Piirros: Ulriikka Lipasti
25.05.2012 | Kesälehti - Matti Mäkelä

Olympialaisten selviytymisopas

Vanhempi polvi muistaa yleisurheilun olleen maailman tärkein urheilulaji ja suomalaisten menestyneen siinä. Tällä hetkellä suomalaiset pärjäävät yleisurheilussa jopa huonommin kuin jalkapallossa ja edes vanhasta menestyslajistamme keihäänheitosta ei ole odotettavissa kaksista menestystä. Seuraavassa vinkkejä Lontoon olympialaisten väistämättömistä yleisurheilupettymyksistä selviämiseen:

Muistele
Onneksi on menneisyys. Lasse Viren oli neljällä kultamitalillaan yksi 1970-luvun suurimmista juoksijoista ja Paavo Nurmi puoli vuosisataa aikaisemmin peräti juoksijoiden kuningas. Nykyhetken ankeus lievittyy kummasti kun muistaa, että Suomi on edelleen yleisurheilun maratontaulukossa viiden parhaan maan joukossa ja maallamme on Yhdysvaltojen jälkeen eniten vähintään neljä kultamitalia voittaneita miesjuoksijoita.

Sulje siis televisio ja palaa urheilukirjojen tai YouTuben avulla menneisiin kunnian päiviin.

Kiellä
Jos et anna yleisurheilulle arvoa, se ei voi tuottaa sinulle pettymyksiä. Muistuta siis itseäsi siitä, että yleisurheilu on tylsää, vanhanaikaista ja hidastempoista ajanhukkaa.

Unohda kansallismielisyys
Onko suhteesi yleisurheiluun pelkästään kansallismielinen? Jos et oikeasti nauti yleisurheilun katsomisesta, voit vihdoinkin rentoutua. Kova keihästaso tai maineemme sitkeinä radan kiertäjinä saattoivat vielä 1930-luvulla olla tärkeitä elementtejä Suomi-kuvan luojina, mutta tällä hetkellä Suomi tunnetaan onneksi jo ihan muista asioista. Eikä menestymättömyys yleisurheilussa kerro Suomen nuorison rappiosta, vaan siitä, että useimmat nuoret ovat löytäneet itselleen yleisurheilua kiinnostavampia lajeja ja harrastuksia.

Järkeistä
Aikuisen ihmisen elämään ei pieleen menneen keihäsfinaalin pitäisi vaikuttaa millään tavoin. Tee siis itsellesi lista asioista, jotka ovat yleisurheilussa menestymistä tärkeämpiä. Jos listan laatiminen on vaikeaa, sinulla on ongelma.

Ole realisti
Suomalaisen yleisurheilun kunnian aikoina kilpailu ei ollut läheskään yhtä kovaa kuin nykyään. Maita oli mukana huomattavasti vähemmän ja vain harvoilla oli mahdollisuus edes niin ammattimaiseen harjoitteluun kuin suomalaisilla. Yleisurheilullemme on siis käynyt kuin Nokialle: kilpailun koventuessa olemme jääneet polkemaan paikallemme – tai jopa taantuneet – muiden petratessa vauhtiaan.

Ole kiitollinen
Onneksi suomalaisen yleisurheilun taso on nykyään niin huono, että harva urheilija pääsee edes Lontooseen karsiutumaan alkuerissä ja pahoittamaan penkkiurheilijoiden mieltä. Ja jos kultamitali jostakin lajista vastoin ennakko-odotuksia tulisi, niin se maistuisi paljon paremmalta kuin menestys silloin kun pelkkä kaksoisvoitto oli pettymys.

Vertaa
Muista, että eivät ne asiat ole niin hyvin muillakaan. Varsinaisia luusereita ovat amerikkalaiset, sillä väkilukuun suhteutettuna heidän pitäisi pärjätä 60 kertaa meitä paremmin. Ei onnistu läheskään. Ja toisaalta norjalaisilla ei ole yleisurheilussa edes kunniakasta historiaa (edellä mainitusta johtuu norjalaisten sairaalloinen suhde hiihtämiseen).

Syyllistä
Etsi syylliset asioiden surkeaan tilaan. Hyviä ehdokkaita ovat epäpätevät valmentajat, yhteiskunnan avokätisten tukien laiskistamat urheilijat, koulukuljetukset, nuoria houkuttelevat lökäpöksylajit ja dopingia käyttävät kierot ulkomaalaiset.

Etsi
Unohda yleisurheilu ja muut perinteiset lajit ja seuraa niitä lajeja, joissa suomalaisilla on menestymisen mahdollisuuksia. Samalla voit tuntea tiettyä ylemmyyttä oman lajisi puolesta, sillä purjehdus ja ammunta ovat televisiolajeina jopa yleisurheilua tylsempiä.

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti