Turun taidemuseo

Aurakatu 26
20100 Turku

www.turuntaidemuseo.fi

02 262 7100

Tervetuloa Turun taidemuseoon!

Vuodesta 1904 Turun taide-elämän keskeisenä vaikuttajana toiminut Turun taidemuseo esittelee kansallisaarteistoksi muodostunutta kokoelmaansa sekä taiteen historiaa rinnakkain ajankohtaisten kiinnostavien taideilmiöiden kanssa.

Elämyksiä, kokemuksia ja tietoa on tarjolla temaattisten kokoelmaesittelyiden, nykyhetkeä kommentoivien ja taiteen historiaa peilaavien vaihtuvien näyttelyiden sekä runsaan oheisohjelmiston ja tapahtumien muodossa.

Museokävijää palvelevat myös museokauppa Muusa sekä Café Victor, joka vastaa museon kahvila- ja juhlapalveluiden lisäksi kaupungin kauneimman kesäterassin tarjoilusta.


Turun taidemuseo, Café Victor ja Museokauppa Muusa. Avoinna ti-pe klo 11-19, la-su klo 11-17. Liput 10/7€, alle 16-vuotiaat maksutta. Museokortti. Puh. 02 262 7100.

Tulevia tapahtumia

Pari sanaa keräämisestä 7.7.20 alkaen. Museon toiminta tulee näkyväksi yleisölle yleensä näyttelyiden ja muun tapahtumatuotannon kautta. Museon ydin on kuitenkin sen keräämässä ja säilyttämässä kokoelmassa. Pari sanaa keräämisestä avaa tätä Turun taidemuseossa tapahtuvaa arkista ja yleisölle usein näkymätöntä museotyötä. Tarkasteltavana on yleisön rakastamia klassikoita ja teoskokonaisuuksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Pekka Haloselta, Elin Danielson-Gambogilta, Helene Schjerfbeckiltä, Otto Mäkilältä ja Kauko Lehtiseltä, mutta mukaan mahtuu myös monia harvemmin nähtyjä tai aivan uusimpia hankintoja.
Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä, 16.9.22–15.1.23. Hällfors-Sipilä (1899–1974) ja Sipilä (1895–1949) olivat 1910-luvun Suomessa kaksi poikkeuksellisen ennakkoluulotonta taiteilijaa. He heittäytyivät innolla ajan hengen mukaisiin, perinteistä muotoa hajottaviin ja uudenlaista väri-ilmaisua luoviin kokeiluihin. Gretan ja Sulhon yhteinen elämä ja taide on kiehtova ja monia kysymyksiä nostattava aihe. Teoksista välittyvän elämänilon vastapainona nähdään paikoin myös yksinäisyyttä ja melankoliaa. Näyttely esittelee taiteilijapariskunnan taidetta ja yhteiseloa aina 1910-luvulta 1940-luvulle noin 60 eri kokoelmista lainatun teoksen voimin.
Umppa Niinivaara: Anemoniamania, Studio 16.9.–13.11. Niinivaaran työskentelyä kuvanveistäjänä leimaa laaja materiaaliskaalan käyttö ja jatkuva uteliaisuus uuden löytämistä ja oppimista kohtaan. Viime vuosina keramiikasta on muodostunut hänen keskeisin ilmaisukeinonsa oman keramiikkauunin hankinnan jälkeen, ja Niinivaara on omistautunut rakukeramiikan, tuon hurmaavan ja haastavan keramiikan polttomenetelmän, tutkimiseen. Lopputuloksena Studiossa nähdään tilan haltuun ottava, runsas kokonaisuus, jossa veistokset käyvät vuoropuhelua toistensa ja ympäristönsä kanssa.
Marjolijn Dijkman: Depth of Discharge, Pimiö 16.9.–13.11. Immersiivinen Depth of Discharge (2021) kääntää 1700-luvun valistuksen aikaisten näytösten viettelevän, kiehtovan taian abstraktiksi tutkielmaksi yhdeksän eri sähkömittausyksikön juurista. Filmi on osa Dijkmanin laajempaa projektia ja teossarjaa, joka kuvaa, miten sähkö luonnontieteenä on liitetty 1700-luvulta lähtien valistuksen ihanteisiin.