Markku Heikkilä on ansainnut elantonsa näsäviisastelulla.


01.12.2017 | Talvilehti - Roope Lipasti

Uutispää alati vinossa

Turkuvisa-sarjassa ajankohtaiset turkulaiset ihmiset tekevät Turku-aiheisen tietovisan ja antavat menovinkkejä. Kaikkien tuntema turkulainen humoristi Markku Heikkilä selviytyi testistä leikiten – tosin yksi tori unohtui eli pisteiksi tuli 9/10.

Markku Heikkilä ilahdutti reilut parikymmentä vuotta kaupunkilaisia Uutissi Turust -radiojutuillaan. Nyt jutut ovat siirtyneet verkkoon. Turust.fi -sivulle ilmestyy joka maanantai läjä väärinymmärrettyjä viikon uutisia – ei aina niin virallissi mut torellissi. Lisäksi Heikkilä jatkaa standup -keikkojen tekemistä Förin äijä -hahmollaan.

– Tai en minä tiedä onko se standuppia – aloitin sen jo kolmekymmentä vuotta sitten, paljon ennen kuin standupista alettiin puhua. Ehkä se on niin, että kun on se pipo päässä, niin se ei ole standuppia vaan vain hahmo, joka kertoo juttuja, Heikkilä miettii.

Turust.fi -sivusto ei sinänsä ole Heikkilän bisnes vaan hänen kaverinsa. Aikanaan se sai alkunsa eräänlaisena fanisivuna. Ja faneja riittää edelleen, Heikkilällä – tai Uutissi Turust -sivulla – on esimerkiksi Facebookissa yli 40 000 seuraajaa vaikkei hän itse edes ole siellä!

Näsäviisastelulla vankilaan

Vaikka Heikkilä on ollut hauska mies koko ikänsä, ei se edelleenkään aina ole helppoa:

– Kyllä se yö on pitkä kun kello on kaksi ja pitäisi keksiä vielä kolme vitsiä aamuksi. Onneksi nykyään on vähän rennompaa kuin aikoinaan radiossa.

Jonkin verran asiaa kuulemma auttaa, että mies on hieman hurahtanut Twitter-maailmaan, mistä syystä viikon aikana tulee usein muutama oivallus ja sitten tarvitsee vain keksiä viikonloppuna pari lisää, niin maanantain juttu on siinä. Samalla tulee koottua tuoretta aineistoa myös Förin äijän keikoille

– Kaksikymmentä vuotta on uutispää ollut väärässä asennossa. Ei tätä oikein osaa olla tekemättäkään – olisi myös kurjaa, ellei olisi mitään paikkaa jossa juttuja voisi julkaista. Liedon Yliskulman vanha opettajani Sylvi Reinikainen tapasi sanoa, että Markku, älä näsäviisastele, joudut vielä vankilaan jos olet tuollainen. Mutta olen minä näsäviisastelulla elantoni ansainnut.

Ja vankilasta puheen ollen, sinnekin Heikkilä vihdoin pääsee: hänellä on nimittäin pikkujoulukeikka 10 vuotta täyttävässä Turun vankilassa. Hän tietää jo, kuinka aloittaa keikan:

– Ihanaa että teitä on täällä näin paljon!

Markku Heikkilän menovinkit

1. Kanslerinkävely – tunnetaan myös nimellä Ystävänpolku – on reitti joka kulkee Maaherran makasiinilta jokivartta pitkin Vanhalinnan museolle saakka. Se on juuri sopivan mittainen lenkki saada posket reippailusta punaiseksi ja takaisin voi tulla bussilla, ellei jaksa kävellä. Maisemat ovat mahtavat ja Vanhalinnassa on myös yleensä joku näyttely jonka voi käydä samalla katsomassa.

2. Maarian pappilan seimi. Joulu on niin meluisa ja tingelitangelin täyttämä, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän kaipaa rauhaa. On kullanarvoista, että sellaistakin on tarjolla. Seimi on eräänlainen yhden hengen nähtävyys, jonka ääreen voi istahtaa ja hiljentyä hetkeksi. Se on joulun hengellisistä menoista se minun juttuni.  

3. Food Walk. Lahjakortti, johon kuuluu kymmenen ravintolaa joista saa valita viisi. niissä jokaisessa saa syödä ravintolan nimikkoannoksen, joka voi olla joko alku-, pää- tai jälkiruoka. Se ei ole pahan hintainenkaan ja mainio tapa tutustua kotikaupungin ruokapaikkoihin!

Haastattelu & kuva: Roope Lipasti

Turkuvisan kysymykset ja vastaukset löytyvät painetusta Turun Aika -lehdestä. Lehti löytyy jakopisteistä ympäri kaupunkia!

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti