Piirros: Ulriikka Lipasti


23.11.2012 | Talvilehti - Matti Mäkelä

2013 – Mitä tapahtuu todella?

Tulevaisuutta voi ennustaa periaatteessa kahdella tavalla. Perinteisin tapa on katsoa eteenpäin peruutuspeilin kautta ja olettaa asioiden kehittyvän kuten aina ennenkin. Toinen vaihtoehto on etsiä ns. mustia joutsenia eli vaikutukseltaan valtavia asioita, joita on etukäteen lähes mahdoton ennustaa. Vuoden päästä tiedämme, kummalla tavalla päästiin lähemmäs vuoden 2013 todellisuutta.

Business as usual vs. Mustat joutsenet 

Eurokriisi jatkuu. Kreikkalaiset ovat edelleen valmiita kriisin taltuttamiseksi tekemään melkein mitä tahansa paitsi työtä.

Näkemys yhteisestä Euroopasta ja eurooppalaisuudesta löytyy. Jopa Iso-Britannian pääministeri David Cameron ryhdistäytyy yhteiseen rintamaan laulamaan ”EU astui kammariin, pyyhki markkinoiden kyyneleet, oli huolet väistyneet”.
*
Yhdysvaltain presidentti vannoo virkavalan. Maassa on edelleen erimielisyyttä siitä, onko terveydenhuollon uudistus Pandoran lipas, josta avautuu tuhoisa tie kohti sosialismia.

Teekutsuliike saa älykkyyskohtauksen ja huomaa, että julkinen terveydenhuolto olisi nykysysteemiä tehokkaampi ja veronmaksajille halvempi järjestelmä. Yhdysvallat alkaa rakentaa eurooppalaistyylistä järjestelmää, jota presidentti Theodore Roosevelt hahmotteli jo yli sata vuotta sitten.
*
Venäjän johto ja dosentti Johan Bäckman ovat huolissaan venäläisten ihmisoikeuksista ulkomailla. Venäläisten oikeuksista Venäjällä ei kanneta niin suurta murhetta.

Dosentti Johan Bäckman ryhtyy välittämään paikkaansa pitävää tietoa. Hänet palkitaan Pulitzerilla ja hän voittaa Talent Suomi -kilpailun.
*
Suomen poliittisessa kentässä ei löydetä yhteistä säveltä kuntauudistuksesta, nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä tai tulevaisuuden energiaratkaisuista. Yhteisymmärrys löytyy sentään siitä, että vika on muissa puolueissa.

Omista poteroista huutelu muuttuu Suomessa vanhanaikaiseksi. Haasteisiin ryhdytään vastaamaan avoimen innovoinnin hengessä ja uudenlaisia, kestäviä ratkaisuja etsien. Kaikki Suomen ja maailman ongelmat ratkeavat, kun muhoslainen maanviljelijä keksii tavan valmistaa turpeesta rajattomasti ympäristöystävällistä energiaa lähes ilmaiseksi.
*
Talebanit tekevät jotakin mielenvikaista. Urheilumaailmaa ravistelee suuri doping-skandaali.

Talebanit tekevät jotakin mielenvikaista. Urheilumaailmaa ravistelee suuri doping-skandaali.
*
Silvio Berlusconi jatkaa Italian poliittisella kentällä.

Vladimir Putin ja Silvio Berlusconi tulevat synnintuntoon. Putin pahoittelee muun muassa venäläisten kansalaisoikeuksien loukkauksia ja Tsetseniassa tapahtuneita ihmisoikeusrikkomuksia. Berlusconi kertoo olevansa syvästi häpeissään, menee vapaaehtoisesti vankilaan ja tekee tuomionsa kärsittyään luostarilupauksen.
*
Suuri osa maailman väestöstä jatkaa eloaan köyhyydessä. Tasa-arvo, sananvapaus ja monet muut perusoikeudet ovat edelleen ylellisyyttä, johon harvalla maalla on varaa.

Myös Kiinan kommunistinen puolue ymmärtää virheensä ja myöntää, että peruskansalaisoikeudet ovat välttämättömiä yhteiskunnan vakaudelle ja talouskasvulle. Korruptioon ja rötösherroihin kyllästytään kaikkialla, ja ennakkoluulottomien sosiaalisten ohjelmien avulla kehitysmaissa valtava määrä ihmisiä jättää lohduttoman köyhyyden taakseen.

Matti Mäkelä

Kainalojuttu:
Musta Joutsen

Musta joutsen -termin teki tunnetuksi matemaatikko Nassim Taleb samannimisessä menestyskirjassaan. Mustia joutsenia ovat olleet esimerkiksi vuoden 1929 pörssiromahdus, Googlen menestys ja Harry Potter. Talebin mukaan ilmiötä on vaikea havaita, koska keskitymme asioihin, jotka jo tiedämme, ja jätämme samaan aikaan tuntemattoman vaille huomiota. Tämän vuoksi joudumme jatkuvasti suurten, maailmaa pysyvästi muokkaavien ilmiöiden yllättämiksi.

Nassim Nicholas Taleb: Musta Joutsen. Erittäin epätodennäköisen vaikutus (Terra Cognita 2007).

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti