Hans-Christian Berg: Visual Vortex - Brilliant Orange.
11.11.2005 | Näyttely

Eheyttävää valotaidetta

Väsyttääkö valon vähyys? Alkaako askel painaa syvenevässä kaamoksessa? Pimeydessä vaeltajan kannattaa nyt suunnistaa Wäinö Aaltosen Museoon, joka tarjoaa valohoitoa taiteen avulla.

Mediataiteesta, veistoksista ja tilateoksista koostuvaan nykytaiteen näyttelyyn on koottu teoksia yhdeltätoista taiteilijalta, jotka työskentelevät valon kanssa. Useat teoksista ovat WAM:n omasta suomalaiseen veistotaiteeseen keskittyneestä taidekokoelmasta, mutta mukana on myös uusia töitä, kuten Helena Hietasen ja Jaakko Niemelän installaatio Taivaskone ja Saara Ekströmin ympäri kaupunkitilaa levittyvät, valomainostauluissa loistavat teokset.

Eri tavoin valoa, sen varjoja ja heijastuksia, optiskineettisiä ilmiöitä tai liikkuvan kuvan teknologiaa hyödyntävissä teoksissa tutkitaan luonnonilmiöitä, näkyvää ja näkymätöntä, tämän- ja tuonpuoleista, elämää ja kuolemaa. Yhteistä teoksille on avoin kutsu katsojalle osallistua tilalliseen kokemukseen ja omien merkitysten luomiseen.

Näyttelyn luvattu terveysvaikutus ei niinkään perustu teoksissa käytettyyn luxien määrään vaan taiteen katsomisen ja kokemisen eheyttävään ja energisoivaan vaikutukseen. Mikäli saatu hoito ei tunnu riittävältä, avajaisviikolla on luvassa myös Lämpöhoitoa, jota turkulaistaiteilijoiden kollektiivi Lämpökeskus tarjoilee työhuoneellaan museon naapurissa (lisätietoja: lampohoitoa.blogspot.com). (te)

Valohoitoa – Suomen nykytaiteen kärkinimiä, Wäinö Aaltosen museon päätila 9.11.-29.1.06.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti