Aurajokinäkymä ennen suurta paloa: G.S. Sergejevin akvarelli vuodelta 1811.


29.05.2009 | Kesälehti - Roope Lipasti

19 syytä miksi olisi ollut parempi elää vuonna 1809

Tasan kaksi sataa vuotta sitten Suomi siirtyi Venäjän vallan alle. Turku oli maan ehdoton ykköskaupunki. Silloin kaikki oli paremmin.

Vuonna 1809…
…siltoja oli vähemmän, mikä helpotti valintatilannetta sen suhteen, ollako täl vai tois pualel jokke.
…vanhaa Pohjolan taloa ei ollut vielä rakennettu, mikä kaunisti kaupunkikuvaa.
…ei tarvinnut nähdä TPS:n alennustilaa.
…oppi vieraita kieliä, kun katukyltit kirjoitettiin venäjäksi.
…oli saanut nähdä senkin ihmeen, että Ruotsin laivasto yritti hyökätä Suomeen (1808).
…Turku oli maan pääkaupunki.
…rakentaminen ei ollut lamassa ja olisi päässyt kesätöihin Akatemian talon raksalle.
…kenraalikuvernöörinä oli Barclay de Tolly, mikä kuulostaa mediaseksikkäämmältä kuin kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen.
…olisi päässyt näkemään, millainen oli Richterin talo Multavierunkadulla, johon Suomen hallitus tuli vuokralle ennen kuin koko talo sortui Aurajokeen 1830. Siellä se on joenpohjassa vieläkin.
…pankeilla oli vielä kunnollisia nimiä kuten Suomen Pankin edeltäjällä, jonka napakkuudesta voisi ottaa mallia: Vaihetus-, Laina- ja Depositioni-Conttori.
…Kaikki turkulaiset (10 220 henkeä) olisivat mahtuneet Turkuhalliin, jota tosin ei valitettavasti ollut vielä rakennettu.
…kaupungin byrokratia oli ainakin absoluuttisesti mitattuna hallinnassa: koko keskushallinnossa työskenteli 76 ihmistä.  Heidän palkkansa oli vuodessa 75825 ruplaa.
…olisi päässyt alusta saakka seuraamaan juonittelua, jolla Turulta riistettiin pääkaupunkiasema. Alun perin ajatuksen pääkaupungin siirtämisestä esitti Hämeen läänin maaherra Fredric Stjernvall. Tätä mieltä oli ainakin C.E. Mannerheim joka muistelmissaan totesin, että Stjernvall sai ”juonittelullaan ja Turussa vallitsevaa ajatustapaa koskevilla kanteluillaan” aikaan sen, että Helsingistä aikaan tuli pääkaupunki.
…Tuomiokirkko oli kupolikattoinen ja sellaisena hauskemman näköinen kuin nykyisin.
…Aurajoen rannan kukkulat olivat vielä paljasta ja arvotonta kalliota, joten olisi voinut tehdä hyviä tonttikauppoja.
…olisi voinut todentaa oikeaksi huhun, jonka mukaan Virttaankankaan tekopohjavesihanke oli vireillä jo tuolloin.
…olisi voinut todistaa vääräksi sitkeän väitteen, että nykyinen kaupunginvaltuutettu Mikko Laaksonen olisi jo tuolloin ajanut kaupunkiin raitiotietä, sillä Laaksonen tiettävästi syntyi vasta 1975.
…turkulaiset olivat suvaitsevaisempia veli venäläistä kohtaan kuin nykyään: miehittäjät otettiin vastaan kohteliaasti ja vastarintaa tekemättä. Maistraatti jopa rakensi roomalaisen riemuportin kaupunkiin johtavalle tielle, jota pitkin Aleksanteri I tuli kylään. Ele osoittaa, että reaalipoliittinen Paasikivi-Kekkosen –linja itse asiassa keksittiin Turussa jo 1809.
…olisi voinut empiirisesti todentaa tai osoittaa valheeksi Gustaf Mauritz Armfeltin väitteen,  jonka mukaan Turku on ”kauhea kolo, jossa on myrkyttynyt ilmapiiri ja kurjat katukiveykset” ja että se on ”Sodoman ja Gomorran serkku”.

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti