Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

Aboa Vetus – vanha Turku. Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn rauniokorttelin. Kurkista kivitalojen raunioihin ja kulje pitkin keskiaikaista katua! Nukkekodit ja tehtäväpisteet kertovat menneestä leikin avulla!
Luutarha. Arkeologinen Luutarha kertoo eläinten historiasta. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin. Selvitä, mitä kaikkea satoja vuosia vanhasta luusta voidaan päätellä!
Osmo Rauhala: Muista unohtaa kaikki, 15.10.21−29.5.22. Kuvataiteilija Osmo Rauhalan laaja yksityisnäyttely levittäytyy Ars Novan molempiin näyttelykerroksiin ja tarjoaa katsauksen taiteilijan 2010-luvun tuotantoon. Osmo Rauhala (s. 1957) on kansainvälisesti menestynyt kuvataiteilija, joka on työskennellyt 1980-luvulta lähtien Suomessa ja New Yorkissa. Rauhala on myös luomuviljelijä, ja luonnon ja olemassaolon ymmärtäminen on tärkeä teema hänen taiteessaan.
Kauppaa ja ylellisyyttä – uuden arkeologisen näyttelyn testiosio, 14.12.2021–. Uudistamme arkeologista näyttelyämme ja teemme sen osissa. 14.12. paljastuu ensimmäinen uudistettu testiosio, teemana ulkomaankauppa ja esineen arvo. Testiosiossa kokeilemme erilaisia tapoja kertoa menneestä arkeologian valossa. Keräämme siitä yleisöltä palautetta, jonka pohjalta jatkamme uudistuksen ja seuraavien teemojen kanssa eteenpäin.
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo-ja-qwenselin-talo.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Biologinen museo on avoinna jälleen 26.12.21 alkaen. Edellytämme koronapassia kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä. Lataathan koronapassin valmiiksi ja varaudu todistamaan myös henkilöllisyytesi.
Kappas, kakkaa! -näyttely 18.1.-20.11. Pökäle, papana, läjä, kikkare… Mitä kakka kertoo ja voiko siitä olla jotakin hyötyä? Näyttely johdattaa kakan jäljille ja tarjoaa yllättäviäkin näkökulmia jätöksiin ympärillämme.
Brinkkalan galleriaVanha Suurtori 3
Vanumamma – Aline Grönbergin ja Turun Vanun tarina 5.11.21-30.1.22. Turun Vanun perustajan, Aline Grönbergin (1871–1950) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Turkulaiset muistavat Aline Grönbergin tuttavallisemmin Vanumammana, joka toimi perustamansa yrityksen johdossa kuolemaansa asti. Turun Vanusta kasvoi vuosien saatossa Suomen mittakaavassa merkittävä yritysimperiumi, jolla oli omia tuotantolaitoksia ja liikkeitä useissa kaupungeissa. Turun Vanun toiminta jatkui myös Aline Grönbergin kuoleman jälkeen ja yrityksen tarina päättyi vasta vuonna 1992. Brinkkalan gallerian näyttely keskittyy Vanumamman aikakauteen ja Turun Vanun historiaan 1950-luvun lopulle saakka. Näyttelyssä on esillä valokuvia Turun kaupungin valokuvakokoelmasta, Vanumamman esineistöä ja Turun Vanun tuotteita. Avoinna ti–su klo 10–18, vapaa pääsy.
Forum MarinumLinnankatu 72
Merikeskus Forum Marinumissa koko perhe pääsee innostavalla tavalla sukeltamaan merenkulun menneisyyteen! Upea saaristonäyttely 40 000+ vie elämykselliselle matkalle maailman suurimpaan saaristoon ja sen kirkkaimpiin helmiin. Tutki meriluonnon ihmeitä sekä eliöitä lähietäisyydeltä ja seikkaile ääniaalloilla Turusta Tukholmaan. Lisäksi laaja näyttelytarjonta mm. Merivoimien historiaa, laivanrakennusta ja sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Luostarinmäki on suljettuna alueella tehtävän sähkö- ja viemäriremontin vuoksi 1.10.2021–31.5.2022.
Naantalin museoMannerheiminkatu 21
Pysyvät näyttelyt. Humpin talon arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Lisäksi Hiilolassa on esillä Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen Naantalin museolle lahjoittama kokoelma Naantali-aiheisia maalauksia. Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.
Täti Mirabeaun joulu - Tant Mirabeaus jul. Jouluinen teemanäyttely Hiilolassa klo 11-15, la ja su 27.11.-19.12. | joka päivä 26.-30.12.
Raision museo HarkkoNallinkatu 2 (bussit Turusta: 6, 7).
Polttokalmisto viikinkiajalta, 10.12.21-14.8.22.
Suomen maatalousmuseo SarkaVanhankirkontie 383, Loimaa
Suomen maatalousmuseo Saran perusnäyttely Maatalouden aika vie museokävijät 3000 vuoden aikamatkalle. Jyvästä kaikki alkaa. Löydöt arkeologisilta kaivauksilta, mielikuvitus ja pienoismalli kuljettavat varhaisten viljelijöiden aikaan. Näyttely päättyy nykyhetkeen. Maatalouden aika jatkuu. Mihin suuntaan?
Toinen pysyvä näyttelymme Ennen koneita esittelee runsaan esineistön kautta esikoneellisen ajan maataloustöitä ja -työvälineitä. Yli 500 esinettä käsittävän näyttelyn vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Peltotöiden lisäksi tutustutaan karjanhoitoon, tuvan ja pihapiirin töihin sekä sivuelinkeinoihin: metsästykseen, kalastukseen, metsätöihin ja kotiteollisuuteen.
Konenäyttely esittelee suomalaisen maatalouden koneellistumisen historiaa työkone-esimerkkien avulla. Esillä on mm. traktoreita työkoneineen, höyrykoneita ja maamoottoreita sekä salaojituksen historiaa. Konenäyttely elää, muuttuu ja kehittyy koko ajan, tarjoten museovieraille aina uusia paloja koneellisesta maataloushistoriasta.
Turun linnaLinnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Päälinnassa ja Esilinnassa ovat esillä pysyvät näyttelyt.
Vanitas – näyttely nuoruudesta, kauneudesta, yltäkylläisyydestä ja katoavaisuudesta, Iso linnatupa 23.4.2021–29.5.2022. Näyttely herättelee henkiin vanhan ajatuksen kaiken kauniin ja yltäkylläisen turhuudesta ja katoavaisuudesta ja tuo sen historian kautta nykypäivään, koskettavan lähelle nykyihmistä. Näyttely on Turun museokeskuksen kokoelmanäyttely ja se esittelee runsain mitoin museon upeita esine- ja taidekokoelmia sekä arkistojen aarteita. Näyttelyssä pääsee kurkistamaan upeisiin ja kohtalokkaisiin mustavalkoisiin studiovalokuviin, kokemaan kultapeilien säihkettä ja kimallusta ja näkemään upeita asuja eri aikakausilta.
Pohjoisen näyttelyhallin kokoelmanäyttely. Turun linnan ullakkokerroksessa sijaitseva Pohjoinen näyttelyhalli avattiin kesäkuussa 2021 kokonaan uudistetussa asussa ja esillä on lähes 800 esinettä Turun museokeskuksen omista kokoelmista.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Omar Victor Diop, 28.1.-22.5. senegalilaisen nykytaiteilijan valokuvia on esillä ensimmäistä kertaa kertaa Suomessa. Diop yhdistää tuotannossaan valokuvaa, kuvataidetta, muotia, muotoilua sekä muotokuvausta. Teokset käsittelevät mm. representaatioiden politiikkaa, diasporaa, mustien oikeuksia ja globaalin etelän, erityisesti Afrikan mantereen, ekokriisiä. Ilmaisulle ominaista on huolellisesti lavastettu, dramaattinen kuvasto, jonka päähenkilönä ja välittäjänä taiteilija itse esiintyy.
Kristiina Uusitalo: Valon tuoksu, Studio 28.1.–20.3. Uusitalo maalaa suuria öljymaalauksia, joissa maiseman ilmestyksellisyys ja ympäristön muutoksen tunnusmerkit sulautuvat toisiinsa.
Pinja Valja: Tehdä elokuva vain tavatakseen Veran, Pimiö 28.1.–20.3. Todellisiin tapahtumiin perustuva lyhytelokuva kahden naisen, mediataiteilija Pinja Valjan ja malli Vera Ruuskan, kohtaamisesta.
Wäinö Aaltosen museoItäinen Rantakatu 38
28.1.–8.5. Teija ja Pekka Isorättyä Kuolleet sielut. Mekaniikkaa, taidetta ja luontoa yhdistelevien installaatioiden kautta taiteilijat herättävät kysymyksiä ihmisen suhteesta teknologiaan ja ympäristöön.
28.1.–8.5. Anu Tuomi: Väristä. Tuomen (s. 1950) retrospektiivinen näyttely luo katsauksen koloristina tunnetun taiteilijan tuotantoon.