04.09.2009 | Syyslehti - Liisa Lundell

Urbaanilla ruskaretkellä

Syksyn luonnonilmiöt on koettava, mutta mukavuudenhaluisesti, vaivattomasti ja mieluummin ilman keuhkokuumetta. Helppo homma.

Syysfiilis syntyy luonnosta. Ruskan loisto, sysimusta pimeys, raivoisa myrsky ja kirpeäksi viilenevä keli on hyvää ja avartavaa koettavaa jokaiselle. Tosin epämiellyttävä kylmyys, märkyys ja ylimääräinen vaiva painavat vaakakupissa turhan paljon. Ei hätää, sillä Mobile neuvoo oikotien turvalliseen ja kätevään kaupunkisyysseikkailuun Turun seudulla – ilman flunssaa tai vuorokauden pituista matkaa susirajan taakse villipetojen kynsiin.

Lehtien löytöretkellä

Lapin taianomaista väriloistoa voi olla hankala löytää Turusta. Jos kuitenkin uskaltaa poiketa ydinkeskustasta maaseudun suuntaan Raisioon, pääsee ihailemaan keinotekoista ruskaa. Kauppakeskus Myllyn keskusaukiolla tulee nostaa katse kohti korkeuksia. Syksyiset tekolehdet koristavat kattoa syysmyrskyn pyörteissä.
Lisää väriloistoa voi etsiä ostoskeskuksen vaatekaupoista. Muotiliikkeet uudistavat mallistoaan pari kertaa tunnissa. Päiväretket vaatekauppoihin palvelevat katsojan silmää ihan hyvin: maisema muuttuu ja värit asetellaan kauniin sulaviksi kokonaisuuksi.

Myrskyä metsästämässä

Jos haluaa kokea syksyistä tuulen tuiverrusta, muttei oikeasti huvita rämpiä syysmyräkässä, voi valita sivistyneen kaupunkivaihtoehdon. Suurten ruokamarkettien ovensuiden tehoilmanvaihdot luovat täydellisen tuulenpuuskan. Parin edestakaisen reissun jälkeen tyylikäs tuulikampaus on luotu. Maassa olevia ilmanvaihtoaukkoja tulee varoa, ellei halua tehdä kunnon marilynejä. Tuiverruksen jälkeen voi taputtaa itseään selkään ja tarjota itselleen kahvit viimassa kamppailemisesta.

Paremmat pisarat

Jos sateenropina tuo syksyn sieluusi, kannattaa suunnata kylpylään tai omaan kylpyhuoneeseen. Kun suihkun alla sulkee silmät ja painaa kädet korville, äänimaailma muuttuu hurjasti. On kuin seisoisi monsuunisateessa. Tällainen simulaatio rankkasateesta ei ehkä ole kovin ekologinen, mutta huomattavasti miellyttävämpi kuin happosateessa tarpominen ulkona.

Huurretta hakemassa

Kipakka, huurteinen ilma kuuluu myös osaltaan syksyyn. Sitä voi suoda itselleen sopivina annoksina kaupan pakasteosastolla. Pakasteiden tuoteselosteiden tarkka tihrustaminen läheltä saa kylmän hohkaamaan kasvoille ja posket punoittamaan syksyyn sopivalla tavalla.

Pimeys piilottaa

Syksyn pimeys masentaa toisia mutta helpottaa toisia. Pimeydessä on puolensa: kaikki mikä peittää, kaunistaa, ja niin edelleen. Jos mielesi tekee synkistellä pimeässä, piiloudu elokuvateatteriin näytöksen päätyttyä. Ainoan valonlähteen, varauloskäynnin heleänvihreän valon, voi kuvitella pahaenteisen kelmeäksi kuutamoksi. Siitä ei syksy parane.

Liisa Lundell

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti