Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

Museo on avoinna ti–su klo 11–18. Muutokset aukiolossa ja ohjelmassa ovat mahdollisia koronatilanteen vuoksi. Tarkista viimeisin tieto: aboavetusarsnova.fi.
Aboa Vetus – vanha Turku. Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn rauniokorttelin. Kurkista kivitalojen raunioihin ja kulje pitkin keskiaikaista katua! Nukkekodit ja tehtäväpisteet kertovat menneestä leikin avulla!
Luutarha. Arkeologinen Luutarha kertoo eläinten historiasta. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin. Selvitä, mitä kaikkea satoja vuosia vanhasta luusta voidaan päätellä!
Teoksia museon taidekokoelmasta, Ars Nova 27.11.2020–26.9.2021. Kokoelmanäyttelyssä on esillä suomalaista nykytaidetta ja kansainvälistä modernismia edustavia teoksia. Molemmat ovat olleet kokoelman painopisteitä sen perustamisesta lähtien.
Sydän auki taiteelle. Niemistön kokoelma Turussa, Ars Nova 23.4.–26.9.2021 Sydän auki taiteelle -näyttely esittelee teoksia merkittävästä suomalaisesta nykytaiteen kokoelmasta ja tarkastelee samalla taiteen keräämistä ja keräilijyyttä. Niemistö-kokoelma on yksityinen karttuva nykytaiteen kokoelma, joka on tallennettuna Hämeenlinnan taidemuseoon. Kokoelman kerääminen on jatkunut jo kahdessa sukupolvessa 1960-luvulta alkaen.
Guido van der Werve: Nummer veertien, Home, 23.4.–26.9.2021 Takkahuone-galleriassa nähdään alankomaalaisen Guido van der Werven elokuva, joka on omaperäinen kunnianosoitus säveltäjä Frédéric Chopinille.
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.
Nuoret ilmaiseksi museoon!
Turun museokeskus tarjoaa kaikille 12–29-vuotiaille ilmaisen sisäänpääsyn museoihin. Ilmainen sisäänpääsy on voimassa 31.5.2021 asti ja ilmaiseksi pääsee vierailemaan Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa, Biologisessa museossa, Turun linnassa sekä WAMissa. Vierailun ajankohta tulee varata ennakkoon.
Museokäynnin voi varata osoitteesta kuntapalvelut.fi/turunmuseot.
Museoihin otetaan enintään 10 kävijää kerrallaan. Brinkkalan galleriaan on aina vapaa pääsy ja galleriassa voi vierailla ilman ennakkovarausta. Galleriaan otetaan myös 10 vierailijaa kerrallaan. Ilmainen sisäänpääsy ei koske koulu- tai muita ryhmiä. Kävijöitä pyydetään huomiomaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta sekä suositellaan kasvomaskin käyttöä. Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Nuoret ilmaiseksi museoon!
Turun museokeskus tarjoaa kaikille 12–29-vuotiaille ilmaisen sisäänpääsyn museoihin. Ilmainen sisäänpääsy on voimassa 31.5.2021 asti ja ilmaiseksi pääsee vierailemaan Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa, Biologisessa museossa, Turun linnassa sekä WAMissa. Vierailun ajankohta tulee varata ennakkoon.
Museokäynnin voi varata osoitteesta kuntapalvelut.fi/turunmuseot.
Museoihin otetaan enintään 10 kävijää kerrallaan. Brinkkalan galleriaan on aina vapaa pääsy ja galleriassa voi vierailla ilman ennakkovarausta. Galleriaan otetaan myös 10 vierailijaa kerrallaan. Ilmainen sisäänpääsy ei koske koulu- tai muita ryhmiä. Kävijöitä pyydetään huomiomaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta sekä suositellaan kasvomaskin käyttöä. Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita.
Meren aarteet -valokuvanäyttely 20.4.–3.10.2021. Merellinen luonto on osa suomalaista kansallismaisemaa, mutta miltä tuo maisema näyttää pinnan alla? Näyttelyn vedenalaiset valokuvat esittelevät meremme monimuotoisuutta täysin uudessa valossa. Tuttu meri osaa yllättää värikkyydellään ja monipuolisuudellaan, kunhan uskaltautuu pintaa syvemmälle. Lasten meriviikonloppu – Biologisen museon ja WAMin virtuaalitapahtuma lapsiperheille 24.–25.4. klo 11–15.
Brinkkalan galleriaVanha Suurtori 3
Naantalin Seudun Valokuvaajat NaSeVa ry – Kokoelmia, 30.4.–6.6. Kokoelmia-näyttely koostuu seitsemäntoista NaSeVa ry:n jäsenen valokuvista itselleen tärkeistä aiheista. Jokainen kuvaaja on valinnut arkistoistaan 3-5 valokuvaa, jotka kertovat jotain olennaista hänen kuvausharrastuksestaan. Avoinna ti–su klo 10–18. Poikkeusaukioloajat: 30.4. avoinna klo 15 asti, 1.5. suljettu.
Naantalin Seudun Valokuvaajat NaSeVa ry
Forum MarinumLinnankatu 72
Varaa ennakkoon aika museokäynnillesi – Tervetuloa ruuhkattomman merikulttuurin äärelle!
Noudatamme alueellisia suosituksia koronavirustilanteen hillitsemiseksi ottamalla kahteen erilliseen näyttelyrakennukseemme sisään max 10 hlö kerralla. Vierailujen sujuvoittamiseksi ja mahdollisten jonotustilanteiden välttämiseksi olemme ottaneet käyttöön varauskalenterin.
Varaa aikasi helposti ja nopeasti täällä.
Merikeskus Forum Marinumissa koko perhe pääsee innostavalla tavalla sukeltamaan merenkulun menneisyyteen! Upea uutuusnäyttely 40 000+ vie elämykselliselle matkalle maailman suurimpaan saaristoon ja sen kirkkaimpiin helmiin. Tutki saaristoluonnon ihmeitä sekä eliöitä lähietäisyydeltä ja seikkaile ääniaalloilla Turusta Tukholmaan. Aurajoessa uiskenteleva Suomen Joutsen ja muut museolaivat ovat avoinna päivittäin 28.5. – 22.8.2021. Lisäksi saaristoteemainen Kesätori antaa virikkeitä kaiken ikäisten kesäpäivän viettoon.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Raision museo HarkkoNallinkatu 2 (bussit Turusta: 6, 7).
Pellon arvoitus - koululaiset kotiseudun esihistoriaa tutkimassa 2.3.-20.6. Raisiossa on järjestetty koulaisille suunnattuja kaivaushankkeita vuodesta 2003 alkaen. Viidessä kaivauksessa on tutkittu kolmea kohdetta ja niihin on osallistunut yli 1100 raisiolaista koululaista. Harkon arkeologinen näyttely tuo esiin nuo kaivaukset, kohteet ja niiden tuloksia. Tuloksia, jotka ovat muuttaneet ja tarkentaneet Raision rautakaudesta piirtyvää kuvaa. Näyttely avautuu, kun koronatilanne sen sallii.
Sibelius-museoPiispankatu 17
Sibelius-museo pysyy toistaiseksi suljettuna estääkseen koronaviruksen leviämisen. Olemme normaalisti auki ke-la klo 11-15, puh. +358-(0) 20 786 1472.
Soitinnäyttely. Sibelius-museon perusnäyttely esittelee suomalaisen musiikkikulttuurin eri puolia. Taidemusiikin historiaa lähestytään paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina 1800-luvulle saakka Suomen musiikkielämän keskus. Tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museomme kokoelmissa. Eri soitinryhmien keskeiset piirteet ja historiallinen kehitys tulevat tutuiksi soitinvitriineissä. Myös kansanmusiikilla sekä äänitystekniikan ja äänentoiston historialla on omat paikkansa perusnäyttelyssä.
Sibelius - the one and only 22.1.20–8.12.21. Uusi Sibelius-näyttelymme ”Sibelius – the one and only” tarjoaa hieman erilaisen kuvakulman Sibeliukseen; se kertoo ihmisestä, musiikista ja arkielämästä: ystävistä, perheestä, konserttimatkoista ja luonnosta.
Ruisrock 1970 – Miten kaikki alkoi 10.3.-29.8. Näyttely kertoo, mistä festivaali sai alkunsa, miltä kaikki tuntui ja näytti tuona elokuisena viikonloppuna. Millaista oli järjestää valtavaksi paisunut rockfestivaali vailla aikaisempaa kokemusta? Rauhan ja rakkauden maailmaan johdattelevat Antero Laihon kotiarkiston aarteet, Jouko Kedon valokuvat, aikalaislehtimateriaali, filmipätkät sekä tietysti aikakauden musiikki. Tervetuloa kokemaan festivaalitunnelmia yli 50 vuoden takaa!
Näyttely alkaa kun pystymme takaamaan turvallisia museoelämyksiä!
Turun linnaLinnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Nuoret ilmaiseksi museoon!
Turun museokeskus tarjoaa kaikille 12–29-vuotiaille ilmaisen sisäänpääsyn museoihin. Ilmainen sisäänpääsy on voimassa 31.5.2021 asti ja ilmaiseksi pääsee vierailemaan Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa, Biologisessa museossa, Turun linnassa sekä WAMissa. Vierailun ajankohta tulee varata ennakkoon.
Museokäynnin voi varata osoitteesta kuntapalvelut.fi/turunmuseot.
Museoihin otetaan enintään 10 kävijää kerrallaan. Brinkkalan galleriaan on aina vapaa pääsy ja galleriassa voi vierailla ilman ennakkovarausta. Galleriaan otetaan myös 10 vierailijaa kerrallaan. Ilmainen sisäänpääsy ei koske koulu- tai muita ryhmiä. Kävijöitä pyydetään huomiomaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta sekä suositellaan kasvomaskin käyttöä. Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita.
Vanitas – näyttely nuoruudesta, kauneudesta, yltäkylläisyydestä ja katoavaisuudesta, Isossa linnantuvassa 23.4.2021–29.5.2022. Näyttely herättelee henkiin vanhan ajatuksen kaiken kauniin ja yltäkylläisen turhuudesta ja katoavaisuudesta ja tuo sen historian kautta nykypäivään, koskettavan lähelle nykyihmistä. Näyttely on Turun museokeskuksen kokoelmanäyttely ja se esittelee runsain mitoin museon upeita esine- ja taidekokoelmia sekä arkistojen aarteita. Näyttelyssä pääsee kurkistamaan upeisiin ja kohtalokkaisiin mustavalkoisiin studiovalokuviin, kokemaan kultapeilien säihkettä ja kimallusta ja näkemään upeita asuja eri aikakausilta.
Szeged ja Turku 50 v. ystävyyskaupunkeina - tutustu Szegedin synagogaan, 4.-31.5. aula.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Tervetuloa turvallisesti museoon!
Olemme avoinna rajoitetulle asiakasmäärälle tehostetuin turvatoimin. Otamme museoon enintään 10 vierailijaa kerrallaan ja vierailuaika tulee varata ennakkoon. Kiinnitämme erityistä huomiota asiakasturvallisuuteen ja pyrimme tekemään vierailusta mahdollisimman miellyttävän ja turvallisen.
Tulethan museoon vain terveenä ja huolehdi käsihygieniasta. Pidä vähintään 2 metrin väli muihin museovieraisiin ja henkilökuntaan. Edellytämme kasvomaskin tai visiirin käyttöä koko museovierailun ajan. Kertakäyttöisiä kasvomaskeja on saatavilla museossa. Huomaathan, että otamme toistaiseksi vastaan vain korttimaksuja, ei käteistä. Emme ota vastaan ryhmiä tai järjestä opastuksia tai tapahtumia.
Café Victor on toistaiseksi suljettu.
VARAA VIERAILUAIKA
Sigrid Schauman 11.2.–23.5. Vuoden avaa Sigrid Schaumanin (1877–1979) lähes 60 vuoden mittaista uraa esittelevä näyttely, jonka keskiössä nähdään yhä intensiivisemmäksi käyvää kolorismia ja aina näynomaisemmaksi muuttuvaa ilmaisua.
Hertta Kiiski: Alkuliemi, Studio 3.4.–23.5. Hertta Kiiskin teoskokonaisuus Alkuliemi kuvittelee vaihtoehtoisen menneisyyden tai tulevaisuuden, jossa planeetan eri elämänmuotojen elo kietoutuu yhdenvertaisesti toisiinsa. Valokuva- ja tekstiilipohjaiset teokset puhuvat kuuntelemisesta, hengittämisestä, kasvusta ja rituaaleista.
Elli Vuorinen: Kiirehessä liikkumatoin, Pimiö 2.4.–23.5. Olemme nykyisin jatkuvasti kiireisiä ja liikkeessä, mutta samaan aikaan emme ole koskaan olleet niin paikoillaan. Istumme töissä ja matkustaessa autossa, junassa tai lentokoneessa, urheillessakin olemme usein paikallaan kuntosalin laitteissa.
Michael Schilkin feat. Lotta Mattila, 11.6.–12.9. Keraamisia eläinveistoksia ja niiden elinympäristöjä kahden eri aikakauden taiteilijan tuotannossa.
Maria Stereo, Studio 11.6.–12.9. Maria Stereon visuaalinen maailma on rokokoon, kitschin ja surrealismin täyteinen.
Marco A. Castillo: Generación, Pimiö 11.6.–12.9. Generación (2019) kertoo melankolisen ja metaforisen tarinan kulttuurisista ja esteettisistä kuolemista, joita on tapahtunut syklisesti niin Kuubassa kuin muualla maailmassa.
Wäinö Aaltosen museoItäinen Rantakatu 38
Tabita Rezaire: Ultra Wet – Recapitulation, videoteos 23.4.–6.6. WAM X.
4.6.-19.9. Anu Pentik - Alussa oli siemen. Pentikin WAMin näyttelysaleihin luoma tilallinen ja kerronnallinen kokonaisuus esittelee hänen uusinta taiteellista tuotantoaan.
Nuoret ilmaiseksi museoon!
Turun museokeskus tarjoaa kaikille 12–29-vuotiaille ilmaisen sisäänpääsyn museoihin. Ilmainen sisäänpääsy on voimassa 31.5.2021 asti ja ilmaiseksi pääsee vierailemaan Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa, Biologisessa museossa, Turun linnassa sekä WAMissa. Vierailun ajankohta tulee varata ennakkoon.
Museokäynnin voi varata osoitteesta kuntapalvelut.fi/turunmuseot.
Museoihin otetaan enintään 10 kävijää kerrallaan. Brinkkalan galleriaan on aina vapaa pääsy ja galleriassa voi vierailla ilman ennakkovarausta. Galleriaan otetaan myös 10 vierailijaa kerrallaan. Ilmainen sisäänpääsy ei koske koulu- tai muita ryhmiä. Kävijöitä pyydetään huomiomaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta sekä suositellaan kasvomaskin käyttöä. Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita.