Pienen Kirjakaupan Katri Tuominen tarjoilee kaupan kahvilassa myös sielulle virkistystä.


31.08.2018 | Syyslehti - Roope Lipasti

Runousaamiainen on päivän tärkein ateria

Runousaamiaisia on järjestetty Suomessa nyt pari vuotta. Kaikki sai alkunsa kun muusikko Tommy Lindgren puuskahti Facebookissa luettuaan Yhdysvalloissa järjestettävistä rukousaamiaisista, että pikemmin pitäisi järjestää runousaamiaisia. WSOY:n kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlsson tarttui ideaan ja sittemmin niitä on järjestetty muun muassa Turussa Pienessä Kirjapuodissa.

Eli siis mistä on kyse?

– Se on nimensä mukaisesti aamiaistapahtuma jossain kahvilassa niin että syödään aamiaista ja kuunnellaan samalla live-runoutta. Yleensä mukana on 3-4 runoilijaa jotka lukevat tekstejään kymmenisen minuuttia kukin. Meillä Pienessä Kirjapuodissa on ohessa kahvila, joten runousaamiainen istuu tänne hyvin, kertoo kirjakaupan pitäjä Katri Tuominen.

Lempeitä runoja aamuun

Seuraavat runousaamiaiset järjestetään kirjamessuviikonloppuna.

– Esiintyjälista on vielä vähän auki ja saattaa elääkin, mutta ainakin Johanna Venhon, Riina Katajavuoren ja Vilja-Tuulia Huotarisen kanssa asiasta on ollut puhetta.

Hengenravinnon lisäksi tarjolla on siis myös ruumiinravintoa: kahvia, tuoremehua, croissanteja, hedelmiä ja sen sellaista. Entä millaiset runot sopivat aamiaispöytään? Kirjakauppiasta aavistuksen naurattaa kysymys:

– Kävisivätkö aamuun sellaiset lempeät runot… vaikka onhan meillä kyllä ollut Tapani Kinnunenkin täällä, hän tosin valitsi vähän sellaisia ehkä humoristisempia runojaan. Kerran oli eräs saamelaisrunoilija, joka lausui saameksi ja esitys oli todella vaikuttava ja liikuttava, niin että olin ihan kyynelet silmissä. Myöhemmin kuulin, että runo oli kertonut karvanpoistosta. Eli kyllä aamiaisella kaikenlaiset runot menevät, yleisö on myös aina hyvin vastaanottavaista.

Sielulle virkistystä

Katri Tuomisen omia runoilijasuosikkeja ovat esimerkiksi Vilja-Tuulia Huotarinen, Johanna Venho, Kalle Talonen, Riina Katajavuori ja vaikka Anja Erämaja.

– Anjalla on sellaisia reippaita, koomisiakin arkirealistisia runoja ja hän on loistava esiintymään. Kallen tekstit taas ovat pieniä elämänhavaintoja jotka sitten kasvavat itseään suuremmiksi. Johannasta tykkään aina, myös hänen proosastaan. Hän kirjoittaa kauniilla ja lempeällä tavalla mutta kuitenkin hyvin tosissaan. Ja Vilja-Tuulian teksteissä taas on juurevuutta – hänen runoissaan vanhat mytologiat ja traditiot elävät. Pidin myös kovasti Vilja-Tuulian ja Satu Koskimiehen tuoreesta kirjasta, jossa Runotytön tarina jatkuu.  Riina puolestaan on lahjakas sanankäyttäjä, rohkeasti tyylilajeja yhdistävä, aina kiinnostava, hänen runojaan on käännetty peräti 30:lle kielelle!

Entä miksi kannattaisi aloittaa aamunsa mieluummin runolla kuin sanomalehdellä?

– Koska runous on ravintoa sielulle ja se virkistää heti aamusta! Erityisesti kirjamessuviikonloppua voi samalla jatkaa jalat tukevasti pari metriä ilmassa!

Teksti ja kuva: Roope Lipasti

Runousaamiainen Pienessä Kirjapuodissa 6. ja 7.10. klo 8.30-9.30
Kirjalliset iltamat VPK-talolla 6.10. Liverunoutta, puheita ja kirjallisia kohtaamisia.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti