23.11.2012 | Talvilehti - Roope Lipasti

Mobilen kuntauudistus

Turkulaisten määrä maailmassa ylitti tänä syksynä ensimmäisen kerran 180 000 asukkaan rajan. Noin joka neljäskymmenestuhannes ihminen planeetallamme on siis turkulainen. Vuoteen 2030 mennessä turkulaisia on jo 190 000, mikä on maailmanvalloituksen näkökulmasta oikea suunta.

Olisi nimittäin oikeus ja kohtuus, että Turku johtaisi maailmaa, niin paljon täällä on kontribuoitu maailman ja Suomen hyväksi.

Ajatellaan nyt vaikka siltoja, noita mainioita turkulaiskeksintöjä, joiden avulla pääsee kätevästi rannalta toiselle. Turkulaiset keksivät rakentaa Aurajoen yli sillan jo 1400-luvulla, mietittyään ensin asiaa vaivaiset pari sataa vuotta. Esimerkiksi tamperelaiset eivät ole vieläkään ymmärtäneet tehdä samaa Näsijärven keskikohdan yli, tai helsinkiläiset Suomenlahden.

Mitä tulee muihin turkulaiskeksintöihin, niitä on lukuisia. Turussa on keksitty mm. Pallivaha (juuri sitä miltä kuulostaakin), Hepokulta (hevosesta valmistettua kultaa), Patterinhaka (patteri, joka voidaan laittaa hakaan) sekä Takakirves (erotuksena yleisemmälle Etukirveelle)
*
Koska Turku on näin keskeinen osa länsimaista sivistystä, se kannattaisi julistaa itsenäiseksi tai vaihtoehtoisesti liittää loppumaailma Turkuun. Valitettavasti naapurikunnat eivät suostu liitokseen ilman aseellista konfliktia, joten ensimmäinen vaihtoehto on luontevin.

Mitenkään ennenkuulumatonta se ei olisi, tälläkin hetkellä jopa EU:n sisällä on ainakin neljä aluetta, jotka vaativat itsenäisyyttä. Kaupunkivaltioilla puolestaan menee niilläkin lujaa: esimerkiksi Luxemburgista tuli juuri YK:n turvaneuvoston jäsen, Turku voisi olla seuraava.

Kyllä meinaan hyytyisi ruskolaisten ja muiden hymy, kun huomaisivat kaupungin portilla tullin, joka kaikkien maalaisten pitäisi maksaa päästäkseen nauttimaan kaupungin iloista. Loppuisi se ilmainen rusinoiden napsiminen pullasta.
*
Itsenäistymistä odotellessa voi tutustua vaikka tähän Mobileen, jossa sukelletaan muun muassa glögiin (tosin vain kuvaannollisesti) sekä tutustutaan raitiovaunujen Turkuun.

Roope Lipasti,
Mobilen kausilehtien päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti