Roope Lipasti


03.09.2021 | Syyslehti - pääkirjoitus

Oodi pimeydelle

On tullut aika nauttia syksystä ja loppuvuoden pimeydestä. Pimeys vaikuttaa monella usein negatiiviseksi mielletyllä tavalla ihmiseen, mutta mennäänpä positiivisen kautta! Kas näin:

1. Pimeähormoni melatoniinin eritys lisääntyy syksyllä, mistä syystä ihminen on uneliaampi kuin kesällä. Tämä on mitä parhain syy mennä päikkäreille montakin kertaa työpäivän aikana.

2. Mieliala laskee ja kaikki ärsyttää. Pimeys aikaan saa hermovälittäjäaineiden serotoniinin ja dopamiinin vähenemisen. Serotoniini vaikuttaa mielialaan ja dopamiini mielihyvän kokemiseen. Kun molempia on huonosti saatavana, mieli on maassa, mikä on hyvä syy lähteä rilluttelemaan, järjestää juhlat, aloittaa uusi harrastus tai tehdä vaikkapa pieni matka.

3. Koko ajan on nälkä. Pimeys kasvattaa ruokahalua ja herkkujen kaipuuta. Mikä ihana tekosyy: en minä muuten mutta kun on niin pirun pimeää! Bonuksena pimeässä ei näe kun lihoo.

4. Ei hotsita liikkua. Pimeys laskee vireystilaa ja mielialaa ja tämä on helppo kääntää voitoksi: Muuten lähtisin kyllä maratonille tästä Netflixin ääreltä, mutta voi harmin paikka, kun on juuri nyt tuo pimeys. Palataan asiaan maaliskuussa!

5. Tulee muisti- ja keskittymismurheita. Joo joo, tiedän, että lupasin tämän valmiiksi jo viikko sitten, mutta katsos, kun nyt on pimeää, joten ei pystynyt. Oisko huomenna hyvä? Tai ensi viikolla? Palataan asiaan viimeistään huhtikuussa!

Roope Lipasti,
Turun Ajan päätoimittaja

PS. Pimeys on myös hyvä syy lukea Turun Aikaa ja lähteä sen jälkeen virkistäytymään esimerkiksi mainostajiemme tilaisuuksissa ja vastaavissa! Suositaan turkulaista!

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti