Piirros: Ulriikka Lipasti


22.11.2013 | Talvilehti - Matti Mäkelä

Joulun tähtöset

Joulun erilaisille hahmoille, ilmiöille ja tapahtumille löytyvät myös turkulaiset vastineet.

Saituri (Ebenezer Scrooge)

Alkuperäinen: Charles Dickensin joulutarinan (A Christmas Carol, 1843) keskushahmo. Ebenezer Scrooge on vanha, saita ja sydämetön mies, jonka elämän tyhjyyden hänen luokseen joulun aikaan saapuvat haamut tylysti paljastavat.

Turkulaisvastine: Paavo Nurmi. Turkulainen suurjuoksija ja liikemies, joka vaikeni läpi molempien uriensa. Omaan itseen ja omiin pyrkimyksiin käpertymisen symboli on hänen juoksijapatsaansa, joka yksinään muiden yläpuolella halkoo tuulta Aurajoen rannassa keskellä vilkasta risteystä.

Uncle Scrooge

Alkuperäinen: Carl Barksin luoma hahmo, joka tunnetaan paremmin nimellä Roope Ankka. Myöhemmin arvoiltaan ja tavoiltaan hiukan pehmennyt Roope tavataan ensi kertaa vuonna 1947 tarinassa Joulu Karhuvuorella, missä hän on omaan valtavaan kartanoonsa erakoitunut katkera, epäluuloinen ja kaikkia vihaava ankkapolo.

Turkulaisvastine: Eerik XIV. Ruotsin kuningas, jonka veli Juhana lukitsi Turun linnan vankilaan. Eerikin katkeria vankila-aikoja lohduttivat ilmeisesti Linnan puistossa vilkuttanutta vaimoa (Kaarina Maununtytär) enemmän kuninkaallisen suuret olutannokset.

Samu Sirkka

Alkuperäinen: Walt Disneyn joulutervehdyksen juontaja. Aiemmin toiminut myös Pinokkion omatuntona. Luonteeltaan rasittavan myönteinen ja ulospäin suuntautunut.

Turkulaisvastine: Michael Monroe. Valittiin vuoden 2013 positiivisimmaksi turkulaiseksi. On epävarmaa, onko hän koskaan toiminut Andy McCoyn omatuntona tai järjen äänenä.

Joulupukki

Alkuperäinen: Taustalla tarina 300-luvulla eläneestä lapsirakkaasta Pyhästä Nikolauksesta. Suomeen joulupukki saapui 1800-luvulla. Toisen maailmansodan jälkeen pukin nuttu muuttui amerikkalaisvaikutuksesta harmaasta punaiseen.

Turkulaisvastine: Juhani Tamminen. Tami on valmis jakamaan lahjojaan kaikille lapsenmielisille. Uusimpana kohteena on huhujen mukaan Etelä-Korea, jonka pohjoisnaapurissa elävä tuhma diktaattori kaipaisi Tammisen neuvoa, että ”90 prosentin keskittyminen tuottaa 50 prosentin tuloksen”. Jääkiekon MM-kisoissa on myös nähty, miten amerikkalaisvaikutteet ovat muuttaneet Tamin tyyliä värikkäämpään suuntaan.

Petteri Punakuono

Alkuperäinen: Joulupukin uskollinen apulainen.

Turkulaisvastine: Ei ole. Tami pärjää ilman apulaisia (Timo Jutila voisi tosin sopia rooliin, mutta hän on valitettavasti tamperelainen).

Kolme viisasta miestä

Alkuperäinen. Idän tietäjät seurasivat joulun tähteä löytääkseen syntyväksi ennustetun Vapahtajan.

Turkulaisvastine: Näinä yksilökeskeisyyden jumalattomina aikoina viisaita miehiäkin tarvitaan vain yksi. Esko Valtaoja seuraa yksinäisen tähden lisäksi koko maailmankaikkeutta ja yrittää löytää siihen järjestystä.

Auggien tupakkakauppa

Alkuperäinen: Löyhästi kirjailija Paul Austerin New Yorker -lehdelle kirjoittamaan joulutarinaan perustuvassa Smoke-elokuvassa (1995) New Yorkin Brooklynissa tupakkakauppaa pitävä Auggie pelastaa sattumalta yksinäisen vanhuksen joulun.

Turkulaisvastine: Turun tupakkakauppa sijaitsee Linnankadulla. Auggien kaupasta poiketen siellä voi kohottaa joulumieltä kuubalaisilla sikareilla aivan laillisesti.

Jouluyön messu

Alkuperäinen: Paavin tähdittämä, erityisesti katolisten suosima show suorana Vatikaanista.

Turkulaisvastine: Suomen Turku julistaa joulurauhan jouluaattona klo 12. Päälle soitetaan Porilaisten marssi.

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti