Piirros: Ulriikka Lipasti


21.11.2014 | Talvilehti - Matti Mäkelä

Jouluksi kauas

Kotoinen joulu voi olla stressaava kokemus kaikkine valmisteluineen. Tässä vinkkejä, mistä suomalaisesta poikkeavaa joulukokemusta voi lähteä etsimään. Kokeilu voi johtaa ikuiseen joulupakoisuuteen tai palauttaa uskon siihen, että perinnejoulussa kinkkuineen ja laatikoineen on sittenkin sitä jotakin.

Englanti

Englantilaisen jouluaterian paras puoli on se, että kuiva kalkkuna (tätä ei pidä sekoittaa kylmään kalkkunaan, joka viittaa 60-luvun englantilaisten poptähtien ulkomusiikillisiin harrastuksiin) saa kaipaamaan suomalaista kauas ylikypsän tuolle puolen paistettua kinkkua.

Brittiläisen joulutradition hienouksia ovat aattoillan oluet lähipubissa ja Boxing Dayn (jota ei pidä puolestaan sekoittaa nyrkkeilyyn: kyseessä on vanha perinne, jossa rikkaat jakoivat lahjalaatikoita palvelusväelleen osoittaen, että brittiläisessä aristokratiassa hyvä antaa vähästäänkin) jalkapallo-ottelut.

Rooma

Usein kuulee, että joulun kristillinen perinne on unohtunut ja jäänyt kaupallisuuden varjoon. Roomassa näin ei ole, vaan asian ytimeen mennään erityisesti Pietarinkirkon jouluyön messussa.  Jos et onnistu hankkimaan istumapaikkaa päänäyttämölle, vastaavia tilaisuuksia järjestetään muissakin ikuisen kaupungin kirkoissa – toki tuntemattomimmilla esiintyjillä.

Joulupäivänä voi käydä vielä kuuntelemassa paavin juhlallisen siunauksen, jossa on kyllä ikävää kotiinpäin vetämisen tuntua: siunauksen latinankielinen nimi Urbi et orbi viittaa nimittäin siihen, että siunaus annetaan erikseen Rooman kaupungille (urbi) ja koko maailmalle (orbi). Turkulaisille joulurauhan julistajille tässä ei ole toki mitään uutta.

Australia

Australiassa joulu ei ole valkoinen, loskainen tai sateinen, vaan sitä vietetään kesähelteissä. Tämän vuoksi jouluna ei mennä entisen emämaan tapaan pubiin, vaan reilusti rannalle grillaamaan, juomaan olutta ja surffaamaan. Rantabongarien arvioiden mukaan parhaita rantoja ovat esimerkiksi Whitehaven Beach (Whitsunday Islands), Byron Bay ja Bondi Beach (Sydney). Muitakin vaihtoehtoja löytyy, sillä Australialla on rantaviivaa kaikkiaan 36 735 kilometriä.

Saudi-Arabia

Jos et kaipaa erilaista joulua vaan eroon joulusta, Saudi-Arabia on kohteesi. Joulun viettäminen on nimittäin maassa laitonta ja esimerkiksi joulukoristeiden tuominen maahan on ehdottomasti kiellettyä. Suomen Riadin suurlähetystö tosin muistuttaa, että ”esimerkiksi erikokoisia muovisia joulukuusia, valoja ja kuusenkoristeita löytyy. Kyselemällä työkavereilta ja asuinalueesi naapureilta varmasti joku tietää mistä sellaisen löytää.” Joulumatkaa Saudi-Arabiaan vaikeuttaa huomattavasti se, että maahan ei myönnetä turistiviisumeja.

Päivämääräraja

Päivämääräraja on suurelta osin 180. pituuspiiriä pitkin kulkeva linja, jonka eri puolilla on eri päivämäärä. Idästä länteen matkustettaessa siirrytään seuraavaan päivään ja lännestä itään matkustettaessa päinvastoin. Päivämäärärajalla voit siis itse päättää, kuinka paljon joulua haluat. Voit esimerkiksi aloittaa joulunvieton Kiribatilla ja matkustaa joulupäivänä Havaijille huomataksesi viettäväsi taas jouluaattoa. Päinvastaisessa matkustusjärjestyksessä pystyt puolestaan tiputtamaan halutessasi joulupyhien määrään kahteen.

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti