26.05.2017 | Kesälehti - Matti Mäkelä

Löydä oma saunakuplasi

Turun saunafestivaaleilla kesäkuussa on lämpimänä kymmeniä eri saunoja ja yleisöä viihdyttää iso joukko artisteja Anssi Kelasta Agentseihin. Normaalia festaribiletystä siis, vaikka sauna tarjoaisi mahdollisuuden syvälliseen keskusteluun nykytyyliin tiukasti rajatuissa samanmielisten porukoissa. Ohessa muutamia keskustelun avauksia, joista voit etsiä oman saunakuplasi.

Saunassa munasillaan tai maasta pois
(perussuomalaisille ja muille maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuville)

Keskustelutilaisuus, jossa pohditaan, miksi joillekin kansakunnille on vaikeaa istua saunassa niin, että lauteiden ja istujan välissä ei ole vaatekappaleen vaatekappaletta. Alustajana maahanmuuttokriitikko ja itseoppinut historiantutkija, jonka mukaan turkkilaisen saunan eteneminen Pohjolaan pysäytettiin aikanaan Wienin porteille suomalaisten hakkapeliittojen toimesta.

Sauna ja Kekkonen
(keskustapuolueen hard core -kannattajille ja suuren johtajan kaipuusta kärsiville)

Tutkija Juhani Suomi ja EU-parlamentin jäsen Paavo Väyrynen muistelevat Kekkosen ylivertaisia saunamieskykyjä ja kertovat, miten Kekkosen aikana suomalaiset saunat olivat parempia kuin nykyään. Myös neuvostoliittolaiset saunat olivat aika kivoja.

Söpö sauna Strömsössä
(suomenruotsalaisille)

Jocke ja Lee kertovat, että saunan lämpötila ei saisi nousta kovin korkeaksi, koska muutoin jollekulle voi tulla kuuma. Lisäksi viileämmässä saunassa on helpompi askarrella esimerkiksi linnunpönttöjä.

Sauna ja luokkataistelu

Suomen kommunistisen saunaseuran ja Suomen työväen kommunistisen löyly-yhdistyksen jäsenet haukkuvat toisiaan revisionisteiksi ja kapitalistien kätyreiksi, koska eivät pääse yhteisymmärrykseen, edistääkö sauna vallankumousta vai työväen kurjistumista ja väärää luokkatietoisuutta. Kiinan kansantasavalta jakaa tilaisuudessa ilmaiseksi viimein suomennettua Mao-klassikkoa Suuri vihtamies.

Hakkerin löylyt eli pitääkö filosofin pysyä poissa saunasta, jos hän ei kestä kuumuutta
(hipstereille ja muille nuorille älyköille tai sellaisiksi aikoville)

Pekka Himanen luennoi 21. vuosisadan saunojalle tuomista haasteista. Samalla hän kuvaa, miten sauna toimii metaforana koko suomalaiselle yhteiskunnalle, joka pyrkii hiillostamaan lahjakkaimmat kykynsä. Esa Saarinen antaa luennon jälkeen iltapäivälehdille spontaanin kommentin. Saarisen mukaan Himanen puhuu viisaita, koska hän seisoo jättiläisen eli Saarisen harteilla. Saarinen täsmentää myöhemmin, että kyseessä oli vertauskuva, eikä hän oikeasti jaksaisi kannatella Himasta olkapäillään.

Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan
(sosiaali- ja terveysasioista kiinnostuneille, vasemmistoliittolaisille yleisesti)

Paneelikeskustelu ruotii suomalaisen miehen pahaa oloa, jota hän purkaa saunomiseen, viinaan ja rähjäämiseen. Pekka Puska pitää suomalaista geeniperimää ongelmallisena ja Terveyden edistämisen keskuksen entinen päivystävä ylilääkäri pitää nuorison vähentynyttä juomista vain ohimenevänä muotina. Poliisi puolestaan kertoo yleisten saunojen aiheuttamien ongelmien vähentyneen yleisten saunojen sulkeuduttua lähes kaikkialla. Poliisi on samaa mieltä AVIn edustajan kanssa, joka muistuttaa, että edellä sanottu ei millään tavalla poista tarvetta lisätä viranomaisvalvontaa. Nuorisoa edustaa Pelle Miljoona, joka toteaa haastattelijalle suoraan, että ”älkää kysykö mistä johtuu päihdeongelma”.

Matti Mäkelä

Finnish Sauna Festival Turun Linnanpuistossa 15.-18.6.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti