Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

ABOA VETUS – vanha Turku. Aboa Vetus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty satojen vuosien ajan. Aidot keskiaikaiset rauniot ja arkeologiset esineet tuovat menneisyyden lähelle. Näyttelyssä on paljon tutkittavaa myös pienille museovieraille.
Luutarha. Arkeologinen näyttely esittelee yli 30 eläinlajia ja kertoo eläinten kiinnostavasta historiasta. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin.
Kauppaa ja ylellisyyttä – uuden arkeologisen näyttelyn testiosio. Aboa Vetuksen pysyvä arkeologinen näyttely uudistetaan osissa, yleisön toiveita kuunnellen. Ensimmäinen uusi näyttelyosuus kertoo ulkomaankaupasta ja esineiden arvosta arkeologin näkökulmasta.
Kustaa Saksi: Aura, Ars Nova 17.6.−9.10. Amsterdamissa työskentelevän taiteilija Kustaa Saksin näyttely esittelee laajasti nykyaikaisia kuvakudoksia. Saksin erikoinen kuvakieli yhdistää fraktaaleja, kasvioppia ja visuaalisia harhoja.
ABSTRAKTI – teoksia museon taidekokoelmasta, Ars Nova 17.6.−31.10. Vaikka abstraktia taidetta yhdistää pelkistäminen ja visuaalisten muotojen korostaminen, abstraktin sateenvarjon alle mahtuu monenlaisia tyylejä ja päämääriä.
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo-ja-qwenselin-talo.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Kappas, kakkaa! -näyttely 18.1.-20.11. Pökäle, papana, läjä, kikkare… Mitä kakka kertoo ja voiko siitä olla jotakin hyötyä? Näyttely johdattaa kakan jäljille ja tarjoaa yllättäviäkin näkökulmia jätöksiin ympärillämme.
Forum MarinumLinnankatu 72
Tiesitkö, että Suomen Joutsen oli alkujaan ranskalainen rahtilaiva Laennec? Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 120 vuotta laivan vesillelaskusta, ja teemavuoden aikana tuodaan esille erityisesti laivan ranskalainen alkuperä. Uudenlaisia, tässä ajassa koettavia elämyksiä tarjotaan mm. laadukkaan ruuan, juoman ja musiikin siivittäminä. Kesällä 2022 ohjelmassa: Visa Auvisen juhlaesitelmä ti 7.6. klo 16.30 aiheesta ”Suomen Joutsen kolmen lipun alla”. Kaikki ovat tervetulleita museolaivan pääsylipun hinnalla (8 / 6 / 4€) kuulemaan maan johtavaa Suomen Joutsen -asiantuntijaa. Tilaisuus järjestetään Suomen Joutsenen välikannella, tervetuloa! | Osallistu koko perheen seikkailullisille draamakierroksille. Lisätietoa tulossa. | Purjehdi s/y Helenalla Turun saaristoon 18.-22.6. ja kuulet samalla miten Suomen Joutsen ja Helena liittyvät toisiinsa. Lue lisää TÄSTÄ LINKISTÄ. | Saavu paikalle kuuntelemaan konsertteja ja muita laivaan tukeutuvia esityksiä. Yksi suositeltava ajankohta vierailulle on heinäkuun lopulla järjestettävä Turku Sea Jazz (turkuseajazz.fi). | Nauti unohtumaton illallinen Suomen Joutsenen kannella 21.-22.7. klo 18-21.30. Paikkoja erittäin rajoitetusti, varaukset & tiedustelut info@goran.fi / puh. 020 741 7333. | Suomen Joutsen on päivittäin avoinna yleisölle 3.6.–21.8. klo 10-18. Lisätietoa: www.forum-marinum.fi.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Tervetuloa vuoden 1827 Luostarinmäelle! Kulje virtuaalisesti Luostarinmäen kujilla aikana ennen Turun paloa. Tutustu laitakaupungin asuinalueeseen, sen historiaan ja 200 vuoden takaiseen maisemaan.Koe Luostarinmäki vuonna 1827 Digimuseossa.
KOE LUOSTARINMÄKI VUONNA 1827 DIGIMUSEOSSA
Naantalin museoMannerheiminkatu 21
Pysyvät näyttelyt. Humpin talon arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Lisäksi Hiilolassa on esillä Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen Naantalin museolle lahjoittama kokoelma Naantali-aiheisia maalauksia. Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.
Raision museo HarkkoNallinkatu 2 (bussit Turusta: 6, 7).
Polttokalmisto viikinkiajalta, 10.12.21-14.8.22.
Salon taidemuseo VeturitalliMariankatu 14, Salo
HC Berg 14.5.-4.9. Tutut, silmää askarruttavat teokset vievät katsojan perusasioiden äärelle: miksi näemme niin kuin näemme?
Laura Laine: Egg, Sugar & Pink Flora, Galleria Sivuraide 14.5.-4.9. Ilmeikkäitä, mielikuvituksellisia lasihahmoja.
Suomen maatalousmuseo SarkaVanhankirkontie 383, Loimaa
Sarka-museon perusnäyttely perusnäyttely Maatalouden aika vie museokävijät 3000 vuoden aikamatkalle. Jyvästä kaikki alkaa. Löydöt arkeologisilta kaivauksilta, mielikuvitus ja pienoismalli kuljettavat varhaisten viljelijöiden aikaan. Näyttely päättyy nykyhetkeen. Maatalouden aika jatkuu. Mihin suuntaan?
Toinen pysyvä näyttelymme Ennen koneita esittelee runsaan esineistön kautta esikoneellisen ajan maataloustöitä ja -työvälineitä. Yli 500 esinettä käsittävän näyttelyn vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Peltotöiden lisäksi tutustutaan karjanhoitoon, tuvan ja pihapiirin töihin sekä sivuelinkeinoihin: metsästykseen, kalastukseen, metsätöihin ja kotiteollisuuteen.
Konenäyttely esittelee suomalaisen maatalouden koneellistumisen historiaa työkone-esimerkkien avulla. Esillä on mm. traktoreita työkoneineen, höyrykoneita ja maamoottoreita sekä salaojituksen historiaa. Konenäyttely elää, muuttuu ja kehittyy koko ajan, tarjoten museovieraille aina uusia paloja koneellisesta maataloushistoriasta.
Lumoavat laitumet – Laidunnus monimuotoisuuden ylläpitäjänä 18.2.22–9.1.23. Lumoavat laitumet -näyttely vei museovieraan luonnonlaidunten keskelle. Kuivat kedot, tuoreet ja kosteat niityt sekä hakamaat ja metsälaitumet ovat satojen kasvi-, hyönteis- ja sienilajien koti. Joukossa on kymmeniä uhanalaisia tai harvinaisia lajeja. Näyttely avaa luonnon monimuotoisuuden merkitystä maatalousympäristössä, tutustuttaa kävijän maisematyöntekijöihin – niin eläimiin kuin ihmisiin – ja laiduntamisen historiaan. Ja totta kai näyttelyssä pääsee myös bongaamaan ötököitä ja testaamaan omaa kasvituntemustaan.
Pellot ja pientareet – Maaseutu Turun kaupungin taidekokoelmissa 11.2.–4.9. Turun museokeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettu Aulagallerian näyttely tuo Sarka-museoon teoksia Turun kaupungin taidekokoelmasta. Teoksia tarkastellaan sekä taidehistorian että maataloushistorian näkökulmista.
Kätevää, eikö totta – Keittiön apuvälineitä ja pienkoneita 20.4.–9.10. Ruokakulman näyttely esittelee keittiön pienkoneita ja muita ruuanlaiton apuvälineitä eri aikakausilta. Keittiössä elämäntapojemme muutokset näkyvät erityisesti esineiden kautta, sillä ruuanlaittoon liittyvillä pienkoneilla ja apuvälineillä on tärkeä rooli osana arkeamme. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa moneen nykyään sähkökäytteisen laitteen mekaaniseen vastineeseen, kuten jäätelökoneeseen tai hammaspyörävatkaimeen.
Sarka-museon kesäkohde Annalan kotiseutumuseo esittäytyy 1.6.–4.9. Museon ravintolasalissa esitellään kuvin ja tekstein Sarka-museon kesäkohdetta Annalan kotiseutumuseota, joka sijaitsee Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla.
TAPAHTUMAT. Museon kesäeläimet. Näyttelyiden lisäksi museolla voi kesän ajan tutustua myös kesäeläimiimme, kanoihin, lampaisiin ja kaneihin. | Kansallisena luonnonlaidunpäivänä 18.6. tarjoamme ilmaiset yleisöopastukset Lumoavat laitumet -näyttelyymme klo 12 ja klo 14. | Heinäkuun yleisöopastukset. Museon sisäänpääsymaksulla voi heinäkuussa päivittäin klo 12 osallistua tunnin kestävälle opastukselle. Puolen tunnin mittaisia lasten opastuksia tarjoamme heinäkuun ajan aina tiistaisin ja torstaisin klo 10.30. | Lasten puuhapäivänä 14.7. klo 11–15 museolla on luvassa paljon hauskaa tekemistä ja nähtävää koko perheelle. | Elokuussa museolla vietetään Piknikiä Loimaan taivaan alla, jolloin museon pihalle kokoonnutaan nauttimaan piknikistä ja musiikista. Riihipäivänä tutustutaan viljan puintiin entisaikaan, kun Haaran-Onkijoen kyläyhdistys lämmittää museon pihan vanhan riihen ja pui viljaa työnäytöksessään.Tapahtumien tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan verkkosivuillamme. | Köyrimarkkinat 2.9. klo 10–14. Syyskuun ensimmäisenä lauantaina järjestetään maatalousmuseon piha-alueella perinteinen sadonkorjuutapahtuma Köyrimarkkinat. Markkinoilta löydät lähiruokatuottajien herkkuja ja käsityöläisten uniikkeja tuotteita. Kaupankäyntiä tahdittaa elävä musiikki.
Turun linnaLinnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Päälinnassa ja Esilinnassa ovat esillä pysyvät näyttelyt.
Pohjoisen näyttelyhallin kokoelmanäyttely. Turun linnan ullakkokerroksessa sijaitseva Pohjoinen näyttelyhalli avattiin kesäkuussa 2021 kokonaan uudistetussa asussa ja esillä on lähes 800 esinettä Turun museokeskuksen omista kokoelmista.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Pari sanaa keräämisestä 7.7.20 alkaen. Museon toiminta tulee näkyväksi yleisölle yleensä näyttelyiden ja muun tapahtumatuotannon kautta. Museon ydin on kuitenkin sen keräämässä ja säilyttämässä kokoelmassa. Pari sanaa keräämisestä avaa tätä Turun taidemuseossa tapahtuvaa arkista ja yleisölle usein näkymätöntä museotyötä. Tarkasteltavana on yleisön rakastamia klassikoita ja teoskokonaisuuksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Pekka Haloselta, Elin Danielson-Gambogilta, Helene Schjerfbeckiltä, Otto Mäkilältä ja Kauko Lehtiseltä, mutta mukaan mahtuu myös monia harvemmin nähtyjä tai aivan uusimpia hankintoja.
Moderni nainen, 10.6.–28.8. Moderni nainen esittelee Helene Schjerfbeckin (1862–1946), Ellen Thesleffin (1869–1954), Sigrid Schaumanin (1877–1979) ja Elga Sesemannin (1922–2007) uraauurtavaa roolia suomalaisessa taiteessa 1900-luvun vaihteessa ja sen ensi vuosikymmeninä. Näyttely pureutuu modernin naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä. Tarkastelun kohteena on myös se, miten Suomessa naisen oli mahdollista luoda itsenäinen ura taiteilijana. Aiheet nivoutuvat edelleen ajankohtaiseen ja maailmanlaajuiseen keskusteluun naisen asemasta ja mahdollisuuksista.
Katja Syrjä: Miss Veronica, Studio 10.6.–28.8. Intohimo luonnonväreihin on vienyt Katja Syrjän monille matkoille ympäri maailmaa. Tässä näyttelyssä hän kulkee kenttäretkillä tutkijoiden kanssa Ahvenanmaan luonnonlaboratoriossa. Tuloksena on moniulotteinen kokonaisuus rajoja kaihtavaa taidegrafiikkaa, jonka merkityksellistä tekoprosessia Syrjä myös kiehtovasti avaa näyttelyllään.
Liinu Grönlund & Okku Nuutilainen: Observe these words, Pimiö 10.6.–28.8. Pienet uhanalaiset sammakkoeläimet elävät elämäänsä tutkijoiden niille rakentamissa terraarioissa. Villeys ja keinotekoisuus, menetetty ja tuleva ovat samaan aikaan läsnä. Pitäisikö maailmanlopun ennustusta vastaan taistella vai antautua apokalyptisen kertomuksen vietäväksi? Minkälaisia todellisuuksia ja tulevaisuuksia rakennamme päämme sisälle ja sen ulkopuolelle?
Turun Taiteen taloNunnankatu 4
Yllin kyllin — Taiteen talon kuvataiteilijat esittäytyvät kesänäyttelyssä, 11.–28.8. Runsas ja herkullinen kattaus koostuu taiteilijoiden eri aikakausien tuotoksista, sekä täysin uunituoreista ja ennalta näkemättömistä teoksista. Maaliskuun alussa Taiteen taloon Barkerilta ja Logomolta muuttaneet taiteilijat luovat näyttelytilaan yltäkylläisen läpileikkauksen varsinaissuomalaisesta nykytaiteesta. Kattavan osanoton ja esillä olevan teosmäärän mukaan teemaksi valikoitui runsaus. Näyttelyssä nähdään nykytaidetta varioiduin tekniikoin, maalauksesta installaatioihin ja taidegrafiikasta animaatioon. Näyttelyn taiteilijat ovat: Vesa Aaltonen, Annika Dahlsten, Saara Ekström, Jukka Hakanen, Toni Hautamäki, Sini-Meri Hedberg, Matti Helenius, Kristina Isaksson, Jouna Karsi, Lena Kuivisto, Riikka Kupsala, Markku Laakso, Minna Maija Lappalainen, Lotta Leka, David Muth, Jone Mutka, Erkki Nampajärvi, Mikko Paakkola, Reija Palo-Oja, André Peterdi, Minna Poikonen, Jarkko Rantanen, Elina Ruohonen, Margarita Rosselló Ramón, Mailis Saralehto, Paula Suominen, Tiina Vainio ja Jaana Valtari. Toinen kerros, ma–su klo 11–18.
Wäinö Aaltosen museoItäinen Rantakatu 38
WAMx 2022: Institute of Coexistence. Tiio Suorsa 18.3.–5.6. | Kim Laybourn 10.6.–28.8. | Georg Jagunov 9.9.–4.12.
28.5.–18.9. Antti Laitinen. Kesällä museon päätilat täyttää Antti Laitisen (s. 1975) soolonäyttely. Videoteokset, valokuvat ja installaatiot rakentuvat fyysiselle toiminnalle ja tuntikausien raskaalle työlle herättäen ajatuksia siitä, mikä on oma suhteemme ympäristöömme.
14.10.–22.1. Liikuttaako. Teemanäyttely ehdottaa erilaisia tapoja kokea taidetta. Pääosin Turun kaupungin taidekokoelmista valitut teokset liikuttavat katsojia paitsi fyysisesti myös tunnetasolla. Esillä on videoita, installaatioita ja veistoksia sekä maalauksia.