Saara Ekström: Domestic Nature Morte, 2004, DVD.


01.10.2004 | Näyttely

Animaatioita ja asetelmia

Lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla viime vuosina esillä ollut turkulainen kuvataiteilija Saara Ekström (s. 1965) tunnetaan valokuvista, videoista ja piirustuksista koostuvista tilateoksistaan. Usein myös eläviä materiaaleja, mm. kukkia, hiuksia tai kotiloita, käyttävä taiteilija on jälleen tehnyt uuden aluevaltauksen.

Galleria AMA:n näyttelyssä Ekström esittää lähes sadan pienen maalauksen sarjan, jonka hän on toteuttanut perinteisellä posliinimaalaustekniikalla. ”Animaatio”-nimiseen teoskokonaisuuteen kuuluvat, niukalla musta-valkoisella väriskaalalla maalatut kaakelilaatat ovat intiimejä tutkielmia muistin, unohduksen ja muodonmuutoksen teemoista, joita taiteilija on aiemmassakin tuotannossaan käsitellyt.

Herkissä, erilaisille mielleyhtymille avoimissa kuvissa välittyy myös Ekströmin kiinnostus itse tekemisen prosessiin ja sattuman osuuteen siinä: maalatessa syntyneet värien valumat ja posliinivärien polttoprosessin yllätykset ovat kiehtova osa teosta. Ajan ja prosessin näkyväksi tekeminen sekä animointi, eläväksi tekeminen, ovat läsnä myös näyttelyn video- ja valokaappiasetelmissa, joissa tomaatit ja omenat toistavat elämän vääjäämätöntä kiertokulkua. (te)

Saara Ekström, maalauksia ja videoteoksia Galleria Amassa 1.-24.10.2004.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti