29.11.2019 | Talvilehti - pääkirjoitus

Joulunodotuksia

Joulunodotuksen maailmanennätys tehtiin meillä jokunen vuosi sitten, kun tapaninpäivänä lapsi ryhtyi miettimään, minkälaisen joulukalenterin hankkisi seuraavaksi jouluksi.

Kyseisen vuoden elokuussa puolestaan kirjoitin ylös keskustelun, joka käytiin keittiössämme:

– Onkohan olemassa Dajm-kalentereita? Mist sais sellaisii ku mulla oli viime vuonna? Oliks ne Cittarista? Äiti! Eksäkuuntele? Mistä te saitte ne teijän kalenterit viime vuonna? Eksämuista!!!

Niinpä. Jotkut meistä ovat enemmän jouluihmisiä kuin toiset.
*
Mutta lapsella oli kyllä pointti siinä, että aika usein prosessi on tärkeämpi kuin itse lopputulos. Joulu ei ole mikään baarijatkot, vaan juhla joka kuuluu tehdä ja valmistella ja juuri se tekeminen ja valmistelu ovat ehkäpä se kaikkein mukavin asia koko touhussa.

Joulussa on vähän sama kuin elämässä ylipäänsä: kun asiat on tehty, niistä katoaa mielenkiinto. Kun aatto vihdoin tulee, sitä lähinnä toivoo, että se olisi nopeasti ohi – valmiissa maailmassa on tylsä asua.

Myönnän kyllä, että jos alkaa odottaa tapaninpäivänä seuraavaa joulua, siinä on hieman liioittelun makua. Itse ajattelen, että elämää pitäisi kaikkiaan kohtuullistaa, joten ehdotan, että pikkujoulujen lisäksi jatkossa ei vietettäisikään joulua vaan keskikokoista joulua.

Keskikokoinen joulu on sellainen, jota saa alkaa viettää marraskuun jälkeen ja jossa aattona jokainen saa lahjan tai kaksi mutta ei enempää. (Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että itse joudun yleensä maksumieheksi.) Itse tehtyjä lahjoja saa antaa niin paljon kuin haluaa. Lisäksi keskikokoisen joulun yksi kantava ajatus on, että joululaulujen soittaminen sallitaan ainoastaan 1.12.-24.12. välisenä aikana.
*
Omaan keskikokoisen jouluni valmisteluun kuuluu olennaisena osana joulusiivous, koska (i) se on ilmaista hupia ja (ii) luterilaisen mieleni takia juhlat täytyy aina ansaita. Mitä enemmän on siivonnut, sitä rankemmin voi sitten juhlia.
*
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille Turun Ajan lukijoille riemullista joulua ja joulunalusaikaa.

Roope Lipasti,
Turun Ajan päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti