Mia Rönkä kirjoitti Turun seudun luontoretkioppaan. (Kuvaaja: Roope Lipasti)
22.05.2015 | Kesälehti - Roope Lipasti

Luontoon kaupungissa!

Turun seudun luontoretkiopas esittelee 38 mielenkiintoista luontokohdetta Turussa ja sen ympäristössä.

Kaikki sai alkunsa televisiosta, Turku tv:n suositusta Luonto Plus -ohjelmasta. Biologi, toimittaja ja tietokirjailija Mia Rönkä mietti, että ohjelmassa käsitellyistä luontokohteista voisi kirjoittaa opaskirjan, jonka kanssa niihin voisi tutustua paremmin.

Syntyi… tai annetaan Röngän kertoa itse:

– Kirja on suuren yleisön luontoretkiopas. Kohteet ovat lähiluontokohteita, joihin voi helposti tehdä puolipäiväretkiä. Useimpiin pääsee mukavasti pyörällä tai bussilla. Kaukaisin paikka on Kurjenrahkan kansallispuisto, mutta ihan Turun keskustastakin on mukana kohteita.

Keskustan tuntumasta löytyy itse asiassa monenlaistakin mielenkiintoista. Ihan ensimmäisenä ei tule mieleen, että esimerkiksi entinen Peltolan kaatopaikka Luolavuoressa voisi olla luontokohde mutta kyllä se sitä on:

– Mäki on 65 metriä korkea joten sieltä on hyvät näkymät joka puolelle, sellaisia paikkoja ei kaupungissa ole paljon. Se on myös mainio paikka lintujen tarkkailuun. Siellä on joutomaata ja pensaikkoa, joissa linnut viihtyvät.

Muita melkein keskikaupunkikohteita ovat esimerkiksi Urheilupuisto, Aurajoen rannat sekä Juhannuskukkula, joka on arvokasta ketoaluetta:

– Sitä ei vielä ole suojeltu, mutta asia on vireillä. Kedolla on ketokasveja, muinaistulokkaita sekä esimerkiksi ruoholaukkaa muistona niistä ajoista kun kukkula vasta oli noussut saarena merestä. Sitä myös hoidetaan aktiivisesti – ketojen uhkanahan on umpeen kasvaminen.

Rönkää itseään kiinnostaa Turun alueella luonnon ja ihmisen vuorovaikutus.

– Turun seudulla on pitkä historia, joka näkyy monissa paikoissa, on kartanoita, linnanraunioita, kalmistoja ja linnavuoria. Täällä voi törmätä melkein keskellä kaupunkia vaikka hautaröykkiöön tai kuppikiviin. Kovin erämaisia kohteita ei tosin ole monta, mutta lehtoja, lintuvesiä, soita ja ketoja piisaa. Saaristo tietenkin on ainutlaatuinen. Ja tammivyöhyke… Turun seudulla on monipuolinen ja runsas luonto.

Roope Lipasti

Mia Rönkä, Ari Karhilahti ja Ann-Mari Rannikko: Turun seudun luontoretkiopas. Sammakko 2015.

Kainalojuttu:
Mia Röngän TOP 4 -kohteet

1. Pomponrahka
”On harvinaista, että aivan kaupungin kupeessa on arvokas suoalue – Pomponrahka on Turun lentokentän ja Ohitustien välissä. Siellä on hyvin pienellä alueella suon lisäksi lampi, koivikkoa, haavikkoa ja kuusikkoa. Suotyyppejä riittää joka lähtöön – se on hyvä paikka opetella niitä. Reunametsissä linnusto on runsasta, siellä on pesinyt harvinainen pikkusieppokin. Lisäksi Pomponrahkalla on paljon hämähäkkejä: Suomessa tavattavista hämähäkkilajeista yli kolmannes elää siellä. Myös perhoslajisto on hyvin monimuotoista.”

2. Nautelankoski
”Kosken pientareiden rehevyys tekee sen, että tuntuu melkein kuin olisi tutkimusmatkalla. Siellä on myös lehtoja, ketoja, monimuotoinen linnusto, lepakoita sekä kulttuuriympäristöjen harvinaisia kasveja. Siellä voi myös kalastaa. Historiankin kannalta se on kiinnostava kohde, on kivikautinen asuinpaikka ja punamultakalmisto sekä rautakautisia kuppikiviä.”

3. Järvelän kosteikko
”Järvelän kosteikko syntyi Littoistenjärven vesiensuojelun sivutuotteena, ja nyt se on hyvin arvokas lintukosteikko. Lintujen lisäksi kosteikolla elää muun muassa neljä sammakkolajia ja sudenkorentoja.”

4. Karevansuo
”Tykkään kohteista, joissa pääsee uppoutumaan luontoon ja pystyy unohtamaan taajamat. Siksi arvostan Turun ympäristössä suo- ja lehtokohteita. Karevansuo on Maskussa, Rivieran itäpuolella. Siellä on hienoja, avoimia suomaisemia. Karpaloita kasvaa paljon. Karevansuolla on myös Karevanlampi, jolla pesii kiinnostava linnusto.”

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti