Eduskuntatalo Aurajoen varrella. (Kuva: Petteri Mero)


15.02.2019 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Ja Turkuun valitaan 200 kansanedustajaa…

Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa ja 200 onnellista kansanedustajaa aloittaa neljän vuoden pätkätyönsä. Monet tulevat ulkopaikkakunnilta ja joutuvat sitten vuokraamaan Helsingistä itselleen kakkosasunnoksi saunan tai vastaavan.

Mutta olipa kakkosasunto millainen tahansa, itse työpaikka on komea, vuonna 1931 valmistunut, J.S.Sirenin suunnittelema eduskuntatalo, joka hallitsee Helsingin keskustaa kauniina ja ylväänä.

Leikitäänpä hetki ajatuksella, että Turku ei olisi menettänyt pääkaupunkiasemaa. Eduskuntatalo olisi siis pitänyt rakentaa tänne. Oletetaan vielä, että se olisi tuo sama talo. Kysyimme kolmelta Turun arkkitehtuuriin paneutuneelta ihmiseltä, mihin he olisivat tuon talon vuonna 1931 laittaneet.

Kulttuurihistorioitsija Rauno Lahtinen:

”Tämä on hiukan kinkkinen kysymys. Jos Turku olisi ollut pääkaupunki koko ajan, niin se olisi varmaankin kasvanut 1930-luvulle tultaessa noin kolmin-nelinkertaiseksi verrattuna siihen, että se ei ollut pääkaupunki. Tällöin eduskuntatalon paikaksi olisi voinut tulla vaikkapa nykyinen Yliopistonmäki tai Kupittaa.

Jos nyt kuitenkin lähtisi siitä oletuksesta, että eduskuntatalo pitäisi sijoittaa vuonna 1931 olemassa olleen Turun kartalle, niin veikkaisin, että Eduskuntatalo olisi tehty nykyisen Turun kaupunginteatterin ja Valtion Virastotalon paikalle. Tätä keskeistä paikkaa jokirannassa oli tarkoituksella säästetty näyttävää julkista rakennusta varten. 1950-luvulla rantaan päätettiin tehdä kaupunginteatteri ja paikalla olleet ns. makasiinirakennukset purettiin.”

Tietokirjailija Mikko Laaksonen:

”Bertel Jung suunnitteli 1920-luvulla Turkuun uuden – toteutumattoman – asemakaavan, jossa linnalta olisi lähtenyt Iso-Heikkilään monumentaalinen Juhana Herttuan puistokatu. Sen päässä olisi ollut Turun akatemian uusi päärakennus. Tämän toteutumattoman suunnitelman puolessa välissä on aukio, johon Eduskuntatalo olisi sopinut mainiosti.”

Tietokirjailija Juri Nummelin:

”Ehkä olisi toteutettu se Jungin suunnitelma, jossa linnalta olisi lähtenyt keskustaan valtava puistobulevardi, ja olisi sitten rakennettu Eliel Saarisen suunnittelema yliopistorakennus ja tehty siitä eduskunta.

Toinen hyvä paikka olisi voinut olla jokiranta, siinä apteekkimuseon kohdilla.”

Roope Lipasti

Eduskuntavaalit 14. huhtikuuta. Muistakaa äänestää!

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti