Mikael Agricolan rukouskirjan kalenterin etusivu vuodelta 1544.
19.02.2016 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Agricola kynsien leikkaajana

Mikael Agricola teki Suomen ensimmäisen almanakan. Hän antaa siinä monenmoisia neuvoja, mitä kussakin kuussa kannattaa ja ei kannata tehdä. Neuvot löytyvät hänen Rukouskirjastaan ja perustuvat muun muassa astrologiaan. Niiden avulla käy selville sellainenkin, milloin on hyvä hetki leikata kynsiä.

Tammikuu ei ole tipaton: silloin sopii ottaa viiniä, mutta ei sahtia. Syömiseksi Agricola ehdottaa inkivääriä, pippuria ja neilikkaa. Pääsuontakin kannattaa vähän iskeä ja maksasuonta, jos hätä käskee.

Helmikuussa tulee viettää raitista elämää, ettei tulisi vilutauti. Lämmin ruoka on tärkeää, juoman seassa nautitaan maarianverijuurta. Hanhen ja sorsan lihaa tulee välttää. Pääsuonta kandee iskeä – kuin myös käden ja peukalon suonta.

Maaliskuussa kannattaa kylpeä, muttei liian kuumassa. Ruuaksi kaikenlaista makeaa. Huono kuukausi kynsien leikkaamiseen.

Huhtikuussa tulee juoda lämmintä yrittijuomaa tuoreen veren saamiseksi. Kannattaa myös antaa kupata (ei kuitenkaan hartian päältä) sekä ottaa ulostuslääkettä. Häiden valmisteluun huono kuukausi.

Toukokuu on hyvä kuukausi erilaisten asioiden etsimiseen. Pitää syödä lämmintä ruokaa ja tuoretta voita ja nauttia koiruohoa.

Kesäkuussa pitää juoda lähdevettä. Kovia munia ja juustoa pitää välttää, niin kuin myös paistettua lihaa. Kynsien leikkaamiseen huono kuukausi.

Heinäkuussa ei pidä ottaa ulostuslääkettä! Myös haureutta, liikaa nukkumista ja paistettua lihaa pitää välttää. Salviaa saa syödä.

Elokuussa tulee muistaa, ettei ota sisäisesti lääkkeitä. Sen sijaan kaljaa kannattaa juoda.  Edelleen tulee välttää haureutta. Sellerimehu on hyväksi.

Syyskuussa sopii syödä vuohen ja lampaan lihaa. Suontakin kannattaa taas iskeä. Perunat, omenat ja hedelmät ovat hyväksi. Nokkosjuomalla alas.

Lokakuussa maistuu keitetty pläski, kanat ja muut linnut. Kannattaa juoda myös viiniä, sillä se tekee ruumiille hyvää. Juomaan mausteeksi pippuria ja neilikkaa.

Marraskuussa tulee kylpeä usein ja painella menemään sinappia, pippuria ja kynsilaukkaa ja muita sipuleita. Tässä kuussa älä leikkaa kynsiä!

Joulukuussa saa syödä mitä vaan. Pää ja rinta pitää pitää lämpimänä. Pää ja maksa pysyvät kuosissa yrteillä. Verta ei tule laskea eikä kynsiä leikata.

Roope Lipasti

Agricolan päivää vietetään 9. huhtikuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti