08.12.2023 | Talvilehti - pääkirjoitus

Mahtavat vuodet -24

Viime ajat ovat olleet ikäviä, pandemiaa, sotaa ja sen sellaista. Mutta ehkäpä vuosien joukossa numero 24 tekee poikkeuksen ja on miellyttävä! Millaisia ne ovat aiemmin olleet?

1524

Kustaa Vaasasta on juuri tullut kunkku ja hän ryhtyy keräämään kirkon varallisuutta valtiolle. Turun dominikaaniluostarissa paheksutaan asiaa. Alkaa nykytyyppisen yhteiskunnan kehitys, joka saa vauhtia pari vuotta myöhemmin uskonpuhdistuksesta.

1624

Turkuun on juuri saatu ensimmäinen hovioikeus, mutta vielä parempaa on luvasssa: perustetaan Suomen ensimmäinen käsityöläisten ammattikunta, Turun suutarien ammattikunta. Tämän innovaation jälkeen oli paljon helpompi antaa kenkää työläisille.

Maailmalla ruotsalaiset sotivat Puolassa. Mukana sotaretkellä on toki myös turkulaisia.

1724

Suomessa on katovuosi ja Venäjää hallitsee Pietari Suuri. Isoviha on takana ja Uudenkaupungin rauha vastikään tehty. Sinänsä kaupungissa on rauhallista, mutta tuoreessa muistissa on venäläisten sikailu, jota Turussakin puidaan mm. käräjillä.

1824

Äbo Underrättelserin ensimmäinen numero ilmestyy, mikä on hyvä, koska siitä saattaa lukea miten meillä menee: Suomesta on tullut osa Venäjää, kaupunki on täynnä venäläisiä sotilaita ja Helsingistä on tehty pääkaupunki. Turussa sentään vielä on tärkeitä virastoja sekä Akatemia. Asiasta ehditään nauttia vuoden 1827 paloon saakka.

1924

Pariisin olympialaisissa Suomi saa toiseksi eniten mitaleja: 14 kultaa, 13 hopeaa ja 10 pronssia. Turkulainen Paavo Nurmi on suurin. Vuoden 2024 Pariisin olympialaisista ei odoteta aivan yhtä hyvää saldoa.

Oppivelvollisuus on tullut voimaan vähän aiemmin, ja kaikki Turun 7–15-vuotiaat lapset kuulutetaan saapumaan kansakouluun. Ratayhteys Uuteenkaupunkiin avataan ja Turun pääkirjaston eteen pystytetään leijonasuihkulähde.

2024

Ennuste: Turussa tapellaan raitiotiestä ja haaveillaan paikallisjunasta Uuteenkaupunkiin. Huomataan, että rahat ovat loppu ja terveydenhuolto kusee. Musiikitalon kustannukset moninkertaistuvat, vaikkei sitä ole vielä edes kunnolla ryhdytty rakentamaan. Venäläisten kanssa on skismaa. Puretaan muutama vanha suojeltu talo ja kouluissa on sisäilmaongelmia. Muuten menee hyvin!

Roope Lipasti,
Turun Ajan päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti