Suomen maatalousmuseo Sarka

Vanhankirkontie 383, Loimaa

www.sarka.fi

(02) 763 7700

info(at)sarka.fi

Suomen maatalousmuseo Sarka on maatalouden valtakunnallinen vastuumuseo. Sarka välittää perinnettä ja tietoa, antaa elämyksiä ja avaa näköaloja tulevaisuuteen.

Näyttelyihimme Maatalouden aika ja Ennen koneita voi tutustua myös verkossa Digimuseo.fi-palvelussa.

Toukokuussa 2021 Sarka valittiin Vuoden museoksi.


Avoinna elo–syyskuussa joka päivä klo 10-17 ja loka–maaliskuussa ti–su klo 10–17. Liput 10/6 €, 0–15-vuotiaat lapset ilmaiseksi. Ryhmät (yli 10 henkilöä) 6 €/hlö. Vuosikortti 25 €. Museokortilla sisäänpääsy 0 €. Puh. (02) 763 7700 | info@sarka.fi.

Tulevia tapahtumia

Suomen maatalousmuseo Saran perusnäyttely Maatalouden aika vie museokävijät 3000 vuoden aikamatkalle. Jyvästä kaikki alkaa. Löydöt arkeologisilta kaivauksilta, mielikuvitus ja pienoismalli kuljettavat varhaisten viljelijöiden aikaan. Näyttely päättyy nykyhetkeen. Maatalouden aika jatkuu. Mihin suuntaan?
Toinen pysyvä näyttelymme Ennen koneita esittelee runsaan esineistön kautta esikoneellisen ajan maataloustöitä ja -työvälineitä. Yli 500 esinettä käsittävän näyttelyn vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Peltotöiden lisäksi tutustutaan karjanhoitoon, tuvan ja pihapiirin töihin sekä sivuelinkeinoihin: metsästykseen, kalastukseen, metsätöihin ja kotiteollisuuteen.
Konenäyttely esittelee suomalaisen maatalouden koneellistumisen historiaa työkone-esimerkkien avulla. Esillä on mm. traktoreita työkoneineen, höyrykoneita ja maamoottoreita sekä salaojituksen historiaa. Konenäyttely elää, muuttuu ja kehittyy koko ajan, tarjoten museovieraille aina uusia paloja koneellisesta maataloushistoriasta.
Tehtaan tekemää ruokaa – Kotimaisten elintarvikkeiden historiaa 5.2.21–9.1.22. Näyttely kertoo kotimaisten elintarvikkeiden tarinan sokerista sipseihin ja makkarasta maksalaatikkoon. Kävijät vierailevat tiskimyymälässä 1900-luvun alkupuolelta, itsepalvelumyymälässä sekä kotikeittiössä. Näyttelyssä pohditaan sitä, miksi nykypäivänä syömme sellaista ruokaa kuin syömme. Ruokavisassa voit testata, kuinka hyvin tunnet elintarvikkeisiin liittyviä nimiä, faktoja ja mainoslauseita.
Oispa kaljaa -näyttely 15.9.21–9.1.22. Ruokakulma -näyttelytilassa esillä olevassa näyttelyssä sukelletaan oluen huurteiseen historiaan. Näyttelyssä tutustutaan oluen valmistuksen vaiheisiin sekä perehdytään oluen merkitykseen ihmisten arjessa ja juhlassa. Näyttely on osa Hotelli- ja ravintolamuseon tuottamaa Oispa kaljaa -näyttelyä.
Sarka-sunnuntaisin 26.9. ja 31.10. museolla on erityistä ohjelmaa ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Kullervon päivän kunniaksi syyskuun Sarka-sunnuntaina kuullaan esitys maatalouskoneista. Lokakuussa on mahdollisuus lähteä uudelle kansanperinteen kauhu- ja kummitustarinoihin keskittyvälle opastukselle Ennen koneita näyttelyyn. Hui, kauhistus!
Syyslomaviikoilla 42–43 museolla on tarjolla pientä puuhaa lapsille ja lapsenmielisille. Museon näyttelyihin järjestetään myös virtuaalisia teemaopastuksia, joille voi lähteä mukaan vaikka kotisohvalta käsin.
Ruokakeskiviikkoisin 15.9., 13.10. ja 17.11. klo 18 kuullaan tutkittua tietoa elintarvikkeista. Syyskuussa tutkija Jenni Lares Tampereen yliopistosta kertoo oluen valmistuksesta ja käytöstä 1500–1600-lukujen suomalaisella maaseudulla. Lokakuussa Oulun yliopiston tutkijatohtori Maria Vanha-Similän aiheena on Valmiina vai valmistaen? – Ruoanlaiton murros. Ja marraskuussa Oulun yliopiston yliopistonlehtori Ritva Kylli kertoo Suomen ruokahistoriasta suolalihasta sushiin.
Joulumyyjäiset su 28.11. klo 12–16. Myyjäisissä käsityöläiset, lähiruokatuottajat ja paikalliset yhdistykset tuovat tarjolle joulun leivonnaiset, koristeet ja lahjat.