Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

ABOA VETUS – vanha Turku. Sukella menneisyyteen! Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn kaupunginosan, jossa on eletty satojen vuosien ajan. Aidot keskiaikaiset rauniot ja arkeologiset esineet ovat kuin aikamatka historialliseen Turkuun. Näyttelyssä on paljon ihmeteltävää myös pienille museovieraille.
Luutarha. Tule tutkimaan luita! koko perheelle sopiva näyttely kertoo eläinten historiasta arkeologian pohjalta. Luutarha esittelee yli 30 eläinlajia, jotka liittyvät museon alueeseen ja avaavat eläinten historiaa. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin.
8.6.–15.9. Irene Suosalo: REMIX. Taiteilija Irene Suosalo luovii vakiintuneiden taidemuotojen välimaastossa. Hän lähestyy animaatiota ja kuvitusta omaperäisellä tavalla, joka muistuttaa enemmän kokeellisen videotaiteen, VJ-taiteen ja laajemmin abstraktin taiteen aisteja yhdisteleviä pyrkimyksiä. Suurin osa hänen teoksistaan on lyhyitä animaatioluuppeja tai suurikokoisia videoinstallaatioita. Kansainvälisesti Suosalo tunnetaan modernia retroestetiikkaa ilmentävästä animoidusta kuvajournalismista.
Irene Suosalo | Aboa Vetus Ars Nova (avan.fi)
8.6.–15.9. Marko Vuokola: Sense and Sensibility. Taiteilija Marko Vuokolan poeettinen käsitetaide tutkii havaintoa. Valokuvista, videotaiteesta ja veistoksista koostuvan minimalistisen näyttelykokonaisuuden keskiössä ovat ajallisuus ja toisto. Vuokolan analyyttinen ja inhimillinen lähestymistapa tarjoaa katsojalle pieniä ja suuria oivalluksia —kauneutta unohtamatta.
Marko Vuokola | Aboa Vetus Ars Nova (avan.fi)
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Elämän ja kuoleman elohopea -näyttely, 3.3.2023–2.3.2025. Elohopean yhtä aikaa metallisessa ja nestemäisessä olemuksessa on jotain lumoavaa. Se on herkkä liikkumaan ja höyrystymään ja käyttäytyy aivan toisin, kuin metallilta voisi odottaa. Ehkä osin siitä syystä elohopealla uskottiin olevan erityisen voimakkaita ominaisuuksia ja sitä käytettiin lääkkeenä tuhansien vuosien ajan.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Perusnäyttely tarjoaa tietoa Suomen luonnosta kiehtovien dioraamojen muodossa. Dioraama on kokonaisuus, joka rakentuu täytetyistä eläimistä, kasvillisuudesta sekä taustamaalauksesta, joka luo maisemaan kolmiulotteisuuden tuntua. Näyttelyn vanhimmat dioraamat ovat säilyneet miltei alkuperäisessä asussaan museon avaamisesta saakka, vuodesta 1907.
Forum MarinumLinnankatu 72
Merikeskus Forum Marinumissa koko perhe pääsee innostavalla tavalla sukeltamaan merenkulun menneisyyteen! Saaristonäyttely 40 000+ vie elämykselliselle matkalle maailman suurimpaan saaristoon ja sen kirkkaimpiin helmiin. Tutki meriluonnon ihmeitä sekä eliöitä lähietäisyydeltä, ja seikkaile ääniaalloilla Turusta Tukholmaan. Lisäksi laaja näyttelytarjonta kattaa mm. merivoimien historiaa, laivanrakennusta ja sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kruununmakasiinin ja Linnanpuomin rakennuksissa sijaitsevat näyttelyt ovat avoinna ympäri vuoden, ja myös museolaiva Bore palvelee kaikkina vuoden aikoina. Suomen Joutsen, Sigyn ja muut museoalukset ovat avoinna ainoastaan kesäaikaan, mutta osa laivakohteista on tutustuttavissa virtuaalisesti Digimuseo-palvelussa: www.digimuseo.fi/museot/forum-marinum.
Merimonsterit - koko perheen seikkailu aukeaa 17.2.
Galleria JoellaLäntinen Rantakatu 21
Erkki Nampajärvi (TTG:n jäsen), 28.8.–22.9.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Tervetuloa vuoden 1827 Luostarinmäelle! Kulje virtuaalisesti Luostarinmäen kujilla aikana ennen Turun paloa. Tutustu laitakaupungin asuinalueeseen, sen historiaan ja 200 vuoden takaiseen maisemaan.Koe Luostarinmäki vuonna 1827 Digimuseossa.
KOE LUOSTARINMÄKI VUONNA 1827 DIGIMUSEOSSA
Naantalin museoMannerheiminkatu 21
Humpin teemanäyttely Naantalilaisten Kultaranta kertoo tilan historiasta, presidenttien kesänvietosta täällä ja linnaa ympäröivästä puistosta. Ennen kaikkea näyttely kertoo kuitenkin naantalilaisten suhteesta Kultarantaan. Avoinna museon aukioloaikoina 15.5.-31.8. ja sen jälkeen syyskuusta eteenpäin klo 12-18 keskiviikkoisin 21.4.2025 asti.
Sibelius-museoPiispankatu 17
Soitinnäyttelyt. Museon soitinkokoelma on liian laaja voidakseen olla kokonaan esillä museossa. Siksi valitsemme vaihtuvaan soitinnäyttelyymme erilaisia musiikin historian teemoja, joita esittelemme arkistomateriaalin ja soittimien kautta.
Soitinnurkka. Nurkassa olevia soittimia voit vapaasti soittaa museovierailulla.
SINFONIA VI. Sunnuntaina 19.2.2023 tuli kuluneeksi tasan sata vuotta Jean Sibeliuksen 6. sinfonian ensiesityksestä. Säveltäjä itse lahjoitti syksyllä 1955 teoksen alkuperäisen, käsinkirjoitetun partituurin Sibelius-museolle Otto Anderssonin vieraillessa Ainolassa. Uudistuneessa näyttelyssä pääsee myös kuulemaan 6. sinfonian eri levytyksiä.
Suomen maatalousmuseo SarkaVanhankirkontie 383, Loimaa
Sinun ruokasi ei ole sinun – Ruokakeskustelua nyt ja ennen, 17.2.23–8.9.24.Mikä kaikki vaikuttaa päivittäisiin ruokavalintoihisi?
Markku Laitakari: Kuvasarkoja, Aulagalleria 16.5.–8.9. Laitakarin valokuvat sekä tekoälyavusteiset teokset kertovat menetetyistä maisemista, traditioista ja muutoksesta.
Taikinan taju, Ruokakulma 1.2.–29.9. Tässä näyttelyssä yhdessä leipominen on pääosassa.
Turun linnaLinnankatu 80
Päälinnassa ja Esilinnassa ovat esillä pysyvät näyttelyt.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Handle with Care, 28.3.23-10.11.24. Näyttely tarkastelee museon nykytaiteen kokoelmaa hoivan ja huolenpidon näkökulmasta. Näyttely tuo esiin, miten yhteiskunnallisessa keskustelussa ja posthumanistisessa ajattelussa ajankohtaiset teemat, kuten hoiva, ympäristösuhde, lajienvälisyys, ylisukupolvisuus, uusmateriaalisuus ja uushenkisyys ilmenevät kuvataiteessa, ja miten taide voi osallistua ja vaikuttaa käsillä olevan ekokriisin ratkomiseen.
Emma Helle: Vaihtoehtoinen paratiisi, 7.6.–15.9. Näyttely esittelee kuvanveistäjä Helteen uusinta tuotantoa ja teoksia viime vuosikymmeneltä.
Eeva Honkanen: Trapped in Time, Studio 7.6.–15.9. Honkanen on isokokoisiin tussipiirroksiin erikoistunut kuvataiteilija, joka yhdistelee teoksissaan omakohtaista ja historiallista kuvastoa surrealistisin rinnastuksin.
Nastja Säde Rönkkö: Those Who Kept the Light, Pimiö 7.6.–15.9. Teoskokonaisuus, jonka aiheena on meri ja siihen liittyvät myytit ja tarinat.
WAM Turun kaupungin taidemuseoItäinen Rantakatu 38
Museo on suljettu peruskorjauksen vuoksi 13.5.2024 alkaen. WAMin näyttelytoiminta jatkuu syksyllä 2024 Taiteen talon Kilta-Galleriassa. WAM avataan uudelleen syksyllä 2026.