Fröbelin Palikat on toiminut alkuperäisellä kokoonpanolla vuodesta 1987 alkaen. Vasemmalta: Hannu Mäkelä (rummut), Mats Lillrank (laulu, leikki, kitara), Timo Nuutinen (kitara, taustalaulu), Ari Bergström (kosketinsoittimet, taustalaulu). (Kuvaaja: Joni Nuutinen)


07.06.2024 |

Aikuisetkin saavat leikkiä

Lapsia ja lapsenmielisiä pian 40 vuoden ajan viihdyttänyt Fröbelin Palikat esiintyy ensimmäistä kertaa aikuisyleisölle kesän Ruisrockissa.

– Kyllä me aluksi ajattelimme, että tämän täytyy olla läppä, sanoo Fröbelin Palikoiden laulaja ja leikittäjä Mats Lillrank.

Festivaaliyleisö oli toivonut lastenlauluyhtyettä esiintymään kesän Ruisrockiin, mikä aiheutti yhtyeen kesken pientä epäuskoa.

Lillrank kertoo, että yhtyettä on vuosikymmenten varrella kosiskeltu esiintymään jos jonkinlaisiin aikuisten karnevaaleihin, kuten esimerkiksi opiskelijabileisiin. Näistä miehet ovat aina kohteliaasti kieltäytyneet. Tällä kertaa he päättivät kuitenkin ottaa haasteen vastaan.
*
Lillrank sanoo suoraan, että jännitystä on ilmassa.

– Kun aloittelimme, oli artisteja, jotka esiintyivät pelkästään lapsille. Sitten oli kuuluisia artisteja, kuten M.A. Numminen, Mikko Alatalo ja Jussi Raittinen, jotka tekivät molempia, Lillrank kertoo.

Yhtye linjasi heti alussa keskittyvänsä pelkästään lapsiyleisöön. Lillrank uskoo, että yhtyeen pitkä ikä ja suosio on johtunut juuri yleisön rajaamisesta.

– Emmekä myöskään ole halunneet kauheasti julkisuudessa paistatella, vaan on yritetty tehdä duuni niin hyvin kuin mahdollista. Se kertoo, että jatketaanko vai eikö jatketa. Kyllä me ollaan nyt 37 vuotta jo jatkettu, hän kertoo.
*
Vaikka uudenlaiselle yleisölle esiintyminen hieman hirvittää, on alun epäusko jo alkanut hälventyä.

– Olisi aika hölmöä, jos ei kävisi katsomassa, minkälainen juttu se on. Olemme ajatelleet, että tämä on vähän sellainen “kerran elämässä mahdollisuus” mennä katsomaan miten se toimii. Ja olivatko ne tosissaan, että meidät pyydettiin sinne, Lillrank naurahtaa.

Kun Ruisrock julkisti Fröbelin Palikoiden osallistumisen, alkoi myös muilta kesän festivaaleilta tulla keikkakutsuja yhtyeelle.

– Päätimme yhdessä tuumin, että tänä kesänä katsotaan vain Ruisrock. Sen jälkeen, kun se on kunnialla heitetty, niin ensi kesä katsotaan täysin uusiksi, Lillrank sanoo.

Ruisrock on tuonut yhtyeen arkeen myös paljon “positiivista pöhinää”. Lukuisia haastatteluja eri medioihin ja fanituotteiden kauppakin on käynyt. Lisäksi Fröbelin Palikoista on suunnitteilla dokumenttielokuva.
*
Yhtyeen kaikkiin lauluihin liittyy jonkinlainen leikki. Pieni epäilys solistilla on siitä, lähteekö varttuneempi keikkayleisö leikkeihin mukaan, mutta hän aikoo kohdella keikkayleisöä samalla tavoin kuin muillakin keikoilla.

– Ei ole väliä ovatko ne pieniä vai isoja ihmisiä. Me yritetään saada väki liikkeelle meidän keinoilla, Lillrank kertoo.

Hän vakuuttaa, että myös aikuinen pääsee leikkeihin mukaan, kunhan vain uskaltaa vähän nauraa itselleen.

– Se on harvinainen tilanne, että aikuinen pääsee luvan kanssa leikkimään. Siitä pitää aina ottaa kaikki ilo irti. Bändi laittaa itsensä likoon ja toivoo, että myös yleisö lähtee mukaan.

Koreografioita voi Lillrankin mukaan palautella mieleensä ennen keikkaa, mutta pakollista se ei ole.

– Seuraamalla solistia pysyy aika hyvin jyvällä. Me ollaan sen verran vanhoja ja hitaita jo, että meitä on helppo seurata.
*
Lillrank uskoo, että Ruisrockin keikkalavalta on mahdotonta päästä pois, ellei yleisölle soiteta yhtyeen alkuaikojen hittejä, kuten Sutsisatsia ja Leijonanmetsästystä. Mutta mikä on laulaja-leikittäjän oma henkilökohtainen suosikkikappale?

– Niitä on kyllä aika monta, Lillrank sanoo ja muuttuu mietteliääksi.

Pienen pohdinnan jälkeen esiin nousee Maja ja YXI, joista jälkimmäinen on laulu, joka saa hien pintaan niin yleisölle kuin leikittäjälle itselleenkin.

Keikkaan kannattaakin varautua vesipullolla, ettei nestehukka pääse yllättämään, Lillrank huomauttaa.

Teksti: Emma Sarsila

Fröbelin Palikat esiintyy Ruisrockissa lauantaina 6. heinäkuuta.

Muistilista keikalle
1. Peukalot pystyyn
2. Kyynärpäät taa
3. Polvet yhteen
4. Peppu pystyyn
5. Leuka eteen
6. Kieli ulos

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti