11.01.2002 | Elokuva

Viimeinen työpäivä

Ridleyn ”kaupallisempi” pikkuveli Tony Scott tunnetaan parhaiten näyttävistä ja tyylikkäistä toimintaelokuvistaan. Taide- ja mainosmaailman kautta elokuvan pariin siirtyneen Scottin lopullinen läpimurto oli action-tuottajien Jerry Bruckheimerin ja Don Simpsonin kanssa toteutettu Top Gun (1986), tuo kaikkien korkeateknologiseen miljööseen sijoittuvien romanttisten mieskaverielokuvien äiti. 90-luvulta Scott muistetaan mm. Tarantinon käsikirjoittamasta seikkailutrilleristä True Romance (1993) sekä sellaisista testosteronia tihkuvista jännäreistä kuin Crimson Tide (1995) ja Enemy of the State (1998).

Miesten välisestä ystävyydestä ja kunnioituksesta Spy Gamessakin on kyse. Eläkkeelle siirtyvä CIA:n agentti Nathan Muir (Robert Redford) kuulee viimeisenä työpäivänään entisen suojattinsa ja kollegansa Tom Bishopin (Brad Pitt) joutuneen vangituksi Kiinassa ja odottavan kuolemantuomiota 24 tunnin sisällä. Työpöydän siivous ja läksiäiskahvit saavat jäädä kun Muir ryhtyy uransa vaikeimpaan tehtävään – poistumatta kertaakaan tiedustelupalvelun päämajasta.

Spy Gamelta sopii odottaa ohjaajalleen tyypillistä hiotun kerronnan, vauhdikkaan toiminnan ja häikäisevän visuaalisuuden yhteispelinä syntyvää häpeilemätöntä viihdettä. Myös äideille ja tyttärille riittänee katseltavaa komeassa pääparissa, joka kohtaa toisensa valkokankaalla ensi kertaa. (te)

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti