Iiu Susiraja: MATRIARCH OF DESIRES (2022).


16.02.2024 | Kevätlehti - Ystäväkirja

Iiu Susiraja haluaa, että teoksessa on ihminen – ja kaikkein helpoimmin saatavilla on hän itse

Nimi: Iiu Susiraja
Ikä: 48
Ammatti: Kuvataiteilija

1. Suhteeni Turkuun?
Olen alunperin Turusta ja asun edelleen täällä. Nuorempana minulla oli kova hinku Helsinkiin, mutta viimeisen kerran kun asuin siellä kymmenen vuotta sitten, niin tajusin, ettei se ole enää sama kuin 1990-luvulla. Aloin kaivata sympaattisempaa kaupunkia – ja vuokratasoltaan halvempaakin. Päädyin takaisin Turkuun ja täällä olen nyt viihtynyt. Jos Turkua pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin se olisi ”sopiva”.

2. Koska tajusit, että sinusta tulee taiteilija?
Minulla oli kyllä lapsena sellainen haave, mutta en oikein mieltänyt taitelijuutta ammatiksi. Tajusin että minusta tulee taiteilija, kun pääsin opiskelemaan Turun Taideakatemiaan vuonna 2008.

3. Miksi juuri valokuvataiteilija?
Valokuvatekniikka on sopivan nopea. Ja kai sellainen valokuvan totuudellisuus miellyttää myös. Pidän kyllä veistotaiteestakin. Hahmotan asioita aika hyvin veistosten kautta. Sen sijaan maalaus ja piirustus ovat minulle vaikeita.

Iiu Susiraja: PEACE FLAG (2018).

4. Mistä lähti ajatus ottaa ”selfieitä”?
Tykkään kun teoksessa on ihminen tai edes merkki ihmisen olemassaolosta. Ja koska ihminen täytyi kuvaan saada, niin minähän siinä olin näppärästi saatavilla.
Ensimmäiset kuvat otin digikamerallani vuonna 2007, ja ne olivat heti omakuvia. Vanhemmat lähtivät mökille, joten aloin testata uutta kameraani vanhempien saunan suihkutilassa. Niissä kuvissa ei huumori kuki, mutta esineitä on niissäkin mukana, ristipistoliinoja.

5. Millainen työ on yhden kuvan ottamisessa?
Itse kuvaaminen ei yleensä vie kauaa, tosin joskus voin jotain kuvaa ottaa monta tuntia. Yhtä kuvaa varten otan noin 10-20 ruutua. Sen sijaan itse idean keksiminen vie paljon aikaa ja on haastavinta. Mukavin ja koukuttavin hetki on kun näkee valmiin kuvan tietokoneella.

6. Kuvissasi on usein mitä ihmeellisimpiä ja kuitenkin arkisia elementtejä kuten vaikka kumiankkoja. Miten ne valikoituvat?
Esineen pitää olla helposti tunnistettava ja muodoltaan klassinen. Sellaiset, jotka eivät täytä noita kriteerejä putoavat automaattisesti listalta pois. Jatko onkin sitten sen esinelistan loputonta tuijottamista – etsin tavallaan sopivaa esineparia. Se on vähän niin kuin esineiden Tinder.

7. Teoksissasi sinulla on aina hyvin välinpitämätön ilme. Miksi?
En mä ole treenannut ilmeitäni yhtään! Monesti itsekin yllätyn, kun näen tietokoneelta, että aha, tuollainen ilme tuli! Yritän vain rentouttaa itseni kasvoja myöden kuvaushetkellä. Lopputulos naamalla on sitten mitä on.

8. Teoksesi ovat hyvin humoristisia. Millaista huumoria itse kulutat?
Kummeli, Mr Bean, Kumman kaa, Absolutely Fabulous, Siskonpeti, Velipuolikuu, Tankki täyteen, Pulkkinen, Pokka pitää ja sen sellaiset.

Iiu Susiraja: TIME TO PLAY (2018).

9. Kuviesi taustalla on usein erilaisia kankaita tai ”tekstuureja”. Miten ne liittyvät sinuun?
Ei siinä muuta jujua ole, kuin että halusin lisää väriä kuviin. Taustakankailla sitä saa.

10. Miltä tuntui saada näyttely New Yorkiin, MoMaan?
Hienolta – yksi haaveeni oli saada joskus museonäyttely jenkkeihin ja nimenomaan New Yorkiin!

11. WAMin näyttelyssä tullaan näkemään teoksia, jotka…
Ovat vanhaa ja uutta.

12. Kun en ole ottamassa itsestäni valokuvia, minä…
Kuuntelen musiikkia. Makuni on laaja Kari Tapiosta Röyksoppiin. Uusimpia kivoja löytöjäni ovat Arppa ja Tinyhawk & Bizzarro.

Haastattelu: Roope Lipasti

Iiu Susirajan näyttely WAMissa 2.2.–12.5.2024. Katso Näyttelyt ja museot -kalenteri.

Ystäväkirja on Turun Ajan haastattelusarja.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti