Minna Arve. (Kuvaaja: Timo Jakonen)


01.12.2017 | Talvilehti - Kaupungin kosketus

Kaupunginjohtaja rentoutuu uimahallissa

Minna Arve astui kotikaupunkinsa johtajan saappaisiin.

1. Aurajokivarsi

Vietän paljon aikaa Aurajoen varrella. Kuljen päivittäin töihin Kirjastosiltaa pitkin ja joka kerta ihailen kaunista maisemaa. Kun lähden lenkille, juoksen usein Halistenkosken ympäri ja sieltä jokivartta takaisin. Lempikahvilani on Café Art. Kun istuu kesäisin kahvilan terassilla – se on turkulaisuutta parhaimmillaan.

Olen ollut positiivisesti yllättynyt, kuinka tuntemattomatkin ovat pysäyttäneet kadulla ja onnitelleet marraskuussa alkaneesta kaupunginjohtajuudesta. Tunnen oloni kiitolliseksi. Turkulaisten vastaanotto antaa paljon motivaatiota!

2. Turun kaupunginkirjasto (Linnankatu 2)

Pääkirjasto on yksi perheemme lempipaikkoja. Käymme usein tyttärieni kanssa lasten osastolla selailemassa kirjoja ja muuten vain viettämässä aikaa. Olen viimeksi lukenut Tommi Kinnusen Lopotin ja Tove Janssonin Kesäkirjan. Molemmat kirjailijat onnistuvat kirjoittamaan niin, että pystyn itsekin näkemään ja kokemaan tapahtumat.

Kaupunginkirjastosta on tullut turkulaisten olohuone. Se kokoaa eri-ikäiset ja -taustaiset ihmiset yhteen. Kirjasto on todellinen tasa-arvon mahdollistaja, koska kaikki kiinnittyy viime kädessä lukutaitoon.

3. Aboa Vetus & Ars Nova (Itäinen Rantakatu 4–6)

Wäinö Aaltosen museo ja Aboa Vetus & Ars Nova ovat suosikkimuseoni Turussa. Huippunäyttelyiden lisäksi museoissa on mukava tunnelma ja kivat kahvilat.

Aboa Vetuksessa on onnistuttu tuomaan vanhaa Turun kaupunkikeskustaa näkyväksi. Se on uskomaton kulttuuriteko ja visuaalinen silta tähän päivään. Kun saa kävellä oikeaa keskiaikaista katua, on helpompi hahmottaa, miten Turku on kehittynyt.

4. Impivaaran uimahalli (Uimahallinpolku 4)

Olemme käyneet tyttäreni kanssa vuosikausia Impivaarassa. Impivaara on nykyään huippupaikka harrastaa uintia. Erityisesti sunnuntaisin uimahalli on täynnä elämää ja melskettä, kun lapsiperheet kokoontuvat sinne.

Minulle uimahalli on paikka rentoutua: sinne ei voi ottaa kännykkää tai muita mukaan, joten tulee oltua intensiivisesti lasten kanssa.

5. Gatorade Center (Artukaistentie 8)

En voi olla mainitsematta Turkuhallia ja Turun Palloseuraa. Jääkiekko kuuluu tiiviisti turkulaisuuteen, ja kaupunkilaiset arvostavat hyvää kiekkoa. Vaikka en ehdi kovin usein käydä TPS:n matseissa, jääkiekkokulttuuri on minulle läheinen. Tunnelma on peleissä aina katossa.

6. Kupittaanpuisto

Kupittaanpuisto on kuin perheemme takapiha, vietämme siellä paljon aikaa. Hehkutan Seikkailupuistoa Facebookissani niin usein, että ystäväni ovat varmasti jo aivan kyllästyneitä (nauraa).

Se on turkulainen keskuspuisto, monipuolinen ja maksuton. Kupittaanpuistossa voisi olla lisää palveluita, esimerkiksi jos kahvilakulttuuria saisi juurrutettua pysyvämmäksi.

7. Ruissalo ja saaristo

Turku on merenrantakaupunki, mutta täällä on silti aika vähän paikkoja, joissa kuka tahansa pääsee milloin vain meren rannalle. Lähimmät kävelyreitit ja uimarannat ovat Ruissalossa.

Olisi hienoa, jos merellisyyttä pystyisi tuomaan kaupunkikuvaan paremmin. Viime kesänä Fölin vesibussi oli hyvä edistys sekä paikallisille että turisteille. Vanhoilla asuinalueilla, kuten Pansiossa, voitaisiin varmasti hyödyntää merellisyyttä enemmän.

8. Turun kaupungintalo (Aurakatu 2)

Yli 200-vuotiaan rakennuksen valtuustosali on juhlava ja kaunis. Se tuo kokoustamiseen arvokkuutta. Aloitin kaupunginvaltuustossa valtuutettuna vuonna 2005 ja ollessani kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuosina 2010–2014 työhuoneeni oli kaupungintalolla, joten siellä on tullut vietettyä paljon aikaa.

Valtuustosalissa on väännetty monesta poliittisesta asiasta. Viimeisin mieleenpainuvin hetki on, kun minut valittiin kaupunginjohtajaksi. Olen superinnostunut, kun pääsen johtamaan omaa kotikaupunkiani, jonka eteen olen tehnyt vuosikausia eri tavoin töitä. Kaupunginjohtajana pystyy vaikuttamaan sekä pienten että isojen asioiden edistämiseen vielä konkreettisemmin.

Haastattelu: Ellinoora Sandell
Kuva: Timo Jakonen

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti