Joel Willians.


09.12.2022 | Talvilehti - Roope Lipasti

Very Finnish Problems

Joel Willans tutustuttaa suomalaisuuteen niin hauskasti, että suomalaisetkin kuuntelevat.

Se oli se tavallinen tarina: Joel Willans istui lontoolaisessa baarissa, kun hänen olkaansa taputti vaaleatukkainen suomalaisnainen ja pyysi, että Joel tarjoaisi hänelle drinkin. Sitten he menivät naimisiin.

No, ei se itse asiassa kovin tavallinen tarina ole, mutta niin kuitenkin kävi. Ensin pariskunta asui viisi vuotta Lontoossa ja teki tahoillaan mainosalan töitä. Se maailma oli kuitenkin lopulta ainakin hetkellisesti nähty, joten he lähtivät kiertämään maailmaa vuodeksi:

– Kun aikanaan laskeuduimme takaisin Heatrow’iin, jossa oli sumuista, sateista ja ankeaa, ehdotin, että lähdetään sittenkin Suomeen. Sinä kesänä sattui olemaan poikkeuksellisen lämmintä ja aurinkoista, joten halusin jäädä tänne pidemmäksi aikaa, vaikka vaimo kyllä muistutti, että syksy ja talvikin tulevat, Willans kertoo.

Niihin aikoihin Willans löi itsensä kanssa vetoa, onnistuisiko tekemään Facebook-sivuston, jossa käsiteltäisiin Suomea ulkomaalaisen silmin ja joka keräisi 10 000 seuraajaa.

Onnistuihan se. Tällä hetkellä satiirisella Very Finnish Problemsilla on seuraajia yli miljoona – ei toki pelkästään Facebookissa, mutta kuitenkin.

Sää, kieli, ruoka

Kummallisuuksia Suomessa tuntuu riittävän:

– Sellaisia perus ihmettelynaiheita ovat esimerkiksi sää, kieli, ruoka ja tavat. Pääministeri Sanna Marin on myös ollut mahtavaa materiaalia – hänhän on eräänlaista sosiaalisen median tähtipölyä. Kun kesällä ilmestyi video, jossa hän tanssi ystäviensä kanssa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, kirjoitin siitä Sunday Timesiin ja jaoin Twitterissä videon, jota katsottiin yli viisi miljoonaa kertaa. Sen postauksen suosio räjähti käsiin.

Very Finnish Problems on siis huumoria ja ennen kaikkea satiiria. Ideana on nostaa esiin kaikenlaisia outouksia, joihin ulkomaalainen voi Suomessa törmätä.

– Kun tulin Suomeen alun perin, niin esimerkiksi sauna oli shokki. En ollut lainkaan varautunut siihen, että joudun olemaan alasti koko suvun kanssa. Olen itse hyvin liberaalista perheestä, mutta ei sellainen olisi tullut Britanniassa kuuloonkaan.

Selvittyään kulttuurishokista Willans on kyllä lämmennyt saunalle. Ja enemmänkin:

– Saunasta voisi tulla mahtava vientituote maailmalle juuri tuosta syystä, että siellä näkee erilaisia ihmisvartaloita ja huomaa, että harva on sellainen kuin mitä vaikka lehdet tarjoavat. Se on terveellistä.

Toinen ihmetyksenaihe oli talvi:

– Kylmyys on täällä niin erilaista kuin Englannissa. Se menee luihin ja ytimiin. Toisaalta on myös kiehtovaa mennä ulos 25 asteen pakkasella ja huomata, kuinka ripset huurtuvat ja parta alkaa rutista – ja tätä kestää kolme kuukautta! Britanniassa jos joskus harvoin näki aamulla lunta, se tarkoitti, ettei tarvitse moneen päivään mennä kouluun tai mihinkään muuallekaan, koska koko maa pysähtyi.

Mämmi on my mind

Toki Suomessa on monia muitakin kummallisuuksia kuin sauna. Esimerkiksi salmiakki tai vaikka avantouinti, joita kumpaakin ulkomaalaisen on vaikea käsittää. Tai mämmi, rukiista tehty pääsiäisruoka, joka näyttää siltä kuin se olisi ongittu vessanpöntöstä. Monien mielestä se myös maistuu siltä.

– Ei, en ole tottunut mämmiin. Vaimon sukulaiset kyllä aina pääsiäisenä minulle sitä laittavat, vaikka hyvin tietävät, etten syö. Toinen järjettömyys on jokasyksyinen rapujen syönti: kauhea vaiva ja niin vähän syötävää. Eli ihan täydellistä integraationi ei ole ollut. Minua myös hävettää kuinka huonosti puhun suomea.

Osasyy huonolle suomelle löytyy tosin suomalaisista:

– He puhuvat niin hyvää englantia, että aina jos vähän yritän suomeksi, he kääntävät heti englantiin. Jossain vaiheessa myös ajattelin, että lapset auttaisivat tässä. Että heidän kauttaan jotenkin oppisin kielen, mutta he ovatkin pahimpia kriitikoita, ja sanovat heti, että älä isi puhu suomea, kun se on niin nolonkuuloista.

Roope Lipasti

Facebook, Instagram & Twitter: Very Finnish Problems.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti