03.09.2010 | Syyslehti - Roope Lipasti

Syksyn kartta

Syksy on kulttuurin ja erityisesti runoilijain aikaa. Sille ei yksinkertaisesti voi mitään, että syyskuusta lähtien pystyy ajattelemaan pelkästään loppusoinnuin.
Joka kerta kun katsoo ikkunasta ulos tulee mieleen sellaisia lauseita kuin "Puusta lehdet putoaa, hämähäkki verkkoaan kutoaa" tai "Onpa kaunis ruska, harmi et sukupuolitautituloksista on kauhee tuska".
*
Totta puhuen oikeat runoilijat eivät enää käytä loppusointuja ollenkaan. Sellaisia tapaa ainoastaan musiikissa sekä lastenloruissa. Ehkä se on hyväkin, sillä loppusointu on aina väkisin hiukan koomista, mitä taas runoilijat eivät ole, sillä he ovat yleensä vakavahenkisiä ihmisiä, jotka ymmärtävät, ettei syksyyn liity kuin kuolemaa, pimeyttä, rapujuhlia ja muuta ahdistavaa.
Henkilökohtaisesti olen kuitenkin aina ollut loppusointujen ystävä – sillä keinoin maailmasta ei vahingossa tule liian vakavahenkinen. Olen esimerkiksi ottanut tavakseni lausua pienen itse keksimäni värssyn jokaiselle arkkitehdille, joka sattuu kävelemään vastaani. Se kuuluu näin: "Nyt räystäistä eroon, arkkitehti pohti, / kuljemmehan tasakattoista maailmaa kohti!"
*
Arkkitehtien aplodeja odotellessa on paikallaan pohtia, miksi juuri syksy on runojen aikaa? Varmaan siksi, koska syksyyn liittyy pelkästään suuria asioita, eikä mitään tilpehöörirasioita (pahus, nyt se loppusointu taas pukkaa esiin). Siis kuolemaa ja kuihtumista mutta myös tulevaisuuteen katsomista, koska kun jostain luopuu, on pakko katsoa eteenpäin. Syksyssä on myös kontrastia enemmän kuin muissa vuodenajoissa yhteensä: kirkasta valoa, tuhansia värejä ja toisaalta harmautta ja pimeyttä.
Ihmekö siis, jos mieli herkistyy kaikenlaiseen uuteen, ylevään ja syvämietteiseen.
*
Syksyn aikaansaamaa hetkellistä ja ohimenevää kaipuuta syntyjen syvien miettimiseen ei tietenkään tarvitsee toteuttaa vain runoillen. Se onnistuu myös teattereissa, näyttelyissä, kirjastoissa, konserteissa, kapakoissa, jokirannassa, lenkkipolulla sekä sienimetsässä. Myös kahvilat, kadut, varhaiset vuorokaudenajat sekä kirkkaat tuulet ovat sille otollista aikaa.
Aloittaa voi mistä vain – semminkin kun kädessäsi jo on kaupungin mainioin syksyisten tapahtumien opaskartta: käy siis eespäin syksyn tiellä, itseltäsi siellä älä mitään kiellä!

Roope Lipasti,
Mobilen syyslehden päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti