Kevät
T.S. Eliotin runossa Autiomaa todetaan, että huhtikuu on kuukausista julmin ja sillä viitataan siihen, että talvella on saanut rauhassa horrostaa ja nyt tarttis taas herätä henkiin ja ryhtyä vonkaamaan ja haluamaan ja hyrräämään ja kukkimaan, mikä oli ilmeisesti Eliotin mielestä jokseenkin rasittavaa.
Mutta Eliot syntyi Missourissa ja kuoli Lontoossa, joten mitä hän muka talvesta tietää! Ja ellei tiedä talvesta, ei tiedä myöskään keväästä.
Tästä samasta syystä suomalaiset ovat kevään asiantuntijoita.
Kun on kärvistellyt neljä kuukautta pimeässä ja märässä ja kylmässä ja yhtäkkiä huomaa, että maaliskuun valo alkaa kurkotella ja räystäät tippua, se on kuin pääsisi vankilasta vapaaksi.
*
Koska kevät on niin ihanaa aikaa, luulisi että sen nimisiä ihmisiä löytyisi maasta pilvin pimein, semminkin, koska nimipalvelun mukaan vuodenaikanimet sopivat sekä naisille että miehille. Vaan kuinka se on?
Hah! Kevät-nimisiä ihmisiä on aikojen saatossa ollut Suomessa vaivaiset parikymmentä. Kesä-nimisiä on vähemmän, mutta Syksyjä on kaikkein vähiten. Talvi vie voiton tässä kisassa. Heitäkin on alle sata, sukupuolijakauma aika lailla fifty-sixty, hieman naisten eduksi.
Roope Lipasti,
Mobilen kausilehtien päätoimittaja
PS. Tilastojen mukaan sää Turussa on melko perseestä: Turussa sataa 211 päivänä vuodessa. Mutta aurinko paistaa keskimäärin 1800 tuntia vuodessa ja näin keväällä se alkaa myös lämmittää. Mobilen toimitus kehottaa nauttimaan siitä ensi tunneista lähtien.