Turku maailmankartalle: Kauppatorilla tavataan
Kasseista, t-paidoista ja monista muista tuotteista tuttu lause “Varför Paris, vi har ju Åbo?” viittaa ruotsalaisjournalistin ihastuneeseen kommenttiin muotoilija Timo Sarpanevan 1964 julkaistusta Juniper-vaatemallistosta. Muunneltuna sitä on käytetty esimerkiksi Turun kaupunginteatterin Amélien teatteriversion markkinoinnissa (Varför Paris, vi har ju Amélie i Åbo). Lauseen pohjalta voisikin tuottaa uusia turistituotteita lähes rajattomasti. Tässä muutama ehdotus.
Varför Usain, vi har ju Paavo.
Usain Bolt on lähihistorian tunnetuin yleisurheilija, joka ei kuitenkaan olympiakultien määrässä pärjää Paavo Nurmelle: Paavolla niitä on yhdeksän, Usainilla kahdeksan (pretty lame, kuten Amerikassa on tapana sanoa). Turun asemaa urheilun suurvaltana korostaa sekin, että kesäolympialaisten kultamitalitaulukossa Turku on esimerkiksi sellaisten väkirikkaiden maiden kuin Intian, Meksikon, Egyptin ja Indonesian edellä. Anekdoottina mainittakoon, että Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen lisäksi ainoastaan Turku on juhlinut miesten 1500 metrin olympiakultaa kaksi kertaa peräkkäin (Nurmi 1924, Harri Larva 1928).
Jääkiekossa aika lähelle alkuperäistä Pariisi-teemaa menee Saku Koivun legendaarinen saavutus Montrealin ensimmäisenä ei-ranskankielisenä kapteenina: Varför Canadiens, vi har ju TPS.
Turulla on ollut pitkään tärkeä rooli maailmanluokan jalkapalloilijoiden pitämisessä pelikunnossa ja säännöllisesti on uutisoitu loukkaantuneiden huippupelaajien polvi- ja muista leikkauksista Turussa. Turku onkin maailman huipulla ihmisten arkielämään liittyvien ratkaisujen tuottamisessa: sofistikoituneiden polvileikkausten lisäksi täällä tehdään maailman hienoimmat ja suurimmat risteilijät sekä hoidetaan maailman ehkäisyasiat kuntoon (lääkejätti Bayerin mukaan Turku on ”ehkäisyn pääkaupunki”). Turussa ei siis jäädä filosofoimaan, vaan lähdetään rohkeasti kohti ratkaisuja: Varför Occam’s razor, vi har ju Beckham’s knee.
Teknologia-alan koulutuksen kasvu ja Turun Tiedepuiston laajentuminen voivat toki tulevaisuudessa muuttaa paljonkin turkulaisten innovaatioiden luonnetta, jolloin itäisen keskustan aluetta voidaan alkaa mainostaa paikallisen nöyrästi: Varför Silicon Valley, vi har ju Kupittaa tai ehkä jopa punk-henkisesti Never mind the Silicon Valley, Here’s Kupittaa.
Varför MoMA, vi har ju WAM.
Turkulaisen valokuvaajan Iiu Susirajan näyttelyt New Yorkissa saivat viime vuonna paljon huomiota ja nyt hänen veistoksensa, reliefinsä ja videoteoksensa saapuvat WAM:iin, joka on myös Susirajan oma suosikkimuseo.
Kulttuuripuolella Turun tulevaisuus näyttää muutoinkin hyvältä ja musiikkitalo Fuugan valmistuminen tuo vielä uutta virtaa. Turun filharmonisen orkesterin uudeksi ylikapellimestariksi valittu John Storgårds uskoikin HS:n haastattelussa Fuugalla olevan hyvät mahdollisuudet nousta kansainvälisen tason konserttipaikaksi: Varför Royal Albert Hall, vi har ju Fuuga.
Turun linnan viereen valmistuu puolestaan kaupungin 800-vuotisjuhlien kunniaksi Historian ja tulevaisuuden museo, jonka markkinointi-ikoniksi voisi menneisyyden osalta nostaa Turun linnassa 1570-luvulla vankina olleen Ruotsin (tuolloin toki jo entisen) kuninkaan Eerikin, jonka tulevaisuuteen liittyneistä huonoista enteistä huhuttiin hovissa jo hänen syntymänsä aikoihin. Kun tähän lisätään epäily siitä, että Eerik olisi joutunut vallan anastaneen veljensä myrkyttämäksi, niin tarina alkaa olla ihan shakespearea: Varför Richard III, vi har ju Eerik XIV (och Juhana också).
Tulevaisuudessa näkökulmat saattavat muuttua ja ehkä tuolloin – entistä turkulaista Olavi Paavolaista vapaasti lainaten – lähdetään avaamaan ikkunoita aurinkokuntaan ja turkulaisen avaruusteknologian professorin kahvikuppia koristaa tutunomainen mutta silti uudenlainen teksti: Varför Åbo, vi har ju Mars.
Teksti: Matti Mäkelä
Kuvat: Ulriikka Lipasti
Iiu Susirajan näyttely WAMissa 2.2.–12.5.2024. Katso Näyttelyt ja museot -kalenteri.
Musiikkitalo Fuuga valmistuu 2026 ja Historian ja tulevaisuuden museo 2029.
musiikkitalofuuga.fi
turku.fi/historian-ja-tulevaisuuden-museo