Turun hautausmaa

Turun hautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1807. Sen piirustukset laati arkkitehti Charles Bassi. Hautausmaan tuolloinen pinta-ala oli kolme tynnyrinalaa eli puolitoista hehtaaria. Hautausmaata on laajennettu vuosien saatossa kaikkiaan kaksitoista kertaa. Laajennusten myötä Turun hautausmaa on kasvanut nykyiseen 59,2 hehtaarin kokoonsa.

Turun hautausmaalla on noin 45 000 hautaa. Hautausmaahan haudataan vuosittain noin 1350 vainajaa. Tuhkauksia hautauksista on tänä päivänä jo 75 prosenttia.

Hautausmaalla on runsaasti kulttuurihistoriallisesti merkittävien vainajien hautoja ja arvokkaita, nimekkäiden kuvanveistäjien suunnittelemia muistomerkkejä ja veistoksia.

Turun hautausmaalla on kaksi kappelikokonaisuutta. Alueen keskellä kohoaa arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema Ylösnousemuskappeli vuodelta 1941, ja vuonna 1967 vihittiin käyttöönsä hautausmaan kaakkoiskulmassa oleva Pekka Pitkäsen suunnittelema Pyhän Ristin kappeli ja krematorio. Molemmat kappelit ovat rakennustaiteellisesti merkittäviä.

Ylösnousemuskappeli on suunniteltu mukautumaan sitä ympäröivään luontoon. Yhteys luontoon säilyy myös rakennuksen sisustassa. Puiden latvustojen läpi siivilöityvä valo luo kappeliin harrasta kauneutta. Hienostuneet yksityiskohdat ja rikas monikerroksellinen symboliikka täydentävät tunnelmaa.

Pyhän Ristin kappeli rakennettiin vuosina 1965-67 Turun hautausmaan eteläosaan jo käytössä olevan hautausmaan ja uuden laajennusalueen liittymäkohtaan. Kappelikompleksi käsittää kolme erikokoista siunauskappelia. Jokaista niistä käytetään niin arkku- kuin polttohautausta varten suoritettavissa siunaustoimituksissa. Kellotapuli on sijoitettu kappelin takana kohoavalle mäelle, josta kellojen ääni kantautuu yli laajan hautausmaa-alueen.

Turun hautausmaalla on myös muiden uskontokuntien hautausmaita. Ortodoksinen hautausmaa perustettiin vuonna 1823, roomalaiskatolinen vuonna 1936, islamilainen vuonna 1915 ja juutalainen hautausmaa on ollut käytössä jo 1800-luvulla.


Tulevia tapahtumia