04.09.2020 | Syyslehti - pääkirjoitus

300 lintutarinaa myöhemmin…

Viitisentoista vuotta sitten syksyllä maailmaan kuoriutui varsin poikkeuksellinen lintu, Kimmo Kotka. Se syntyi poikani Antonin kynästä – hän itse oli silloin noin kymmenvuotias. Huomasin heti, että hahmossa oli jotain vähän enemmän kuin ihan tavallisissa lapsen raapusteluissa, vaikka Kimmo toki ensimmäisissä hahmotelmissa olikin vielä varsin rujo.

Yhtä kaikki, ryhdyimme tekemään Kimmosta sarjakuvaa, minä käsikirjoitin ja poika piirsi. Tämä hauska yhteistyö on jatkunut ja tässä lehdessä ilmestyvä tarina on 300. Kimmo-juttu. Näiden pidempien lisäksi Turun Ajan nettisivuilta (ks. linkki ohessa) löytyy joka toinen viikko ilmestyvä strippi.
*
Sarjakuva on kiehtova tarinankerronnan muoto, koska se on – lehdessä ainakin – äärimmäisen rajattu. Ruutuja on tietty määrä, jokainen pitää saada täyteen mutta ylimääräisiä ei saa tulla. Se muistuttaa samaan aikaan lasten kuvakirjaa ja haikua. Draaman kaaren täytyy mahtua kolmeen ruutuun tai – tässä tapauksessa – aukeamalle.

Kimmo on vuosien varrella kasvanut ja kehittynyt, mutta edelleen ja aina hän on ennen kaikkea yhteiskunnallinen satiirikko, joka on mukana Turun kaupungin edesottamuksissa, liittyivät ne sitten toriparkkiin, raitiovaunuihin tai poliitikkojen toilailuihin. Kimmon näkökulma asioihin on hieman toisenlainen kuin on totuttu.
*
Merkkipaalun kunniaksi Kimmo on nyt lennähtänyt, kuten kuvasta näkyy, myös t-paitoihin ja kangaskasseihin. Niitä voi tilata osoitteesta holvi.com/shop/kimmokotka (ks. linkki ohessa). Tuotto käytetään lyhentämättömänä Kimmon lasten koulukirjoihin, sillä Kimmolla ei sellaisiin ole varaa koska hän ei käy työssä. Joten laitapa tilaus sisään, tuet samalla myös nuorta sarjakuvapiirtäjää!

Roope Lipasti,
Turun Ajan päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti