02.09.2011 | Syyslehti - Liisa Lundell

Uusi Suomi näkyy, kuuluu ja myöhästyy

Hiljaista, vaatimatonta ja täsmällistä kansaa? Voi ei, ei enää. Klassiset Suomi-hyveet eivät pidä paikkaansa.

Klisee 1: Suomalaiset sietävät hyvin hiljaisuutta.

Höpsis. Kyllä sitä hissimatkan naapurin kanssa kestää hiljaa, mutta auta armias, jos kotona joutuu kuuntelemaan omaa hengitystään hetken ajan:
”Laitan radion tai Spotifyn heti päälle, jos kotona on täysin hiljaista. Hiljaisuus antaa liikaa aikaa omille ajatuksille. Pieni, tasainen taustahäly tukkii muut äänet. Musiikki voi auttaa keskittymäänkin paremmin: kun kuuntelee musiikkia ja vain ja pötköttää, jäsentelee ajatuksia paremmin.”
– Timo, 20, opiskelija

Klisee 2: Pohjolan asukkaat ovat täsmällisiä.

Kuinka mahtaa olla? Ainakin Turun yliopistolla kukoistaa myöhästelykulttuuri. Luennoille saapuva ihmisvirta on tasainen luennon ensimmäisen vartin aikana. Siis jo sen akateemisen vartin jälkeen. Unenpöpperöisiä kasvoja saapuu ripotellen sen jälkeenkin puolentoista tunnin mittaisille oppimissessioille.
”Kehtaan vielä mennä luennolle, jos siitä on alle puolet eli alle 45 minuuttia kulunut. On meillä kyllä välillä joku saapunut varttia ennen luennon loppuakin. Silloin luennoitsija on saattanut kuittailla jotain. Joskus luennoitsijatkin ovat myöhässä. Toinen esimerkki myöhästelyistä liittyy kännykkään. Se on luonut mainio tekosyyn myöhästellä: voi aina sanoa, että mä soitan sit ku oon siellä – näin tapaamista on aina helppo lykätä uudestaan viidellä minuutilla.”
– Noora, 20, Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Klisee 3: Finskit ovat vaatimatonta kansaa.

Juu, sisulla ja nöyryydellä on maa rakennettu. Mutta ajat muuttuvat. Erityisesti nuoret joutuvat kirjoittamaan kymmeniä työhakemuksia jatkuvasti. Siinä alkaa itsekin uskoa eteviin kykyihinsä ja lahjoihinsa.
Arkipäivän näkyvin leuhkimisen keskittymä on kuitenkin Bragbook, anteeksi Facebook. Tietokoneella on niin helppo kirjoittaa se lesoaminen, joka ihmisten edessä pistäisi ihan punastumaan. Statuspäivityksistä saa käsityksen, että tilastollisesti vähintään puolet suomalaisista elää mieletöntä jetset-elämää. Ja jos maailmassa jotain valittamisen aihetta onkin, se on viehkoa elintasoangstia, kun nuo Audin nahkapenkit niin kurjasti syysauringossa kuumenevat.
Yhden päivän aikana tilapäivityksissä ehditään hehkuttaa mieletöntä viikonloppua, mureita sisäfileitä ja uutta älyluuria. Humala oli huikea, ja San Fransiscoon ajettiin Hummeri-limusiinilla. Oli siis niin mielettömän mahtavat juhlat ja ulkomaanreissut!
”On ihan yleismaailmallinen ilmiö, että Facebookissa ihmiset pakostakin yrittävät antaa itsestään todella menevän ja trendikkään kuvan. En sitten tiedä, vaikuttaako se ihmisten käyttäytymiseen netin ulkopuolella” – Mikko, 20.

Liisa Lundell

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti