Piirros: Ulriikka Lipasti


29.11.2019 | Talvilehti - Roope Lipasti

Kummalliset kuukaudet

Joka vuosi on vuosi uusi ja tammikuusta lähdetään, mutta mitä kuukausien nimet oikeastaan tarkoittavat?

Tammikuu

Tammi ei ilmeisesti viittaa puuhun vaan on ruotsalainen lainasana, joka tarkoittaa pyörän akselia, napaa, myllyn keskipuuta ja sen sellaista. Tammi on siis jotain mikä on keskellä. Ja ainakin tammikuu on keskellä pimeyttä ja surkeutta eli talvea. Jenni Vartiainen tiivistää tammikuun osuvasti: ”On tammikuu pitkä ja tipaton, tammikuu, synkkä ja hipaton”
*
Helmikuu

Helmikuun nimi tulee siitä, kun suojasään jälkeen pakastaa äkkiä ja syntyy kauniita jäähelmiä.
*
Maaliskuu

”Maalis” on ilmeisesti johdos maata tarkoittavasta sanasta – se on siis ”maallinen”. Maaliskuu olisi siten kuukausi, jolloin maa alkaa taas paljastua lumen alta, kun kevät vihdoin alkaa vallata alaa.
*
Huhtikuu

Huhta tarkoittaa kaskea. Toisin sanoen huhtikuussa lähdetään metsätöihin ja kaadetaan havupuukasket, jotka myöhemmin sitten poltetaan. Nykytoimistotyöläiset tekevät tätä harvemmin. Huhtikuu on myös kuukausista julmin, jos on uskominen T.S. Eliotia.
*
Toukokuu

Touko tarkoittaa kylvöä tai kasvavaa viljaa ja vähemmän yllättävästi toukokuu on siihen aikaan vuodesta, jolloin maajussit kylvävät peltojaan. Touko on sana, joka esiintyy hyvin laajasti kautta suomalais-ugrilaisen kieliperheen.
*
Kesäkuu

Kesä tarkoittaa tietenkin vuodenaikaa. Kyseessä on itämurteiden sana – länsimurteissa on käytetty sanaa ”suvi”. Lounaismurteissa kesä-sanalla on myös merkitys ”kesanto”, ja onkin mahdollista, että kuukauden nimessä ei viitattaisikaan kesään vuodenaikana, vaan nimenomaan kesantoon. Kyseessä olisi siis kuu jolloin kesannoksi jätetty pelto piti kyntää.
*
Heinäkuu

Nimitys tulee siitä, että silloin on heinänteon aika eli kerätään eläimille apetta talveksi. Aiemmin heinä nostettiin seipäille kuivumaan, nykyään se kääritään valkoiseen muoviin.
*
Elokuu

Elo tarkoittaa paitsi elämää myös viljaa sekä murteissa taloutta, omaisuutta, karjaa ja vastaavaa. Elokuussa vilja leikataan. Tai kuten Juice asian ilmaisee: ”Nyt on elokuu ja minä olen viljaa”.  Elokuuta on kutsuttu myös mätäkuuksi, koska silloin kuumuuden ja kosteuden tähden esimerkiksi haavojen paraneminen on hitaampaa kuin muulloin.
*
Syyskuu

Sana viittaa tietenkin syksyyn ja on ollut kirjakielessä Agricolan ajoista. Kuten Hector laulaa: ”Syyskuu, syyskuu, minne hänet vei?/ Syyskuu, syyskuu, tuuli vastaa ei”.
*
Lokakuu

Lokakuun etymologia on helppo. Riittää että katsoo ikkunasta ulos: kaikki paikat ovat täynnä kuraa ja lokaa. Aikaisemmin sitä on kutsuttu myös nimellä ruojakuu, minkä nimen voisi vaikka palauttaa käyttöön.
*
Marraskuu

Marras merkitsee kuolemaisillaan olevaa tai peräti kuollutta. Toinen teoria on, että marraskuu olisi sellaista pimeää aikaa, jolloin kuolleiden henget eli martaat ovat liikkeellä – varsin kuvaava nimi kyseiselle vuoden ajankohdalle. Miljoonasade on esittänyt asian näin: ”Kaipuun kaljakori kilisee, etkö tiedä, voi yksinäisen miehen viedä marraskuu. ”
*
Joulukuu

Joulu on tietenkin helppo, Jeesuksen syntymän kunniaksi vietettävä juhla. ”Joulu”-sanan alkuperäinen, germaaninen merkitys on ollut ”keskitalven pakanallinen juhla”. Aikaisemmin, vielä ainakin 1600-luvulla, joulukuuta kutsuttiin talvikuuksi.

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti