Snobimatkailun alkeet
Syksyllä suuri osa suomalaisista kaipaa kaukomaille ja irti arjesta. Monen mielestä matkailu on mukavinta silloin, kun se tekee tuttavat kateellisiksi. Tässä muutamia matkailun arkkityyppejä.
Menneen maailman väki
Tämä matkaaja tuntee kaikki Madridin ja Pariisin baarit, joissa Ernest Hemingway tapasi istua. Lisäksi hän tietää, että Lontoon Ritzissä käydään nauttimassa teetä täsmälleen kello viisi.
Ärsyttävä avainlause: ”Eihän ihminen voi edes kuvitella käyvänsä Singaporessa poikkeamatta Raffles-hotellin baarissa Singapore slingillä.”
Ruokafriikki
Michelin-opas kouraan ja ravintoloita kiertämään on täysin viimeviikkoista touhua, sillä jokainen ruokasnobi tietää, että pääsääntöisesti kaikkein kiinnostavimmat ruokapaikat jäävät oppaan kirjoittajilta huomaamatta. Sen verran pitää kuitenkin muistaa, että maailman halvin Michelin-ravintola sijaitsee Hong Kongissa.
Ärsyttävä avainlause: ”Ällistyttävää, miten Lontoo on kehittynyt ruokakaupunkina viime vuosina. Nykyään se on kulinaarisesti paljon mielenkiintoisempi kuin Pariisi.”
Extreme
Inka-trailit ja perushelpoille vuorille kiipeily eivät ole äärimmäismatkailua, vaan todellinen luupää lähtee – jos Irakin ja Afganistanin lennot ovat jo ylibuukattuja – vaikkapa huumesotien riivaamiin Kolumbiaan tai Pohjois-Meksikoon
Ärsyttävä avainlause: Ei ole (tuttujen ärsyttäminen ei ole viisasta, sillä he voivat maksaa extreme-matkailijan lunnaat)
Historioitsija
Tämän matkailijatyypin kehittynein versio on sotahistorioitsija, joka on kiertänyt molempien maailmansotien kaikki keskeiset taistelupaikat Raatteen tieltä Verduniin.
Ärsyttävä avainlause: Yksityiskohtainen selvitys ensimmäisen maailmansodan asemasotavaiheen mielettömyydestä (hieman Raamattua pidempänä mahdoton julkaistavaksi ja kuunneltavaksi)
Newyorkilainen
Isoon omenaan ihastunut matkailija on sitä mieltä, että maailmassa ei oikeastaan kannata matkustaa minnekään muualle kuin New Yorkiin, koska mitä sieltä ei löydy, sitä ei ihminen tarvitse.
Ärsyttävä avainlause: ”En ymmärrä, miksi kaikki turistit jäävät Manhattanille pyörimään. Brooklynin Williamsburgista löytyy paljon kiinnostavampia asioita.”
Outo
Pohjois-Korea ja muut erilaiset diktatuurit vetävät Outoa puoleensa. Matkailu todistaa hänelle, että missään päin maailmaa ei ole onnistuttu luomaan niin hirvittävää sortojärjestelmää, että länsimaiset yhteiskuntamallit olisivat edes kokeilemisen arvoisia.
Ärsyttävä avainlause: Ei ole, koska Oudolla ei ole ystävää ärsytettäväksi
Hippi
Uskoo köyhyyden jalostavan ihmisluonnetta. Hänen oma elämänsä todistaa, että rahan eteen ei kannata tehdä työtä, koska sitä kuitenkin aina ilmestyy jostakin Goan matkaa varten (käytännössä tämä tarkoittaa useimmiten kotimaista sosiaaliturvajärjestelmää).
Ärsyttävä avainlause: ”Vaikka ihmiset ovat kehitysmaissa köyhiä, niin he ovat kuitenkin monella tapaa onnellisempia kuin länsimaalaiset.”
Uusavuton
All inclusive -matkat ovat niille, joiden mielestä pakettimatkoihin liittyy liikaa jännitystä ja arvaamattomia tekijöitä. Matkan ihanuus tulee siitä, että rahaa ei tarvitse ottaa mukaan ja hotellin alueelta ei tarvitse poistua.
Ärsyttävä avainlause: ”Jouduitteko te tosiaan matkallanne maksamaan limpparista? Uskomatonta.”
Patriootti
Kaikille on täydellinen mysteeri, miksi isänmaataan ja omia kotinurkkiaan yli kaiken rakastava ihminen on poistunut kotimaastaan jonnekin, missä kaikki asiat ovat paljon huonommin kuin kotona.
Ärsyttävä avainlause: 40 kohdan lista kohdemaan huonoista puolista rakentamisesta ravintolahygieniaan
Antipatriootti
Patriootin vastakohta, joka jostakin syystä palaa aina matkoiltaan Suomeen, koko planeetan surkeimpaan paikkaan.
Ärsyttävä avainlause: ”Missään muualla maailmassa pubit eivät mene kiinni kello kahdelta.”
Matti Mäkelä