Vilja-Tuulia Huotarinen. (Kuvaaja: Timo Jakonen)


02.09.2022 | Syyslehti - Ystäväkirja

Turussakin pitkään asunut kirjailija jakaa nykyään aikansa Islannin ja Suomen välillä – Ystäväkirjassa Vilja-Tuulia Huotarinen

Vilja-Tuulia Huotarinen on tuore Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja.

Nimi: Vilja-Tuulia Huotarinen
Ikä: 44
Ammatti: Kirjailija

Mitä mietin kun minua kysyttiin Jenni Haukion manttelinperijäksi?

Ajattelin, että miksipä ei. Kirjailijan on hyvä välillä tehdä myös jotain muuta. Olen nähnyt messuja monesta näkökulmasta, yleisönä, esiintyjänä, haastattelijana, näytteilleasettajana ja ohjelman järjestäjänä, joten tämä on mielenkiintoinen lisä siihen. Mutta tietenkin heti ensimmäisellä viikolla tein vaikka mitä virheitä. Sovin asioita päällekkäin ja niin edelleen. Että on tässä ollut vähän opettelemista.

Paras muistoni Kirjamessuilta?

Parhaat muistot ovat pieniä kohtaamisia lukijoiden kanssa. Kerran esimerkiksi eräs tuli sanomaan, että oli lukenut kaikki nuortenkirjani, ja halusi tietää mitä olen kirjoittanut hänelle nyt, kun hän on aikuinen.

Tänä vuonna messuille kannattaa tulla koska…

…messut ovat täynnä kohtaamisia ja hyviä keskusteluita! Ylipäänsä lukemisen avulla saa yhteyden sisimpäänsä ja ymmärtää mikä on maailmassa tärkeää: läheisyys, maailman kuunteleminen.

Minua jännittää tulevissa messuissa eniten…

Jaa-a. Että ehtivätkö kaikki ulos ennen kuin ovet suljetaan koska ohjelmaa on niin paljon? Tiedän, ettei kaikkia voi miellyttää, eikä kaikki tule menemään suunnitellusti, mutta ei se haittaa. Meillä on hieno ohjelma, monipuolisesti kauno- ja tietokirjallisuutta, lastenkirjallisuuteen on panostettu ja lisäksi on erilaisia jänniä ja kiinnostavia keskusteluaiheita: vaikuttaako esimerkiksi kirjan kansi kriitikon arvioon? Tai miten biotaide ja hyppyhämähäkit kuuluvat yhteen?

Odotan messuilta…

Että voin kerrankin osallistua ihan vain kuuntelijana ohjelmaan. Kun messut vihdoin alkavat, oma paikkani on yleisössä. Niin ainakin toivon.

Islanti ja minä?

Alun perin ihastuin maahan kielen takia. Islannin intonaatio on sama kuin suomessa: paino alussa ja laskee loppua kohti. Se on vähän sellaista jurottavaa, eli sopii suomalaisille hyvin! Ensimmäisen kerran kävin Islannissa runofestareilla 2007 ja sittemmin tapasin siellä myös mieheni. Nykyään asumme kesät Islannissa ja talvet Suomessa.

Tämän kesän parhaat lukukokemukset ovat…

Viimeksi innostuin Juha Kauppisen kirjasta Heräämisiä. Pestasin hänet saman tien myös puhumaan messujen avajaisiin. Kirja käsittelee ympäristön tilaa ja ympäristöliikkeiden historiaa ja on kiehtova ja vaikeasti määriteltävä. Toinen huikea oli Sally Rooney, jonka kirjoja luin vasta nyt.

Omaan kirjoittamiseeni kuuluu juuri nyt sellaista että…

Aikuisten romaanini Drive in ilmestyi juuri, ja aiemmin tänä vuonna tuli lastenkirja Vuori juoksee. Juuri nyt on siis se onnellinen hetki, kun ei tarvitse kirjoittaa, vaan saa lukea muiden kirjoja ja keskittyä messujen järjestämiseen. Olenkin nauttinut suunnattomasti Exceleistä, joita olen saanut pyöritellä ensimmäistä kertaa elämässäni!

Haastattelu: Emmi Merilä
Kuvat: Timo Jakonen

Ystäväkirja on Turun Ajan haastattelusarja.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti