
Lumoavat laitumet – Laidunnus monimuotoisuuden ylläpitäjänä 18.2.22–9.1.23. Lumoavat laitumet -näyttely vie museovieraan luonnonlaidunten keskelle. Kuivat kedot, tuoreet ja kosteat niityt sekä hakamaat ja metsälaitumet ovat satojen kasvi-, hyönteis- ja sienilajien koti. Joukossa on kymmeniä uhanalaisia tai harvinaisia lajeja. Näyttely avaa luonnon monimuotoisuuden merkitystä maatalousympäristössä, tutustuttaa kävijän maisematyöntekijöihin – niin eläimiin kuin ihmisiin – ja laiduntamisen historiaan. Ja totta kai näyttelyssä pääsee myös bongaamaan ötököitä ja testaamaan omaa kasvituntemustaan.
Kätevää, eikö totta – Keittiön apuvälineitä ja pienkoneita 20.4.–9.10. Ruokakulman näyttely esittelee keittiön pienkoneita ja muita ruuanlaiton apuvälineitä eri aikakausilta. Keittiössä elämäntapojemme muutokset näkyvät erityisesti esineiden kautta, sillä ruuanlaittoon liittyvillä pienkoneilla ja apuvälineillä on tärkeä rooli osana arkeamme. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa moneen nykyään sähkökäytteisen laitteen mekaaniseen vastineeseen, kuten jäätelökoneeseen tai hammaspyörävatkaimeen.
Marlena Tuomela & Risto Vähämäki: Ränkimäen tarina 20.9.–25.11. Aulagallerian valokuvanäyttely kertoo tarinoita Lapuan kotiseutumuseo Ränkimäestä. Marlena Tuomela on tehnyt kulttuurintuottajan opinnäytetyönsä osana Instagram-julkaisuja Ränkimäestä yhteistyössä valokuvaaja Risto Vähämäen kanssa. Sarka-museon näyttely käsittää näyttäviä kuvasuurennoksia Instagram-tilillä julkaistuista valokuvista. Valokuvien yhteyteen on liitetty myös talonpoikaisaikaan ja kotiseutumuseoon liittyviä tarinoita. Sosiaalisesta mediasta aina Sarka-museon seinille levittäytyvän Ränkimäki-projektin tavoitteena on tuoda talonpoikaisaikaa esille uudella tavalla sekä kehittää ja inspiroida kotiseututyötä.
Hanna Hartikainen: Hyvällä tuulella 8.9.–11.12. Syyskaudella Sarka-museon ravintolasalin seiniä somistavat Hanna Hartikaisen herttaiset luonto- ja eläinaiheiset akryylimaalaukset. Hanna Hartikainen on itseoppinut taiteilija, jolla kipinä akryylimaalaukseen syttyi aikuisiällä. Hyvällä tuulella -näyttely pyrkii nimensä mukaisesti välittämään katsojilleen hyvää mieltä ja positiivisia ajatuksia.
TAPAHTUMAT. Elokuussa museolla vietetään Piknikiä Loimaan taivaan alla, jolloin museon pihalle kokoonnutaan nauttimaan piknikistä ja musiikista. Riihipäivänä tutustutaan viljan puintiin entisaikaan, kun Haaran-Onkijoen kyläyhdistys lämmittää museon pihan vanhan riihen ja pui viljaa työnäytöksessään.Tapahtumien tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan verkkosivuillamme. | Köyrimarkkinat la 3.9. klo 10–14 ovat museomme sadonkorjuutapahtuma. Markkinoille kokoontuu lähiruokatuottajia ja käsityöläisiä myymään tuotteitaan. Tapahtumassa voi tutustua myös työnäytösten avulla pellavan käsittelyyn. Lisäksi on tarjolla muun muassa elävää musiikkia, sienineuvontaa ja lapsille omaa ohjelmaa. Latokahvilan, makkaragrillin sekä museon lounasravintolan herkut pitävät markkinoilla nälän loitolla. | Ruokakeskiviikkoisin 14.9., 12.10. ja 16.11. klo 18 syvennytään ruokaan ja elintarvikkeisiin liittyviin aiheisiin. Syyskuussa FT Maria Vanha-Similä Jyväskylän yliopistosta kertoo keittiövälineiden historiasta ja ennen esitystä on mahdollisuus tutustua museon Ruokakulman Kätevää, eikö totta – Keittiön apuvälineitä ja pienkoneita -näyttelyyn. Lokakuussa FT Kaija Rautavirta Helsingin yliopistosta luennoi kriisiaikojen ruokahuollosta Suomessa. Marraskuun aiheena on puolestaan ruokahävikki. | Sarka-sunnuntaisin 25.9., 30.10. ja 27.11. museolla on erityistä ohjelmaa ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Kullervon päivänä syyskuun Sarka-sunnuntaina kuullaan maatalouskoneteemainen esitys. Lokakuussa on mahdollisuus lähteä kansanperinteen kauhu- ja kummitustarinoihin keskittyvälle opastukselle Ennen koneita -näyttelyyn. Marraskuussa on vuorossa jouluinen työpaja. | Syyslomaviikoilla 42–43 museolla on tarjolla pientä puuhaa lapsille ja lapsenmielisille. | Joulumyyjäiset su 4.12. Myyjäisissä käsityöläiset, lähiruokatuottajat ja paikalliset yhdistykset tuovat tarjolle joulun leivonnaiset, koristeet ja lahjat.
Turun linnaLinnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Päälinnassa ja Esilinnassa ovat esillä pysyvät näyttelyt.
Pohjoisen näyttelyhallin kokoelmanäyttely. Turun linnan ullakkokerroksessa sijaitseva Pohjoinen näyttelyhalli avattiin kesäkuussa 2021 kokonaan uudistetussa asussa ja esillä on lähes 800 esinettä Turun museokeskuksen omista kokoelmista.
Prinsessan matka -näyttely, 2.11.22 alkaen. Oletko milloinkaan miettinyt, millaista oli ihan oikean prinsessan arki kauan sitten? Näyttely on täynnä toimintaa ja yllätyksiä. Koko perheen toiminnallisessa näyttelyssä hypätään prinsessa Katariina Jagellonican elämään ja maailmaan.
Tapahtumia syksyllä. Suljetut ovet -kierrokset 3.–25.9. la ja su klo 11, 12, 13, 14 ja 15. Huom. Ei Turun päivänä 18.9. Suljetut ovet -kierroksella tutustutaan paikkoihin, joihin ei normaalisti pääse. Ennakkoilmoittautuminen: turunlinna.fi. | Arkea ja juhlaa -kierrokset 3.–25.9. la ja su klo 16.30. Huom! Ei Turun päivänä 18.9. | Syyslomalla la–su 15.–16.10. sekä ti–su 18.–30.10. Erilaisia opastuksia kaiken ikäisille. Katso tarkemmat opastusajat turku.fi/turunlinna. Avoin syyslomatyöpaja 18.10.–2.10 ja 25.10.–29.10 klo 12–16. | Ilta pimeässä linnassa -seikkailutapahtuma kouluikäisille la 12.11. klo 16–20.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Pari sanaa keräämisestä 7.7.20 alkaen. Museon toiminta tulee näkyväksi yleisölle yleensä näyttelyiden ja muun tapahtumatuotannon kautta. Museon ydin on kuitenkin sen keräämässä ja säilyttämässä kokoelmassa. Pari sanaa keräämisestä avaa tätä Turun taidemuseossa tapahtuvaa arkista ja yleisölle usein näkymätöntä museotyötä. Tarkasteltavana on yleisön rakastamia klassikoita ja teoskokonaisuuksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Pekka Haloselta, Elin Danielson-Gambogilta, Helene Schjerfbeckiltä, Otto Mäkilältä ja Kauko Lehtiseltä, mutta mukaan mahtuu myös monia harvemmin nähtyjä tai aivan uusimpia hankintoja.
Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä, 16.9.22–15.1.23. Hällfors-Sipilä (1899–1974) ja Sipilä (1895–1949) olivat 1910-luvun Suomessa kaksi poikkeuksellisen ennakkoluulotonta taiteilijaa. He heittäytyivät innolla ajan hengen mukaisiin, perinteistä muotoa hajottaviin ja uudenlaista väri-ilmaisua luoviin kokeiluihin. Gretan ja Sulhon yhteinen elämä ja taide on kiehtova ja monia kysymyksiä nostattava aihe. Teoksista välittyvän elämänilon vastapainona nähdään paikoin myös yksinäisyyttä ja melankoliaa. Näyttely esittelee taiteilijapariskunnan taidetta ja yhteiseloa aina 1910-luvulta 1940-luvulle noin 60 eri kokoelmista lainatun teoksen voimin.
Umppa Niinivaara: Anemoniamania, Studio 16.9.–13.11. Niinivaaran työskentelyä kuvanveistäjänä leimaa laaja materiaaliskaalan käyttö ja jatkuva uteliaisuus uuden löytämistä ja oppimista kohtaan. Viime vuosina keramiikasta on muodostunut hänen keskeisin ilmaisukeinonsa oman keramiikkauunin hankinnan jälkeen, ja Niinivaara on omistautunut rakukeramiikan, tuon hurmaavan ja haastavan keramiikan polttomenetelmän, tutkimiseen. Lopputuloksena Studiossa nähdään tilan haltuun ottava, runsas kokonaisuus, jossa veistokset käyvät vuoropuhelua toistensa ja ympäristönsä kanssa.
Marjolijn Dijkman: Depth of Discharge, Pimiö 16.9.–13.11. Immersiivinen Depth of Discharge (2021) kääntää 1700-luvun valistuksen aikaisten näytösten viettelevän, kiehtovan taian abstraktiksi tutkielmaksi yhdeksän eri sähkömittausyksikön juurista. Filmi on osa Dijkmanin laajempaa projektia ja teossarjaa, joka kuvaa, miten sähkö luonnontieteenä on liitetty 1700-luvulta lähtien valistuksen ihanteisiin.
WAMItäinen Rantakatu 38
WAMx 2022: Institute of Coexistence. Kim Laybourn 10.6.–28.8. | Georg Jagunov 9.9.–4.12.
14.10.–22.1. Liikuttaako. Teemanäyttely ehdottaa erilaisia tapoja kokea taidetta. Pääosin Turun kaupungin taidekokoelmista valitut teokset liikuttavat katsojia paitsi fyysisesti myös tunnetasolla. Esillä on videoita, installaatioita ja veistoksia sekä maalauksia.
Muita tapahtumia syksyllä. WAMin Lasten viikonloppu 3.–4.9. ja 19.–20.11. klo 10–15. | WAMbience 1.10.