Hei beibi anna mulle piiskaa – Niina Revon Turku on täynnä rangaistuksia
Kirjailija Niina Repo julkaisi alkuvuonna Kompleksi-nimisen toden ja fiktion rajoilla leikittelevän romaanin. Sen päähenkilö on Niina-niminen yliopisto-opettaja, joka koostaa Rangaistusten Turku -nimistä turisteille suunnattua elämyskierrosta.
Oikeassa elämässä Repo opettaa yliopistolla luovaa kirjoittamista ja jännittää omien sanojensa mukaan ”kuin esikoiskirjailija” tuoreen kirjansa vastaanottoa. Revolta on aikaisemmin ilmestynyt useita kirjoja, mutta edellisestä on vierähtänyt seitsemän vuotta – joskin elokuvakäsikirjoituksia ja gradu on tullut kirjoitettua.
Turun rangaistuspaikat ovat kiinnostaneet siitä lähtien, kun hän aikoinaan luki kulttuurihistoriaa yliopistolla:
– Ja Kompleksissa on tietenkin yhtenä teemana synti ja sovitus, rikos ja rangaistus, Repo sanoo.
Käydäänpä siis turkulaiselle rangaistuskierrokselle.
1. Suurtori
– Keskiaikana siellä sijaitsi myös raatihuone ja rangaistukset toteutettiin siinä edessä torilla. Siellä oli mestauspaikan lisäksi niin kutsuttu Varaskellari, jonne ihmisiä lukittiin ja joka oli kuulemma sellainen paikka, jossa madot ja käärmeet söivät, ellei äkkiä päässyt sieltä pois. Siihen aikaanhan vankeus ei ollut varsinainen rangaistus, vaan käytettiin erilaisia ruumiillisia rangaistuksia sekä häpeärangaistuksia. Kujanjuoksu julkisena näytöksenä tapahtui myös Suurtorilla. Sen käyttö rangaistuspaikkana jatkui aina 1700-luvulle saakka.
2. Turun linna
– Ennen kuin vankilat yleistyivät, Turun linnassa oli vankiselli. Naiset ja miehet olivat siellä sekaisia ja meno oli ilmeisen hurjaa. Ruokahuolto oli surkeaa ja vangit olivat huonossa kunnossa. Siellä muun muassa ”harjoitettiin haureutta”, kuten jossain lähdekirjassa sanottiin. Kuppa ja epätoivo levisivät.
3. Luostarinmäki
– Aikoinaan rangaistuksia jakeli sekä kirkko että maallinen valtiovalta. Yksi mielenkiintoinen oli kista eli vesi-leipä -rangaistus. Kista tarkoittaa laatikkoa tai kaappia. Ihminen suljettiin sinne ja sitten hän sai elellä vedellä ja leivällä. Tämä rangaistus oli käytössä muun muassa luostareissa – rangaistavat olivat siis ihan tavallisia ihmisiä. Kista-rangaistuksen saattoi saada vaikka aviorikoksesta. Turussa oli luostari, joten luultavasti sielläkin oli moinen käytössä.
4. Kerttulin kukkula
– Siinä koulun vieressä paljaalla kalliolla on pieni muistolaattakin, jossa kerrotaan, että se on aikoinaan toiminut mestauspaikkana. Sinne jätettiin ruumiit hirsipuuhun roikkumaan varoitukseksi muille ja ne näkyivät Uudenmaan tielle saakka. Viimeiset ihmiset hirtettiin siellä 1800-luvulla.
5. Aninkaisten kehruuhuone
– Aikaisemmin rangaistusten kuuluu kuului tuottaa tuskaa – oli kidutusta, silpomisia ja sitten ihan häpeärangaistuksia. Pikku hiljaa kuitenkin ryhdyttiin ajattelemaan, että rangaistuksesta voisi myös oppia jotain. Aninkaisten kulmilla sijainnut kehruuhuone oli tällainen paikka: rangaistut kehräsivät, kutoivat ja katuivat siinä työnteon lomassa. kehruuhuone oli käytössä 1730-1882.
6. Sirkkalan kasarmialue
– Tätä en aikaisemmin tiennytkään ja oli suorastaan hassua, että oma työhuoneeni sattui olemaan yhdellä rangaistuspaikalla. Kasarmi toimi nimittäin vankileirinä sisällissodan aikaan. Sinne oli tungettu 3300 vankia. Jos ei muuten käynyt huonosti, niin espanjantauti tai isorokko saattoi viedä – yli 200 vangeista kuoli.
7. Kakola & Saramäki
– Varsinaisiin vankeusrangaistuksiin siirryttiin 1800-luvulla. Kakola rakennettiin ensin vankilaksi, mutta se toimi vuosikymmenen Krimin sodan aikana armeijan tiloina, kunnes se vihdoin otettiin virallisesti vankilakäyttöön 1860-luvulla. Se oli kuuluisa hurjien poikien koti. Nykyään vangit ovat Saramäessä.
8. Bonusrangaistus
– Minulla on vähän groteski huumorintaju, joten ajattelen, että nykyään itseään voi rankaista Turussa myös pienimuotoisemmin. Kiertelimme viime kesänä pikkupoikani kanssa valokuvaamassa kaupungin outoja tai ankeita paikkoja: yksi suosikeistamme oli muuten niin hienon Kasvitieteellisen puutarhan takainen alue taideteoksineen. Se on mainio rangaistuspaikka kaikille, jotka eivät pidä modernista taiteesta. Myös jokivarren taidekokoelma on mieltäkääntävä kuten myös Rakkauden silta Skanssin suunnalla. Ne ovat niin erikoisia ja omanlaisiaan, että niistä tulee hyvälle tuulelle, piti niistä tai ei.
Roope Lipasti
Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat.