27.05.2011 | Kesälehti - Roope Lipastil

Turun paras nähtävyys

Ulkomaalainen tuttu kyseli, mitä Turussa pitäisi käydä katsomassa, kun tulee kylään. Tiesin heti vastauksen: Turun paras nähtävyys on Tukholma.

Tämä on sen verran kerettiläinen väite, että perustelu on paikallaan: sinne pääsee puoli-ilmaiseksi ja se peittoaa mennen tullen kaikki Suomen kaupungit, Loimaata ehkä lukuun ottamatta. Lisäksi kun kesäiltana lähtee, saa neljä sellaista elämystä, ettei mitään määrää.
*
Ensimmäinen on saaristo, jonka näkee suuren ruotsinlaivan ikkunoista melkoisesti miellyttävämmin kuin jos joutuisi keikkumaan kuppaisen purjeveneen kokassa peläten koko ajan, että joku puomi lyö päähän. Laivan kulku on vakaata, minkä lisäksi samalla voi nauttia virvokkeita.

Toinen eksoottinen kokemus on itse laiva, jonka kokoisiin harva muualta tullut on tottunut – vaikkeivät nämä täällä seilaavat purkit ihan merten valtiaita enää olekaan.

Kolmas hypereksoottinen kokemus ovat itse laivamatkustajat, joiden edesottamukset perjantai-illalla diskossa tai tanssibaarissa ovat vertaansa vailla, eivätkä jätä turistia kylmäksi. Laivalla, jos missään, pääsee tutustumaan sellaiseen puoleen suomalaisuudessa, joka on etnografisesti hyvin mielenkiintoinen.

Neljäs on sitten se Tukholma, joka etenkin kesällä on vertaansa vailla. Junibacken, Vasa-museo, Skanssen ja tietenkin vanhakaupunki ovat sellaisia, joista ei voi olla pitämättä. Ja noin miljoona muuta kohdetta.
– Miksei sitten mene suoraan Tukholmaan, ulkomaalainen tuttu kysyi.
– Koska silloin ei näkisi Muumimaailmaa, Suomen Joutsenta, Käsityöläismuseota, jokirantaa, saaristoa eikä noin tuhatta muuta kohdetta, vastasin.
*
Sen sijaan niille, jotka jo tuntevat läpikotaisin nämä kesäisen Turun nähtävyydet, Mobile tarjoaa jälleen paitsi tuhdisti luettavaa, myös mm. ideoita vaihtoehtomatkailulle. Käykääs kattomassa vaikka Turun luolia!

Roope Lipasti

Mobilen kesälehden päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti