Piirros: Ulriikka Lipasti


30.08.2019 | Syyslehti - Roope Lipasti

Grimmin siivotut sadut

Grimmin sadut ovat aivan liian verisiä ja asenteellisia nykylapsille. Teimme uudet, poliittisesti korrektit versiot. Tässä niiden juonilyhennelmät

Hannu ja Kerttu
Lasten vanhemmat vievät kersansa metsään kuolemaan, koska he uskovat, että ilmastonmuutos tappaa lapset joka tapauksessa. Lopulta lapset kuitenkin löytävät noidan mökille ja pelastautuvat laittamalla noidan uuniin. Hannu ja Kerttu tuomitaan laajalti, koska he ovat käyttäneet naisesta nimitystä ”noita” joka on halventava ja sitä paitsi on kulttuurista omimista käyttää vähemmistökulttuurin uunia.

Bremenin soittoniekat
Joukko eläimiä karkaa omistajiltaan ja cityvihreät sekä kaikki kaupungin vegaanit pitävät sitä merkittävänä voittona eläinten oikeuksille. Lopulta eläimet päättävät osallistua Talent-kisaan ja voittavat sen. Heistä tulee tosi-tv –tähtiä, ja ihmisten mielestä paljon fiksumpia kuin ne kaikki entiset.

Kuningas Rastasparta
Ruma prinssi lähentelee kaunista prinsessaa, joka torjuu prinssin koska tämä on niin ruma. Prinssi pukeutuu kerjäläiseksi ja prinsessa pakotetaan hänen kanssaan naimisiin. Åbo Akademin sukupuolentutkimuslaitos puuttuu asiaan ja prinsessa saa avioero-oikeudenkäynnissä prinssin koko omaisuuden joka on mittava. Prinssi yrittää vedota kehopositiivisuuteen ja oikeuteen olla oma ruma itsensä mutta häntä ei kuunnella. Ruma mikä ruma.

Punahilkka
Punahilkan äiti lähettää tyttärensä yksin metsään mukanaan kori, jossa on muun muassa viiniä, mistä syystä naapurit tekevät lastensuojeluilmoituksen ja Punahilkka otetaan huostaan. Metsästäjä laitetaan vankilaan koska hän on ampunut suden, joka on rauhoitettu.

Tuhkimo
Tuhkimon sisarpuolet löytävät Tuhkimon luuttuamassa lattiaa ja käsittävät, että tasa-arvo on edelleen kaukainen haave. Tuhkimolle maksetaan vain 80 senttiä samasta työstä mistä miehelle maksetaan kokonainen euro. Tuhkimo menee valittamaan prinssille, mutta joutuu pakenemaan ja pudottaa kenkänsä. Prinssi käy kokeilemassa lasikenkää kaikille naisille ja saa ansaitun syytteen seksuaalisesta häirinnästä sekä jalkasienen levittämisestä.

Ruusunen
Tyttö nukahtaa ja herää siihen, että tuntematon mies pussaa häntä. Mies asetetaan syytteeseen raiskauksen yrityksestä sekä suojellun lohikäärmeen tappamisesta.

Lumikki
Nuori nainen asuu seitsemän miehen kanssa samassa taloudessa mutta se on ihan ok, koska hän on polyamorinen.

Lumivalko ja Ruusunpuna
Köyhät sisarukset ovat ihastuneita karhuun, joka on prosessissa: se ei oikeastaan haluaisi olla karhu vaan mies. Sisaret tukevat karhun muutosprosessia niin, että lopulta siitä tulee miesoletettu, joka se alun alkaen oli kokenut olevansakin.

Kolme laiskuria
Kuninkaalla on kolme poikaa jotka ovat toinen toistaan suurempia laiskureita. Miestutkijoiden mukaan tämä osoittaa, että pojat ovat yhteiskunnassamme altavastaajia ja syrjäytyvät helpommin kuin tytöt.

Tähkäpää
Noita on sulkenut neidon torniin ja mutta tällä on niin pitkä tukka, että sitä pitkin voi kivuta ylös. Neito pudottaa tukkansa auliisti prinssille, joka kipuaakin ylös monena iltana. He keskustelevat säästä, sillä ei se ole mikään lupaus seksistä sellainen, että antaa silpata hiuksiaan pitkin makuuhuoneeseensa. Lopulta noita leikkaa neidon letin poikki ja heittää prinssin tornista alas, jolloin hänen silmänsä puhkeavat. Se on oikeastaan ihan sopiva rangaistus siitä, että on riiustellut siellä.

Roope Lipasti

• Teatteri Tervan esitys ”Grimmin kauheimmat” Seikkailupuistossa 3.11. Ikäraja 10 vuotta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti