Erika Woodard vetää ääneenlukupiiriä Turun pääkirjastossa.
15.02.2019 | Turkuvisa-haastattelu

Ääneenlukupiiri virkkuukoukuttaa

Turkuvisa-sarjassa ajankohtaiset turkulaiset ihmiset vastaavat Turku-aiheiseen tietovisaan ja antavat menovinkkejä. Kirjastonhoitaja Erika Woodard tunsi alansa: pisteiksi tuli 9/10, patsaskysymyksessä tapahtui pieni lapsus.

Kerran viikossa, keskiviikkoisin, pääkirjastossa voi pysähtyä kuuntelemaan aikuisten iltasatua. Tai ainakin ääneenlukua. Silloin nimittäin kokoontuu ääneenlukupiiri, johon Erika Woodard ja Erja Metsälä ovat aina valinneet pari kirjaa, joista on ensin pieni alustus ja sitten luetaan.

– Piirissä käy ihmisiä jotka ovat mukana melkein joka viikko – me toimimme vähän niin kun heidän kirjavinkkareinaan. Mutta myös käy väkeä, joka vain sattuu olemaan kirjastossa.

Usein he kuuntelevat hyllyjen välissä ensin ja tulevat sitten ehkä istumaankin. Se on mukavaa, kun saamme sillä keinoin houkuteltua ihmisiä, kertoo Woodard.

Ja mikäs on kuunnellessa: joku on ottanut kutimetkin mukaan, toinen nauttii tarinasta ihan silmät kiinni. Piiri on toiminut jo vuodesta 2014 ja sai alkunsa kun sen vuoden Nobel-voittajan kirjaa ei ollut saatavilla kuin yksi varastossa:

– Odottelimme kustantajalta uutta painosta ja ajattelimme, että luetaan odotellessa nyt ääneen edes sitä yhtä. Oli kuitenkin vähän hankalaa lukea kokonaista kirjaa, koska se vaatii, että täytyy siten aina olla paikalla, Woodard sanoo.

Niinpä nykyään tehdään niin, että vetäjät valitsevat kaksi kirjaa ja luetaan alkua sen verran kuin ehditään. Lopuksi voi lainata kirjat ja lukea itse loppuun, jos innostuu.

– Koetamme valita kirjat niin, etteivät ne olisi välttämättä bestsellereitä, vaan mukana olisi esimerkiksi pientenkin kustantamoitten teoksia. Olemme myös sillä lailla diktaattoreita, että valitsemme kirjoja, jotka kiinnostavat meitä itseämme.

Välillä tulee yllätyksiäkin:

– Nämähän eivät välttämättä ole meillekään tuttuja, joten toisinaan tulee valituksi esimerkiksi hyvin vaikeasti ääneen luettava kirja. Viimeksi nauru oli herkässä, kun kirjassa oli paljon lainauksia unkariksi, ja minä niitä sitten yritin lausua…

Ääneenlukupiiri pääkirjaston Rotundassa keskiviikkoisin klo 16:30.

Erika Woodardin kevään menovinkit:

1. Haluan vinkata maksuttomia tilaisuuksia, joten ensimmäinen on Gustav Arvidssonin ”Valokuvia 1910-luvun Turusta”. Näyttely on Brinkkalan galleriassa 24.2. saakka. Olen itse vähän sellainen, että kun kaupunkiin rakennetaan jotain uutta, unohdan heti mitä siinä on aiemmin ollut, joten vanhat valokuvat ovat mielenkiintoisia.

2. Minna Canth -aiheinen keskustelutilaisuus pääkirjastossa 26.4. klo 17. Mukana on kolme Suomen johtavaa Canth-tuntijaa keskustelemassa, Minna Rytisalo, Minna Maijala ja Suvi Ahola. Kannattaa ehdottomasti tulla!

3. Ruissalon luontopolut toukokuussa: lintuja, ihmeellistä valoa ja heräävä luonto!

Haastattelu & kuva: Roope Lipasti

Turkuvisan kysymykset ja vastaukset löytyvät painetusta Turun Aika -lehdestä. Lehti löytyy jakopisteistä ympäri kaupunkia!

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti