Näkymä Turun Quirinalis-kukkulalta.


28.05.2010 | Kesälehti - Roope Lipasti

Kalliolle kukkulalle

Turku pöyhkeilee usein olevansa kuin Rooma: seitsemän kukkulan kaupunki. Mikäpä siinä, mutta mitkä kukkulat ovat mitäkin?

Turun Palatinus

Palatinus-kukkula on se, mille Rooma perustettiin. Alueesta kehittyi vaikutusvaltaisten sukujen asuinalue ja siellä sijaitsivat muun muassa hallitsijoiden palatsit – palatsi nimi on tullut tästä. Kukkula kätki sisäänsä myös luolan, jossa Romulus ja Remus asuivat.

Palatunus on tietenkin Vartiovuori. Turkua ei tosin sinne perustettu, mutta se on ollut aikojen alusta tärkeä etuvartio vihollisia vastaan, kuten nimikin kertoo. Sieltä löytyy myös palatseja – ainakin Turun mittakaavassa. Romuluksesta ja Remuksesta käyvät vaikka Matti ja Teppo, joilla on siellä työhuone.

Turun Capitolium

Capitolium on kuuluisin ja korkein Rooman kukkuloista. Siellä sijaitsi valtakunnan tärkein temppeli ja se oli myös poliittisen elämän näyttämö, Forum Romanum sijaitsi sen lähellä.

Turussa saman ajaa tietenkin Yliopistonmäki. Sen  juurella sijaitsee valtakunnan tärkein temppeli Tuomiokirkko. Forum Romanumkin sijaitsee siellä, tosin se on Turussa vähän vaatimattomampi: ranskan ja romanian opiskelijoiden ainejärjestö. Yliopistosta on valmistunut suuri osa turkulaispoliitikoista ja kun Forum Romanumilla harjoitettiin Roomassa vähän kaikkea kaupasta prostituutioon, niin Yliopistonmäelläkin on aikanaan ollut moisen haureuden harjoittamista varten pyhitetty talo.

Turun Aventinus

Aventinuksessa oli kylpylöitä sekä kaupallista toimintaa. Sitä asuttivat plebeijit eli duunarit, joskin myöhemmin alueen arvostus nousi. Tämä on luonnollisesti Aninkaistenmäki. Kaupallinen toiminta liittyi ennen kaikkea viinan ja naisten trokaamisen. Yhtäläisyyksiä lisää se, että Turun palo sai alkunsa Aninkaistenmäeltä, Rooman palo taa Aventinuksen kupeesta Circus Maximuksesta. Ihan pieniä erojakin on, sillä Circus Maximukseen mahtui 250 000 ihmistä, kun Aninkaistenmäen helmeen, Konserttitaloon, menee vain tuhatkunta.

Turun Quirinalis

Quirinalis-kukkulalla on palvottu sodanjumalaa sekä muitakin jumalia. Samppalinnanmäki on Turun vastine tälle: Urheilupuistossa palvotaan erilaisia ruumiin jumalia ja kisojen aikaan sodanjumalakin tulee tutuksi. Samppalinnassa on myös kylpylä, kuten oli Quirinalisissakin. Sitä paitsi Turun Pyhän Olavin luostari perustettiin 1249 Kaskenmäen rinteeseen niin että löytyy sitä temppeleissä täälläkin: pyhä Olavi on kaiken kukkuraksi sotilaiden suojelupyhimys.

Turun Viminalis

Viminalis eli pajukukkula oli aikanaan rikkaiden asuttama paikka, jossa oli hulppeita yksityistaloja sekä kylpylöitä. Sehän on tietenkin Puolalanmäki. Turun palon aikoihin vuonna 1827 Puolalanmäellä oli pieniä asuinrakennuksia, joissa oli verstaita ja puutarhoja. Sittemmin puutarhat saivat väistyä, mutta  taloista tule entistä komeampia. Kylpylöitä kukkulalla ei ole ollut, mutta veden kanssa silti oltiin tekemisissä, sillä ennen kuin Taidemuseo rakennettiin, sen paikalla kohosi kaupungin palotorni.

Turun Esquilinus

Esquilinus tarkoittaa ulkopuolella olevaa eli se on kukkula, joka oli Roomassa kaupunkiasutuksen ulkopuolella ja toimi aikanaan hautausmaana. Turussa tälle vastine on Kakolanmäki. Siellä on oltu muusta yhteiskunnasta erillään ja 1900-luvun puolivälin kaivauksissa mäeltä löytyi hautausmaa, joka on todennäköisesti liittynyt spitaalisairaalaan. Tartuntavaara selittäisi, miksi hautausmaa oli kaupungin ulkopuolella.

Turun Caelius

Caeliuksella sijaitsi monia roomalaiselle uskonnolle vieraita temppeleitä sekä muun muassa gladiaattorikasarmeja.

Turussa se on Kerttulinmäki. Sielläkin on kasarmeja tai ainakin entinen sotilassairaala ja upseerikerho. Gladiaattoririehoihin usein liittyi erilaisten ihmisten murhaaminen, ja myös Kerttulinmäki on toiminut tässä tarkoituksessa. Se kun oli aikanaan kaupungin teloituspaikka.

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti