Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

ABOA VETUS – vanha Turku. Sukella menneisyyteen! Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn kaupunginosan, jossa on eletty satojen vuosien ajan. Aidot keskiaikaiset rauniot ja arkeologiset esineet ovat kuin aikamatka historialliseen Turkuun. Näyttelyssä on paljon ihmeteltävää myös pienille museovieraille.
Luutarha. Tule tutkimaan luita! koko perheelle sopiva näyttely kertoo eläinten historiasta arkeologian pohjalta. Luutarha esittelee yli 30 eläinlajia, jotka liittyvät museon alueeseen ja avaavat eläinten historiaa. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin.
Marjatta Holma: Maalauksia, ARS NOVA – uusi taide 28.10.22−12.2.23. Turkulaisen taiteilijan Marjatta Holman (s. 1976) tilalliset öljy- ja temperamaalaukset syntyvät erilaisille materiaaleille, kuten pellava- ja puuvillakankaille ja puulevyille. Holman maalaukset ovat harkitussa suhteessa tilaan, jossa ne ovat esillä. Näyttelyyn on valittu ja toteutettu teoksia, jotka muodostavat jonkinlaisen suhteen teosten ja näyttelytilan välille.
Mika Taanila: Film Reader, ARS NOVA – uusi taide 26.11.22−2.4.23. Mika Taanila (s. 1965) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja elokuvantekijä. Taanilan teosten raaka-aineena ovat menneisyydestä jäljelle jääneet tallenteet, elokuvat, populaarikulttuurin tuotteet, teknologia ja taide. Taanila luo taideteoksia kierrättämällä, koostamalla, leikkaamalla ja miksaamalla arkistomateriaalia tai eri lähteitä uuteen muotoon. Lopputuloksena on oivaltavaa käsitetaidetta, kokeellista elokuvaa, syväluotavaa media-arkeologiaa ja cinefiilin intohimoa elokuvaa kohtaan.
Jan-Erik Andersson: Andersson X Ars Nova, ARS NOVA – uusi taide 24.2.–4.6. Näyttelyssä nähdään rinnakkain turkulaisen Jan-Erik Anderssonin (s. 1954) uusimpia teoksia, museon kokoelmiin kuuluvia vanhempia teoksia sekä muiden taiteilijoiden teoksia museon taidekokoelmista. Vakiintuneen taidekokoelman teokset miksataan yhteen uuden taiteen kanssa.
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo-ja-qwenselin-talo.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Kappas, kakkaa! -näyttely 18.1.22-12.3.23 Pökäle, papana, läjä, kikkare… Mitä kakka kertoo ja voiko siitä olla jotakin hyötyä? Näyttely johdattaa kakan jäljille ja tarjoaa yllättäviäkin näkökulmia jätöksiin ympärillämme.
Brinkkalan galleriaVanha Suurtori 3
Aleksandra Lemke: Meistä, valokuvanäyttely 20.1.-19.3.
Forum MarinumLinnankatu 72
Merikeskus Forum Marinumissa koko perhe pääsee innostavalla tavalla sukeltamaan merenkulun menneisyyteen! Saaristonäyttely 40 000+ vie elämykselliselle matkalle maailman suurimpaan saaristoon ja sen kirkkaimpiin helmiin. Tutki meriluonnon ihmeitä sekä eliöitä lähietäisyydeltä, ja seikkaile ääniaalloilla Turusta Tukholmaan. Lisäksi laaja näyttelytarjonta kattaa mm. merivoimien historiaa, laivanrakennusta ja sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kruununmakasiinin ja Linnanpuomin rakennuksissa sijaitsevat näyttelyt ovat avoinna ympäri vuoden, ja myös museolaiva Bore palvelee kaikkina vuoden aikoina. Suomen Joutsen, Sigyn ja muut museoalukset ovat avoinna ainoastaan kesäaikaan, mutta osa laivakohteista on tutustuttavissa virtuaalisesti Digimuseo-palvelussa: www.digimuseo.fi/museot/forum-marinum.
Titanicin suomalaiset – kuunnelmia siirtolaisten matkalta” on esillä Forum Marinumin Kruununmakasiini-rakennuksessa 19.1.23–7.1.24. Tarinallinen museokokemus Titanicilla matkustaneista suomalaista. Näyttelyn jännittävä visuaalinen kerronta ja tunteisiin vetoava äänimaailma tempaavat mukaansa odotustentäyteiselle matkalle: ihmisten mielissä siinsivät unelmat paremmasta elämästä. Joiden haaveet toteutuivat, mutta toisilla matka päättyi hyisen Atlantin synkkiin vesiin kirkkaan tähtitaivaan alla.
Tervetuloa vuoden 1827 Luostarinmäelle! Kulje virtuaalisesti Luostarinmäen kujilla aikana ennen Turun paloa. Tutustu laitakaupungin asuinalueeseen, sen historiaan ja 200 vuoden takaiseen maisemaan.Koe Luostarinmäki vuonna 1827 Digimuseossa.
KOE LUOSTARINMÄKI VUONNA 1827 DIGIMUSEOSSA
Salon ElektroniikkamuseoSalorankatu 5-7 (Astrum-keskus), ovi 3, Salo
MADE IN SALO. Koe vanhojen puhelinten, radioiden ja televisioiden lumo Näyttely valottaa viestinnän, viestintälaitteiden ja elektroniikkateollisuuden kehitystä ja historiaa 1920-luvun lopulta alkaen tähän päivään. Näyttelyssä esitellään keskeisten Salossa valmistettujen laitteiden historiaa: radio- ja televisiovastaanottimien, erilaisten puhelinten ja tietokoneiden ja näyttöpäätteiden eli monitorien historiaa.
Salon taidemuseo VeturitalliMariankatu 14, Salo
Turun Taidegraafikot 90 vuotta: Painetut maailmat, 28.1.-23.4. Tuore katsaus tämän päivän turkulaisen sekä kotimaisen taidegrafiikan tilaan ja sen eri menetelmiin. Näyttelyyn osallistuu 12 Turun Taidegraafikkojen yhdistyksen jäsentaiteilijaa: Annika Dahlsten, Markku Haanpää, Katri Ikävalko, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Miina Laine, Teija Lehto, Sara Manninen, Laura Miettinen, Tiina Vainio, Hanna Varis ja Jirko Viljanen.
Elämää elävästi ja todesti – kuvanveistäjä Ben Renvall 1925–1979, Galleria Sivuraide 28.1.-23.4. Salolaislähtöinen kuvanveistäjä Ben Renvall oli taitava ja monipuolinen kuvanveiston materiaalien tuntija. Hän arvosti itseään ensi sijassa keraamikkona ja oli kiinnostunut erilaisista valumenetelmistä, pintakäsittelyistä sekä teknisten metodien kehittämisestä.
Turun linnaLinnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Päälinnassa ja Esilinnassa ovat esillä pysyvät näyttelyt.
Prinsessan matka -näyttely, 2.11.22 alkaen. Oletko milloinkaan miettinyt, millaista oli ihan oikean prinsessan arki kauan sitten? Näyttely on täynnä toimintaa ja yllätyksiä. Koko perheen toiminnallisessa näyttelyssä hypätään prinsessa Katariina Jagellonican elämään ja maailmaan.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Pari sanaa keräämisestä, 7.7.20-12.3.23. Museon toiminta tulee näkyväksi yleisölle yleensä näyttelyiden ja muun tapahtumatuotannon kautta. Museon ydin on kuitenkin sen keräämässä ja säilyttämässä kokoelmassa. Pari sanaa keräämisestä avaa tätä Turun taidemuseossa tapahtuvaa arkista ja yleisölle usein näkymätöntä museotyötä. Tarkasteltavana on yleisön rakastamia klassikoita ja teoskokonaisuuksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Pekka Haloselta, Elin Danielson-Gambogilta, Helene Schjerfbeckiltä, Otto Mäkilältä ja Kauko Lehtiseltä, mutta mukaan mahtuu myös monia harvemmin nähtyjä tai aivan uusimpia hankintoja.
Shoji Ueda, 3.2.-21.5. Shoji Ueda (1913-2000) on yksi aikansa merkittävimmistä japanilaisista valokuvaajista. Hänen teoksista välittyy syvällinen huumorintaju ja aivan erityinen esteettinen tapa katsoa maailmaa.
Jenni Rope, Studio 3.2.-26.3. Rope haastaa työssään kuvataiteen ja muotoilun rajoja sekä tutkii maalauksen ja kuvanveiston välistä abstraktia tilaa. Maalaukset rohkaisevat katsomaan hitaammin, ja veistosten hidas liike ohjaa tutkimaan ja aistimaan teoksia useista näkökulmista.
Mónica de Miranda: The Island, Pimiö 3.2.-26.3. Angolalais-portugalilainen de Miranda tarkastelee teoksissaan Afrikkaan ja afrikkalaiseen diasporaan liittyvää siirtomaa-ajan jälkeistä politiikkaa. The Island (2022) on faktaa ja fiktiota yhdistävä runollinen videoteos, joka tutkii mustien läsnäolon pitkää kehityskulkua Portugalissa.
WAM Turun kaupungin taidemuseoItäinen Rantakatu 38
Rory Pilgrim, WAMx 16.12.22–5.3.23.
Jan Kenneth Weckman: Corpus, 10.2.–21.5. Weckman (s. 1946) on kuulunut suomalaisen taidekentän eturivin taiteilijoihin jo viiden vuosikymmenen ajan. Näyttely on tähän asti laajin taiteilijan tuotantoa esittelevä kokonaisuus, jossa on mukana lähes sata teosta. Näyttelyssä taiteilijan uraa tarkastellaan rinnakkain suomalaisen taidemaailman tapahtumien kanssa 1960-luvulta tähän päivään.
SALONG 3+ Renaissance, 10.2.–21.5. Retrospektiivinen näyttely esittelee Suomen taidekentällä merkittäväksi nousseen SALONG 3+ -taiteilijaryhmän tuotantoa 1980-luvun lopulta 1990-luvun alkuvuosiin. Taiteilijaryhmän jäseninä toimivat taiteilijat Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson ja Ann Sundholm. Näyttely levittäytyy kahden näyttelysalin laajuiseksi kokonaisuudeksi ja esillä on taiteilijaryhmän keskeisiä teoksia.
Mounira Al Sohl, WAMx 17.3.–11.6.