Elokuvassa ugandalaiset papit ja imaamit haastetaan keskusteluun naisten oikeudesta omaan ruumiiseen, seksuaalisuuteen ja elämään. (Kuvaaja: Visa Koiso-Kanttila)


24.04.2015 | Elokuva

Hyvästi Afrikka

Iiris Härmän dokumenttielokuvassa seurataan yli 25 vuotta Ugandassa kehitysyhteistyötä tehnyttä Riittaa, joka on jäämässä eläkkeelle. Ennen Suomeen paluutaan Riitta ja ugandalainen Catherine kutsuvat uskonnolliset johtajat kurssille, jossa he haastavat papit ja imaamit keskusteluun naisten oikeudesta omaan ruumiiseen, seksuaalisuuteen ja elämään. Riitta ja Catherine saavat kuitenkin kuulla, että joku on esittänyt heitä vastaan syytöksiä, jonka seurauksena heidän koko elämäntyönsä on vaarassa.

Hyvästi Afrikka kuvaa naisten voimaantumisen merkitystä yksilöille ja kokonaisille yhteisöille. Elokuvassa tarkkaillaan kehitysyhteistyötä lähietäisyydeltä sen tekijöiden, Riitan ja Catherinen kautta. Työ vaikuttaa niin yhteisön naisten kuin miestenkin elämään.

”Naisten koulutus on keskeinen asia, jota myös yhteisöjen miesten tulisi tukea. Kulttuuri ja tavat eivät ole muuttumattomia, vaan asenteisiin voi vaikuttaa. Muutos lähtee yksilöistä”, ohjaaja Iiris Härmä sanoo.

Elokuvan vahvat naiset, heidän välinen huumorinsa sekä elokuvan koskettava tarina ovat vedonneet katsojiin. "Dokumenttielokuvassa on kauniilla tavalla yhdistetty inhimillinen tarina ja yhteiskunnallinen viesti", kommentoi presidentti Tarja Halonen.

Hyvästi Afrikka voitti tammikuussa DocPoint-festivaalin yleisöpalkinnon. Elokuva valittiin ainoana suomalaisohjauksena Pohjois-Amerikan suurimman dokumenttielokuvafestivaalin Torontolaisen Hot Docsin ohjelmistoon. (tj)

Hyvästi Afrikka, ensi-ilta Turun Kinopalatsissa perjantaina 24. huhtikuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti