Kuva: Turun Urheiluliitto ry


24.05.2013 | Kesälehti - Roope Lipasti

Satulaan mars: Myllyn Pyöräily siirtyy Turkuun

Siitä lähtien kun polkupyörä keksittiin – ajankohdasta ja keksijästä on hieman kiistaa – polkupyörillä on myös kisattu ja kuntoiltu. Ensimmäinen kilpailu pidettiin 145 vuotta sitten Pariisissa. Voittaja ajoi puista pyörää, jossa oli rautaiset renkaat. Sittemmin pyöräilystä on tullut kaiken kansan huvia ja kisojen lisäksi järjestetään yhä useammin pyöräilytapahtumia, joissa ideana on yksinkertaisesti ajaa kuntoilumielessä ennalta sovittu reitti.

Sellainen mahdollisuus on tänä kesänä myös Turussa. Elokuussa starttaa teatterin vierestä, hämähäkkitontilta, Turun Urheiluliiton pyöräilyjaoston järjestämä Myllyn Pyöräily, johon odotetaan peräti tuhatta osallistujaa. Reittejä on kolme, minkä lisäksi pyöräilyn hevijuusereille on tarjolla vielä Route 300-tapahtuma – kolmensadan kilometrin pyrähdys saaristomaisemissa.

Niille, jotka eivät ole aivan niin hurahtaneita matkat ovat 33, 82 ja 125 kilometriä.

Itse tapahtuma ei sinänsä ole uusi, sillä aikaisempina 11 vuonna se on lähtenyt kauppakeskus Myllystä. Miksi tapahtuma siis haluttiin tuoda Turun sydämeen?
– Itse asiassa tämä on paluu Turkuun: ihan ensimmäisellä kerran lähtö ja paluu olivat Kupittaan puistossa. Mutta ajattelimme, että näin saamme lisää osallistujia – viime vuonna Raisiossa mukana oli 700 pyöräilijää. Toiveenamme on, että tapahtuma näkyisi ja kuuluisi kaupungissa, joten on luontevaa, että lähtö ja paluu ovat keskustassa. Yleensähän  tällaiset pyöräilyn massatapahtumat muutenkin lähtevät keskeltä kaupunkia, kertoo Janne Mikkonen, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Ja vaikka enää ei olla kauppakeskus Myllyssä, niin Myllysilta on sentään Turussakin. Sieltä jatketaan linnalle ja edelleen kaupungista ulos. Takaisin hämähäkkitontille palataan Halisten kautta.

Myös lapsiperheille

Kyseessä on siis nimenomaan kuntoilutapahtuma, ei kilpailu. Aikaa ei oteta, mutta mitali on luvassa kaikille maaliin saakka saapuneille.

Välineurheilustakaan ei ole kyse. Mukaan pääsee millaisella munamankelilla tahansa, vain kypärä on pakollinen. Viime vuonna Mikkonen muistelee nähneensä yhden paksupyöränkin – siis sellaisen lähinnä talviseen hangessa ajamiseen tarkoitetun pyörän, jolla asvaltilla meno on aika raskasta.

Leppoisassa tapahtumassa mukana on myös paljon lapsiperheitä: 33 kilometrin Retkimylly-reitti on vähän nuoremmillekin sopiva. Sunnuntain reitit ovat sellaisia, joilla voi mennä omaa vauhtiaan porukalla tai yksikseen. Sen sijaan lauantain Route 300 ajetaan porukoissa. Ryhmiä on kolmenvauhtisia: voi valita mennäänkö 25, 30 vai 35 kilometriä tunnissa.

Tapahtumassa on mukana myös kymmenkunta huoltoautoa, joista saa tarvittaessa konsultaatiota vaikka kumin vaihtamiseen, ellei itse osaa – toki varakumi pitää olla itsellä mukana.

Sunnuntaina tapahtuman ohessa on luvassa myös ohjattua puuhaa lapsille – eli toimintaa Hämähäkkitontin liepeillä riittää muutenkin kuin lähdön ja maaliin paluun aikaan.

Hyviä reittejä riittää

Myllyn pyöräily on ainoa näin iso pyöräilytapahtuma Turussa, mutta sitä odotellessa kannattaa hyödyntää alueen pyöräilymahdollisuuksia muutenkin. Kauniista pyöräilyreiteistä ei Turun seudulla ole pula:
– Reittien puolesta Turku on hyvä pyöräilykaupunki. Täällä ympäristössä on paljon kivoja pikkuteitä esimerkiksi Mietoisten ja Vehmaan suunnassa, Janne Mikkonen kehuu.

Sen sijaan kaupungin pyörätiet eivät saa ihan yhtä varauksetonta kiitosta:
– Turussa on kyllä paljon pyöräteitä, mutta ne ovat aika huonossa kunnossa ja usein vähän kummallisesti suunniteltuja: pätkittyjä niin ettei ihan aina tiedä, missä ne kurvin jälkeen jatkuvat.

Ja mikä on Mikkosen oma suosikki?
– Kiva reitti on vanhaa Tampereentietä Auran suuntaan. Siellä tosin yleensä tuulee niin, että mennessä on myötätuuli ja tuntuu, että kunto on tosi kova, kunnes sitten kun kääntyy takaisin ja huomaa vastatuulessa, ettei se kunto niin kova tainnutkaan olla!

Roope Lipasti

Myllyn pyöräily 17.-18.8.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti