05.09.2014 | Syyslehti - Liisa Lundell

Saapas kertoo sielusta

Saappaat kuuluvat syksyyn niin kuin vesikelit. Nokialainen on tietenkin se vanha ja perinteinen, mutta nykyään saapas voi olla designiakin.

Tästä se lähti: vuonna 1898 Helsinkiin perustettiin Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö. Kun tehdas siirrettiin pääkaupungista Nokialle valmistamaan kumikenkiä, firman nimikin vaihtui.

Suomalaiset ottivat Nokian kumpparit omakseen. 1960-luvulla niihin saatiin reilusti väriä, kun suunnittelijat loivat Hai-saappaan. Legendaarisen aseman saavuttanut musta Kontio syntyi vuonna 1973. Nokia-emoyhtiöstä irtaantui omaksi yhtiökseen Nokian Jalkineet, joka keskittyi vain saappaiden valmistukseen. Vuonna 2005 Berner-yhtiö osti Nokian Jalkineet ja siirsi valmistuksen muualle Eurooppaan.

Siinä missä Suomessa yksi kumisaapasvalmistaja on osa kulttuuria, Britanniassa kumisaappaat henkilöityivät aikanaan yhteen valtiomieheen. Wellingtonin herttua Arthur Wellesley toivoi uudenlaista designia perinteiseen saappaaseen, mistä alkoi brittikumisaappaan kehittely. Yhä nykyäänkin britit kutsuvat kumppareitaan wellingtoneiksi.

Mutta millaisia saapastelijoita Turun kaduilla lompsii syksyisin? Kumikenkien pikaopas auttaa bongareita ja inspiraatiota etsiviä nyt kumpparikauden alkaessa.

Musta, perinteinen, tymäkkä
Nokian rehti Kontio-saapas on mukavan kotoisa ja toisaalta juro. On omiaan Paattisiin halonhakkuuseen tai pihalla seisoskeluun vihaisen näköisenä. Punaisen version kanssa voi kerätä myös sieniä ja saa varovasti hymyilläkin, kunhan kukaan ei näe.

Hienohelman Hai
Alun perin purjehtijoille suunniteltu Hai-saapas on tyyliklassikko 1960-luvulta. Sopii arvonsa tuntevaan jalkaan esimerkiksi Hirvensaloon, Kakskertaan tai mahdollisesti jokirantaan. Kirkkaat värit näkyvät kätevästi kauas sekä valkoisen veneen kannelta että laiturilta.

Ruskafiilistelyä oikeissa kengissä
Pikkubiologit voivat kävellä Katariinasta tai Haritusta pitkospuita pitkin Rauvolan lehtoon ihailemaan luontoa. Sinne istuu parhaiten lehtikuvioinen Ristomatti Ratian saapas. Kenkävalinta on erityisen sopiva siksikin, että saappaiden maahantuojayritys pitää konttoriaan Kaarinassa.

Hosumatta ihan pihalla
Nokia on ystävällisesti nimennyt yhden saapasmalleistaan Piha-nimiseksi, jotta sitä ymmärtää käyttää puutarhahommissa. Sopii vähän siis hitaammallekin ja hajamielisemmälle haravoijalle vaikkapa Nummeen tai Kuralaan, sopivasti kiireistä syrjässä. Heijastinnauha varressa varmistaa, ettei kukaan aja rauhallista puutarhuria päin.

Tajunnanvirtaa ja sanojen kauneutta
Ristomatti Ratian Grafico-kuosi on oikeastaan sekamelska mukavankuuloisia sanoja saappaan pinnassa. Kengät ovat siten melkein modernia runoutta itsessään. Niinpä jalkine sopii parhaiten Artukaisiin kirjallisuuden ystävälle, joka hypähtelee lokakuun alussa Turun kirjamessuille lätäköiden halki.

Muovia arkeen Yhdysvalloista
Krokotiililogolla varustetut muovikengät valloittivat maailman 2000-luvulla. Nyt Turunkin kaduilla ja pihoilla on mahdollista törmätä kokonaiseen Crocs-perheeseen, etenkin kesällä sandaalikaudella. Myös Crocsin saappaat ovat löytäneet tiensä Suomen syksyyn. Muovijalkineissa askel on kevyt ja värit ovat kirkkaat. Esimerkiksi Uittamolla voi kuulla, miten itsepintaisen alakouluikäinen vaatii saappaan varteen uutta kenkäkorua.

Keskustakorot
Portsassa ja keskustassa vaikka kävelykadulla voi nähdä sadepäivänä oikeita smart casual -saappaita. Korkkareista tai jännästä designista ei tarvitse luopua, vaikka kenkien materiaali vaihtuisi kumiksi. Nokian Jalkineet tekee yhteistyötä nuoren suunnittelijan Julia Lundstenin kanssa. Lundstenin Strap wedge -nilkkurikumpparit kiilakorkoineen kotiutuisivat helposti sisäsiistiin toimistoonkin.

Liisa Lundell

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti