Piirros: Ulriikka Lipasti


17.02.2017 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Vaikeahko ylioppilaskoe

Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaisemme ylioppilaskoekysymyksen jokaiselta itsenäisyyden vuosikymmeneltä, parhaalta kaksi.

1917: Yhteiskuntaoppi
Arvioi kummat ovat oikeassa, lahtarit vai kapinalliset. Koevastauksestasi riippuu ammutaanko sinut. Kokeen arvioijat kerrotaan myöhemmin.

1924: Matematiikka (lyhyt)
Kyöstillä oli viisi Wiklundin tarveaineista rakennettua pirtutorpedoa, joihin hän oli käärinyt kymmenen kiloa sokeria joutuessaan upottamaan ne Airistolle poliisiveneen ahdistellessa. Laske kauanko kestää, että sokeri on sulanut, torpedot palaavat pintaan ja Kyöstin on turvallista hakea salakuljetustavaransa.  

1939: Terveystieto
Sinua on ammuttu olkapäähän ja sen lisäksi olet saanut kranaatinsirpaleita niskaan sekä vatsaan. Mitä teet? Voit käyttää apunasi rahkasammalta.

1945: venäjän kielen kuullun ymmärtäminen
Kuuntele teksti. Älä väitä vastaan.

1952: Filosofia
Todista (i) käyttäen Kantin apriorisen tiedon käsitettä,
(ii) modaalilogiikan keinoin
(iii) nojautuen Spinozan metafysiikkaan,
että Armi Kuusela on maailman kaunein.

1956: Kvanttifysiikka
Osoita kvanttifysiikan keinoin, että on mahdollista tulla valituksi presidentiksi ja olla presidentti 25 vuotta, vaikka normaalien fysiikan lakien mukaan vuosia saisi olla vain 12.

1968: Elämänkatsomustieto
Arvioi Vanhan valtauksen radikaaliutta, laillisuutta sekä moraalista oikeutta, kun tiedossa on, että ylioppilaat jotka vanhan valtasivat, omistivat kyseisen kiinteistön ja olivat kaiken kaikkiaan kuutamolla kaikesta.

1975: Kemia
Kirjoita kemiallisen reaktion muotoon ETYKin kulku. Voit käyttää reagenssina Salt-sopimusta. Lisäpisteitä saat jos kirjoitat Kekkosesta ylistysrunon.

1989: Maantiede
Selitä Euroopan maiden poliittiset järjestelmät sekä määrittele maiden rajat. Ota huomioon että ne saattavat muuttua kokeen aikana.

1992: Taloustieto
Selätä Suomen lama keksimällä kymmenen kohdan toimenpidelista. Älä käytä devalvaatiota. Muista että tällä kysymyksellä ei ole mitään tekemistä ylioppilaskokeiden kanssa, hallitus vain laittoi sen tähän jos edes jollain olisi ideoita.

1995: Psykologia
Kehitä psykologisesti toimiva lohdutuspuhe Suomen jääkiekkojoukkueelle tulevia kisoja varten.

1996: Keittiöpsykologia
Selitä käyttäen apuna Pavlovin koirakokeiden tutkimuksia, millaisia vaikutuksia kansakunnan syljeneritykseen on viime vuoden jääkiekon maailmanmestaruudella, Suomen EU-jäsenyydellä sekä Nokian kurssinousulla.

2002: Historia
Analysoi käyttäen apunasi kokemuksiasi etelänlomilta, millaisiin vaikeuksiin euro törmää, kun siinä on samaan aikaan mukana kreikkalaisia, italialaisia, saksalaisia ja suomalaisia.

2017 Jokerikysymys: Matematiikka (pitkä)
Laske todennäköisyys sille, että sote-ratkaisu tehostaa toimintaa sekä pitää kustannukset kurissa eikä käy niin, että raha valuu ulkomaisiin veroparatiiseihin. Oikeasta vastauksesta 9 pistettä sekä osuus cayman-saarelaisesta lääkärifirmasta.

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti