Tapahtumat

Näyttelyt ja museot

Aboa Vetus – vanha Turku. Suomen ainoa arkeologinen museo esittelee maan alta löydetyn rauniokorttelin. Kurkista kivitalojen raunioihin ja kulje pitkin keskiaikaista katua! Nukkekodit ja tehtäväpisteet kertovat menneestä leikin avulla!
Luutarha. Arkeologinen Luutarha kertoo eläinten historiasta. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin. Selvitä, mitä kaikkea satoja vuosia vanhasta luusta voidaan päätellä!
Osmo Rauhala, 15.10.21−29.5.22. Kuvataiteilija Osmo Rauhalan laaja yksityisnäyttely levittäytyy Ars Novan molempiin näyttelykerroksiin ja tarjoaa katsauksen taiteilijan 2010-luvun tuotantoon. Osmo Rauhala (s. 1957) on kansainvälisesti menestynyt kuvataiteilija, joka on työskennellyt 1980-luvulta lähtien Suomessa ja New Yorkissa. Rauhala on myös luomuviljelijä, ja luontoympäristön ymmärtäminen on tärkeä teema hänen taiteessaan.
Arkeologinen näyttely uudistuu: testiosio, 12.11.2021–. Aboa Vetus Ars Novan pysyvä arkeologinen näyttely uusitaan viidessä osassa, yleisön toiveita kuunnellen. Ensimmäinen testiosioksi kutsuttu näyttelyosuus avataan 12.11.21. Näyttelyosuudesta kerätään palautetta, joka tulee ohjaamaan seuraavien osien toteuttamista. Kokonaisuudessaan pysyvä näyttely on uudistettu vuonna 2025. Uudistuksen ytimessä ovat arkeologinen tutkimus, alueen historian monikerroksellisuus ja vuorovaikutus yleisön kanssa.
Apteekkimuseo ja Qwenselin taloLäntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Se on rakennettu 1700-luvun alkuvuosina. Talosta löytyy kaksi museokokonaisuutta, 1700-luvun lopun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki. Säätyläiskodin sali ja kamarit ovat sisustettu lääketieteen professori Joseph Pippingin aikakauteen, joka asui talossa perheineen vuosina 1789-1815. Hänet aateloitiin lääketieteellisistä ansioistaan vuonna 1812 Pippingsköldiksi. Talon nuorimpaan osaan on sisustettu 1800-luvun apteekki työhuoneineen. Apteekkimyymälässä eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus Oulusta vuodelta 1858. Museon sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, jossa palvelee lipunmyynti ja museokauppa. Sekä museoon että kahvilaan pääsee myös pyörätuolilla avustajan seurassa. Johdantonäyttely heti lipunmyynnin läheisyydessä antaa hyvät eväät kiertää museossa. Voit myös lainata ääniopasteen tai ostaa opaskirjan. Museossa järjestetään sesonkeina tapahtumia ja opastuksia. Lisätietoja www.turku.fi/apteekkimuseo.
Biologinen museoNeitsytpolku 1
Pysyvä näyttely: 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.
Brinkkalan galleriaVanha Suurtori 3
Moe Mustafa: Finnish History in the Making, 17.9.–24.10. Mustafa toteutti valokuvaprojektinsa pandemian aikana, jolloin taide ja kulttuuri vaipuivat syvään uneen. Taiteilijoiden muotokuvat heidän omissa ympäristöissään ovat heijastus taiteen ja kulttuurin taantumasta.
Forum MarinumLinnankatu 72
Merikeskus Forum Marinumissa koko perhe pääsee innostavalla tavalla sukeltamaan merenkulun menneisyyteen! Upea saaristonäyttely 40 000+ vie elämykselliselle matkalle maailman suurimpaan saaristoon ja sen kirkkaimpiin helmiin. Tutki meriluonnon ihmeitä sekä eliöitä lähietäisyydeltä ja seikkaile ääniaalloilla Turusta Tukholmaan. Lisäksi laaja näyttelytarjonta mm. Merivoimien historiaa, laivanrakennusta ja sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä.
Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue, jonne voi tulla viihtymään perinnemaisemassa. Kuralassa voi liikkua ympäri vuoden ja viipyä vaikkapa eväsretkellä tai maatilan eläimiin tutustuen. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden ja kesäisin on mahdollisuus seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan Kylämäessä on myös lainattavissa perinneliikuntavälineitä kuten puujalkoja, tasapainolautoja ja puukiekkoja. Varaukset etukäteen, puh. 02 262 0420 tai kylamaki@turku.fi.
Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Ulkoilmamuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, jotka koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita.
Suomen maatalousmuseo SarkaVanhankirkontie 383, Loimaa
Suomen maatalousmuseo Saran perusnäyttely Maatalouden aika vie museokävijät 3000 vuoden aikamatkalle. Jyvästä kaikki alkaa. Löydöt arkeologisilta kaivauksilta, mielikuvitus ja pienoismalli kuljettavat varhaisten viljelijöiden aikaan. Näyttely päättyy nykyhetkeen. Maatalouden aika jatkuu. Mihin suuntaan?
Toinen pysyvä näyttelymme Ennen koneita esittelee runsaan esineistön kautta esikoneellisen ajan maataloustöitä ja -työvälineitä. Yli 500 esinettä käsittävän näyttelyn vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Peltotöiden lisäksi tutustutaan karjanhoitoon, tuvan ja pihapiirin töihin sekä sivuelinkeinoihin: metsästykseen, kalastukseen, metsätöihin ja kotiteollisuuteen.
Konenäyttely esittelee suomalaisen maatalouden koneellistumisen historiaa työkone-esimerkkien avulla. Esillä on mm. traktoreita työkoneineen, höyrykoneita ja maamoottoreita sekä salaojituksen historiaa. Konenäyttely elää, muuttuu ja kehittyy koko ajan, tarjoten museovieraille aina uusia paloja koneellisesta maataloushistoriasta.
Tehtaan tekemää ruokaa – Kotimaisten elintarvikkeiden historiaa 5.2.21–9.1.22. Näyttely kertoo kotimaisten elintarvikkeiden tarinan sokerista sipseihin ja makkarasta maksalaatikkoon. Kävijät vierailevat tiskimyymälässä 1900-luvun alkupuolelta, itsepalvelumyymälässä sekä kotikeittiössä. Näyttelyssä pohditaan sitä, miksi nykypäivänä syömme sellaista ruokaa kuin syömme. Ruokavisassa voit testata, kuinka hyvin tunnet elintarvikkeisiin liittyviä nimiä, faktoja ja mainoslauseita.
Oispa kaljaa -näyttely 15.9.21–9.1.22. Ruokakulma -näyttelytilassa esillä olevassa näyttelyssä sukelletaan oluen huurteiseen historiaan. Näyttelyssä tutustutaan oluen valmistuksen vaiheisiin sekä perehdytään oluen merkitykseen ihmisten arjessa ja juhlassa. Näyttely on osa Hotelli- ja ravintolamuseon tuottamaa Oispa kaljaa -näyttelyä.
Sarka-sunnuntaisin 26.9. ja 31.10. museolla on erityistä ohjelmaa ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Kullervon päivän kunniaksi syyskuun Sarka-sunnuntaina kuullaan esitys maatalouskoneista. Lokakuussa on mahdollisuus lähteä uudelle kansanperinteen kauhu- ja kummitustarinoihin keskittyvälle opastukselle Ennen koneita näyttelyyn. Hui, kauhistus!
Syyslomaviikoilla 42–43 museolla on tarjolla pientä puuhaa lapsille ja lapsenmielisille. Museon näyttelyihin järjestetään myös virtuaalisia teemaopastuksia, joille voi lähteä mukaan vaikka kotisohvalta käsin.
Ruokakeskiviikkoisin 15.9., 13.10. ja 17.11. klo 18 kuullaan tutkittua tietoa elintarvikkeista. Syyskuussa tutkija Jenni Lares Tampereen yliopistosta kertoo oluen valmistuksesta ja käytöstä 1500–1600-lukujen suomalaisella maaseudulla. Lokakuussa Oulun yliopiston tutkijatohtori Maria Vanha-Similän aiheena on Valmiina vai valmistaen? – Ruoanlaiton murros. Ja marraskuussa Oulun yliopiston yliopistonlehtori Ritva Kylli kertoo Suomen ruokahistoriasta suolalihasta sushiin.
Joulumyyjäiset su 28.11. klo 12–16. Myyjäisissä käsityöläiset, lähiruokatuottajat ja paikalliset yhdistykset tuovat tarjolle joulun leivonnaiset, koristeet ja lahjat.
Turun linnaLinnankatu 80
Turun linna pähkinänkuoressa. Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linnassa toimii museo. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja. Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Monien vaiheiden jälkeen linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Linnassa on vuodesta 1881 lähtien toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.
Vanitas – näyttely nuoruudesta, kauneudesta, yltäkylläisyydestä ja katoavaisuudesta, Iso linnatupa 23.4.2021–29.5.2022. Näyttely herättelee henkiin vanhan ajatuksen kaiken kauniin ja yltäkylläisen turhuudesta ja katoavaisuudesta ja tuo sen historian kautta nykypäivään, koskettavan lähelle nykyihmistä. Näyttely on Turun museokeskuksen kokoelmanäyttely ja se esittelee runsain mitoin museon upeita esine- ja taidekokoelmia sekä arkistojen aarteita. Näyttelyssä pääsee kurkistamaan upeisiin ja kohtalokkaisiin mustavalkoisiin studiovalokuviin, kokemaan kultapeilien säihkettä ja kimallusta ja näkemään upeita asuja eri aikakausilta.
Turun taidemuseoAurakatu 26
Pari sanaa keräämisestä 7.7.20 alkaen. Museon toiminta tulee näkyväksi yleisölle yleensä näyttelyiden ja muun tapahtumatuotannon kautta. Museon ydin on kuitenkin sen keräämässä ja säilyttämässä kokoelmassa. Pari sanaa keräämisestä avaa tätä Turun taidemuseossa tapahtuvaa arkista ja yleisölle usein näkymätöntä museotyötä. Tarkasteltavana on yleisön rakastamia klassikoita ja teoskokonaisuuksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Pekka Haloselta, Elin Danielson-Gambogilta, Helene Schjerfbeckiltä, Otto Mäkilältä ja Kauko Lehtiseltä, mutta mukaan mahtuu myös monia harvemmin nähtyjä tai aivan uusimpia hankintoja.
Royal Salute 1.10.21–9.1.22. Länsinaapurista kajahtaa! Royal Salute esittelee ruotsalaista ja ulkomaista taidetta viiden vuosisadan ajalta aina 1500-luvun alkupuolelta lähtien. Kokonaisuuden perustana ovat Ruotsin hovin kokoelmat, joista merkittävä osa siirrettiin 1866 avattuun Tukholman Nationalmuseumiin. Esillä on maalauksia, veistoksia ja keramiikkaa sekä nykytaiteen osalta vähemmän pönäköitä valokuvia kuningasperheen jäsenistä.
Axel Straschnoy: Permikauden joukkotuho, Studio 1.10.–14.11. Permin kaupunki Venäjällä on antanut nimensä 299–252 miljoonaa vuotta sitten eletylle geologiselle ajanjaksolle, permikaudelle.
DIS: A Good Crisis, Pimiö 1.10.–14.11. Newyorkilaisen DIS-kollektiivin videoteos pohtii rahan tulevaisuutta, tuloeroja ja milleniaalien epävarmoja taloudellisia näkymiä. Game of Thronesista tuttu Yön kuningas kiidättää katsojan läpi 1900-luvun talouden nousu- ja laskukausien kohti vuoden 2008 finanssikriisin laaja-alaisia vaikutuksia.
Aurora Reinhard: Neverfull, Studio 19.11.2021–9.1.2022. Herkkä ja kaunis installaatio, joka pohjautuu Louis Vuittonin ikoniselle Neverfull-laukulle. Teos kyseenalaistaa täydellisyyden illuusion, joka osoittautuu hauraaksi kuoreksi.
Wäinö Aaltosen museoItäinen Rantakatu 38
8.10.21–9.1.22 Spektri. WAMin päätiloissa on luvassa laaja kattaus nykytaidetta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. WAM ottaa näyttelyllä kantaa yhdenvertaisuuden puolesta ja tuo uusia ääniä aiheesta käytävään keskusteluun. Mukana ovat muun muassa Illusia Juvani, Jenni Holma, Artor Jesus Inkerö, Minna Havukainen, Heidi Lunabba, Emma Sarpaniemi, Noora Schroderus ja Anna-Karoliina Vainio.
Patricia Domínquez, WAMx 15.10.–5.12.