Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

Museo on avoinna ti–su klo 11–18. Muutokset aukiolossa ja ohjelmassa ovat mahdollisia koronatilanteen vuoksi. Tarkista viimeisin tieto: aboavetusarsnova.fi.
Aboa Vetus – vanha Turku. Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn rauniokorttelin. Kurkista kivitalojen raunioihin ja kulje pitkin keskiaikaista katua! Nukkekodit ja tehtäväpisteet kertovat menneestä leikin avulla!
Luutarha. Arkeologinen Luutarha kertoo eläinten historiasta. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin. Selvitä, mitä kaikkea satoja vuosia vanhasta luusta voidaan päätellä!
Vuoden nuori taiteilija 2020: Aapo Huhta, Ars Nova 27.11.2020–4.4.2021. Vuoden nuoren taiteilijan palkintonäyttely. Aapo Huhdan työskentely pohjautuu dokumentaarisuuteen, mutta valokuvateoksiin yhdistyy myös omakohtaisia havaintoja ja kertomuksia.
Teoksia museon taidekokoelmasta, Ars Nova 27.11.2020–26.9.2021. Kokoelmanäyttelyssä on esillä suomalaista nykytaidetta ja kansainvälistä modernismia edustavia teoksia. Molemmat ovat olleet kokoelman painopisteitä sen perustamisesta lähtien.
Sydän auki taiteelle. Niemistön kokoelma Turussa, Ars Nova 23.4.–26.9.2021 Sydän auki taiteelle -näyttely esittelee teoksia merkittävästä suomalaisesta nykytaiteen kokoelmasta ja tarkastelee samalla taiteen keräämistä ja keräilijyyttä. Niemistö-kokoelma on yksityinen karttuva nykytaiteen kokoelma, joka on tallennettuna Hämeenlinnan taidemuseoon. Kokoelman kerääminen on jatkunut jo kahdessa sukupolvessa 1960-luvulta alkaen.
Antti Oikarinen: Melkein ei mitään, 27.11.2020–4.4.2021. Takkahuoneessa nähdään Antti Oikarisen uusi teossarja Melkein ei mitään. Taiteilija tunnetaan yllätyksellisistä teoksista, joissa hän leikittelee materiaaleilla ja katsojan ennakko-oletuksilla. Hänen teoksensa paljastavat usein, miten helppoa on nähdä jotain mikä ei ole täysin totta.
Guido van der Werve: Nummer veertien, Home, 23.4.–26.9.2021 Takkahuone-galleriassa nähdään alankomaalaisen Guido van der Werven elokuva, joka on omaperäinen kunnianosoitus säveltäjä Frédéric Chopinille.
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Heikki Willamo: Myyttinen matka -valokuvanäyttely 1.9.-4.4. Valokuvataiteilija, kirjailija Heikki Willamon luola- ja kalliotaiteesta ammentava näyttely kertoo vuosituhansia vanhoista siteistä ihmisten ja eläinten välillä.
Brinkkalan galleriaVanha Suurtori 3
Galleria on avoinna ti–su klo 10–18. Galleriassa voi vierailla ilman ennakkovarausta.
Forum MarinumLinnankatu 72
Pysyviä näyttelyitä: • Töissä merellä –päänäyttely. • Lasten merimuseo Tyrskynmyrskyn. • Suomalainen laivanrakennus.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Raision museo HarkkoNallinkatu 2 (bussit Turusta: 6, 7).
Polttokalmisto viikinkiajalta 15.1.-20.6.
Sibelius-museoPiispankatu 17
Soitinnäyttely. Sibelius-museon perusnäyttely esittelee suomalaisen musiikkikulttuurin eri puolia. Taidemusiikin historiaa lähestytään paikallisesta näkökulmasta. Turku oli keskiajalta aina 1800-luvulle saakka Suomen musiikkielämän keskus. Tämä näkyy myös Sibelius-museon omassa historiassa ja museomme kokoelmissa. Eri soitinryhmien keskeiset piirteet ja historiallinen kehitys tulevat tutuiksi soitinvitriineissä. Myös kansanmusiikilla sekä äänitystekniikan ja äänentoiston historialla on omat paikkansa perusnäyttelyssä.
Sibelius - the one and only 22.1.20–8.12.21. Uusi Sibelius-näyttelymme ”Sibelius – the one and only” tarjoaa hieman erilaisen kuvakulman Sibeliukseen; se kertoo ihmisestä, musiikista ja arkielämästä: ystävistä, perheestä, konserttimatkoista ja luonnosta.
Turun linnaLinnankatu 80
Varattavissa olevat vierailuajat ovat tiistaista perjantaihin klo 10–18. Vierailuajat ovat kahden tunnin mittaisia. Varattavissa on myös opastettuja kierroksia.
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
1.6.20–7.3.21 Sisustusarkkitehti Carin Bryggman 100 vuotta. Carin Bryggman työskenteli lähes koko uransa ajan Turussa ja oli 1950–80-luvulla kaupungin halutuin sisustusarkkitehti. Pitkäaikaisin ja rakkain suunnittelukohde hänelle oli Turun linna, jonka uudistustyöhön hän osallistui 1940-luvulta 1990-luvulle asti.
Tartu hetkeen -aineistonäyttely, Aula 14.-31.1. Aulan vitriineissä on esillä kirjoja peleistä ja leikeistä. Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet pääkirjaston näyttelysuunnitelmiin. Tammikuussa olisi ollut esillä Meri meidän - henkilökuvia ja tarinoita tavallisista ihmisistä Itämeren suojelijoina -valokuvanäyttely (siirretty elokuuhun). Koska pääkirjaston aula on auki - mm. aineiston palautuksia ja varausten noutoa varten - on näyttelyvitriineihin koottu kirjoja näistä luokista: 79.811 Shakki | 79.812 Korttipelit | 79.813 Seurapelit. Seikkailupelit. Roolipelit | 79.814 Tietokilpailut. Päättelytehtävät. Voit kenties saada vinkkejä laatuajan viettämisestä. (Aineistonäyttely on auki ma-pe klo 9-20, la-su klo 11-17.)
Turun journalistiyhdistys ry 100 vuotta, 2.-28.2. aula.
Mantereet tulivat kylään -aineistonäyttely, 2.-28.2. tieto-osasto.
Vämerellä - Iiris Anderssonin kuvanäyttely, 2.-30.3. tieto-osasto.
Taide tulee luo - Salon Taiteilijaseura ry, 2.-30.3. aula.
Inkarnaatio - Jussi Pajuniemen valokuvanäyttely, 1.4.-2.5. aula.
Hållbart hantverk 2.1. - från material till produkt | Sudkustens ladskapsförbund / VårKultur 2021, 1.4.-2.5. tieto-osasto.
Szeged ja Turku 50 v. ystävyyskaupunkeina - tutustu Szegedin synagogaan, 4.-31.5. aula.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Turun taidemuseo avautuu yleisölle 11.2.2021 alkaen rajoitetusti ja ennakkovarauksella. Museoon otetaan enintään 10 vierailijaa kerrallaan ja vierailuaika tulee varata ennakkoon allaolevasta varauskalenterista. Vierailuajat alkavat tasatunnein ja kestävät 60 minuuttia siirtymineen. Mikäli haluat viipyä museossa kauemmin, voit varata kaksi perättäistä vierailuaikaa. Museon asiakaspalvelu auttaa pulmatilanteissa numerossa (02) 2627 100 museon aukioloaikoina. Sisäänpääsymaksu maksetaan saavuttaessa museon lippukassalle. Otamme vastaan vain korttimaksuja, ei käteistä.
Anna-Maija Aarras: Présence, Studio 27.11.20–21.3.21. Tekstiiliteokset viettelevät muodoillaan ja tekniikoillaan kokemaan materiaalin fyysisyyden: tavoittamaan henkilökohtaisia muistoja kosketuksesta, tuoksuista, valon taittumisesta tai sen imusta.
Pia Andell & Mina Laamo: Four Trick Pony, Pimiö 27.11.20–21.3.21. Videoinstallaatio, joka rakentuu kahden dokumentaristin henkilökohtaisista filmi- ja videoarkistoista.
Sigrid Schauman 11.2.–23.5. Vuoden avaa Sigrid Schaumanin (1877–1979) lähes 60 vuoden mittaista uraa esittelevä näyttely, jonka keskiössä nähdään yhä intensiivisemmäksi käyvää kolorismia ja aina näynomaisemmaksi muuttuvaa ilmaisua.
Hertta Kiiski: Alkuliemi, Studio 3.4.–23.5. Hertta Kiiskin teoskokonaisuus Alkuliemi kuvittelee vaihtoehtoisen menneisyyden tai tulevaisuuden, jossa planeetan eri elämänmuotojen elo kietoutuu yhdenvertaisesti toisiinsa. Valokuva- ja tekstiilipohjaiset teokset puhuvat kuuntelemisesta, hengittämisestä, kasvusta ja rituaaleista.
Elli Vuorinen: Kiirehessä liikkumatoin, Pimiö 2.4.–23.5. Olemme nykyisin jatkuvasti kiireisiä ja liikkeessä, mutta samaan aikaan emme ole koskaan olleet niin paikoillaan. Istumme töissä ja matkustaessa autossa, junassa tai lentokoneessa, urheillessakin olemme usein paikallaan kuntosalin laitteissa.
Wäinö Aaltosen museoItäinen Rantakatu 38
kattoremonttiWAMin kattoremontti sulkee museon 11.1.–5.3.2021 väliseksi ajaksi.
6.3.–16.5. Epävarma horisontti. Näyttely tarkastelee muuttuvaa merta ympärillämme. Asiat, joita olemme pitäneet itsestään selvinä, ovat tulevaisuudessa epävarmoja ja seurausketjut yllättäviä.
6.3.-18.4. alkaen WAM X: Elsa Salonen. Salonen (s. 1984, Turku) työskentelee runollisten materiaalien kanssa luodakseen teoksia, jotka yhdistävät mystiikkaa ja tiedettä.