Tuhat kertaa Colosseumin ympäri
Ihmisillä on monenlaisia harrastuksia, mutta turkulaisen Timo Tapion intohimo on sieltä erikoisimmasta päästä: hän nimittäin kävelee.
No, kävely sinänsä ei ehkä ole kauhean ennenkuulumatonta, mutta Tapion projekteissa kävely saa melkoisia mittasuhteita. Vuonna 2020 hän esimerkiksi ylitti Aurajoen 1000 kertaa. Kulki siis Kirjastosillan ja Auransillan väliä kunnes tonni tuli täyteen. Paria vuotta myöhemmin hän kiersi Kauppatorin niin ikään tuhat kertaa.
Ja nyt maaliskuussa on tarkoitus laajentaa maan rajojen ulkopuolelle: Roomaan, jossa Colosseum suorastaan odottaa, että joku suomalainen kiertäisi sen aika monta kertaa.
– Tarkoituksena on olla siellä maaliskuu. Kävelypäiviä tulee 22, kilometrejä päivässä noin 24. Se tarkoittaa, että Colosseum täytyy kiertää 50 kertaa joka päivä.
Okei… Mutta miksi?
– Olin Roomassa matkalla viime vuona ja rakastuin siihen valtavasti. Monta kertaa hyvän reissun jälkeen on sitten pitkään vähän muissa maailmoissa ja miettii elämäänsä. Pohdin, että mistä pidän ja ymmärsin, että ensinnäkin Italiasta ja toiseksi kävelyprojekteista. Siitä se lähti.
Mukaankin saa tulla
Mitähän italialaiset sanovat kun huomaavat että siinä se sama jätkä taas kiertää? Se jää nähtäväksi, mutta ainakin aiempina kertoina on tullut paljon tuttavuuksia ja jopa puoliso:
– Vaasassa kiersin vuonna 2015 urheilukentän tuhat kertaa ja silloin mukaan lyöttäytyi nainen, joka sitten kiersikin siinä 600 kertaa mukana ja juttu luisti niin, että edelleen olemme yhdessä
Turussa vastaanotto sen sijaan oli nihkeämpää: Tapio sai ylitellä Aurajokea kaksi viikkoa ennen kuin kukaan oikein edes huomasi. Yleensä kuulemma tullaan kysymään, että mikä on homman nimi ja että onko kyseessä joku tempaus. Vastaus on, että kyllä, tempaushan se, mutta ihan omaksi iloksi:
– Teen näitä kohottaakseni omaa kuntoani ja toisaalta myös haastaakseni ihmisiä mukaan liikkumaan ja kiertämään mukana vaikka päivän verran tai kierroksen tai kymmenen kierrosta. Tampereella kiersin vuonna 2018 Sorsapuistoa ja siellä se onnistuikin tosi hyvin. Toisaalta se oli ehkä luontevaa, kun kyseessä oli puisto ja siellä oli muutenkin kaikenlaisia koiranulkoiluttajia ja muita. Ehkä Turun Kauppatori ei ole sellaiseen ihan paras reittivalinta.
Sydänkävelystä lähti
Herätys kävelyprojekteihin syntyi vuonna 2009, jolloin Timo Tapio luki Erkki Lampénin kirjan ”Neljä retkeä läpi Suomen”, jossa kirjailija kulkee Suomen läpi kävellen, pyöräillen, hiihtäen ja meloen:
– Minua kiehtoi etenkin se kävely ja halusin tehdä jotain vähän samanlaista mutta en ihan samaa. Tahdoin nähdä kaupunkeja, joten suunnittelin reitin niin että lähdin Tampereelta, kävin Hämeenlinnassa, Porvoossa, Mikkelissä ja monessa muussa paikassa. Huomasin, että sattumalta kartalla niistä muodostui sydän joten siitä tuli sitten Sydänkävely. Matkaa tuli 850 kilometriä.
Maantienlaidassa rinkkaa kantava kulkija herätti myös ihmetystä:
– Ihmiset yllättivät sillä reissulla: monta kertaa sain ilmaisen majapaikan ja sauna lämmitettiin ja ruokaakin tarjottiin. Se oli hienoa!
Hyvät kengät
Tulevaan Colosseum-koitokseen Tapio on treenannut vähemmän yllättävästi kävelemällä. Kävely on myös siitä lempeä laji, että suurempia loukkaantumisia ei ole tullut:
– Sydänkävelyllä jalkaan iski penikkatauti, mikä katkaisi matkan muutamaksi päiväksi. Rakkoja on tietenkin tullut, mutta ei sen kummempaa. Eikä tämä varusteiltakaan juuri muuta vaadi kuin hyvät kengät, itselläni on ihan tavalliset lenkkarit. Sauvat ovat ihan kivat myös, etenkin maastossa tai jos on liukasta. Roomassa haen kaupasta reppuun evästä ja juotavaa, joilla pärjään aina sen päivän. En kävele erityisen kovaa, kuusi tuntia päivässä, jolloin tahti on neljä kilometriä tunnissa.
Entä päivän urakan jälkeen, tekeekö mieli lähteä vähän kaupungille kävelemään?
– Palauttava kävely on kyllä tärkeä. Eli kun päivän juttu on ohi, niin muutama tunti sen jälkeen kannattaa kävellä kilometri tai pari niin palautuu paremmin. Ei tule jumeja. Ja hevoslinimentti koiville auttaa myös.
Teksti ja kuvat: Roope Lipasti