Musiikkijuhlilla on hyvä maine, sillä Turussa on hyvä meininki, sanoo Kapellimestari Klaus Mäkelä. (Kuvaaja: Heikki Tuuli)


31.05.2019 | Kesälehti - Roope Lipasti

Ajateltavaa, pohdittavaa, elämyksiä

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, kapellimestari Klaus Mäkelä haluaa tarjoilla musiikkitarinoita.

Turun musiikkijuhlat täyttää jo 60 vuotta ja synttäreiden kunniaksi on tarjolla poikkeuksellisen mielenkiintoinen kattaus musiikkia ja vähän muutakin – ohjelmasta vastaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Klaus Mäkelä, kovassa nousukiidossa oleva nuori (22 v) kapellimestari. Mäkelä on vastikään kiinnitetty Oslon filharmonikkojen ylikapellimestariksi, minkä lisäksi hän on Tapiolan Sinfonietan taiteellinen partneri ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailija. Nuori mies myös kiertää maapalloa konsertoimassa milloin missäkin, mutta nyt häntä pääsee kuulemaan Turussa niin kapellimestarina kuin sellistinäkin.

– Halusin, että turkulaisille olisi tarjolla jotain ainutlaatuista vähintäänkin Pohjoismaiden viitekehyksessä. Ideana on ollut, että jokainen konserttikokonaisuus kertoisi jonkin tarinan. Että mukana olisi aina monia tasoja, jotka keskustelisivat keskenään. Musiikin voima on siinä, että se koskettaa spontaanisti jokaista. On puppua sanoa, että voidakseen nauttia pitäisi tuntea musiikkia. Musiikki puhuttelee suoraan, Mäkelä uskoo.

Myös konserttipaikat ovat moninaisia. Kotikonsertteja järjestetään erikoisissa paikoissa, muun muassa arkkipiispan luona. Mutta myös kuningas Erikin ”luona” eli Turun linnassa. Linnassa kuullaan musiikkia myös Shakespearen teksteihin liittyen – lisäksi näyttelijä Jussi Nikkilä lausuu Shakespearea.

Ehkä erikoisin konserttipaikka on Silja Linen terminaali: Idea tuli itse asiassa varustamolta. Siellähän on mahtava, iso, valoisa ja akustiikaltaan hyvä tila, joka on kaikki päivät tyhjillään – matkustajia kun on vain aamulla ja illalla. Yksi konsertti on siis siellä.

Tänä vuonna uutuutena ovat myös keskustelutilaisuudet, joissa käsitellään erilaisia konsertteihin liittyviä teemoja.

Ensin teos, sitten soittaja

Vaan miten näin ison kokonaisuuden suunnittelu oikein menee: pyydetäänkö ensin esiintyjät ja mietitään mitä esitetään vai toisin päin?

– Tapaan paljon muusikoita joka viikko – orkesterissa voi olla sata soittajaa ja solistit päälle. Kun sitten mietin vaikka Turun musiikkijuhlien ohjelmaa, niin tulee mieleen, että se ja se soittaja tai solisti sopisi juuri tähän. Eli yleensä menee niin päin, että ensin mietitään teokset ja sitten kuka olisi paras esittämään niitä, Klaus Mäkelä kertoo.  

Sinänsä Turkuun on kuulemma helppo saada ihmisiä tulemaan:

– Musiikkijuhlilla on hyvä maine, sillä Turussa on hyvä meininki. Ja paljon tietysti sitten on myös sitä, että minä tunnen muusikoita ja muusikoilla on usein vähän sellainen luottamussuhde, että kun tuttu pyytää, niin lähdetään.

Työnä taiteellisen johtajan pesti on iso mutta toisaalta sellainen, jonka tekeminen ei kysy aikaa tai paikkaa.

– Jaan aikani varsin tarkkaan. Minulla on paljon kiinnityksiä, johdan orkestereita ympäri maailman ja matkustan joka viikko. Festivaalin suunnittelu kulkee siinä mukana ja muotoutuu pikku hiljaa. Ensi vuodenkin ohjelmistosta on jo viitisentoista konserttia sovittu. Enemmän näissä on ongelma, että olisi niin paljon mitä haluaisi, mutta kaikkea ei ehdi. Jotain pitää jättää pois,

Ensimmäistä kertaa soittajana

Mäkelä ei ole Turusta kotoisin, mutta kaupunki on hänelle kuitenkin tuttu:

– Minulla on ollut täällä useita opettajia ja sellokilpailussa aikanaan tulin toiseksi. Olen myös johtanut täällä orkesteria usein. Itse asiassa kun aloittelin uraani, niin minut pyydettiin juuri Turkuun ensin. Aiemmin en ole esiintynyt musiikkijuhlilla, mutta nyt sitten sitäkin enemmän.

Ja miksi kannattaisi tulla kuuntelemaan?

– 60-vuotias juhla on ajankohtaisempi kuin ikinä. Ihminen joka on tottunut kertakäyttökulttuuriin kaipaa vastapainoksi kestäviä arvoja. Me tarjoamme ajateltavaa, pohdittavaa ja elämyksiä.

Roope Lipasti

Turun musiikkijuhlat 8.-22.8.2019.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti