28.05.2004 | teksti antti arvaja

332 756 kilometriä ja matka jatkuu!

Pertti on puolisukulainen ja myös viiksekäs autokauppias. Kesäautojen menekki on hänen liikkeessään viime vuosina ollut laskusuunnassa. Johtuu kuulemma yksinomaan siitä, että internet syö rehellisemmänkin jobbarin pöydästä. Myyntilehtiäkin on tusinoittain. Mikään mainos tai lehtinen ei kuitenkaan vedä vertoja sille, kun Pertti sanoo painokkaasti: ”Tää on kuule luotettava peli.”

Pertti tietää, että sesonkiauton ostaja ei ole välttämättä rahoissaan oleva opiskelija. Joku ostaa auton monesti vain tekemisen puutteen vuoksi. Seuraavassa kuluttajien kommentteja muutamasta kesäisestä klassikosta.

FIESTA (1978- )

– Ei ole Fiestaa tehty ajettavaksi. Laatu ei kestä tavallista arkikäyttöä ja korjaamon jätkillä oli aina sama vastaus: ”Ei oo ikinä ennen ollu vastaavaa vikaa.” – Fordin harmeista päätellen autoon pitäisi saada ilmainen psykiatrin käyttöpalvelu siihen asti, että omistaja näkee sen puristettavan metallikuutioksi. – On jättänyt kahdesti tienpäälle ja kerran hävisi kaikki valot, tietenkin illalla sateella. Vain oikea vilkku pelasi. Sen avulla ajelin sitten Espoosta Vihtiin 30 kilometriä säkkipimeässä. Oma Fiesta käy epätasaisesti, ei vedä ylämäissä ja toisinaan ei lähde käyntiin ollenkaan kun on vähänkin viileää. Joskus kaasua polkaistessa ei tapahdu mitään, mutta löysätessä auto kiihtyy.

MICRA (1986- )

– Vuoden 1988 Micra on parasta mitä vajaalla tonnilla saa. Harmi, ettei hinausköysi ole vakiovaruste. Muuten se on hauska ajettava. – Moottori on tosi lujaa tekoa ja takuuvarma. Se ei kyllä lopu varmaan ikinä. Kulutus pyörii alle kuuden litran ja varaosatkin on halpoja. – Ainoa asia, joka Micrassa tuntuu olevan ison auton luokkaa on sen kääntöympyrä.

UNO (1983 – 1997)

– Mikä Fiat-laatu? Yleensä siinä on aina joku ajovalo pimeänä. Aino hyvä asia joka tätä autoa on kohdannut oli aikoinaan pienet Fire-moottorit. Eivätkä nekään mitään turhan sitkeitä olleet nimestään huolimatta. – Sain Unon kesäautoksi vanhemmiltani. Se oli hidas, epämukava ja moottori piti hirveää ääntä. Oikeastaan koko auto oli vaarallinen ajettava. Bensaakin se söi parhaimmillaan 12 litraa sadalla. – Onneksi Fiat löysi kotinsa ja muutkin makaronivehkeet entisestä Konelasta Ladojen seasta. Mikä onkin niitten sukulainen. Kaikki samanlaisia paskoja.

AUTOJEN TOP-5 VIKALISTAT:

FIESTA. Käsijarru puoltaa ja saattaa jumiutua. Jäähdytinvuotoja. Ruostevaurioita. Sytytyksen elektroniikkavikoja. Pyöränlaakerivikoja.

MICRA. Sulakevikoja. Korkeita päästöarvoja. Vaihteiston synkronointivikoja. Jakohihna katkeaa helposti Jäähdytysnesteletkuvikoja.

UNO. Jarruputket ruostuvat helposti. Ajovalovikoja. Vetonivelien suojakumit rikki Moottorissa venttiilivikoja. Etujarrujen jarrusatulat jumittuvat ja jarrut puoltavat. •

Arvaja on turkulainen toimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti